3 Mart 2019 Pazar

Limonlu Sarımsaklı Sos


Doğa, vücudumuzun sağlıklı olmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi aslında içerisinde barındırıyor ve tüm cömertliği ile bize sunuyor. Bu yüzden beslenmemizde yapay ve endüstriyel olan gıdaları değil de tamamen doğal gıdaları tüketmemiz gerekir. Çünkü pek çok hastalığın tedavisi bu güzel gıdaların içinde saklıdır. İnsan sağlığı için hem çok faydalı olan hem de çok lezzetli olan gıdalar arasında limon ve sarımsak da bulunur. Özellikle bu iki yiyeceğin karıştırılarak yapılacağı limonlu sarımsaklı sos insan sağlığı için çok yararlı bir sos olacaktır. Ayrıca çok da lezzetli olan bu sos, yemeklerinize de enfes bir tat katacaktır.
Limonlu Sarımsaklı Sos Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
  • 5 ya da 7 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar doğal nar ekşis
  • 2 ya da 3 yemek kaşığı kadar doğal zeytinyağı
  • Bir miktar kaya tuzu
  • Bir tutam kekik
  • Bir tutam nane
  • Bir tutam fesleğen
  • Bir turam dereotu
Hazırlanışı
  1. İlk olarak sarımsakları tahta ya da bakır bir havanın içinde dövün.
  2. Sarımsakları yeteri kadar dövdükten sonra üstüne limon suyunu, nar ekşisini, zeytinyağını ve tuzu ilave edin.
  3. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Ardında çok sağlıklı ve çok faydalı limonlu sarımsaklı sosunuz hazır olacaktır.
  4. Ancak eğer baharatlardan hoşlanıyorsanız karışımın içine kekik, nane, dereotu ve fesleğen gibi çeşitli baharatlar ilave ederek hem çok daha lezzetli hem de çok daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz limonlu sarımsaklı sosu.
Limonlu Sarımsaklı Sos Kullanımı
Bu sos özellikle sarımsağın faydalarını bilip sarımsağı tek olarak tüketemeyenler için ideal bir sostur. Eğer siz de sarımsağı direkt olarak yiyemiyorsanız bu şekilde sos hazırlayarak tüketebilirsiniz. Bu güzel sosu sebze yemeklerinin üstüne, pilavlara ya da et yemeklerine ilave ederek ya da direkt olarak ekmeğin üstüne sürerek tüketebilirsiniz.
Limon Nelere İyi Gelir?
Limon bilindiği üzere tam bir C vitamini deposudur. Ayrıca limonun içinde kemiklerin ve dişlerin güçlü, sağlık ve sağlam olmasına yardımcı olan kalsiyum da bulunur. Benzer şekilde limonun içinde kan basıncını dengeleyen potasyumdan da yüksek oranda bulunmaktadır. Fakat bu maddeler vücutta depolanamayan maddelerdir. Bu yüzden etkisini gösterebilmek için düzenli olarak vücuda alınmaları gerekir. Özellikle gün içinde tüketilen bir adet limon ile günlük C vitamini ihtiyacınızın ortalama olarak yüzde otuz altısını karşılamanız mümkün olabilmektedir.
Limon idrar söktürücü bir özelliğe sahiptir. Fakat limon suyu vücutta mide yanmasına sebep olabilir. Bu yüzden de mümkün mertebe su ile karıştırılarak tüketilmesinde fayda vardır. Bazı uzmanların yaptığı araştırmalara göre limon ve limon suyu böbrek taşı oluşumunu azaltabilmekte ve hali hazırda vücutta bulunan böbrek taşlarının da vücuttan atılmasını sağlayabilmektedir. Ancak bu konuda yapılan araştırma çok kapsamlı değildir ve tam olarak bu konuda bir sonuca varılabilmiş değildir. Limonun içinde bol miktar C vitamini olduğu için elbette bu besin direkt olarak bağışıklık sisteminin güçlü bir hal almasına etki eden besinlerden bir tanesi olmaktadır. Aynı zamanda limon sayesinde vücut serbest radikallere karşı kendine etkili bir koruma kalkanı oluşturabilmektedir. Benzer şekilde limon karaciğere de çok iyi gelmektedir. Özellikle karaciğerdeki safra üretimini arttırır ve zararlı toksinlerin çözünerek vücuttan atılmasına olanak tanır. Ayrıca karaciğer hastalığı belirtilerinden olan iştah azalması, sürekli kusma ve benzeri belirtilerin de azaltmasında yardımcı bir gıdadır.
Limon sindirim sistemi ve mide ile alakalı olan sorunlara da direkt olarak etki etmektedir. Özellikle limon, gazda, şişkinlik halinde ve mide kramplarında bir hayli etkili olabilmektedir. Eğer siz de sindirim sisteminizin temizlenmesini istiyor iseniz limon ve limon suyu tüketebilirsiniz. Bir cilt bakımı ürünü olarak bile limonu tercih edebilirsiniz. Limon hem ağız yolu ile tüketildiğinde hem de maske olarak hazırlanıp cilde sürüldüğünde cilt için oldukça faydalı olmaktadır. Özellikle ciltte meydana gelen sivilcelerin geçmesinde oldukça etkili bir besindir limon. Her ne kadar direkt olarak iyileştirici bir besin olmasa da limonun kanser üzerinde de etkisi vardır. Çünkü limon serbest radikallere direkt olarak etki etmektedir. Bilindiği üzere serbest radikaller insan vücudunda çeşitli kanser hastalıklarına yol açmaktadır. Etkili bir tırnak bakımı için de limonun önemi oldukça büyüktür. Bunun için tırnaklarınıza güzel bir limonlu bakım kürü hazırlayıp da uygulayabilirsiniz. Özellikle limon çeşitli nedenler ile sararmış olan tırnakların beyazlamasına imkan vermektedir. Benzer şekilde limon ile tırnaklar çok daha güçlü ve çok daha dayanıklı bir hale de gelmektedir.
Sarımsak Nelere İyi Gelir?
Doğal antibiyotik olarak geçen sarımsak insan sağlığı için pek çok yarara sahiptir. Bu faydalar arasında, sarımsağın kalp sağlığına ve damar sağlığına sağladığı müthiş yararlar da vardır. Özellikle düzenli olarak sarımsak tüketen kişilerin ileri yaşlarda kalp ya da damar hastalıklarına yakalanma riskleri ciddi ölçüde azalmaktadır. Aynı şekilde sarımsak tüketildiği takdirde kalbin ve damarların çalışma sistemi de çok daha etkili bir hale gelmektedir. Genelde kalp günümüzde stres, sağlıksız beslenme ve çevresel etkilerden dolayı çok fazla yorulmaktadır. Bu nedenle kalp ve damarlar kendilerini destekleyecek sağlıklı besinlere ihtiyaç duyarlar. İşte bu besinlerin en başında da sarımsak gelmektedir. Düzenli sarımsak tüketimi ile damar tıkanıklığı riski de ciddi oranda azalır, kalp krizi geçirme riski de ciddi oranda azalır. Ancak elbette sarımsağın tansiyon üzerindeki etkileri de daima aklın bir köşesinde bulunmalıdır.
Sarımsak pek tabii anti bakteriyel ve antiviral özelliklere de sahip bir besindir. Zaten grip ya da benzeri bir hastalığa yakalanan kişilerin ilk olarak sarımsağa başvurması tesadüf olmamaktadır. Henüz herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce de sarımsak tüketimine dikkat etmek gerekir. Bu sayede grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma ihtimali de ciddi oranda azalmış olabilir. Bazı kişiler vücutlarına yeteri miktarda sarımsak almak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için sarımsak takviyesi kullanabilmektedir. Bu da bir yöntemdir elbette ancak bu sarımsak takviyeleri bilinçsiz bir şekilde kesinlikle kullanılmamalıdır. Genelde sarımsak takviyelerini doktorların hastaya önermesi gerekir. Eğer doktor önermeden önce siz sarımsak takviyesi kullanmak istiyor iseniz mutlaka görüşün tavsiyesini alıp ona göre hareket etmelisiniz. Çünkü sarımsak takviyesi bazı kişiler için çok fazla tehlikeli olabilmektedir.
Pek tabii sarımsak direkt olarak büyülü bir dokunuş gibi kansere iyi gelmez. Fakat eğer ki bir kişi düzenli olarak çiğ ya da çok az pişmiş şekilde sarımsak tüketir ise bu durum o kişinin mide kanserine ya da kolon kanserine yakalanma riskini ciddi bir oranda azaltır. Yani düzenli tüketilen sarımsaklar kanser risklerini ciddi ölçüde azaltabilmektedir.
Nezle özellikle kış aylarında neredeyse bir salgın halinde meydana gelmektedir. Pek tabii nezle bağışıklık sisteminin güçsüz bir hale gelmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Eğer ki nezle olduğunda vücudunuzun direncinin artmasını istiyor iseniz ya da direkt olarak nezle olma ihtimalinizi yüzde yüz yakın oranlarda azaltmak istiyor iseniz mutlaka düzenli bir şekilde sarımsak tüketmelisiniz. Bununla birlikte sarımsak nezle olarak kişinin iyileşme sürecine de oldukça güzel ve hızlandırıcı bir katkı yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder