14 Mart 2019 Perşembe

cevizin faydaları


İnsanoğlu tarafından yetiştirilen en eski ağaç meyvelerinden biri belki de cevizdir. Uzak tarihe göz atılacak olursa cevizin tarihçesi milattan önce 7000’lere kadar dayanmaktadır. Bazı kişiler tarafından çok yağlı ve yüksek kaloriye sahip olduğu iddia edilen ceviz, diyet programlarından çıkarılmıştır. Bir gerçektir ki ceviz, kalp sağlığı ve metabolizmaya oldukça faydalı ve besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. Bu açıdan cevizin sağladığı faydaları göz ardı etmemek gerekmektedir.
Ceviz protein, vitamin, omega 3, yağlı asitler, lesitin ve yağ bakımından zengindir. Fındık ve benzeri gibi diğer türevleri ile kıyaslanacak olduğunda doymamış yağ miktarı daha fazla miktardadır. Bir avuç ceviz yaklaşık olarak 28 gram kabul edilmekte ve 153 kalorisi yağ olmak üzere 183 kalori içermektedir.
Ceviz vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir. Bir avuç ceviz içerisinde bulunan B6 vitamini günlük ihtiyacınız olan miktarın yüzde 8’ini karşılamaktadır. Ayrıca bol miktarda tiamin ve folat içermekte ve de E vitaminin bir formu olan tokoperal de içermektedir. Magnezyum minerali ihtiyacınızın yarısını bir avuç cevizden karşılayabilirsiniz.
Ceviz hakkında genel itibari ile verdiğimiz bu bilgilerin ardından şimdi de siz değerli okurlarımıza sırası ile cevizin faydaları, fazla tüketilmesi durumunda oluşan yan etkileri ve besin değerlerine ait bir tablonun ardından yazımızı noktalayacağız. Böylece ceviz hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
1.Kanser
Cevizin prostat kanserine karşı etkili olduğu bilinmektedir. Ancak sadece prostat kanseri değil aynı zamanda da göğüs kanseri üzerinde de oldukça yararlı etkileri bulunmaktadır. Fareler ile oluşturulan bir kontrol grubu üzerine yapılan deneyde, düzenli olarak belirli bir miktar ceviz verilen farelerin, aynı miktardaki yağı diğer çeşitli gıdalardan alanlara göre prostat kanserini oluşturan tümörün daha hızlı bir şekilde küçüldüğü ve büyüme hızının azaldığı gözlenmiştir. Genel itibari ile ceviz, prostat kanserini yüzde 30-40 arasında azaltmaktadır.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre pankreas kanseri riskini azaltmak için ceviz tüketmek oldukça önemlidir. 75 bin kadın üzerinde yapılan bir deneyde haftada 2 veya 3 kez düzenli olarak 1 avuç ceviz tüketen bayanların pankreas kanserinin ciddi miktarlarda azaltığı ortaya çıkmıştır. Diğer bir araştırmaya göre her gün düzenli olarak 2 avuç ceviz tüketen farelerin göğüs kanseri olma riski yarı yarıya azalmıştır.
2.Kalp
Ceviz insanların kalp sağlığına oldukça faydalı olan l-arginin isimli bir amino asit türünden içermektedir. Bu amino asit çeşidinin pek çok vasküler faydası bulunmaktadır. Antioksidan bakımından da zengin olan diyet bitkiler ve fındık türevleri içerisinde en çok antioksidanı bulundurmaktadır. Günlük düzenli olarak 100 gram ceviz tüketen bir insan bol miktarda antioksidan alacağı için kalp, başta tümör oluşumu olmak üzere çeşitli hastalıklara sebep olan serbest radikaller ile daha iyi ve dirençli bir şekilde savaşır. Bu da cevizi kalp sağlığı açısından ve kansere karşı etkili bir silah yapmaktadır. Daha iyi bir kalp sağlığı istiyor iseniz, düzenli olarak ceviz tüketmelisiniz. Böylece omega 3 alacak ve kötü kolesterolünüzü düşürüp iyi kolesterolünüzü yükselterek kalbinizi tüm zararlı etmenlerden korumuş olacaksınız.
3.Antioksidan
Antioksidanlar vücut bakımından oldukça faydalı olup, serbest radikaller ile savaşmanızı kolaylaştırıp böylece yaşlanmayı azaltacak ve kalbinizde oluşan yaşa bağlı etkilerin de önüne geçebileceksiniz. Ceviz de birçok eşsiz ve güçlü antioksidanları içermektedir. Bu antioksidanlar sayesinde vücudunuzdan toksinleri atacak, serbest radikaller ile daha iyi savaşabilecek ve kalbinizi sağlıklı tutabileceksiniz.
4.Kilo
Beslenme alışkanlığınız arasına cevizi katarak kilonuzu kontrol altına alabilir ve ideal kilonuza sahip olabilirsiniz. Yağlı bir gıda olmasına rağmen kilo vermede oldukça etkili besinlerden biri de cevizdir. Birçok araştırma göstermiştir ki ceviz tüketimi obezite ve aşırı kilo almayı engellemede oldukça etkilidir. Bir avuç ceviz 2.5 gram omega 3, 4 gram protein ve 2 gram lif içermekte bu durumda sizlere tokluk hissi vermektedir. Kilonuzu kontrol altında tutmak veya kilo kaybetmek istiyorsanız diyetinizde mutlaka cevize yer vermelisiniz.
5.Beyin
Cevizin beyine benzemesi ile bu ikili arasındaki bağlantıyı kurabilmek adına pek çok araştırma yapılmıştır. Bu sonuçlara göre ceviz neo-koruyucu bileşikler olan E vitamini, folat, omega 3 yağları ve antioksidan içerir. Az önce saydığımız bu maddelerin beyin üzerine sağladığı faydalar hakkında herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Cevizin beyin üzerinde sağladığı faydalar arasında beyin motorlarını daha iyi çalıştırması ve davranışsal yeteneklerin geliştirilmesi sayılabilir.
6.Diyabet
Diyabet 2 olarak bilinen hastalığa karşı ceviz tüketiminin metabolik parametreleri iyileştirdiği bilinmektedir. İlk 3 ay içerisinde aşırı kiloya sahip gençler arasında yapılan deneylere göre her gün çeyrek kap ceviz tüketenlerin insülin seviyelerinin düzene girdiği böylece kilo vermelerinin sağlandığı ve diyabet tehlikelerinin azaldığı ortaya çıkmıştır. Kadınlar üzerinde daha etkili olan ceviz haftada 2 kez birer avuç ceviz tüketen kadınların diyabet 2 riskinin, ceviz tüketmeyenlere göre yüzde 24 oranında daha az olduğu ortaya çıkmıştır.
7.Uyku
Uyku hormonu olarak bilinen melatonin bileşikleri içeren ceviz, bedeninizdeki karanlık ve aydınlık taraflar arasında mesaj taşımayla alakalı kısımlara faydalıdır. Vücutta kendiliğinden de üretilen melatonin, ceviz gibi harici gıdalar ile de alınarak kandaki seviyesi yükseltilir ise daha iyi bir uyku sağlığına sahip olmanız sağlanır.
8.Saç

Cevizde yer alan biotin yani B7 vitamini saç diplerinizin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Saçlarınızın büyümesine ve saç kaybını yani dökülmesini azaltması bakımından da düşünülecek olur ise ceviz tüketimine mutlaka önem göstermelisiniz.
9.Hamilelik
Hamilelik döneminde ceviz tüketimi üzerinde yapılan araştırmalara göre, doğacak bebekte oluşabilecek olan belirli yiyeceklere karşı alerji riskini azaltmada cevizin önemli bir gıda olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca bebeklerin bakteri ve yabancı maddelere karşı hücre dirençleri arttırılarak alerjide herhangi bir sorun yaşanmasının önüne geçer.
10.Stres
Günlük hayatta stresle başa çıkmak çok zor bir hale gelmiştir. Bu stresten uzak durmak istiyorsanız şimdi ceviz yemenin tam sırası. Ceviz lif, doymamış yağ asidi ve antioksidan kaynağı olduğundan kan basıncınızı düzene sokacak ve gündelik hayat içerisindeki stresten de uzak durmuş olacaksınız.
Yukarıda gördüğünüz üzere siz okurlarımıza 10 maddede vermiş olduğumuz bilgiler ile cevizin faydalarına ulaşabilirsiniz. Şimdi de ceviz tüketiminde oluşabilecek yan etkiler hakkında bilgi verip, besin değerleri tablosunun ardından yazımızı noktalayacağız.
Fazla Ceviz Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Cevizler her ne kadar sağlıklı besinler olsa da kontrolsüz tüketiminde kilo almanıza sebep olabilir. Bu yüzden tüketiminde ölçülü olmaya özen göstermelisiniz. Ceviz yedikten sonra birtakım alerjik reaksiyonlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tamamen sizin vücut yapınız ile ilgilidir. Böyle bir durumda ceviz tüketimini sonlandırmalı ve doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca astım hastalığı için bazı kişilerde tetikleyici etkiler yapan ceviz, bu kişiler için bazı zamanlarda tehlike ortaya çıkarabilir. Bu yüzden doktorunuza danışarak tüketmenizi öneririz. Son olarak cevizin etrafında yer alan kabuğunun da bir zararı vardır. Akne, ekzema, ülser ve birtakım cilt enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Ceviz tüketiminde elbette ki çok zararlı bir durum yoktur. Ancak insanların yapısı sebebiyle birtakım yan etkenler meydana gelebilir.
Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal): 654
  • Toplam yağ: 65 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 2 mg
  • Potasyum: 441 mg
  • Karbonhidrat: 14 g
  • Diyet lifi: 7 g
  • Şeker: 2,6 g
  • Protein: 15 g
  • A vitamini: 20 IU
  • C vitamini: 1,3 mg
  • Kalsiyum: 98 mg
  • Demir: 2,9 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,5 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 158 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder