23 Mart 2019 Cumartesi

Günde 30 Dakika Yürüyüş Yapmak Hayatınızda Neleri Değiştiriyor?


Orman yolunda ya da küçük bir parkta, açık alanda yapılan yürüyüşler hem bedeninizi hem ruhunuzu yeniler. Ancak bilim, günde 30 dakika yürüyüş yapmanın bundan daha fazla fayda sağladığını kanıtlamış durumda. Kısa yürüyüşler beyninizi, tüm düşünce yapınızı değiştiriyor! İşte, günde yarım saat yürüyüş yapmanın hayatımızda değiştirdiği 5 şey:
1.Yürüyüş yapmak negatif ve takıntılı düşünceleri uzaklaştırır

Değişen dünyayla birlikte artık eski insanlara göre yeşil alanlarda daha az vakit geçiriyoruz. Şehir merkezinde yaşayan insanların doğada, küçük yerleşim yerlerinde yaşayanlara kıyasla daha fazla anksiyete ve depresyon problemi yaşadığı bilinmektedir. ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre; yürüyüş yapmak negatif ve obsesif düşünceleri zihnimizden uzaklaştırdığı kanıtlanmıştır.
2.Teknolojiden uzak, doğada geçirilen zaman problem çözme yetisini arttırır

Psikolog Dr. Ruth Ann Atchley ve David L. Strayer, yaratıcı problem çözme konusunda hayatımızdan kısa bir süre için teknolojiyi çıkararak doğayla iç içe kalmanın oldukça etkili olduğunu ortaya koymuşlardır. Çalışmadaki katılımcılar 4 gün boyunca doğada teknolojiden uzak kalmış ve kontrol grubundaki katılımcılara kıyasla kendilerine verilen bilişsel problemlerle ilgili % 50 oranında daha fazla başarı sağlamışlardır. Bunun nedeni kentsel yaşamdaki kontrol edilemeyen gürültünün odaklanma güçlüğü yaratmasıdır.
Hayatın beraberinde getirdiği sorunlara daha farklı açılardan bakabilmek için her gün yapılan 30 dakikalık yürüyüşler oldukça faydalıdır. Yürüyüş yapmak kendinizle başbaşa kalmanıza, yaratıcılığınızı arttırarak sorunlarınızı çözmenizde yardımcı olur.
3.Yürüyüş yapmak dikkat dağınıklığı ve hiperaktiviteyi azaltır

Özellikle küçük çocuklarda gittikçe yaygınlaşan odaklanma güçlüğüne bağlı dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite çoğu zaman ilaç desteğine gerek kalmadan çözülebilecek bir problemdir. Bunun için, yeşil alanlarda geçirilen zamanın arttırılması gereklidir. Dr. Frances Kup ve Dr. Andrea Faber Taylor, temiz havada enerjisini harcayan çocuklardaki hiperaktivite semptomlarının, dürtüsel fevri hareketlerin önemli ölçüde azaldığını gözlemlemişlerdir. Siz de dikkat dağınıklığından muzdaripseniz çocuğunuzla birlikte yapacağınız küçük park gezileri sayesinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
4.Yürüyüş beyin gücünü arttıran bir egzersizdir

Özellikle obeziteyle mücadele edenler için koşu gibi egzersizler işkenceye dönüşebilir. Fakat koşu yerine her gün 30 dakika-1 saat yürüyüş yaparak 400 ile 700 kalori harcamanız mümkün. Yakılan kalorilerin miktarı yürüyüş hızı ve parkurun dikliğine göre değişir. Bir kez alışkanlık kazandıktan sonra düzenli olarak yürüyüş yapmak gündelik işlerinizi yaparken daha enerjik hissetmenizi sağlar. Çünkü vücudunuz sağlıklı bir egzersiz programına adapte olur.
Bunun yanı sıra, Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir çalışmaya göre; 70 yaş üstü insanlarda günde 30 dakika yürüyüş yapmak hafıza kaybı yaşama riskini azaltıyor. Üstelik yürüyüş yaparken artan endorfin seviyesi kendinizi daha mutlu ve dinç hissettiriyor. Yani kendinizi iyi hissetmek için ilaç almak yerine çıkıp biraz yürüyüş yapmak sandığınızdan daha etkili!
5.Yürüyüş yapmak özgüveni arttırır

İnsanın yalnızca kendisi için bir şeyler yapması doğrudan özgüveni etkiler. Bu, 1 günü tamamen kişisel bakıma ayırmak ya da sağlıklı bir bünye için yürüyüş yapmak olabilir. Her gün 30 dakikanızı yürüyüşe ayırdığınızda kendinizi nasıl daha iyi hissettiğinizi hemen fark edeceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder