8 Mart 2019 Cuma

maydanozun faydaları


Maydanozun lezzetli, canlı tadı ve harika özelliklerinin salatalardaki ve yemeklerdeki rolü kimi zaman göz ardı edilmektedir. Son derece besleyici olan maydanoz, tüm yıl boyunca manav ve marketlerden kolayca temin edilebilir. Baharat ve bitkisel otların tüketimi yemeklerinize lezzet katacağı gibi sodyum olmayan doğal yemekler tüketmenizi ve ekstra besleyici değerler ve aynı zamanda sağlık açısından faydalar da katacaktır. Bu doğal içerikler içerisinde maydanoz da yer almaktadır.
Maydanoz küçük bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil bir renge sahiptir. Genel olarak bir Akdeniz bitkisi olarak tüketilmektedir. Maydanoz ayrıca sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Yemeklerinize ekstra tat ve lezzet verir. Ağırlıklı olarak tropik bir bitki olan maydanoz, büyümek için nem ve güneş ışığına ihtiyaç duyar. Fiyat olarak da çok uygun bir bitki olup, kesenizi zorlamayacaktır. Direk olarak ya da dolaylı yoldan faydalı olduğu hastalıklardan da bahsedelim.
Maydanoz besin değerleri bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folatlar, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır bulunmaktadır.
Maydanozun faydaları arasında kanseri kontrol altına alır, diyabeti önler, ağrı kesici görevi görür, bağışıklık sistemini güçlendirir, hazımsızlık, mide krampları, şişkinlik, mide bulantısı ve diğer midesel sorunlar ile savaşır. Sağlık özelliklerinin arasında içerdiği yüksek miktardaki antioksidan ve vitamin içeriği sayılabilir. Şimdi de maydanozun asıl olarak faydalı olduğu durumları daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Böylece maydanozun faydaları ile ilgili daha geniş bir bilgi birikimine sahip olabileceksiniz.
1.Anti-Kanserojen
Yapılan araştırmalara göre maydanozun içerisinde yer alan myricetin isimli bir bileşiğin kanseri durdurucu bir etkisinin ortaya çıktı. Henüz sadece fareler üzerinde denenen bu bileşiğin, insanlar üzerindeki etkisi de araştırma altına alınacak. Bu bileşik vücutta antioksidan görevi görür. Yani vücutta serbest halde gezen ve kontrolsüz büyümeye uğrayarak tümör ve kansere sebep olan serbest radikaller ile savaşmada oldukça etkilidir. Myricetin ayrıca diğer bitkilerde de bulunmakta ve kimyasal yoldan deri kanserini önleyici etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. 100 gramında en çok myricetin bulunan besinler ise, tatlı patates, maydanoz, frenk üzümü ve kızılcıktır. Izgara yapılırken tüketilen maydanoz, diğer yeşil otlar ve sebzeler yüksek miktarda klorofil içermektedir. Bu da kansere ait etkilerin yok edilmesinde oldukça etkilidir. Eğer ızgarada yapılan yeşil bitkilerin kömürleşme eğilimi varsa tüketiminden uzak durmanız gerekmektedir.
2.Diüretik
Diüretik kelime anlamı ile, üre atıcı yani idrar yollarının çalışma hızını arttırıcı etkiler yapar. Yüzyıllar boyunca maydanoz diüretik etkileri ile kullanılmıştır. Çeşitli idrar yolu hastalıklarını kontrol etmede de yardımcı olarak kullanılmıştır. Bunlara örnek olarak böbrek taşı oluşumu, idrar yolu enfeksiyonları ve safra kesesi taşları oluşumunu durdurucu etkileri örnek olarak gösterilebilir. Ödem, vücudun normal döngüsü gereği tutulması gereken sıvıların, vücutta daha fazla tutularak meydana getirdiği bir hastalık türüdür. Vücut sıvı birikimi yüzünden şişer. Böyle bir sorun ile karşılaştığınızda en hızlı çözüm olarak birkaç çay kaşığı maydanoz suyu alabilirsiniz. Maydanozun kökü de böbrek taşı oluşumuna karşı olumlu etkiler göstermektedir. Ayrıca son olarak vücudunuzda genel bir temizleyici görevi görmesi adına günlük olarak maydanoz kökünü kaynar suya ekleyip tüketebilirsiniz. Bu karışım vücudunuzun toksinlerden temizlenmesini sağlayacaktır.
3.Bağışıklık Sistemi
Maydanozda bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bağışıklık sisteminizi güçlendirmede oldukça faydalı ve etkili bir rol oynar. C vitamini, A vitamini, K vitamini, niacin ve folat gibi vitaminlerin her biri bağışıklık sisteminiz için ayrı bir fayda yapar. A vitamini, lenfositlerin ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini direk olarak etkileyen faydalara sahiptir. Maydanozun içerdiği klorofil de antibakteriyel ve anti-mantar özelliğine sahiptir. Ayrıca çeşitli ev ilaçlamaları için maydanoz, antioksidan ve antibakteriyel etkiler içermektedir.
4.Kemik Sağlığı
Şüphesiz ki kemik sağlığı denildiğinde akla ilk gelen rahatsızlık osteporozdur. Bu rahatsızlık kemik erimesi olarak da bilinmektedir. Genel itibari ile, kemiklerin yapısının bozulması ve çabuk kırılabilir hale gelmesi olarak ifade edilebilir. Maydanozda yaralı kemikleri tedavi etmede etkili bir öneme sahiptir. Osteoporoz oluşumu kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Süt ürünleri ve sebzeler dışarıda tutulacak olduğundan kalsiyum bakımından en zengin kaynak maydanozdur. Kemik sağlığınızı korumada yadsınamaz bir özelliği olması nedeni ile maydanoz tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
5.Kalp Sağlığı
Homosistenin adlı bir hormon vücuttan salgılanmaktadır ve fazla salgılanması durumunda kan damarlarını tehdit edici bir özelliği de bulunmaktadır. Bu da kalp krizine kadar gidebilen bir süreci tetikler. Neyse ki maydanoz tüketerek kalp sağlığınızı koruyabilme imkanına sahipsiniz. İçerisinde yer alan folat, zararlı olan homosistenini zararsız moleküllere dönüştürür. Böylece bu zararlı hormonun kalbinize zarar verebilme imkanı ortadan kalkar. Böylece maydanoz tüketimine özen göstererek daha iyi bir kalp sağlığına sahip olabilirsiniz.
Maydanoz kuru olarak veya taze olarak tüketilebilmektedir. Ayrıca tüm yıl boyunca temin edip tüketme imkanına da sahipsiniz. Tabiki tercih edilecek olduğunda taze yapraklara sahip olan maydanozu tercih etmeniz gerekir. Çünkü taze maydanozun içerisinde bulunan ve zengin miktarlarda olan vitaminler, antioksidanlar, beta karoten, C vitamini ve de folat, kuru maydanoza göre oldukça fazladır. Servis metotları olarak da ister yemeklerinize tat vermesi için içerisine koyun isterseniz de salatalarınıza ekleyerek tüketin. Ancak daha öncede bahsettiğimiz hastalıklardan korunmak için maydanoz tüketimine gereken önemin verilmesi gerekmektedir.
Maydanozun faydalarına ait bilgileri siz değerli okurlarımız ile paylaştık. Şimdi de maydanozun fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsedeceğiz. Son olarak da maydanozun besin değerlerine ait bir tabloyu sizler ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
Fazla Maydanoz Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Genel olarak maydanoz tamamen sağlıklı bir gıdadır. Ancak fazla tüketilmesi durumunda ya da kişinin metabolizmasına göre değişen durumlara göre maydanoz tüketiminin belli yan etkileri olabilir.
Bunlardan biri de baş ağrısıdır. Maydanozun yüksek miktarlarda tüketimi durumunda ağrılar meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda maydanoz tüketimini bırakıp, hemen doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Gerekirse maydanozu, hazırlamış olduğunuz listeden çıkarmanız gerekebilir.
Bir diğer problem ise denge bozukluğudur. Baş dönmeleri meydana gelebilir. Yine aynı şekilde doktorunuza giderek bu durumun sebebini araştırmanız gerekmektedir.
Böbrek hasarı da maydanozun fazla tüketilmesi durumunda başınıza gelebilecek istenmeyen durumlardan biridir. Böbrek hastalığı tedavi etmede komple bir sağlık değerlendirme testine girmeniz ve tıbbi bakım almanız gerekmektedir.
Ayrıca maydanozun yüksek miktarlarda yenmesi cildinizi güneşe karşı daha hassas bir hale getirecektir. Bu da cildinizden alacağınız ultraviyole ışınların cildinizin altına kolayca geçmesini sağlayacaktır. Sonuç olarak derinizin daha duyarlı hale gelmesi cilt kanserine dahi yol açabilir. Çünkü kanser oluşumunun sebepleri arasında güneş 3’te 1’lik bir paya sahiptir.
Böylece maydanozun faydalarından sonra, fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden de bahsetmiş olduk. Son olarak maydanozun besin değerleri tablosunu paylaşıp yazımızı noktalayacağız. Umarız vermiş olduğumuz bilgiler ışığında maydanoz hakkında daha faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
Maydanozun Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal) 36
  • Toplam yağ 0,8 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 56 mg
  • Potasyum 554 mg
  • Karbonhidrat 6 g
  • Diyet lifi 3,3 g
  • Şeker 0,8 g
  • Protein 3 g
  • A vitamini 8.424 IU
  • C vitamini 133 mg
  • Kalsiyum 138 mg
  • Demir 6,2 mg
  • D vitamini 0 IU
  • Piridoksin 0,1 mg
  • B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 50 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder