5 Mart 2019 Salı

Peynirin Faydaları Nelerdir?


Özellikle de kahvaltılarda sıkça tüketilen bir besin olan peynirin ilk keşfedildiği zamanlar M.Ö. 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Ana yurdunun Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa olduğu düşünülen peynir, ana maddesi süt olan bir besin kaynağıdır. Sütün yapısında bulunan bir protein olan ve kazein adı verilen peynir mayası yardımı ile üretilen peynir, kazein proteinin, peynir mayası ve peynir kültürüyle birlikte fermente (mayalandırma) olması sonucu elde edilmektedir. Oldukça fazla miktarda çeşitlilik gösteren peynir, süt kaynaklı bir besin olduğundan, inek, koyun, keçi, manda ve deve sütünün mayalandırılması ile üretilebilmektedir. İmal edildiği süt türüne bağlı olarak çeşit ve türleri de artan peynir, kahvaltının dışında, bazı yiyeceklerin içerisine eklenerek de tüketilebilmektedir. Özellikle de, börek, makarna, çorba, salata ve hatta bazı tatlıların içerisine de eklenebilen peynir, bu özelliği sayesinde çok yönlü bir besindir. Oldukça zengin bir protein kaynağı olan peynir, sabahları erkenden tüketildiğinde, gün boyu gerekli olan enerjinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeplerdir ki peynir, kahvaltı öğünlerinde mutlaka tüketilmesi gereken faydalı bir besindir. Peynir özellikle de, büyüme çağındaki çocukların kemik ve diş sağlığı için son derece faydalı olan bileşenler içermektedir. Hatta peynir, kırmızı et ve süt gibi diğer hayvansal kaynaklı protein besinlerine göre, çok daha rahat sindirilen çok yönlü bir üründür.
Peynirin Faydaları
Özellikle de içerdiği kalsiyum sayesinde, iskelet, kemik ve diş sağlığı için oldukça faydalı olan peynir, zengin protein kaynağı olması nedeniyle de zihinsel sağlığa iyi gelmektedir. Buna göre peynirin bu gibi ve diğer faydaları aşağıda belirtildiği şekildedir;
1.Diş Sağlığı
Eğer, vücuttaki kalsiyum depolarında azalma meydana gelirse, bunun ilk sinyali dişlerin çürümesi şeklinde kendini gösterecektir. Hemen hemen herkesin ortak problemi olan diş çürüklerini önlemenin en güzel yolu ise doğal yollardan, örneğin peynir gibi gıdalardan kalsiyum desteği almak olacaktır. Bundan dolayı, peynir zengin kalsiyum içeriği sayesinde, özellikle de büyüme çağındaki çocukların diş sağlığını desteklemekte ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olmaktadır. Sağlıklı, çürük olmayan ve sağlam dişler için, peynirin yanı sıra, diğer kalsiyum içerikli besinleri tüketmek de faydalı olacaktır.
2.Kemik Sağlığı

Kalsiyum bakımından zengin olan peynir, aynı zamanda B vitamini bakımından da zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle peynir, kemik sağlığının desteklenmesi ve kemiklerin güçlenmesi için son derece önemli bir besindir. Peynirin kemikler için faydalı olmasının nedeni ise, kalsiyumun vücudun tüm noktalarına dağıtılmasına yardımcı olmasından dolayıdır. Bilhassa, büyüme çağındaki çocuklar ile hamile ya da emziren kadınlar için son derece gerekli ve faydalı olan peynir, kemiklerin dayanıklılığını artırmaktadır. Ayrıca peynir, osteoporoz (kemik erimesi) gibi bazı kemik hastalıklarının tedavisine de yardımcı olmaktadır.
3.Bağışıklık Sistemi Sağlığı
Dengeli ve düzenli olarak tüketilen peynir, tüm vücut sağlığı açısından son derece faydalıdır. Bundan dolayı da peynirin, bağışıklık sistemi sağlığı ile bağlantısı yüksektir. Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı mücadelesi ve direnci anlamına geldiğinden, yüksek miktarda protein, kalsiyum ve B vitamini ile beslenmek, bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olacaktır. Vücut savunması için gerekli olan desteği sağlayabilecek özellikte olan peynir, bu özelliklerinin sayesinde, bağışıklık direncinin artırılmasına yardımcı olmaktadır.
4.Hamile Sağlığı
Hamilelik döneminde kadınların vücudu, oldukça fazla miktarlarda kalsiyum kaybetmektedir. Çünkü, anne karnındaki bebeğin kalsiyum ihtiyacı, direkt olarak annenin vücudundan karşılanmaktadır. Böylece de kadınların kalsiyum değerleri azalmaktadır. Bundan dolayı hamile kadınların diş ve kemik sağlığı açısından, bu süreç boyunca kalsiyum almaları çok önemlidir. Peynir ise, hem kalsiyum hem de protein kaynağıdır. Ayrıca peynir, doğum esnasında yaşanan kasılmalarla ilgili sorunların oluşmasını da engellediği için ekstra faydalıdır. Doğal olarak, annenin aldığı kalsiyum bebeğe de faydalı olacağı için peynir, hem anne hem de bebek sağlığı için faydalıdır.
5.Cilt ve Saç Sağlığı
İyi bir B vitamini kaynağı olan peynir, cilt esnekliği için gerekli olan bileşenlere sahiptir. Bundan dolayı da peynir, cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle de yağ oranı düşük peynirin, saç sağlığı ve parlaklığı açısından faydalı olduğu kabul edilmektedir. Ancak, peynirin saç ve cilt sağlığı üzerindeki faydaları hakkında yeterince araştırma bulunmadığı için bu konuda bir kesinlik de yoktur.
6.Uyku Kalitesi
Yapısında bulunan amino asitler sayesinde peynir, sinirsel ve zihinsel rahatlamayı sağlamaktadır. Bundan dolayı da peynir, uykusuzluk problemlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Temel maddesi süt olan peynir, sütün içeriğinde bulunan laktik asit sayesinde, özellikle de uyumadan önce yenildiğinde, rahat bir uyku çekilmesine yardımcı olmaktadır.
7.Stres Karşıtı

Yapısında bulunan triptofan sayesinde peynir, stres azaltıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir. Triptofan ise, birleşerek proteinleri oluşturan 20 amino asitten biridir ve sinir hücrelerinin gevşemesine yardımcı olmakta ve bu hücrelerin daha sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. Tüm bu özelliklerinden dolayı peynir, stres oluşumunu engellemeye ve stresin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, peynir yapısında bulunan çinko, potasyum, fosfor ve selenyum minerallerinin yardımı ile, zihinsel yorgunluğun giderilmesinde de etkilidir.
8.Migren Ağrıları
Zengin bir kalsiyum kaynağı olan peynirin, yapılan bazı araştırmalar sonucu, baş ağrılarına iyi gelebileceği saptanmıştır. Özellikle de migren şeklinde gelişen baş ağrılarının giderilmesinde etkili olabileceği düşünülen peynirin, ağrıları dindirmeye yardımcı olacağı tahmin edilmektedir.
9.Kilo Kontrolü
Fazla kilodan değil de, tam tersi aşırı zayıflıktan dolayı kendini rahat hissetmeyen kişiler için ideal bir besin olan peynir, zengin protein içeriği sayesinde, normal kilo değerlerinin yakalanmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca peynir, fazla kilolarından şikayetçi olan kişiler için de, kilo kontrolünü sağladığı için faydalıdır.
10.Tansiyon Dengeleyici Özellik
Peynir, içeriğinde bulunan B vitamini sayesinde, yüksek kan basıncının yani yüksek tansiyonun azaltılmasına ve dengelenmesine katkı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra peynir, kötü kolesterolün damarlar içinde toplanmasının önlenmesine de yardımcı olduğu için, tansiyona iyi gelmesine ek olarak, kalp ve damar sağlığına da katkı sağlamaktadır.
11.Kansere Karşı Koruyucu Etki
Linoleik asit, sfingolipid ve konjuge gibi bileşenler içeren peynir, kansere karşı koruyucu etki gösterebilmektedir. Çünkü bu gibi bileşenler, kanser önleyici kimyasallar olarak bilinmektedir. Bazı araştırmalara göre, düzenli olarak peynir tüketilmesi kanser oluşumu riskinin önlenmesi açısından faydalı olabilmektedir.
Peynirin Besin Bileşenleri
Eğer bir peynir organik ve katkı maddesiz ise, hiç şüphesiz birçok besin kaynağı bakımından zengindir. Buna göre sağlıklı bir peynirin içeriğinde, protein başta olmak üzere, en fazla A vitamini sonra da, C, D, E ve K vitamini ile B-12 ve B-6 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca bunlara ek olarak peynir, kalsiyum başta olmak üzere, potasyum, fosfor, çinko, sodyum ve demir gibi mineraller de içermektedir. Peynirin yapısında bulunan diğer bileşenler ise, riboflavin (B-2 vitamini), tiamin (B-1 vitamini), folat (folik asit, B-9 vitamini), niasin (B-3 vitamini), pantotenik asit (B-5 vitamini) ve son olarak da kolin yani bazik kimyasallar şeklinde sıralanabilmektedir. Peynirin yapısında bulunan tuz miktarı ise, içermiş olduğu sodyum miktarına göre değişkenlik göstermektedir.
Peynirin Besin Değerleri
Peynirin sağladığı besin değerleri, peynirin türü ve üretildiği süte göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ama peynirin besin değerlerini genel olarak ele almak gerekirse, 100 gram beyaz peynir için besin değerlerini şu şekilde sınıflandırmak mümkündür;
  • Enerji: 309 kcal
  • Protein: 16.1 gram
  • Yağ: 23,55 gram
  • Karbonhidrat: 8,21 gram
  • Sodyum: 1281 miligram
  • Kalsiyum: 422 miligram
  • A vitamini: 228 miligram
  • Potasyum: 103 miligram
  • Kolesterol: 53 miligram
Demir: 0,3 miligram

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder