4 Mart 2019 Pazartesi

Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?


Aromalı çaylardan bahsedildiğinde ilk akla gelenlerden biri de yasemin çayıdır. Bu çay türü yasemin bitkisinin yapraklarından elde edilebildiği gibi genellikle yeşil çay ile birlikte kullanılarak elde edilmektedir. Yasemin bitkisi en yaygın olarak Asya kıtasının tropikal bölgelerinde yetiştirilir ve tamamen doğal bir bitkidir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Kolay bir şekilde temin edilebilir ve tüketilebilir. Aktarlardan kolay bir şekilde bulup, satın alabilirsiniz.
Yasemin çayı Çin’de yaklaşık 700 yıldır tüketilmekte ve en popüler aromalı çaylar arasında yer almaktadır. En yaygın olarak yeşil çay kullanılarak yapılır ama aynı zamanda oolong çayından elde edilerek de yapılabilir. Yüksek kaliteli gevşek çay yaprakları, yasemin yaprakları ile harmanlanmış bir çay olma özelliğine sahip olup, lezzetli, hafif tatlı bir lezzet ve aromatik bir koku vermektedir. Güçlü antioksidanlar arasında yer alan kafein bakımından yüksek bir değere sahip olan yasemin çayı oldukça da sağlıklıdır. Yasemin çayı içerisinde kanser, kalp hızı, kan basıncı, inme ve kolesterol riskini de barındıran birçok sağlık faydasını barındırmaktadır.
Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?
Yasemin çayı aynı zamanda pek çok faydalar da içermektedir. Bu faydalar arasında;
1.Antioksidan Miktarı

Belki de yasemin çayının en çok sevilen yönü bu narin ve lezzeti içerisinde zengin miktarlarda bulunan antioksidanlardır. Yasemin çayı içinde bulunan en önemli 3 ana türde antioksidan vardır. Yeşil çay, yasemin çayı için en sık kullanılan temel lezzetlerden biri olup, bu 2 çay türü karıştırıldığı zaman çok daha farklı antioksidan seviyelerine erişilebilir. Yeşil çay kafein miktarı bakımından yüksek bir seviyeye sahiptir. Örnek olarak siyah çay da theaflavin bakımından yüksek bir içeriğe sahiptir ancak vücut üzerinde her 2 çay türü de benzer etkilere sahiptirler.
Yasemin çayı antioksidanları kişilerin bünyesinde, hastalık ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen, zararlı maddeleri veya serbest radikalleri tespit etmek ve yok etmek üzerine çok faydaları bulunur. Yukarıda da belirtildiği gibi antioksidanların içerisinde yer alan kafein, en çok yasemin çayı içerisinde yer almakta ve vücuttaki kronik hastalıkların önlenmesi için önemli bir yetkiye sahiptir.
2.Kalp Sorunları

Kalp-damar sorunları kişisel veya aile geçmişi olanlar için büyük bir tehlike arz etmekte ancak yasemin çayı gibi benzer şekilde çay tüketimi yapan kişilerin bu tip sorunları daha büyük bir oranda önlemeleri için büyük bir yardımcı olabilmektedir. Kafeini birçok türü ile içerisinde bulunduran yasemin çayı, kötü kolesterol olan LDL oksidasyonunu minimum seviyelere indirmekte ve aynı zamanda iyi kolesterol türü olan HDL’yi daha makul seviyelere çekmektedir. Bu da kalp ve damar sağlığı için büyük önem arz eden bir konudur. Damar içinde meydana gelen iltihaplanmalar kalp krizi veya felce yol açabilir. Yasemin çayının içinde bulunan kafein miktarı kalp hastalığı gibi tehditleri kısa vadeli olarak da olsa engelleyebilir ve bu süreç içerisinde kan basıncı ve kolesterol düzeyleri normal seviyelere çekilecektir.
3.Diyabet

Ülkemizde pek çok kişi diyabet yani şeker hastalığına sahiptir. Diyabete karşı mücadelede, yasemin çayı değerli bir araç olduğunu kanıtlamıştır. Yasemin yeşil çay içmek diyabetin sahip olduğu serum proteinleri üzerine olan negatif etkileri tersine çevirebilir ve şeker hastalığı olanlar için bir regülatör olarak, önleyici bir tedbir görevi görür. Fakat hala günlük veya haftalık sağlık rejiminin düzenli bir parçası olarak yasemin çayı tüketmenin etkileri araştırılmaktadır. Şekeri metabolize etme yeteneği yani diyabetik koşullara neden olan temel mekanizma, yasemin çayı gibi çayların tüketimi ile daha düzenli bir hale gelmekte, hastalıkların önlenmesi daha mümkün olmakta ve hastalıkların tedavisi için oldukça yararlı etkiler bırakmaktadır.
4.Stresten Kurtulma

Koku alma sistemi genellikle göz ardı ettiğimiz bir şey olabilir ancak çok güçlü bir duyudur ve yapılan çalışmalar, yasemin çayının kokusunu bazı denekler için çok yararlı veya rahatlatıcı olabileceğini göstermiştir. Yasemin kokusu için doğal bir eğilimi olan denekler bu kokuya parasempatik yanıt vermekte ve bu kişilerin vücutları doğal olarak biraz rahatlama eğilimi göstermekte veya ruh halini geliştirmek için birtakım kimyasallar salgılamaktadır. Ancak yine de yasemin kokusu ne bir çağrı ne de yeni bir tattır ve yapılan bu çalışmaların bazıları yasemin kokusundan hoşlanmayanların aslında yüksek yoğunluklara maruz kalmaları durumunda daha endişeli olabildiğini göstermiştir. Yani yasemin kokusu rahatlatıcı bir etki yapmakta, stresi uzaklaştırmakta ve ani bir rahatlama sağlamaktadır.
5.Kanser

Kansere karşı mücadele dünya çapında birleştirici sağlık sorunlarından biridir. Bu yüzden kanseri önlemeye yardımcı olabilecek bir şey her zaman popüler olacaktır. Çay tüketimi üzerinde yapılan araştırmalara göre yasemin çayı gibi birtakım çayların tüketimi, kanseri önlemede yardımcı olabildiğini göstermektedir. Yasemin çayı genellikle yapılan tüm yeşil çaylar gibi birtakım polifenoller içerir. Polifenoller de serbest radikalleri ve vücudun diğer zararlı ya da kanserojen işgalcilere karşı savunulması için önemli görevler üstlenirler. Yeşil/Yasemin çayı meme kanseri, akciğer kanseri ve daha birçok kanser çeşidi risklerini azaltmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder