25 Mart 2019 Pazartesi

Kajunun Faydaları


Her gün belli porsiyonlarda alınan sebze meyveler, yemek öğünlerini düzenli ve atlatmadan yapmak, kalbe ve mideye faydalı içecekler tüketmek, ayarında tüketilen et ve süt ürünleri ile sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerden uzak durmak sağlıklı yaşamın yollarıdır. Bu yollardan biri de düzenli olarak kuru yemiş tüketimidir. Dünyada çok çeşitli kuru yemişler bulunur. Bunlar aslında çiğ olarak da tüketilmeye müsait iken kurutulup, kavrulup baharatlarda ile tatlandırılarak harika birer ara öğün haline getirilirler. Ülkemizde çok çeşitli kuru yemiş bulunur. Bunlardan biri de ”kaju”dur.
Kaju son yıllarda ülkemizde sıkça tüketilen kuru yemişlerden biridir. Değişik şekli ve yer fıstığına benzer tadı ile özellikle alkol eşliğinde sıkça tüketilen bir kuru yemiştir. Dünyada kaju meyvesi olarak bilinmesine rağmen ülkemizde çoğu kişi adını pek bilmemektedir. Kuru yemişçilerde rastlandığında ise mutlaka satın alınan ürünlerin başında gelir. Sade veya soslu olarak satılan kaju hakkında bu yazıda size bilgiler vereceğiz.

Kaju Nedir?

Kaju fasulye benzeri bir çeşit meyvedir. Tadı çoğunlukla yer fıstığına benzer. Hint fıstığı olarak adlandırılan kaju kavrulmamış sade hali açık sarı renklidir. Kaju yağ oranı yüksek bir kuru yemiştir. İçerisinde insan vücuduna faydalı birçok doğal yağ asidi bulunur. Bu yönü ile fındık badem gibi diğer kuru yemişler ile yarışır. Hint fıstığı yani bizim bildiğimiz adı ile kaju fıstığı vitamin ve mineraller açısında da oldukça zengin. Çocuklar, yaşlılar ve diyet yapan kişiler için çok önemli bir atıştırmalık olarak görev yapar.
Kajunun ana vatanı Çin olduğuna dair söylentiler var. Fakat resmi kaynaklardan bu iddia kanıtlanmamış. Kabul edilen kaynaklarda ise kajunun ana vatanının Brezilya olduğu ve daha sonra Hindistan’da da yetiştirilerek tüm dünyaya yayıldığı söylenir. Şu anda dünyada en çok üretiminin yapıldığı ve tüm dünyaya ihracatını yapan ülke ise Hindistan’dır. Bu yüzdendir ki adı da Hint fıstığı olarak bilinir. Kaju ; C, E, K – B6 ve B12 vitaminleri ile; tiamin, niasin ve folatlarla  magnezyum, demir, sodyum, potasyum gibi önemli mineraller içerir.

Kaju Nasıl Tüketilir?

Kaju tropikal iklimde yetişen bir ağaç türü. Kaju ağacı kırmızı meyvelere sahip. Bu meyveler olgunlaştıktan sonra toplanır ve kurutulmaya bırakılır. Kurutulan kaju meyveleri kabuğundan ayrıştırılarak toplanır. Bu çekirdeklerin içinde kajular bulunur. Her kaju meyvesinde farklı oranlarda kaju çekirdeği bulunurken, kurutulan kaju çekirdekleri içinde bir tane kaju bulunur. Her çekirdekte bir tane kaju bulunması ve kaju meyvesinin sadece tropikal iklimde yetişip meyve vermesinden dolayı diğer kuru yemişlere göre kaju daha pahalı. Kaju çekirdeğinden ayrıldıktan sonra kavrulur ve satışa hazırlanır. İsteğe göre soslu veya baharatlı olarak da üretimi yapılır. Kuru yemiş satışı yapılan yerlerden çiğ veya soslu olarak satın alabilirsiniz.

Kajunun Faydaları Nelerdir?

Atıştırmalıklar arasında farkını hemen belli eden kaju içerdiği zengin mineral ve vitamin kaynağı ile sağlık açısından da diğerlerinden daha önde. Kaju insan vücudundan üretilemeyen ve dışarıdan alınması önemli vitaminler olan C, E, K – B6 ve B12 için önemli bir kaynak. Dışarıdan almamız gereken ve sinir ve dolaşım sisteminde önemli rol oynayan minerallerden olan tiamin, niasin ve folatlarla  magnezyum, demir, sodyum, potasyum gibi mineralleri bulca bulundurması sebebi ile kaju insan sağlığı için oldukça faydalı. Sadece sağlık açısından değil birçok açıdan da yararlı olan kajunun faydalarını sizler için sıraladık.

1. Kaju Doğal Antioksidandır

Kaju atıştırmalıklar arasında doğal antioksidana sahip olanlardan. Kajuda bulunan magnezyum, selenyum mineraller antioksidan özelliği gösterdiği için özellikle kalp sağlığı ve hücre yenilenmesinden büyük öneme sahip.

2. Kaju Safra Taşı Oluşumunu Önler

Yapılan araştırmalarda en az 3 tane kaju fıstığının günlük olarak tüketiminde safra taşı oluşumunun % 25 oranında azaldığı sonucu elde edilmiş. Bünyesinde bulunan vitaminler ile safra taşı oluşumuna engel olur.

3. Kalp Sağlığını Korur

Kaju fıstığı diğer fıstık ve fındıklar ile karşılaştırıldığında içerdiği düşük yağ oranı ile kalp dostudur. Kajuda bulunan yağ türü kolestorele etkilemiyor.

4. Kilo Vermede Yardımcıdır

Kaju diyet yapan kişilerin ara öğün olarak mutlaka tercih etmesi gereken kuru yemişlerden biri. İçerdiği düşük yağ oranında dolayı tokluk hissi verirken, diyetinizi de etkilemez. Bir kase yoğurt veya yulaf ezmesi ile yaptığınız ara öğünde 5 adet kaju tüketmeniz diyetinizi daha sağlıklı hale getirecektir.

5. Tansiyonu Dengeler

Kajuda birçok farklı mineral bulunur. Özellikle magnezyum açısından zengin olan kaju yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin tüketmesi gereken bir yemiş. Magnezyumun kan basıncını dengeleme özelliğinden dolayı tansiyon hastalarının sıkça tüketmesi önerilir.

6. Sinir Sistemi İçin Gereklidir

Sinir sistemi ve kasların gevşemesine yardımcı olan kaju; içerdiği magnezyum ile kalsiyum gibi minerallerin sinir sistemine geçişini engeller. Aynı zamanda bu kalsiyum mineralini kemiklere aktarılmasını sağlar. Bu sayede daha güçlü kemiklere sahip olunur.

7. Saç Sağlığında 1 Numara

Kadın ve erkeklerin en büyük problemi olan saç dökülmelerinin önlenmesinde oldukça etkili olan kaju içerdiği yoğun oranda bakır ile saç dökülmesini engeller. Saç köklerini güçlendirirken, saçların da siyahlaşmasında etkilidir.

8. Kansere Karşı Kaju

Kaju fıstığında doğal olarak bulunan ”flavonlar” sayesinde kanser hücreleri ve tümörlerin etkisini yok eder. Kanserden korunmak için kaju fıstığı oldukça önemli bir yemiş. Aynı zamanda içerdiği yoğun oranda bakır mineralinden dolayı da kolon kanserine karşı bizleri korur.

9. Diş Sağlığı İçin Gereklidir

Kaju içerdiği bol miktarda  D vitamini ve Kalsiyum mineralinden dolayı diş ve diş etleri üzerinde oldukça büyük etkiye sahiptir. Diş çürümesi ve sararmasına karşı da engelleyici etkisi vardır.

10. UV Işınlarından Korur

Zaralı UV ışınlarının verdiği hasarı azaltırken makula dejenerasyonuna karşı olumlu etkisi vardır.

11. Serbest Radikal Düşmanı

Radyasyon, nükleer etkiler ya da dış faktörlerden dolayı insan vücuduna giren serbest radikallerin insan üzerindeki etkisini en aza indirir.

12. Regl Sancılarını Azaltır

İçerdiği magnezyum oranı ile regl dönemlerindeki sancılı ağrıları azaltır. Regl gerginliği ve şişkinliğinin de ortadan kalkmasını sağlar.

13. Afrodizyak Etkisi Var

Kaju fıstığının içerdiği çinko minerali ile erkeklerde sperm sayısını artırıyor. Aynı zamanda enerji vermesi yönü ile de güçlü bir afrodizyak olarak biliniyor.

14. Şeker Hastalığını Önler

İçerdiği selenyum mineralinden dolayı şeker hastalığının oluşumunu önlemeye çalışırken aynı zamanda şeker hastalığının etkilerini de azaltır.

15. Hazmı Kolaylaştırır

Mide asidine destek olan bazı mineralleri barındırdığından dolayı ara öğünlerde yenene kaju kişilerde sindirimi kolaylaştırır ve yemeklerin kolay hazmedilmesini sağlar.

Kaju Yağının Faydaları Nelerdir?

Kaju sadece bir atıştırmalık ya da kuru yemiş olarak kullanılmaz. İçerdiği yoğun oranda vitamin ve mineralden olukça değerli olan ve yüksek yağ oranından dolayı ise kaju fıstığının yağı çıkarılarak üretimi vardır. Kaju yağı aktarlarda küçük tüplerde kullanıma uygun olarak satılıyor.
  • Saçlardaki büyük bir problem olan kepek oluşumunu engeller ve saç derisini temizler.
  • Cildimizdeki gözeneklerin ise açılmasını ve derinlemesine temizlenmesini sağlar.
  • Kuru ciltlerin nemlendirilmesi için kullanılır.
  • Kaju yağı ciltte bulunan akne ve sivilcelerinin oluşumunu engeller iken var olanların ise kurumasından etkilidir.
  • Bolca E vitamini barındırmasından dolayı mantar hastalığına iyi gelir.
  • Saç dökülmelerinde etkilidir. Haftada 1 defa saçınıza kaju yağı sürüp birkaç saat beklettikten sonra yıkadığınızda saç dökülmelerinin azaldığını göreceksiniz.
Saçkıran veya başka hastalıkla kaynaklı saç dökülmelerinde oldukça etkilidir. Kaju yağını dökülen kısma sürdüğünüzde kısa sürede yeni saçlar çıkacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder