14 Mart 2019 Perşembe

biberiyenin faydaları


Biberiye, ballıbabagiller familyasına ait olan iğneye benzeyen ince yapraklı, daima yeşil kalan bir bitki türüdür. Mor çiçekli ve çalı görünümlü bir bitkidir ve genel olarak Akdeniz çevresinde yaygın olarak bulunmaktadır. Ancak dünya çapında yetiştirilmeye başlanmıştır. En fazla makilerin olduğu veya kuru yamaçlı bölgelerde bulunan biberiyenin boyu 2 metreye kadar çıkmaktadır. İnce ve uzun gövdeye sahip olan bu bitki, yaşlandıkça kahverengiye dönüşür ve rengi matlaşır. Yaprakları parlak ve yeşil olan biberiyenin çiçekleri üst kısımlarındadır. Halk arasında kuşdili olarak da bilinmektedir.
Biberiye birçok mutfak yemeklerinde yemeğe hoş tat ve koku vermesi amacıyla kullanılmaktadır ve yaygın olarak aroması çorbalar, soslar ve et için kullanılır. Pişirmede kullanılmasına ek olarak, aynı zamanda, yüzyıllar boyunca çeşitli hastalıklar için doğal bir ilaç olarak kullanılmış ve günümüzde yapılan çalışmalarla bunun yanlış olmadığı ispatlanmıştır.
Son yıllarda zayıflama çaylarında biberiyenin adı çok fazla geçmektedir. Hemen hemen tüm zayıflama çaylarının içerisinde bulunmaktadır.
Biberiyenin içeriğinde tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yağ bulunmaktadır.
Yapılan çeşitli çalışmalar biberiyenin sağlık üzerinde güçlü ve yararlı etkileri olduğunu göstermektedir. Biberiye kilo vermeye yardımcıdır, kanseri önler ve iyi bir ağrı kesici olması gibi çeşitli faydası bulunmaktadır. Bu bitkinin sağlık ve insan vücudu açısından faydaları 11 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde açıklanarak düzenlenmiştir.
Biberiyenin Faydaları Nelerdir ?
Bu bitkinin özelliklerine bakacak olursak zihni açar, guatra, kalp ve damar hastalıklarına engel olur, kanı temizleye ve uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Saçlara canlılık ve sağlık kazandırdığı da söylenmektedir ancak bunun için kaynatılıp suyunun saça sürülmesi gerekmektedir. Aynı şekilde demlenerek çay haline getirilme ile birlikte de iştahı keser ve az yemeye teşvik eder böylelikle kilo kaybı da sağlamaktadır. Biberiyenin cilt üzerinde etkisinin olduğu söylenmektedir.
1.Kanser
Biberiyenin çok güçlü anti-kanser bileşeni olarak bilinen karnosalı içerisinde barındırması yapılmış olan belirli çalışmalarla da desteklenmiştir. Araştırmacılar meme kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, lösemi ve cilt kanserine karşı çalışmalarında olumlu bir sonuç almışlardır. Bir çalışmada araştırmacılar, iki hafta boyunca farelere %76 biberiye tozu vermiş ve karsinojen bağlanmasını azalttığı görülmüştür. Böylelikle önemli ölçüde göğüs tümörlerinin oluşmasını engellediği ortaya çıkmıştır.
2.Gelişmiş Bellek
Biberiyenin hafıza arttırıcı özelliklere sahip olduğu ileri sürülmüştür, bunun nedeni biberiyenin içerisinde nöro-koruyucu özelliklere sahip karnozik asidi içermesidir. 1529’li yıllarda, bir bitkisel kitapta beyin zayıflığı için biberiye tavsiye edilmektedir. Günümüzde biberiye ile ilgili yapılan araştırmalarla, biberiyenin beyin ve sinir hastalıkları üzerinde birden fazla yararının olduğu ortaya koyuldu. Alzheimer gibi yaşlılık nedeni ile oluşan hastalıkları engellediği, bunun yanında hafıza kaybı ve bunamaya karşı çok ciddi bir fayda sağladığı ortaya konulmuştur.
Yapılmış olan çalışmalarda biberiye kokusu bile belleği geliştirmek için dikkate değer bulundu. Örneğin bir araştırmada kabinlerde bulunan deneklere kokusu biberiye olan uçucu yağ verildi ve hafıza hızları kontrol edildi. Diğer kabin deneklerine ise hiçbir şey verilmedi ve sonuç olarak biberiye yağı verilen deneklerin hafızalarının almayan deneklere göre daha efektif çalıştığı ortaya konuldu.
3.Migren
Biberiye yüzyıllardır migren için doğal bir yardımcıdır. Bir tencere suya biraz biberiye koyarak kaynatın ve bir kase içine dökün. Ardından başınızın üzerine bir havlu yerleştirin ve yaklaşık 10 dakika boyunca buharı teneffüs üzerine kasenin üzerine eğilin. Bu işlem hafıza ve ruh sağlığını geliştirmek için bulunmuştur, çünkü bu yöntem hafıza fonksiyonuna yardımcı olarak, zihni daha iyi bir duruma getirmektedir.
4.Ağrı Kesici
Biberiye sadece migren ağrılarını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda biberiye uçucu yağları bölgesel uygulandığında kas ve eklem ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bunun için lokal olarak ağrılı bölgeye masaj yapmak yeterlidir.
5.Alerji ve Enfeksiyon
Biberiye güçlü derecede anti-enflamatuarlar, karnosik asit ve karnasol içerir. Bir çalışmada, bu bileşiklerin, vücuttaki ağrı ve enflamasyona neden olan enzimleri ortadan kaldırdığı bulunmuştur. Buna ek olarak, iltihap sürecinde önemli bir rol oynayarak fazla nitrik oksit üretimini inhibe etmektedir.
6.Bağışıklık Sistemi
Biberiyenin antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanserojen özellikleri sayesinde bağışıklık sistemi güçlenmektedir. Bu kadar çok yönden şifa sağladığından, vücudun genel sağlığını arttırmaktadır. Çalışmalar biberiyenin güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu, H. pylori ve Stafilokok enfeksiyonlarına (mide ülseri neden bakteriler) karşı etki gösterdiğini kanıtlamıştır.
7.Sindirim
Biberiye genellikle mide, kabızlık, hazımsızlık ve hemen hemen tüm diğer sindirimle ilgili problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda, et veya yumurta gibi gıdalar ile birlikte tüketildiği zaman gıda kaynaklı hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Yani gıda zehirlenmelerine karşı vücudu korur ve zehirlenmelerin yol açtığı olumsuz etkileri ortadan kaldırabilir.
8.Saç
Biberiyenin bilinen bir diğer faydası saç sağlığını koruması, saç dökülmesine engel olmasıdır. Saç dökülmesine engel olmasının yanı sıra dökülen saçların yerine yeniden çıkmasını sağlayabilmektedir. Ancak bu iddialar çalışmalarla ispatlanmamıştır.
9.Solunum
Biberiye, solunum problemleri için doğal bir çözümdür. Uçucu yağ kokusu nedeniyle soğuk algınlığı, alerji, solunum yolu enfeksiyonları, grip ve nefes tıkanıklığı gibi problemlere yardımcı olabilir. Ayrıca, akciğerler ile boğaz temizlemeye yardımcı olmak için suyu taze biberiye ile tencerede kaynatıp bir kaseye koyup, buharını içinize çekebilirsiniz. Bu aynı zamanda solunum yolları ile alakalı sinüs ya da baş ağrılarına yardımcı olacaktır.
10.Karaciğer
Biberiye yüzlerce yıldır karaciğer sorunlarını tedavi etmek için kullanılır olmuştur. Hipokrat bu amaç için bir çalışmasında, fareler üzerinde yapılan araştırmalarda karaciğerde meydana gelen siroz ve benzeri hastalıkları giderdiği ortaya konulmuştur. Aynı zamanda, sıçan ve farelerde karaciğerde oluşan hasarı da engellediği görülmüştür.
11.Nefes
Biberiyenin çok etkili bir gargara olduğunu söylemek mümkündür, ılık su ile ağızda çalkalanması nefes kokusunu giderir, ağız sağlığını korur.
Biberiyenin Fazla Tüketiminin Bir Zararı Var Mıdır?
Biberiyenin sağlık açısından inanılmaz faydalarının olduğunu detaylı olarak yazımızda ayrıntılı olarak ele aldık. Ancak biberiyenin sağlık açısından birçok faydasının olmasının ölçülü tüketilmemesinden kaynaklanan zararları vardır.
  • Biberiye, uterus kontraksiyonuna yol açarak düşük yapmaya neden olabilir. Ayrıca emzirme döneminde de fazla tüketiminden kaçınılması gerektiği söylenmektedir.
  • Biberiyenin kan basıncı arttırma etkisi vardır, bu yüzden yüksek tansiyonlu insanların fazla tüketimden kaçınması gerekmektedir.
  • Alerjik bir cilde sahip olan kişilerde biberiye reaksiyonlara yol açabilir. Cilt için kullanıldığında istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
  • Biberiye yağının ağız yoluyla alınmaması gerekmektedir.
  • Epilepsi hastalarının biberiyeyi kullanmaması önerilmektedir.
  • Mide ülseri ve kolik gibi hastalığı olan kişiler kullanmamalıdır.
  • Kanamalı hastalığı olan insanlar için de zarara neden olmaktadır.
  • Aşırı fazla biberiye tüketimi mide bulantısı, akciğerlerde ödem gibi çok ciddi sonuçlara neden olabilir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde biberiyenin besleyici özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile biberiyenin besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Biberiyenin Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100gr biberiye baz alınarak hesaplanmıştır.
  • Kalori (kcal): 131
  • Toplam yağ: 6 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 26 mg
  • Potasyum: 668 mg
  • Karbonhidrat: 21 g
  • Diyet lifi: 14 g
  • Protein: 3,3 g
  • A vitamini: 2.924 IU
  • C vitamini: 21,8 mg
  • Kalsiyum: 317 mg
  • Demir: 6,6 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,3 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 91 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder