16 Mart 2019 Cumartesi

bahar yorgunluğu


Bahar yorgunluğu nedir?
Baharın gelmesiyle, herkes yorgunluk ve halsizlik yaşadığından şikayet etmeye başlar. Hissedilen bu yorgunluğun en basit açıklaması, vücut dengesinin bozulmasıdır. Uzun ve soğuk kış günleri, güneş ışınlarının ve taze sebze, meyve tüketiminin azlığı nedeniyle, baharın başladığı ilk günlerde, bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar. Metabolizmanın da, bu uzun kış günlerinde iyice yavaşlaması sonucu, vücudumuz gerekli sıvıları ve vitaminleri ememediği için, baharın gelmesi biz de yorgunluk ve halsizliklere neden olur.
Bahar yorunluğunun belirtileri
Bahar yorgunluğunun ilk belirtileri, uykusuzluk veya çok fazla uyumak, iştahsızlık, kaslarda gerilme, sürekli halsizlik, unutkanlık, terlemek ve aktivitelere katılma isteksizliğidir.
İşte size bahar yorgunluğundan kurtulmanız ve kendinizi çok daha enerjik hissetmeniz için birkaç tavsiye:
Beslenmenize dikkat edin
Sağlıklı beslenin, sebze ve meyve tüketiminizi arttırın. Bu çok da bilinmeyen bir tavsiye olmakla beraber, çok ihmal edilen bir durumdur. En azından günde bir elma yemeğe özen gösterin.
Balık tüketiminizi mümkün olduğunda arttırın, deniz ürünleri, size gerekli enerjiyi sağlayarak, vücudunuzu canlandırırlar.
Kahvaltınızda lifli besinlere yer verin. Bu besinler gün boyu size enerji vereceklerdir. Bu besinlerin yanında tüketeceğiniz bir porsiyon meyve de, bahar yorgunluğuna çok faydalı olacaktır. Kuru incir ve kuru meyvelerde, sindirim sistemini çalıştırıp, vücuttaki toksinleri dışarı atmanızı sağlar.
Bütün bunların yanında, lifli besinleri arttırırken, şekeri ve yağı azaltın ve günde an az bir litre su içmeye özen gösterin. Burada önemli olan tükettiğiniz besinlerde denge sağlamaktır.
Takviye alın
Bahar yorgunluğundan kurtulmak için vitamin ve mineral takviyesi alabilirsiniz. En yakınınızdaki eczaneden de kolayca temin edebileceğiniz B12, B6, B1, B2, C, D vitaminleri ve magnezyum hapları, çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaklardır.
Ayrıca bahar yorgunluğunun en büyük sebeplerinden biri de vücuttaki demir eksikliğidir. Aşırı yorgunluktan şikayetçiyseniz mutlaka gerekli testleri yaptırın ve demir oranınıza baktırın. Günde ortalama 15mg demir desteği, yorgunluk hissetmenizi engelleyecektir. Hap kullanmak istemiyorsanız, bolca soya fasulyesi, ıspanak, fındık, kırmızı et, tavuk ve balık tüketerek de vücudunuzdaki demir seviyesini arttırabilirsiniz.
Not: Vücuttaki C vitamini seviyeniz yeterliyse, aldığınız demir vücudunuz tarafından daha iyi emilir.
Fiziksel ve ruhsal sağlığınıza dikkat edin
Depresyon başlangıçlarının sıkça görüldüğü bu dönemde, stresten uzak durup, rahatlamaya çalışmanız çok önemlidir. Yemeklerden sonra kısa bir uyku çekmek, rahatlatıcı müzikler dinlemek, gerildiğinizde ılık bir duş almak, en sevdiğiniz kitabı okumak veya yoga gibi daha hafif sporlar yapmak, kendinizi iyi hissettirecektir.
Çok uzun ve yorucu saatler çalışmamaya ve kendinizi fazla hırpalamamaya dikkat edin. Bu hem fiziksel, hem psikolojik olarak sizi çok zorlayacaktır.
Masaj yaptırın. Eğer dışarıda masaj yaptırmak size masraflı geliyorsa, eşinizden veya sevgilinizden size masaj yapmasını isteyebilirsiniz.
Evinizi ve ofisinizi bol bol havalandırın ve içeri temiz havanın girmesini sağlayın. Eğer fırsatınız varsa dışarı çıkıp, kısa yürüyüşler yapın.
Dolabınızı düzenleyin ve kışlık kıyafetleri ortadan kaldırarak, daha hafif, ince ve renkli kıyafetlerinizi raflara yerleştirin. Mesela turuncu bir bluz hemen enerjinizi arttıracak ve kendinizi daha iyi hissettirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder