2 Mart 2019 Cumartesi

Salatalığın 8 Faydası


Hem meyve hem de sebze olarak tüketilen bazı besinler vardır. Bunlardan biri de salatalıktır. Kimine göre meyve kimine göre de sebze olan salatalık ülkemizde Ege Bölgesinde yetişmektedir. Aslında yaz aylarında yetişen salatalığı artık kışın da tezgahlarda görmekteyiz. Bunun nedeni de seralardır. Seralarda yetişen salatalıklar nedeniyle dört mevsim boyunca yetiştiriciliği yapılmaktadır. Salatalık yeşil görünümüyle oldukça iştah açan besinlerden bir tanesidir. Çeşitli kullanımlarının yanında salatalık sade olarak da tüketilebilir. Çünkü ne acı, ne de ekşi bir tadı vardır. Burnumuz koku açısından çok hassastır ve bu nedenle gerçek salatalık (yani tam mevsiminde yetişmiş taze salatalık) soyulduğu anda kokusu etrafa yayılır. Bu ortama giren insanlar da salatalık kokusunu hemen fark ederler. Pek çok kişinin hoşuna giden bu salatalık kokusu şaşırtıcı bir şekilde parfüm olarak da kullanılmaktadır. Salatalıktan elde edilen parfümler piyasaya sunulmuştur. Büyük bir taleple de satılmıştır. Biz de bu yazımızda salatalık faydalarını anlatacağız.
Salatalık faydaları o kadar çoktur ki hemen hemen her türlü hastalıktan korunmamızı sağlar. Ayrıca salatalığın yüzde doksan sekizinin su olduğu tespit edilmiştir. Cilt temizliğinden tutun, vücudun su ihtiyacını büyük bir oranla karşılamaya kadar faydaları çok çeşitlidir.

Salatalığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Çoğu insanın evinde rahatlıkla bulunabilecek olan sebzelerden biri de salatalıktır. Çünkü salatalık insanın susuzluğunu giderir, açlığını yatıştırır ve mükemmel bir atıştırmalıktır.

1. B Vitamini Kaynağıdır

Salatalık B vitamini bakımından çok zengin bir kaynaktır. B vitamini de insandaki halsizliği, yorgunluğu almaya yardımcı olur. bunun dışında kişinin zihinsel olarak daha dinç olmasına yardımcı olur. Salatalıktan her gün bir tane tüketmek unutkanlığı önler, zihni açar.

2. Kemikleri Güçlendirir

Salatalık K vitamini bakımından çok güçlüdür. K vitamini de vücut iskelet yapısının daha güçlü olmasını sağlar. Diğer yandan kemik gelişimini güçlendirir. Bu nedenle özellikle de küçük çocuklar salatalığı bol miktarda tüketmelidir. Salatalık faydaları kemik gelişimini olumlu etkiler. Yaşlanınca kemik erimesi, diz ağrısı, kol ağrısı gibi ağrıların oluşumunu engeller. Yaşlanınca pişmanlık çekmemek için küçük yaşlardan beri beslenme alışkanlıklarımızı iyi şekilde oluşturmalıyız. Bunun dışında iskelet yapımızın bozulmasına asla fırsat vermemeliyiz. İskelet sisteminin düzgün ve dik olmasına dikkat etmeliyiz. İskelet sistemini koruyan besinler tüketmeye önem vermeliyiz. Yani potasyum içeren K vitamini ile dopdolu olan yiyecekleri tüketmeliyiz. Bu bakımdan salatalığı tercih edebiliriz. Salatalık potasyum açıcından zengin bir besin olduğu için iskelet sisteminin uzun yıllar boyunca dimdik ve sağlıklı olmasını sağlar. Bu nedenle kemik gelişimi için her yaşta salatalık tüketimini arttırmamız gerekir.

3. Kilo Vermeye Yardımcıdır

Salatalık üzerine yapılan araştırmalara göre salatalıkta yüzde yetmişten daha fazla oranda su olduğu belirlenmiştir. Su insan vücudu içinde çok faydalı olduğu için aynı şekilde salatalığın da insan sağlığı için faydaları oldukça büyüktür. Salatalık faydaları için belirlenen tüm olumlu özellikle vücut için çok önemlidir. İçerisinde bol miktarda su da bulundurduğu için salatalık insanların vücutlarında bulunan toksinlerini atmalarına yardımcı olur. Çağımızın en yaygın şikayetlerinden biri olan fazla kilolarla mücadele de ise diyet listelerinin başında yer alan bir besindir. Salatalık özellikle ara öğünlerde tüketilerek karnı tok tutmaya yardımcı olur. İçerdiği yoğun su oranları sayesinde de insanın sindirim ve boşaltım sistemlerinin daha hızlı ve daha iyi çalışmasını sağlar. Bu şekilde kilo vermek isteyenlerin bol bol tüketmeleri gereken besinlerden biridir. Yemyeşil kabuklarıyla tüketildiğinde ise vücudun organlarının işlevlerini daha iyi şekilde yerine getirmesini sağlar. Günde bir tane salatalık yemek vücudun su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Fazla kilolarla mücadele de su tüketimi de çok önemli olduğu için kişinin kilo vermesini sağlar.

4. Cildi Onarır

Sahip olduğumuz cilt ölene kadar bizimle yaşar. Cildimiz ise vücudumuzdaki en hassas yerdir. Farklı cilt tiplerine sahip olan insanların cilt bakımlarını kendi ciltlerine uygun olarak yerine getirmeleri gerekir. Bu noktada farklı ve pahalı onlarca cilt bakım ürünlerini kullanmak yerine doğal ve cilt için faydalı besinlerden yardım alabilirsiniz. Örneğin salatalık faydaları pek çok insan tarafından bilinmektedir. Salatalık maskesi de çok eski yıllardan beri bilinen maske çeşitlerinden biridir. Çünkü salatalık cildin ölü hücrelerden kurutulmasını sağlar. Aynı zamanda cildin daha parlak, daha genç görünmesine yardımcı olur. Cilt sorunları yaşayan insanlar salatalık maskesi yaparak ciltlerini koruyabilirler. Özellikle de salatalığın kabukları soyularak cilt ile o şekilde temas ettirilmesi önerilmektedir. Çünkü bu sayede salatalık kabuklarında bulunan fayda yüzeysel olarak cilde temas edecektir.

5. Nefesi Temizler

Çoğu insanın da sabah uyandığı anda ilk olarak yakınmış olduğu durumlardan biri nefeslerinin taze olmamasıdır. Nefes tazeliği kişisel temizlik için çok önemlidir. Herkes nefesinin ferah ve temiz olmasını ister. Bunu sağlamak için de insanlar salatalık tüketimi arttırılabilir. Salatalık hoş kokusu ile sabahları temiz bir nefese sahip olmanızı sağlar. Her gün uyandığınızda bir tane yenmesi tavsiye edilir.

6. Kalbi Korur

Kalp sağlığının korunması insanların daha uzun yıllar yaşamalarını sağlar. Kalbin işlevlerinin sağlıklı şekilde çalışması için kalp sağlığını koruyan besinler tüketilmelidir. Kalbi koruyucu etkisi ile bilinen salatalık kalp hastalarının dertlerine devadır. Kalpte bulunan ritim bozuklukları, kalp damar tıkanıklığı ve de diğer kalp sorunlarının ortadan kaybolmasını sağlar. Kalbi koruyabilmeniz içinde tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle salatalığı bol bol tüketebilirsiniz. Çünkü kalbe dost yiyeceklerden biri salatalıktır.

7. Tansiyonu Düzende Tutar

Tansiyon bazı kişilerde bulunan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıktan korunmanın tek yolu ise tuzdan uzak durmaktır. Yağ ve tuz tansiyonu daha çok yükseltmektedir. Yüksek tansiyon ise kişiye zarar verir. İnsan vücudunun da sahip olması gereken orta değer bir tansiyon seviyesi vardır. Bunun üzerinde çıkan tansiyon yüksek tansiyon hastalığıdır. Çok tehlikelidir. Eğer bu belirlenen ortalamadan aşağı durumda olması da tansiyon düşüklüğüdür. Bu da tehlikeli bir durumdur. Tansiyon ölçülerek bunun takibi yapılır. Genel olarak kronik bir rahatsızlıktır. Aile fertlerinde olan kişilerde de tansiyon varsa bunun diğer fertlerde olması da görülebilir. Tansiyon sorunu yaşayan insanlar da tansiyonlarını düzende tutmak için salatalık yiyebilirler. Salatalık kalp için çok faydalı olduğundan diğer yandan da tansiyonun sabit kalmasını sağlar. Düzenli olarak salatalık tüketimi tansiyon için yenmelidir.

8. Hafızayı Güçlendirir

Çağımızın en büyük sorunlarından biri de unutkanlıktır. Eskilerden büyük yaşlarda yaşlı insanlarda görülen unutkanlık son zamanlarda her yaştan insanda görülmeye başlanmıştır. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Öncelikle hafızanın güçlenmesi için beyni çalıştıran alıştırmaların, bulmacaların yapılması gerekir. Aynı zamanda da hafızanın güçlü olması için de insanların yediği besinlere dikkat etmesi gerekir. Hafızayı güçlendiren besinler tüketerek uzun süre her şeyi hatırlama gücüne sahip olurlar. Hafızayı güçlendirecek besinlerden biri olan salatalık tüketilerek bu etki sağlanabilir. Küçüğü, çocuğu, yaşlısı herkes bol bol salatalık tüketerek hafızlarının daha güçlü olmasını sağlayabilirler.
Salatalık faydaları işte bu maddelerde ifade edildiği gibidir. Yeteri kadar ve de alışkanlık olarak salatalık tüketiminin yapılması gerekir. Salatalık yaz aylarında yetişen bir besindir ancak kışında tüketimi yapılır. Serada yetişen salatalıklar kışın tüketilebilir. Diğer yandan da salatalık turşusu da yapılabilir. Bu şekilde cacık yapılarak ya da sade olarak tüketilerek salatalık yenebilir. Böylece salatalık faydaları vücuda alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder