Doğa, vücudumuzun sağlıklı olmak için ihtiyaç duyduğu
her şeyi aslında içerisinde barındırıyor ve tüm cömertliği ile bize sunuyor. Bu
yüzden beslenmemizde yapay ve endüstriyel olan gıdaları değil de tamamen doğal
gıdaları tüketmemiz gerekir. Çünkü pek çok hastalığın tedavisi bu güzel
gıdaların içinde saklıdır. İnsan sağlığı için hem çok faydalı olan hem de çok
lezzetli olan gıdalar arasında limon ve sarımsak da bulunur. Özellikle bu iki
yiyeceğin karıştırılarak yapılacağı limonlu sarımsaklı sos insan sağlığı için
çok yararlı bir sos olacaktır. Ayrıca çok da lezzetli olan bu sos,
yemeklerinize de enfes bir tat katacaktır.
Limonlu
Sarımsaklı Sos Nasıl Hazırlanır?
Malzemeler
- 5 ya da 7 diş sarımsak
- 1 adet limon
- 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar doğal nar ekşis
- 2 ya da 3 yemek kaşığı kadar doğal zeytinyağı
- Bir miktar kaya tuzu
- Bir tutam kekik
- Bir tutam nane
- Bir tutam fesleğen
- Bir turam dereotu
Hazırlanışı
- İlk olarak sarımsakları tahta ya da bakır bir havanın içinde dövün.
- Sarımsakları yeteri kadar dövdükten sonra üstüne limon suyunu, nar ekşisini, zeytinyağını ve tuzu ilave edin.
- Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Ardında çok sağlıklı ve çok faydalı limonlu sarımsaklı sosunuz hazır olacaktır.
- Ancak eğer baharatlardan hoşlanıyorsanız karışımın içine kekik, nane, dereotu ve fesleğen gibi çeşitli baharatlar ilave ederek hem çok daha lezzetli hem de çok daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz limonlu sarımsaklı sosu.
Limonlu
Sarımsaklı Sos Kullanımı
Bu sos özellikle sarımsağın faydalarını bilip
sarımsağı tek olarak tüketemeyenler için ideal bir sostur. Eğer siz de
sarımsağı direkt olarak yiyemiyorsanız bu şekilde sos hazırlayarak
tüketebilirsiniz. Bu güzel sosu sebze yemeklerinin üstüne, pilavlara ya da et
yemeklerine ilave ederek ya da direkt olarak ekmeğin üstüne sürerek
tüketebilirsiniz.
Limon Nelere
İyi Gelir?
Limon bilindiği üzere tam bir C vitamini deposudur.
Ayrıca limonun içinde kemiklerin ve dişlerin güçlü, sağlık ve sağlam olmasına
yardımcı olan kalsiyum da bulunur. Benzer şekilde limonun içinde kan basıncını
dengeleyen potasyumdan da yüksek oranda bulunmaktadır. Fakat bu maddeler
vücutta depolanamayan maddelerdir. Bu yüzden etkisini gösterebilmek için
düzenli olarak vücuda alınmaları gerekir. Özellikle gün içinde tüketilen bir
adet limon ile günlük C vitamini ihtiyacınızın ortalama olarak yüzde otuz
altısını karşılamanız mümkün olabilmektedir.
Limon idrar söktürücü bir özelliğe sahiptir. Fakat
limon suyu vücutta mide yanmasına sebep olabilir. Bu yüzden de mümkün mertebe
su ile karıştırılarak tüketilmesinde fayda vardır. Bazı uzmanların yaptığı
araştırmalara göre limon ve limon suyu böbrek taşı oluşumunu azaltabilmekte ve
hali hazırda vücutta bulunan böbrek taşlarının da vücuttan atılmasını
sağlayabilmektedir. Ancak bu konuda yapılan araştırma çok kapsamlı değildir ve
tam olarak bu konuda bir sonuca varılabilmiş değildir. Limonun içinde bol
miktar C vitamini olduğu için elbette bu besin direkt olarak bağışıklık
sisteminin güçlü bir hal almasına etki eden besinlerden bir tanesi olmaktadır.
Aynı zamanda limon sayesinde vücut serbest radikallere karşı kendine etkili bir
koruma kalkanı oluşturabilmektedir. Benzer şekilde limon karaciğere de çok iyi
gelmektedir. Özellikle karaciğerdeki safra üretimini arttırır ve zararlı
toksinlerin çözünerek vücuttan atılmasına olanak tanır. Ayrıca karaciğer
hastalığı belirtilerinden olan iştah azalması, sürekli kusma ve benzeri belirtilerin
de azaltmasında yardımcı bir gıdadır.
Limon sindirim sistemi ve mide ile alakalı olan
sorunlara da direkt olarak etki etmektedir. Özellikle limon, gazda, şişkinlik
halinde ve mide kramplarında bir hayli etkili olabilmektedir. Eğer siz de sindirim
sisteminizin temizlenmesini istiyor iseniz limon ve limon suyu
tüketebilirsiniz. Bir cilt bakımı ürünü olarak bile limonu tercih
edebilirsiniz. Limon hem ağız yolu ile tüketildiğinde hem de maske olarak
hazırlanıp cilde sürüldüğünde cilt için oldukça faydalı olmaktadır. Özellikle
ciltte meydana gelen sivilcelerin geçmesinde oldukça etkili bir besindir
limon. Her ne kadar direkt olarak iyileştirici bir besin olmasa da limonun
kanser üzerinde de etkisi vardır. Çünkü limon serbest radikallere direkt olarak
etki etmektedir. Bilindiği üzere serbest radikaller insan vücudunda çeşitli
kanser hastalıklarına yol açmaktadır. Etkili bir tırnak bakımı için de limonun
önemi oldukça büyüktür. Bunun için tırnaklarınıza güzel bir limonlu bakım kürü
hazırlayıp da uygulayabilirsiniz. Özellikle limon çeşitli nedenler ile sararmış
olan tırnakların beyazlamasına imkan vermektedir. Benzer şekilde limon ile
tırnaklar çok daha güçlü ve çok daha dayanıklı bir hale de gelmektedir.
Sarımsak
Nelere İyi Gelir?
Doğal antibiyotik olarak geçen sarımsak insan sağlığı
için pek çok yarara sahiptir. Bu faydalar arasında, sarımsağın kalp sağlığına
ve damar sağlığına sağladığı müthiş yararlar da vardır. Özellikle düzenli
olarak sarımsak tüketen kişilerin ileri yaşlarda kalp ya da damar
hastalıklarına yakalanma riskleri ciddi ölçüde azalmaktadır. Aynı şekilde
sarımsak tüketildiği takdirde kalbin ve damarların çalışma sistemi de çok daha
etkili bir hale gelmektedir. Genelde kalp günümüzde stres, sağlıksız beslenme
ve çevresel etkilerden dolayı çok fazla yorulmaktadır. Bu nedenle kalp ve
damarlar kendilerini destekleyecek sağlıklı besinlere ihtiyaç duyarlar. İşte bu
besinlerin en başında da sarımsak gelmektedir. Düzenli sarımsak tüketimi ile
damar tıkanıklığı riski de ciddi oranda azalır, kalp krizi geçirme riski de
ciddi oranda azalır. Ancak elbette sarımsağın tansiyon üzerindeki etkileri de
daima aklın bir köşesinde bulunmalıdır.
Sarımsak pek tabii anti bakteriyel ve antiviral
özelliklere de sahip bir besindir. Zaten grip ya da benzeri bir hastalığa
yakalanan kişilerin ilk olarak sarımsağa başvurması tesadüf olmamaktadır. Henüz
herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce de sarımsak tüketimine dikkat etmek
gerekir. Bu sayede grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma ihtimali
de ciddi oranda azalmış olabilir. Bazı kişiler vücutlarına yeteri miktarda
sarımsak almak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için sarımsak takviyesi
kullanabilmektedir. Bu da bir yöntemdir elbette ancak bu sarımsak
takviyeleri bilinçsiz bir şekilde kesinlikle kullanılmamalıdır. Genelde
sarımsak takviyelerini doktorların hastaya önermesi gerekir. Eğer doktor
önermeden önce siz sarımsak takviyesi kullanmak istiyor iseniz mutlaka görüşün
tavsiyesini alıp ona göre hareket etmelisiniz. Çünkü sarımsak takviyesi bazı
kişiler için çok fazla tehlikeli olabilmektedir.
Pek tabii sarımsak direkt olarak büyülü bir dokunuş
gibi kansere iyi gelmez. Fakat eğer ki bir kişi düzenli olarak çiğ ya da çok az
pişmiş şekilde sarımsak tüketir ise bu durum o kişinin mide kanserine ya da
kolon kanserine yakalanma riskini ciddi bir oranda azaltır. Yani düzenli
tüketilen sarımsaklar kanser risklerini ciddi ölçüde azaltabilmektedir.
Nezle özellikle kış aylarında neredeyse bir salgın halinde meydana
gelmektedir. Pek tabii nezle bağışıklık sisteminin güçsüz bir hale gelmesi ile
birlikte ortaya çıkmaktadır. Eğer ki nezle olduğunda vücudunuzun direncinin
artmasını istiyor iseniz ya da direkt olarak nezle olma ihtimalinizi yüzde yüz
yakın oranlarda azaltmak istiyor iseniz mutlaka düzenli bir şekilde sarımsak
tüketmelisiniz. Bununla birlikte sarımsak nezle olarak kişinin iyileşme
sürecine de oldukça güzel ve hızlandırıcı bir katkı yapmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder