Magnezyum Nedir?
Magnezyum,
vücutta meydana gelen ve sayıları 300’ü aşan biyokimyasal reaksiyonlar için son
derece gerekli olan bir mineral türüdür. Kas ve sinir sağlığı için önemli olan
magnezyum, kalp nabızlarının düzenlenmesi, kemik sağlığı ve güçlü bağışıklık
sistemi için de gereklidir. Beynin günlük faaliyetlerine katkı sağlayan bir
mineral olan magnezyum, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etki
göstermekte ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
Magnezyum
eksikliğinde ortaya çıkan bazı sağlık sorunları ise, bacaklarda kramp
oluşumları ile genel olarak hissedilen yorgunluk ve halsizlik şeklindedir.
Magnezyum Eksikliği Riski Bulunan Kişiler
Bazı sağlık
sorunları ile beslenme alışkanlıkları ya da diğer birtakım alışkanlıklar,
magnezyum eksikliğine neden olabilmektedir. Bu durumda, magnezyum eksikliği
riskini artıran bazı sağlık sorunları şu şekildedir;
Böbrek
rahatsızlıkları: Böbrek
problemi bulunan kişilerin vücutlarındaki magnezyumun büyük bir kısmı, idrar
yolu ile dışarı atıldığı için, bu gibi kişilerin vücutlarındaki magnezyum
miktarı azalabilmektedir.
Mide-bağırsak
rahatsızlıkları: Özellikle
de Crohn hastalığı bulunan kişilerin vücutlarındaki magnezyum oranı düşük
olabilmektedir.
İlerlemiş yaş: Yaş ilerledikçe vücudun magnezyumu
işleme süresi de yavaşlamaktadır. Bundan dolayı da, belli bir yaşın üstündeki
kişilerde magnezyum eksikliği yaşanması muhtemeldir.
Aşırı lif
tüketimi: Yapılan
bazı çalışmalara göre, aşırı miktarda lif tüketilmesi, vücuttaki magnezyumun
emilimini olumsuz etkileyebilmektedir.
Düşük
protein tüketimi: Yapılan
bazı çalışmalara göre, günde 30 gramdan daha az miktarda protein tüketilmesi,
magnezyum eksikliğine yol açabilmektedir.
Bazı
ilaçlar:
Antibiyotik, diüretik (idrar söktürücü), çinko takviyeleri ve kanser ilaçları,
magnezyum eksikliğine neden olabilmektedir.
Günlük Alınması Tavsiye Edilen Magnezyum Miktarı
Günlük
alınması gereken magnezyum miktarı, yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişkenlik
göstermektedir ve Ulusal Bilimler Akademisi Tıp Enstitüsü’ne göre günlük
alınması gereken magnezyum miktarları miligram birimi üzerinden şu şekildedir;
- 0-6 Ay: 30 mg
- 6-12 Ay: 75 mg
- 1-3 Yaş: 80 mg
- 4-8 Yaş: 130 mg
- 9-13 Yaş: 240 mg
- 14-18 Yaş Erkek: 410 mg
- 14-18 Yaş Kadın: 360 mg
- 19-30 Yaş Erkek: 400 mg
- 19-30 Yaş Kadın: 310 mg
- 31+ Yaş Erkek: 420 mg
- 31+ Yaş Kadın: 320 mg
- 19-30 Yaş Arası Hamile Kadınlar: 350 mg
- 31-50 Yaş Arası Hamile Kadınlar: 360 mg
- 19-30 Yaş Arası Emziren Kadınlar: 310 mg
- 31-50 Yaş Arası Emziren Kadınlar: 320 mg
Magnezyum İçeren Besinler
Magnezyum
farklı besinlerin yapısında farklı formlarda bulunmaktadır. Magnezyum hem
bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bol miktarda bulunabildiği gibi, bazı
kuruyemişlerin içeriğinde de bulunabilmektedir. Buna göre, magnezyum içeren
bazı besinler şu şekildedir;
1.Keten Tohumu
Meyve
sularının ya da salataların içerisine eklenerek tüketilebilen keten tohumunun 1
yemek kaşığı kadar miktarı, günlük magnezyum ihtiyacının % 10’unu karşılamaktadır.
Hatta keten tohumu, bitkisel bazlı omega-3 yağ asitleri de içermektedir. 1
yemek kaşığı keten tohumunun içerdiği magnezyum miktarı 39 miligram ve kalori
değeri ise 53 kaloridir.
2.Bitter Çikolata
Çikolata
şeker içerdiği ve kalorisi yüksek olduğu için her zaman faydasız bir besin
olarak görülmüştür. Fakat, şekersiz ve sütsüz yani bitter çikolatanın faydaları
bir hayli fazladır. Kalp ve beyin sağlını destekleyen bitter çikolata, kan
şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Antioksidan, vitamin ve
mineral deposu olan bitter çikolata, çok iyi bir magnezyum kaynağıdır. 1 bar
yani 41 gram bitter çikolatanın içerdiği magnezyum miktarı, 13 miligramdır ve
kalori değeri ise 218 kaloridir.
3.Ay Çekirdeği
Güzel bir
bitki olan ayçiçeğinin tohumlarından elde edilen ay çekirdeği lezzetli olduğu
kadar besleyici bir kuruyemiştir. Yarım kase ay çekirdeği, günlük magnezyum
ihtiyacının % 21’ini karşılamaktadır. Ay çekirdeği, kalp sağlığını korumakta ve
astım ile artritin semptomlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Yarım kase ay
çekirdeğinin içerdiği magnezyum miktarı, 83 miligram ve kalori değeri ise 373
kaloridir..
4.Kabak Çekirdeği
Çok iyi bir
E vitamini kaynağı olan kabak çekirdeği aynı zamanda, çok iyi birer bakır,
antioksidan ve tabiî ki de magnezyum kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içeriğinde
bulunan magnezyum ve triptofan ise, vücudun rahatlayıp, gevşemesini sağlayarak
geceleri daha rahat uyku ve kaliteli bir uyku çekilmesine yardımcı olmaktadır.
Ayrıca çinko içeriği ile kabak çekirdeği prostat için faydalıdır ve omega-3 yağ
asitleri içeriği ile de, iltihaplanma, kalp hastalıkları ve serbest
radikallerin zararına karşı koruyucudur. Yarım kase kabak çekirdeğinin içermiş
olduğu magnezyum miktarı 369 miligram ve kalori değeri ise 374 kaloridir.
5.Hurma
Hurma,
mükemmel bir vitamin ve mineral deposudur ayrıca tadı da çok lezzetlidir.
Magnezyum minerali bakımından da zengin olan hurma, oldukça besleyicidir. 100
gram hurmanın içerdiği magnezyum miktarı 43 miligram ve kalori değeri ise 282
kaloridir.
6.Muz
Sevilen bir
meyve olan muz, mükemmel bir enerji sağlayıcıdır. Mineral ve vitamin deposu
olan muz magnezyum içermesinin yanı sıra, potasyum, C vitamini ve lif de
içermektedir. 1 orta boy muzun içerdiği magnezyum miktarı 32 miligram ve kalori
değeri ise 105 kaloridir.
7.Mısır
Tatlı ve
lezzetli bir besin olan mısır hem küçükler hem de büyükler tarafından sevilerek
tüketilmektedir. Zengin bir magnezyum kaynağı olan mısır, ayrıca lif ve protein
deposudur ve kalorisi ise görece daha düşüktür. 1 kase mısırın içerdiği
magnezyum miktarı 211 miligram ve kalori değeri ise 200 kaloridir.
8.Enginar
Çoğu insan
enginarın kalbini bilmektedir ve sadece bu kısmını tüketmeyi tercih etmektedir.
Fakat bu yegane sebzenin yaprakları da birçok besine ev sahipliği yapmaktadır.
1 kase enginarın içermiş olduğu magnezyum miktarı 71 miligram ve kalori değeri
ise 45 kaloridir.
9.Börülce
Yüksek lif,
potasyum, protein ve demir içeriği ile börülce süper besleyici bir sebzedir.
Aynı zamanda zengin bir magnezyum kaynağı da olan börülce, hem fiyatı hesaplı
hem faydalı hem de lezzetli bir besin kaynağıdır. 1 kase börülcenin içerdiği
magnezyum miktarı 91 miligram ve kalori değeri ise 200 kaloridir.
10.Ispanak
Besleyici
değeri son derece yüksek bir sebze olan ıspanak, düşük kalori değeri ile süper
besin olarak bilinmektedir ve sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Çiğ
olarak da tüketilebilen bir sebze olan ıspanağın pişmiş halinin 1 kase
kadarının içerdiği magnezyum miktarı 157 miligramdır ve kalori değeri ise 41
kaloridir.
11.Kaju
Magnezyum miktarı
oldukça güçlü olan kaju, bundan dolayı, kan şekerinin düzenlenmesi ve
kemiklerin güçlenmesi açısından önem teşkil etmektedir. Aynı zamanda demir ve
potasyum bakımından da zengin olan kaju, protein de içermektedir ve bu
özellikleri ile kas yapılanmasına fayda sağlamakta ve tansiyonun düzenlenmesine
yardımcı olmaktadır. Faydalı yağları da içeren kaju, bir fıstık türü olarak
favori kuruyemişlerden biridir ve içerdiği magnezyum miktarı, günlük alınması
gereken magnezyum miktarının % 73’ünü karşılamaktadır.
12.Magnezyum İçeren Diğer Besinler
Magnezyum
içeren diğer bazı besinler ise, aşağıda belirtildiği şekildedir;
- Soya fasulyesi
- Fırınlanmış fasulye
- Dere otu
- Kinoa
- Siyah kaplumbağa fasulyesi
- Fıstık ezmesi
- Pekan cevizi
- Mercimek
- Avokado
- Tatlı patates
- Tam yağlı süt
- Yulaf ezmesi
- Şeker kamışı
- Trança balığı
- Kurutulmuş kişniş
- Yabani pirinç
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder