Biberiye, ballıbabagiller familyasına
ait olan iğneye benzeyen ince yapraklı, daima yeşil kalan bir bitki türüdür.
Mor çiçekli ve çalı görünümlü bir bitkidir ve genel olarak Akdeniz çevresinde
yaygın olarak bulunmaktadır. Ancak dünya çapında yetiştirilmeye başlanmıştır.
En fazla makilerin olduğu veya kuru yamaçlı bölgelerde bulunan biberiyenin
boyu 2 metreye kadar çıkmaktadır. İnce ve uzun gövdeye sahip olan bu bitki,
yaşlandıkça kahverengiye dönüşür ve rengi matlaşır. Yaprakları parlak ve yeşil
olan biberiyenin çiçekleri üst kısımlarındadır. Halk arasında kuşdili olarak da
bilinmektedir.
Biberiye birçok mutfak yemeklerinde yemeğe hoş tat ve
koku vermesi amacıyla kullanılmaktadır ve yaygın olarak aroması çorbalar,
soslar ve et için kullanılır. Pişirmede kullanılmasına ek olarak, aynı zamanda,
yüzyıllar boyunca çeşitli hastalıklar için doğal bir ilaç olarak kullanılmış ve
günümüzde yapılan çalışmalarla bunun yanlış olmadığı ispatlanmıştır.
Son yıllarda zayıflama çaylarında biberiyenin adı çok
fazla geçmektedir. Hemen hemen tüm zayıflama çaylarının içerisinde
bulunmaktadır.
Biberiyenin içeriğinde tanen, acı maddeler, organik
asitler, glikozit ve uçucu yağ bulunmaktadır.
Yapılan çeşitli çalışmalar biberiyenin sağlık üzerinde
güçlü ve yararlı etkileri olduğunu göstermektedir. Biberiye kilo vermeye yardımcıdır,
kanseri önler ve iyi bir ağrı kesici olması gibi çeşitli faydası bulunmaktadır.
Bu bitkinin sağlık ve insan vücudu açısından faydaları 11 madde halinde
yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde açıklanarak
düzenlenmiştir.
Biberiyenin
Faydaları Nelerdir ?
Bu bitkinin özelliklerine bakacak olursak zihni açar,
guatra, kalp ve damar hastalıklarına engel olur, kanı temizleye ve uykusuzluğun
giderilmesine yardımcı olur. Saçlara canlılık ve sağlık kazandırdığı da
söylenmektedir ancak bunun için kaynatılıp suyunun saça sürülmesi
gerekmektedir. Aynı şekilde demlenerek çay haline getirilme ile birlikte de
iştahı keser ve az yemeye teşvik eder böylelikle kilo kaybı da sağlamaktadır.
Biberiyenin cilt üzerinde etkisinin olduğu söylenmektedir.
1.Kanser
Biberiyenin çok güçlü anti-kanser bileşeni olarak
bilinen karnosalı içerisinde barındırması yapılmış olan belirli çalışmalarla da
desteklenmiştir. Araştırmacılar meme kanseri, prostat kanseri, kolon
kanseri, lösemi ve cilt kanserine karşı çalışmalarında olumlu bir sonuç
almışlardır. Bir çalışmada araştırmacılar, iki hafta boyunca farelere %76
biberiye tozu vermiş ve karsinojen bağlanmasını azalttığı görülmüştür.
Böylelikle önemli ölçüde göğüs tümörlerinin oluşmasını engellediği ortaya
çıkmıştır.
2.Gelişmiş
Bellek
Biberiyenin hafıza arttırıcı özelliklere sahip olduğu
ileri sürülmüştür, bunun nedeni biberiyenin içerisinde nöro-koruyucu
özelliklere sahip karnozik asidi içermesidir. 1529’li yıllarda, bir
bitkisel kitapta beyin zayıflığı için biberiye tavsiye edilmektedir. Günümüzde
biberiye ile ilgili yapılan araştırmalarla, biberiyenin beyin ve sinir
hastalıkları üzerinde birden fazla yararının olduğu ortaya koyuldu. Alzheimer
gibi yaşlılık nedeni ile oluşan hastalıkları engellediği, bunun yanında hafıza
kaybı ve bunamaya karşı çok ciddi bir fayda sağladığı ortaya konulmuştur.
Yapılmış olan çalışmalarda biberiye kokusu bile
belleği geliştirmek için dikkate değer bulundu. Örneğin bir araştırmada
kabinlerde bulunan deneklere kokusu biberiye olan uçucu yağ verildi ve hafıza
hızları kontrol edildi. Diğer kabin deneklerine ise hiçbir şey verilmedi ve
sonuç olarak biberiye yağı verilen deneklerin hafızalarının almayan deneklere
göre daha efektif çalıştığı ortaya konuldu.
3.Migren
Biberiye yüzyıllardır migren için doğal bir
yardımcıdır. Bir tencere suya biraz biberiye koyarak kaynatın ve bir kase içine
dökün. Ardından başınızın üzerine bir havlu yerleştirin ve yaklaşık 10 dakika
boyunca buharı teneffüs üzerine kasenin üzerine eğilin. Bu işlem hafıza ve
ruh sağlığını geliştirmek için bulunmuştur, çünkü bu yöntem hafıza fonksiyonuna
yardımcı olarak, zihni daha iyi bir duruma getirmektedir.
4.Ağrı
Kesici
Biberiye sadece migren ağrılarını iyileştirmekle
kalmayıp aynı zamanda biberiye uçucu yağları bölgesel uygulandığında kas
ve eklem ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bunun için lokal olarak
ağrılı bölgeye masaj yapmak yeterlidir.
5.Alerji ve
Enfeksiyon
Biberiye güçlü derecede anti-enflamatuarlar, karnosik
asit ve karnasol içerir. Bir çalışmada, bu bileşiklerin, vücuttaki ağrı ve enflamasyona
neden olan enzimleri ortadan kaldırdığı bulunmuştur. Buna ek olarak, iltihap
sürecinde önemli bir rol oynayarak fazla nitrik oksit üretimini inhibe
etmektedir.
6.Bağışıklık
Sistemi
Biberiyenin antioksidan, anti-inflamatuar ve
anti-kanserojen özellikleri sayesinde bağışıklık sistemi güçlenmektedir. Bu
kadar çok yönden şifa sağladığından, vücudun genel sağlığını
arttırmaktadır. Çalışmalar biberiyenin güçlü antibakteriyel özelliklere
sahip olduğunu, H. pylori ve Stafilokok enfeksiyonlarına (mide
ülseri neden bakteriler) karşı etki gösterdiğini kanıtlamıştır.
7.Sindirim
Biberiye genellikle mide, kabızlık, hazımsızlık ve
hemen hemen tüm diğer sindirimle ilgili problemlerin tedavisinde
kullanılmaktadır. Aynı zamanda, et veya yumurta gibi gıdalar ile birlikte
tüketildiği zaman gıda kaynaklı hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Yani gıda
zehirlenmelerine karşı vücudu korur ve zehirlenmelerin yol açtığı olumsuz
etkileri ortadan kaldırabilir.
8.Saç
Biberiyenin bilinen bir diğer faydası saç sağlığını
koruması, saç dökülmesine engel olmasıdır. Saç dökülmesine engel olmasının yanı
sıra dökülen saçların yerine yeniden çıkmasını sağlayabilmektedir. Ancak bu
iddialar çalışmalarla ispatlanmamıştır.
9.Solunum
Biberiye, solunum problemleri için doğal bir çözümdür.
Uçucu yağ kokusu nedeniyle soğuk algınlığı, alerji, solunum yolu
enfeksiyonları, grip ve nefes tıkanıklığı gibi problemlere yardımcı olabilir.
Ayrıca, akciğerler ile boğaz temizlemeye yardımcı olmak için suyu taze biberiye
ile tencerede kaynatıp bir kaseye koyup, buharını içinize çekebilirsiniz. Bu
aynı zamanda solunum yolları ile alakalı sinüs ya da baş ağrılarına yardımcı
olacaktır.
10.Karaciğer
Biberiye yüzlerce yıldır karaciğer sorunlarını tedavi
etmek için kullanılır olmuştur. Hipokrat bu amaç için bir çalışmasında, fareler
üzerinde yapılan araştırmalarda karaciğerde meydana gelen siroz ve benzeri
hastalıkları giderdiği ortaya konulmuştur. Aynı zamanda, sıçan ve
farelerde karaciğerde oluşan hasarı da engellediği görülmüştür.
11.Nefes
Biberiyenin çok etkili bir gargara olduğunu söylemek
mümkündür, ılık su ile ağızda çalkalanması nefes kokusunu giderir, ağız
sağlığını korur.
Biberiyenin
Fazla Tüketiminin Bir Zararı Var Mıdır?
Biberiyenin sağlık açısından inanılmaz faydalarının
olduğunu detaylı olarak yazımızda ayrıntılı olarak ele aldık. Ancak biberiyenin
sağlık açısından birçok faydasının olmasının ölçülü tüketilmemesinden
kaynaklanan zararları vardır.
- Biberiye, uterus kontraksiyonuna yol açarak düşük yapmaya neden olabilir. Ayrıca emzirme döneminde de fazla tüketiminden kaçınılması gerektiği söylenmektedir.
- Biberiyenin kan basıncı arttırma etkisi vardır, bu yüzden yüksek tansiyonlu insanların fazla tüketimden kaçınması gerekmektedir.
- Alerjik bir cilde sahip olan kişilerde biberiye reaksiyonlara yol açabilir. Cilt için kullanıldığında istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
- Biberiye yağının ağız yoluyla alınmaması gerekmektedir.
- Epilepsi hastalarının biberiyeyi kullanmaması önerilmektedir.
- Mide ülseri ve kolik gibi hastalığı olan kişiler kullanmamalıdır.
- Kanamalı hastalığı olan insanlar için de zarara neden olmaktadır.
- Aşırı fazla biberiye tüketimi mide bulantısı, akciğerlerde ödem gibi çok ciddi sonuçlara neden olabilir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde
biberiyenin besleyici özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol
açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler
verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı
ile biberiyenin besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde
inceleyebilirsiniz.
Biberiyenin
Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100gr biberiye baz alınarak
hesaplanmıştır.
- Kalori (kcal): 131
- Toplam yağ: 6 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 26 mg
- Potasyum: 668 mg
- Karbonhidrat: 21 g
- Diyet lifi: 14 g
- Protein: 3,3 g
- A vitamini: 2.924 IU
- C vitamini: 21,8 mg
- Kalsiyum: 317 mg
- Demir: 6,6 mg
- D vitamini: 0 IU
- Piridoksin: 0,3 mg
- B12 vitamini: 0 µg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder