30 Mart 2019 Cumartesi

Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?


Keçiboynuzu, Akdeniz ikliminin etkili olduğu coğrafyalarda kendiliğinden yetişebilen ve baklagiller ailesine üye olan bir tür bitkidir. Ağaç ya da yeşil çalılar üzerinde olgunlaşan keçiboynuzu meyvesi yenilebilir özelliktedir. Keçiboynuzu maki türü bir ağaçtır ve boyu 10 metreye kadar uzayabilmektedir. Keçiboynuzunun yaprakları da koyu yeşil renktedir ve oldukça serttir. Kıbrıs adası ile Türkiye ve Libya gibi Akdeniz ülkelerinin kıyıları boyunca, doğal olarak yetişen keçiboynuzu, Hindistan gibi Asya’nın bir bölümünde ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinde de bulunabilmektedir. Ülkemizde ise keçiboynuzunun doğal olarak yetiştiği bölgeler, özellikle de Antalya’nın Alanya ve Manavgat ilçeleri ile, Mersin Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Silifke ve Erdemli ilçeleri ve Muğla Marmaris ile Datça civarları olarak tespit edilmektedir. Kısaca keçiboynuzu sıcak Akdeniz iklimini seven bir meyvedir.
Keçiboynuzu direkt meyvesi yenilerek tüketildiği gibi, kurutulmuş şekilde de tüketilebilmektedir. Ayrıca, çoğu öksürük şurubunun içeriğinde de bulunan keçiboynuzu, pekmez elde edilmesinde de kullanılmaktadır. Hatta, keçiboynuzundan çikolata, şekerleme ve tatlandırıcı da elde edilebilmektedir.

Keçiboynuzunun Faydaları

Genellikle öksürüğe iyi gelmesi ile ünlenmiş olan keçiboynuzu, boğaz yumuşatıcı özelliklere sahip olmasından dolayı, özellikle de kış aylarında tüketilen bir besin kaynağıdır. Enfeksiyon oluşumuna ve soğuk algınlığına iyi gelen keçiboynuzu, güçlü bir antioksidan özelliği gösterdiği için, metabolizmayı desteklemekte ve böylece de hastalıklara karşı koruyucu etkiler göstermektedir. Keçiboynuzunun diğer faydaları ise aşağıda belirtildiği şekildedir;

1.Kan Şekeri Dengeleyici


Keçiboynuzu çikolata gibi diğer tatlılara göre çok daha az miktarlarda şeker ve yağ içermektedir. Ayrıca keçiboynuzunun kalori değerleri de çikolatanın sadece üçte biri kadardır. Bu özelliklerinden dolayı keçiboynuzu, kan şekeri değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır ve diyabet hastalarının tüketimi açısından da güvenilir bir meyvedir. Üstelik keçiboynuzu sadece düşük şeker içeriğinden dolayı değil, protein ve lif içeriği bakımından zengin olmasından dolayı da, şeker hastaları ya da kan şekeri seviyesi yüksek olan kişiler için de faydalı etkilere sahiptir.

2.Kilo Kontrolü


Lif bakımından oldukça zengin olan keçiboynuzu, mide iç çeperinde bulunan ve iştah uyarıcı bir enzim olan ghrelin isimli enzimin üretilmesini azaltmaktadır. Bir tür hormon enzimi olan ghlerin, yemeklerden sonra vücutta açığa çıkmaktadır ve bu şekilde de vücuda açlık sinyalleri göndermektedir. İşte keçiboynuzunun yapısında bulunan lif bileşeni, bu enzimin kontrol edilmesine katkı sağlamakta ve bunun sonucunda da iştahın çoğalmasını engellemektedir. Bundan dolayı da keçiboynuzu, kilo kontrolünün sağlanmasında etkili olabilmektedir.

3.Akciğer Sağlığı


Doğal bir antioksidan olan keçiboynuzu bu sayede, şiddetli öksürüklerin giderilmesine ve öksürüğün yatıştırılmasına yardımcı olmaktadır. Antioksidanlar ise, vücutta bulunan serbest radikaller ile mücadele eden bileşenlerdir. Enfeksiyon oluşumlarının önlenmesine yardımcı olan antioksidanlar, hastalıklara karşı koruyucu etkiler göstermekte ve öksürüğün hissedilebilir derecede yumuşatılmasına katkı sağlamaktadır. Öksürüğe iyi gelmesinin yanı sıra keçiboynuzu, diğer akciğer problemlerinden olan, astım ataklarının dindirilmesine yardımcı olmakta ve bronşit hastalığının tedavisine de olumlu etkiler sunmaktadır. Üstelik, antioksidan özelliklerinden dolayı, alerjik astım gibi problemlerin giderilmesinde, kanserli hücrelerin çoğalmasının önlenmesinde de etkilidir. Kanserli hücrelerin büyümesini ve gelişmesini önlediği için keçiboynuzu, akciğer kanseri için de faydalı olan besinlerden biridir.

4.Afrodizyak Etki


Yüksek kalorili bir besin kaynağı olan keçiboynuzunun, bu özelliğinden dolayı, cinsel isteğin ve kuvvetin artırılmasına katkı sağladığı tahmin edilmektedir. Hatta birtakım araştırma sonuçlarına göre keçiboynuzu, sperm sayısının azalmasını önlemekte ve iktidarsızlık gibi bazı cinsel sorunların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

5.Hücre Yenileyici Etki


Güçlü bir antioksidan olan keçiboynuzu, hasar görmüş hücrelerin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da keçiboynuzu, vücutta meydana gelen hücre kayıpları önlemekte ve böylece, vücudun hastalıklar ile mücadelesini desteklemektedir.

6.Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu Etki


Zengin vitamin ve mineral içeriği ile keçiboynuzu, özellikle de kış aylarında meydana gelen enfeksiyon kaynaklı hastalıkların gelişmesine karşı koruyucu etkiler göstermektedir. Kış aylarında oldukça yoğun şekilde rastlanan, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon tabanlı hastalıklar, vücudun direncini düşürmektedir. Keçiboynuzu ise doğal bir antibiyotik gibi hareket ederek, bu hastalıklara karşı koruma sağlamakta ve iyileşme sürecinin kısalmasına da katkı sağlamaktadır.

7.Sindirim Sistemi Sağlığı


Zengin lif içeriği sayesinde keçiboynuzu, sindirim sistemi organlarının daha uygun şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bilindiği gibi lifler, bağırsak faaliyetlerinin doğru şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı da lif, mide sıvılarının da üretilmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, keçiboynuzunun içeriğinde bulunan lif, vücut içinde çözünmeyen bir özelliğe sahip olduğu için, sıvı emilimi sağlamaktadır ve bu nedenle de, vücuttaki gevşek ve sulu dışkı miktarını azaltarak ishal oluşumunu önlemektedir. Bu şekilde, hem mide hem de bağırsak sağlığı için faydalı olan lif, sindirim sistemi sağlığını korumaktadır.

8.Kardiyovasküler Sağlık


Keçiboynuzunun içeriğinde bulunan lif, kötü kolesterol seviyesinin yükselmesini önlemektedir. Bazı araştırmalara göre, keçiboynuzu kaynaklı lif, kötü kolesterol (LDL) seviyesinin ciddi miktarda düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca keçiboynuzu içerdiği kendine has lifler sayesinde, vücuttaki trigliserid miktarının düşürülmesinde de etkilidir. Kolesterol değerlerinin korunması ise sağlık açısından son derece önemlidir. Çünkü, kandaki kötü kolesterol seviyesi yükseldiği zaman, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların oluşması riski yükselmektedir.

9.Kanser Önleyici Etki


İdeal bir antioksidan olan polifenolik bileşen, keçiboynuzunun yapısında bulunmaktadır. Ayrıca, vücuttaki sitotoksik aktivitesi ile bağlantısı bulunan keçiboynuzu, birtakım hücreler için toksin özelliklere sahip olan bir meyvedir. Keçiboynuzunun bu toksin özelliği ise sağlıklı hücreler için değil de, kanserli hücreler için geçerlidir. Özellikle de rahim ağzı kanserine neden olan hücrelerin engellenmesine yardımcı olan keçiboynuzu, hem antioksidan hem de polifenol özelliklerinin bir araya gelmesi sayesinde, tehlikeli serbest radikallerin temizlenmesine katkı sağlamaktadır. Böylece keçiboynuzu kanser gibi hastalıkların önlenmesinde etkili olabilmektedir.

Uyarı

Keçiboynuzu oldukça fazla miktarlarda doymuş yağ içermektedir. Bundan dolayı da, aşırı miktarda tüketilen keçiboynuzu, fayda vermek yerine zarar verebilmektedir.

Keçiboynuzunun Besin Bileşenleri

İçeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde oldukça faydalı bir besin haline gelen keçiboynuzu, özellikle de K vitamini bakımından zengin olmasının yanı sıra, riboflavin (B-2 vitamini) ve E vitamini bakımından da iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca keçiboynuzu, çinko, kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengindir. Üstelik doğal bir antioksidan olan keçiboynuzu, karbonhidrat içeriği de yüksek olan bir besin kaynağıdır.

Keçiboynuzun Besin Değerleri

100 gram keçiboynuzunun besin değerleri şu şekildedir;
  • Enerji: 540 kcal
  • Karbonhidrat: 56,29 gram
  • Protein: 8,15 gram
  • Yağ: 31,36 gram
  • Lif: 3,8 gram
  • Potasyum: 633 miligram
  • Kalsiyum: 303 miligram
  • Sodyum: 107 miligram
  • Demir: 1,29 miligram
  • A vitamini: 10 miligram
C vitamini: 0,5 miligram

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder