2 Mart 2019 Cumartesi

Mideye İyi Gelen Yiyecekler


Mide, hem sağlığına en çok dikkat etmemiz gereken, hem de en çok kaale almadığımız organlardan bir tanesidir insan vücudunda. Ne var ki kimse midesinde ciddi bir problem hissedene kadar midesinin sıhhatli olması için herhangi bir şeyi dikkate almaz. Bu durum da, mide alarm vermeye başladığında insanı acilen bir çözüm bulmaya iter. Elbette mide herhangi bir rahatsızlık yaşadığında tüketilecek gıdalar ile bu organın işlevini eskiden olduğu gibi sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi sağlanabilir. Ancak en az onun kadar önemli olan bir konu ise, mideye henüz rahatsızlanmadan yardımcı olmaktır. Bunun yolu da pek tabii tüketilen gıdalara dikkat etmekten geçmektedir. Ağır ve çok yağlı gıdalardan kaçınıp mideye iyi gelen yiyecekleri tüketerek sağlıklı bir mideye sahip olunabilmektedir.

Mideye İyi Gelenler Yiyecekler Nelerdir?

1- Yoğurt ve Kefir

Hem yoğurt hem de kefir içerisinde fazla miktarda kalsiyum minerali ve D vitamini bulundurmaktadır. Aynı zamanda bu iki besinin içerisinde sindirime yardım sağlayan probiyotik de yer almaktadır. Yoğurt ve kefir gibi besinlerin içerisinde bulunan probiyotikler mide ağrılarına neden olan mide enfeksiyonlarını, kronik mide iltihaplarını ve ishal gibi diğer rahatsızlıkları önlemede ve vücudu bunlara karşı korumada büyük bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda vücutta bu gibi rahatsızlıklar görüldüğünde bu iki besinin tüketimi, rahatsızlığın olumsuz etkilerinin de vücuttan atılmasına ya da olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Ancak belirtilmelidir ki, sindirim sistemine yardımcı olan yoğurt ve kefir, ambalajının üstünde “aktif kültür içerir” gibi bir ibare bulunduranlardır.

2- Keten Tohumu

Keten tohumu bilindiği üzere yüksek oranda lif ve omega 3 yağ asidi içermektedir. Bu yönüyle keten tohumu kabızlığa çok iyi gelen bir besindir. Aynı zamanda keten tohumu, kabızlık yüzünden meydana gelen şişliği ve çeşitli mide ağrılarını azaltmaya da yardımcı olmaktadır. Bu nedenle herhangi bir mide rahatsızlığı yaşamamak ya da mide rahatsızlığı yaşadığınızda bu hastalığın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için keten tohumu tüketilmesi önerilmektedir. Öğütülmüş bir biçimde yoğurt ile karıştırıp ya da salatalara ilave edilip tüketilebilir.

3- Ananas

Ananas meyvesinin %85’in sudan oluşmaktadır. Bununla birlikte ananas içerisinde bulunan bomelain isimli enzin aracılığı ile bu meyve tüketildiğinde insan vücudunda protein üretiliyor, hazım kolaylaşıyor ve hatta bazı mide hastalıkları için tam anlamıyla doğal bir ilaç etkisi yaratılıyor.

4- Salatalık

Salatalık her ne kadar besin değeri düşük bir gıda olarak bilinse de aslında mide için çok fazla faydası bulunmaktadır. Salatalık ilk olarak doğal bir idrar sökücü işlevi görmektedir. Bununla birlikte salatalık idrar seviyesini arttırarak vücutta bulunan zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca salatalık kükürt ve silikon gibi maddeler bakımından çok zengin olduğu için ürik asit gibi maddelerin böbrekten atılmasında da fazlaca etkili olmaktadır. Hatta içerisinde çok düşük miktarda sodyum ve kalori bulunduğu için diyetlerde de ideal bir besin olarak bilinmektedir.

5- Maydanoz

Genellikle yeşil sebzelerin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle mide için çok faydalı olan bu sağlıklı yeşil sebzelerden bir tanesi de maydanoz. Maydanoz belirgin olarak gaz şikayetine çok iyi gelmektedir. Özellikle vücutta tüketilen gıdalardan dolayı meydana gelen şişkinliklerde maydanoz iyileştirici özelliğe sahiptir. Hatta beslenme uzmanları vücutta şişkinlik yaratması muhtemel gıdaları pişirirken içerisine bir miktar maydanoz attığınızda bu olumsuz etkiyi azaltabileceğinizi belirtmektedirler.

6- Zencefil

Zencefil antienflamatuvar özelliği gösteren bir besindir. Bu yönü ile zencefil mide bulantısı şikayetlerine ve midedeki şişkinliklere çok iyi gelmektedir. Özellikle eski çağlardaki insanların yemeklerden sonra mideyi rahatlatması için zencefil yedikleri bilinmektedir. Ancak en faydalı ve en etkili zencefil, taze olarak tüketilen zencefil olmaktadır.

7- Biberiye

Hoş kokusu ile pek çok yemeğin vazgeçilmezlerinden bir tanesi olan biberiyenin çeşitli mide rahatsızlıklarına da çok iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle biberiye çeşitli gaz şikayetlerinin geçirilmesinde çok etkilidir. Bununla birlikte biberiye sindirimin kolaylaşmasına da yardımcı olmaktadır. Beslenme uzmanları, biberiyenin sıcak bir bardak su içine limon suyu ilave ederek tüketilebileceği gibi patates ve et yemeklerinin yanında da tüketilebileceğini belirtmektedir.

8- Nane

Kesinlikle en hoş kokulu ve en faydalı bitkilerden olan nane hem taze hem de kuru haliyle pek çok hastalığa çok iyi gelmektedir. Özellikle mide rahatsızlıkları konusunda etkisi çok büyük olan nanenin bağırsakları rahatlattığı bilinmektedir. Bununla birlikte nane mide bulantılarını geçirmede de çok etkili olmaktadır.

9- Yulaf Ezmesi

Lifli gıdalar her zaman mide dostu olmuşlardır. Bu mideye dost ve yardımcı gıdalardan bir tanesi de yulaf ezmesidir. Düzenli olarak yulaf ezmesi tüketilmesi durumunda midenin iç yüzeyindeki astar korunmaktadır. Bu da sağlıklı ve hastalıklardan uzak bir mide için en önemli unsurdur. Aynı zamanda yulaf ezmesi içerisinde bulunan lifler de sindirim sistemini düzenli ve rahat çalışmasına katkı sağlamaktadır. Benzer şekilde mide yanması rahatsızlığı yaşayanların ve reflü şikâyeti olanların olumsuz etkileri hissettikleri anlarda yulaf ezmesi tüketmeleri özellikle önerilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder