İnsanoğlu tarafından yetiştirilen en eski ağaç
meyvelerinden biri belki de cevizdir. Uzak tarihe göz atılacak olursa cevizin tarihçesi
milattan önce 7000’lere kadar dayanmaktadır. Bazı kişiler tarafından çok yağlı
ve yüksek kaloriye sahip olduğu iddia edilen ceviz, diyet programlarından
çıkarılmıştır. Bir gerçektir ki ceviz, kalp sağlığı ve metabolizmaya oldukça
faydalı ve besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. Bu açıdan cevizin
sağladığı faydaları göz ardı etmemek gerekmektedir.
Ceviz protein, vitamin, omega 3, yağlı asitler,
lesitin ve yağ bakımından zengindir. Fındık ve benzeri gibi diğer türevleri ile
kıyaslanacak olduğunda doymamış yağ miktarı daha fazla miktardadır. Bir avuç
ceviz yaklaşık olarak 28 gram kabul edilmekte ve 153 kalorisi yağ olmak üzere
183 kalori içermektedir.
Ceviz vitamin ve mineral bakımından da oldukça
zengindir. Bir avuç ceviz içerisinde bulunan B6 vitamini günlük ihtiyacınız
olan miktarın yüzde 8’ini karşılamaktadır. Ayrıca bol miktarda tiamin ve folat
içermekte ve de E vitaminin bir formu olan tokoperal de içermektedir. Magnezyum
minerali ihtiyacınızın yarısını bir avuç cevizden karşılayabilirsiniz.
Ceviz hakkında genel itibari ile verdiğimiz bu
bilgilerin ardından şimdi de siz değerli okurlarımıza sırası ile cevizin
faydaları, fazla tüketilmesi durumunda oluşan yan etkileri ve besin değerlerine
ait bir tablonun ardından yazımızı noktalayacağız. Böylece ceviz hakkında daha
detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
1.Kanser
Cevizin prostat kanserine karşı etkili olduğu
bilinmektedir. Ancak sadece prostat kanseri değil aynı zamanda da göğüs kanseri
üzerinde de oldukça yararlı etkileri bulunmaktadır. Fareler ile oluşturulan bir
kontrol grubu üzerine yapılan deneyde, düzenli olarak belirli bir miktar ceviz
verilen farelerin, aynı miktardaki yağı diğer çeşitli gıdalardan alanlara göre
prostat kanserini oluşturan tümörün daha hızlı bir şekilde küçüldüğü ve büyüme
hızının azaldığı gözlenmiştir. Genel itibari ile ceviz, prostat kanserini yüzde
30-40 arasında azaltmaktadır.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre pankreas kanseri
riskini azaltmak için ceviz tüketmek oldukça önemlidir. 75 bin kadın üzerinde
yapılan bir deneyde haftada 2 veya 3 kez düzenli olarak 1 avuç ceviz tüketen
bayanların pankreas kanserinin ciddi miktarlarda azaltığı ortaya çıkmıştır.
Diğer bir araştırmaya göre her gün düzenli olarak 2 avuç ceviz tüketen
farelerin göğüs kanseri olma riski yarı yarıya azalmıştır.
2.Kalp
Ceviz insanların kalp sağlığına oldukça faydalı olan
l-arginin isimli bir amino asit türünden içermektedir. Bu amino asit çeşidinin
pek çok vasküler faydası bulunmaktadır. Antioksidan bakımından da zengin olan
diyet bitkiler ve fındık türevleri içerisinde en çok antioksidanı
bulundurmaktadır. Günlük düzenli olarak 100 gram ceviz tüketen bir insan bol
miktarda antioksidan alacağı için kalp, başta tümör oluşumu olmak üzere çeşitli
hastalıklara sebep olan serbest radikaller ile daha iyi ve dirençli bir şekilde
savaşır. Bu da cevizi kalp sağlığı açısından ve kansere karşı etkili bir silah
yapmaktadır. Daha iyi bir kalp sağlığı istiyor iseniz, düzenli olarak ceviz
tüketmelisiniz. Böylece omega 3 alacak ve kötü kolesterolünüzü düşürüp iyi
kolesterolünüzü yükselterek kalbinizi tüm zararlı etmenlerden korumuş
olacaksınız.
3.Antioksidan
Antioksidanlar vücut bakımından oldukça faydalı olup,
serbest radikaller ile savaşmanızı kolaylaştırıp böylece yaşlanmayı azaltacak
ve kalbinizde oluşan yaşa bağlı etkilerin de önüne geçebileceksiniz. Ceviz de
birçok eşsiz ve güçlü antioksidanları içermektedir. Bu antioksidanlar sayesinde
vücudunuzdan toksinleri atacak, serbest radikaller ile daha iyi savaşabilecek
ve kalbinizi sağlıklı tutabileceksiniz.
4.Kilo
Beslenme alışkanlığınız arasına cevizi katarak
kilonuzu kontrol altına alabilir ve ideal kilonuza sahip olabilirsiniz. Yağlı
bir gıda olmasına rağmen kilo vermede oldukça etkili besinlerden biri de
cevizdir. Birçok araştırma göstermiştir ki ceviz tüketimi obezite ve aşırı kilo
almayı engellemede oldukça etkilidir. Bir avuç ceviz 2.5 gram omega 3, 4 gram
protein ve 2 gram lif içermekte bu durumda sizlere tokluk hissi vermektedir. Kilonuzu
kontrol altında tutmak veya kilo kaybetmek istiyorsanız diyetinizde mutlaka
cevize yer vermelisiniz.
5.Beyin
Cevizin beyine benzemesi ile bu ikili arasındaki
bağlantıyı kurabilmek adına pek çok araştırma yapılmıştır. Bu sonuçlara göre
ceviz neo-koruyucu bileşikler olan E vitamini, folat, omega 3 yağları ve
antioksidan içerir. Az önce saydığımız bu maddelerin beyin üzerine sağladığı faydalar
hakkında herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Cevizin beyin üzerinde sağladığı
faydalar arasında beyin motorlarını daha iyi çalıştırması ve davranışsal
yeteneklerin geliştirilmesi sayılabilir.
6.Diyabet
Diyabet 2 olarak bilinen hastalığa karşı ceviz
tüketiminin metabolik parametreleri iyileştirdiği bilinmektedir. İlk 3 ay
içerisinde aşırı kiloya sahip gençler arasında yapılan deneylere göre her gün
çeyrek kap ceviz tüketenlerin insülin seviyelerinin düzene girdiği böylece kilo
vermelerinin sağlandığı ve diyabet tehlikelerinin azaldığı ortaya çıkmıştır.
Kadınlar üzerinde daha etkili olan ceviz haftada 2 kez birer avuç ceviz tüketen
kadınların diyabet 2 riskinin, ceviz tüketmeyenlere göre yüzde 24 oranında daha
az olduğu ortaya çıkmıştır.
7.Uyku
Uyku hormonu olarak bilinen melatonin bileşikleri
içeren ceviz, bedeninizdeki karanlık ve aydınlık taraflar arasında mesaj
taşımayla alakalı kısımlara faydalıdır. Vücutta kendiliğinden de üretilen
melatonin, ceviz gibi harici gıdalar ile de alınarak kandaki seviyesi
yükseltilir ise daha iyi bir uyku sağlığına sahip olmanız sağlanır.
8.Saç
Cevizde yer alan biotin yani B7 vitamini saç
diplerinizin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Saçlarınızın büyümesine ve
saç kaybını yani dökülmesini azaltması bakımından da düşünülecek olur ise ceviz
tüketimine mutlaka önem göstermelisiniz.
9.Hamilelik
Hamilelik döneminde ceviz tüketimi üzerinde yapılan
araştırmalara göre, doğacak bebekte oluşabilecek olan belirli yiyeceklere karşı
alerji riskini azaltmada cevizin önemli bir gıda olduğu ortaya çıkmıştır.
Ayrıca bebeklerin bakteri ve yabancı maddelere karşı hücre dirençleri
arttırılarak alerjide herhangi bir sorun yaşanmasının önüne geçer.
10.Stres
Günlük hayatta stresle başa çıkmak çok zor bir hale
gelmiştir. Bu stresten uzak durmak istiyorsanız şimdi ceviz yemenin tam sırası.
Ceviz lif, doymamış yağ asidi ve antioksidan kaynağı olduğundan kan basıncınızı
düzene sokacak ve gündelik hayat içerisindeki stresten de uzak durmuş
olacaksınız.
Yukarıda gördüğünüz üzere siz okurlarımıza 10 maddede
vermiş olduğumuz bilgiler ile cevizin faydalarına ulaşabilirsiniz. Şimdi de ceviz
tüketiminde oluşabilecek yan etkiler hakkında bilgi verip, besin değerleri
tablosunun ardından yazımızı noktalayacağız.
Fazla Ceviz
Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Cevizler her ne kadar sağlıklı besinler olsa da
kontrolsüz tüketiminde kilo almanıza sebep olabilir. Bu yüzden tüketiminde
ölçülü olmaya özen göstermelisiniz. Ceviz yedikten sonra birtakım alerjik
reaksiyonlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tamamen sizin vücut yapınız
ile ilgilidir. Böyle bir durumda ceviz tüketimini sonlandırmalı ve doktorunuza
danışmalısınız. Ayrıca astım hastalığı için bazı kişilerde tetikleyici etkiler
yapan ceviz, bu kişiler için bazı zamanlarda tehlike ortaya çıkarabilir. Bu
yüzden doktorunuza danışarak tüketmenizi öneririz. Son olarak cevizin etrafında
yer alan kabuğunun da bir zararı vardır. Akne, ekzema, ülser ve birtakım cilt
enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Ceviz tüketiminde elbette ki çok zararlı
bir durum yoktur. Ancak insanların yapısı sebebiyle birtakım yan etkenler
meydana gelebilir.
Besin
Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
- Kalori (kcal): 654
- Toplam yağ: 65 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 2 mg
- Potasyum: 441 mg
- Karbonhidrat: 14 g
- Diyet lifi: 7 g
- Şeker: 2,6 g
- Protein: 15 g
- A vitamini: 20 IU
- C vitamini: 1,3 mg
- Kalsiyum: 98 mg
- Demir: 2,9 mg
- D vitamini: 0 IU
- Piridoksin: 0,5 mg
- B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 158 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder