11 Mart 2019 Pazartesi

Sinirlere İyi Gelen Yiyecekler


Sinir sistemi, insan vücudu içinde önemi birbirinden ayrılamayacak belki de en önemli sistemlerden biridir. Vücudun içinde ve vücudun dışında yer alan tüm bilgileri alan, bu bilgiyi aktaran ve tüm organ ve kas hareketlerini yöneten sinir sistemi merkezi ve çevresel olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Merkezi sinir sistemini oluşturan organlar beyin ve omuriliktir. Çevresel sinir sistemi için ise kabaca beyin ve omurilik dışında kalan tüm sinirlerin birleşimi diyebiliriz. Sinir sistemini bu bilimsel açıklamalarının ardından kısaca hücreler arası sinyalleri ileten bir yapı olarak açıklayabiliriz. Sinirlerle alakalı rahatsızlıklar çok farklı biçimlerde görülebilmektedir. Bunlardan bir kısmı genetik bazı rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkarken bazıları ise yaralanma, iltihaplar ve çeşitli zehirlenmeler sonrasında görülebilmektedir. En sık görülen sinir hastalıkları menenjit, parkinson, epilepsi de denilen sara hastalığı ve multipl skleroz adı verilen ve halk arasında daha çok MS olarak bilinen rahatsızlıktır. Bazılarının kesin tedavileri olmamakla beraber birçoğu uzman doktorlar gözetiminde tedavilerle çözülebilmektedir. Birçok sinir sistemi rahatsızlığında uzmanların üzerinde durdukları birtakım yiyecek takviyeleri ve bazı diyetler bulunmaktadır. Bu yiyeceklerden önerilen düzeyde ve sürede tüketildiği zaman hastalıkların etkileri yatıştırılabilmekte ve hastalıkların tedavileri ve hastalıklarla mücadele daha etkin bir biçimde gerçekleştirilmektedir.
Sinirlere İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
1. Ispanak

Ispanak, isteksizlik, kaygılanma, halsizlik gibi birçok sinir hastalığı belirtisini ortadan kaldıran en önemli yiyeceklerden bir tanesidir. Sağlığa ya da bünyeye herhangi bir zararı olmayan ıspanak, aynı zamanda içerdiği yoğun demir oranıyla adeta doğal bir demir takviyesidir. Ispanağın içindeki birçok faydalı madde tek başına tüketildiğinde de ortaya çıkarken, bazı yararlı maddelerin de bünyede aktif hale geçmesi için ek yiyeceklerden faydalanılabilir. Öncelikle bir tencereye yarım litre kadar su doldurun ve kaynayana kadar bekleyin. Tencerede kaynayan yarım litre suya 4 – 5 yaprak ıspanağı ekleyin. Bir müddet bekledikten sonra ıspanakların olduğu tencereye 8 – 10 tane maydanozu saplarıyla beraber ilave edin. Orta ayardaki ocakta 8 – 10 dakika haşlayarak hazırlayın. Bu karışım içilebilir bir sıcaklığa ulaştığı zaman suyunu içebilirsiniz. Ayrıca süzdüğünüz ıspanak ve maydanozları yemenizde de herhangi bir sakınca yoktur, aksine haşlanmanın etkisiyle açığa çıkan bazı faydalı mineralleri de bünyenize almanız açısından oldukça yararlı olacaktır. İsterseniz bu karışımı maydanoz yerine tere bitkisiyle de hazırlayabilirsiniz. Aynı tarifte maydanoz yerine tere koyarak alternatif bir tarif uygulayabilirsiniz. Uzmanların tavsiyesinin bu karışımı sabahları aç karnına içmeniz yönünde olduğunu da tekrar hatırlatalım.
2. Nane

Nane genellikle baş ağrılarında, migren hastalığında önerilen bir yiyecektir. Sinir hastalıkları kaynaklı baş ağrılarını giderme konusunda da oldukça etkili olduğu bilinen nane, içerdiği kendine has yağ yapılarıyla birlikte gerçekten de baş ağrısı üzerinde oldukça tedavi edici etkiye sahip bir yiyecektir. Naneyi çeşitli salatalara ekleyebileceğiniz gibi isterseniz tek başına da yiyebilirsiniz. Eğer bu durumlar damak tadınıza uygun değilse ya da rahatsız edici buluyorsanız çay gibi demleyerek suyunu da içebilirsiniz. Hatta hafif bir aroma katması açısından içine limon da sıkabilirsiniz.
3. Nar

Nar, genellikle ılıman iklimlerde yetişen ve meyve kısmını oluşturan yüzlerce küçük tanecikten oluşan bir yiyecektir. Nar hem C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir hem de B vitamini ihtiva etmektedir. Ayrıca nar bünyesinde şeker ve kalori bulundurmaması sebebiyle oldukça diyet dostu bir yiyecektir. Sinir hastalıklarının tedavisinde ise genellikle meyvesi değil kabuğundan yararlanılır. Önce bir narı iyice temizleyin, ardından kabuğunu dikkatlice soyun. 2 su bardağı suyun içine koyacağınız nar kabuğunu 10 dakika kadar orta ateşte iyice kaynatın. Kaynayan nar kabuğunun üzerine bir tutam kara biber ekledikten sonra 3 dakika kadar daha karıştırarak kaynatmaya devam edin. Karışımınız soğuduktan sonra süzerek içebilirsiniz.
4. Marul

Marul hemen her gün sofranızda bulunan bir yiyecek belkide, salataların vazgeçilmezi olan marul bitkisi içerdiği A vitamini, B vitamini, C vitamini ve D vitaminlerinin yanı sıra birçok faydalı mineral açısından da oldukça zengin bir yiyecektir. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde faydaları belirgin düzeyde artış gösteren marul, sinir güçsüzlükleri ve zayıflıklarında çok etkili bir yiyecek olarak bilinir. Yine sinirsel rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen uykusuzluk, kas kasılmaları gibi belirtilere karşı oldukça etkilidir. Ayrıca sinirsel kalp ritim bozukluklarını da düzenleyici özelliğe sahiptir.
5. Muz

Muz, içerdiği potasyum miktarıyla dikkat çeken ve oldukça lezzetli olan bir yiyecektir. Vücudun ve sinir sisteminin susuz kalmasını engelleyici özelliği olan muz, sindirim sisteminde oldukça kolay öğütülmekte olan bir yiyecektir. Potasyumun yanı sıra B6 vitamini içermesinden dolayı sinir hastalıklarına iyi gelir ve kasları gevşetici özelliğe sahiptir. Potasyum maddesinin etkisiyle aynı zamanda uyku problemlerine karşı da önleyici etkisi bulunmakta olan muz, seratonin miktarını da artıran bir meyve olarak bilinmektedir. Muz ayrıca fiziksel aktivite sonrası alındığında kasların tekrar eski gücüne kavuşmasını sağlar ve kasların ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılama konusunda da oldukça yararlı bir yiyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder