13 Mart 2019 Çarşamba

Maydanoz Çayının Faydaları Nelerdir?


Muhtemelen yemeklerinize lezzet getirmek ve bir bitki olarak salatalarınıza garnitür için maydanozu sıklıkla kullanmaktasınız. Kullanılan yeşil bitki olarak maydanoz ile daha aşina olmanız ile birlikte maydanozun faydaları çoktur ve bir çay olarak, vücut sisteminizi temizlemeye yardımcı olmasının yanı sıra, düzensiz adet kanamaları ve kramplar için çözüm olmaktadır.
Maydanoz bitkisel çayı esasen yeşil bienal maydanoz ot yaprakları ile yapılır (Petroselinum crispum).
Maydanoz parlak yeşil renk kompoze yaprakları ile, yüksekliği 30 cm’ye ulaşmakta olan bir bitkidir.
Yaprakları küçük, beyaz çiçekli, düz ya da kıvırcık olabilir. Maydanoz yılın 2 döneminde oluşmaktadır. Bunlar ise sonbahar ve ilkbahardır. Ancak sene içerisinde istediğiniz her zaman kolaylıkla maydanoz bitkisini her yerde bulabilirsiniz.
Maydanoz Çeşitleri Nelerdir?
Bu kapsamda birkaç maydanoz türü bulunmaktadır. Bunlar ise şöyle sıralanmaktadır; kıvırcık maydanoz; en çok kullanılan maydanoz çeşididir, düz yaprak maydanoz ve İtalyan maydanozdur. Avrupa ve Doğu Akdeniz’de doğal olarak yetişmesine ek olarak bir garnitür olarak kullanılmak üzere veya çay yapmak için ya da bir baharat ve besleyici bitki olarak tüm dünyada yetiştirilir.
Taze veya kurutulmuş, kökleri ve tohumlarıyla çay yapmak için, maydanoz yaprakları kullanabilirsiniz. Maydanoz flavonoidler ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir.
Bu bitki, Antik Yunan ve Roma’dan beri bilinmektedir. Bu bitki diüretik, sindirim tonik, adet akı uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra birçok sağlık yararı da bulunmaktadır.
Maydanoz Çayının Faydaları Nelerdir?
Maydanoz çayının faydalarından yararlanmanız için gün içerisinde düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir. Yararlarını görebilmeniz için sizlere önerilen dozlarda kullanmanız gerekmektedir. Bunun için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
1.Yaşlanma Karşıtı

Maydanoz çayı antioksidanların içerisinden çeşitli antioksidanlardan dolayı iyi bir kaynağı olarak beta-karoten ve C vitamini içermektedir. Maydanoz çayı vücudunuzun serbest radikallerin neden olduğu bilinen hücre hasarını defetmekte sizlere yardımcı olabilir. Uzun vadede, antioksidanlar yaşlanma sürecinin zararını azaltmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak maydanoz çayı içmek sizlere daha genç bir görünüm sağlayacaktır.
2.Detoksifikasyon

Maydanoz çayı vücudunuzdaki mevcut myristicin toksinlerini ve atıkları çıkarmak için sorumlu organ olan karaciğere destek verme yeteneğine sahiptir. Maydanoz çayı apigenin içeriği sayesinde karaciğeri desteklemeye yardımcı olabilen başka bir bileşik de içermektedir.
3.Artrit

Yapılan araştırmalar kapsamında C vitamini, romatoid artrit dejenerasyonunun daha da kötüye gidebilmesine engel olmaktadır. Bu kapsamda C vitamini açısından zengin olan besinler (maydanoz çayı gibi) romatoid artrit oluşumuna karşı koruma sağlamaktadır. Bu anlamda böyle bir sağlık sorununuz varsa, C vitamini açısından zengin olan maydanoz çayı içmek sizlere yarar sağlayacaktır.
4.Enflamasyon

Maydanoz çayı ağrıların azaltılması ve artrit ile yaygın şişmeler için yararlıdır. Maydanoz çayı yapılan araştırmalar ve araştırmacılar tarafından güçlü bir anti-inflamatuar etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu etkileri için düzenli ve dozunda maydanoz çayını içmeniz gerekmektedir.
5.İdrar Yolu Enfeksiyonları

Maydanoz çayı idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kanıtlanmış olan içeceklerden birisidir. Kök salmış bir enfeksiyonu önlemek için maydanoz çayı içmek sizlere yardımcı olabilir. Bu çay ile birlikte idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklere alternatif olarak kullanabilirsiniz. Kendi enfeksiyonunuzu tedavi etmek için maydanoz çayını kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.
6.Güçlü Kemikler

Bir yeşil yapraklı sebze olarak, maydanoz K vitaminini bolca içermektedir. Aynı şekilde maydanoz çayı da benzer şekilde K vitaminini içerisinde barındırmaktadır. Maydanoz çayı ile birlikte, daha güçlü kemiklere sahip olmanız daha kolay olacaktır. Bunun için düzenli olarak maydanoz çayı tüketmeniz gerekmektedir.
7.Kardiyovasküler

Büyük seviyelere birikmesine izin verildiğinde, homosistein olarak bilinen bir amino asit riski kan damarlarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Maydanoz çayı, folat ile kardiyovasküler riskini azaltarak, homosistein eylemsiz hale getirerek daha sağlıklı olmanızı sağlamaktadır. Maydanoz çayı aynı zamanda folik asit içermesinden dolayı kalp sağlığı için önemli olan B vitaminini içermektedir.
8.Kanser

Her gün düzenli olarak maydanoz çayı içmek önemli ölçüde meme, cilt ve prostat kanseri de dahil olmak üzere birçok kanserin oluşma riskini azaltmaktadır. Bu durum, özellikle maydanoz çayı apigenin ve flavonoid bileşiklerini barındırmaktadır. Bu da sizleri kanserden korumaktadır.
9.Bağışıklık Sistemi

Maydanoz çayı, alerji, oto-immün hastalıklar ve kronik enflamasyon da içeren bağışıklık sistemi ile ilgili aşırı tepkimeleri bastırmada bizlere yardımcı olmaktadır. Maydanoz çayı C, B 12, A da dahil olmak üzere birçok temel vitaminleri bulundurarak bağışıklık sisteminin takviye edilmesini sağlamaktadır. Özellikle maydanoz çayının içermiş olduğu K vitamini bağışıklık sisteminizi daha güçlü kılmaktadır.
10.Ağız Kokusu

Klorofil sadece bitkiler için yararlıdır. Bitkilere ek olarak insan vücudunda, anti-bakteriyel özellikleri için yararlı olmaktadır. Maydanoz çayı bakteri yok etmek yeteneği ile kötü nefese neden olan bakterileri öldürerek nefesinizi tazelemek için mükemmel bir doğal ilaçtır. Kısacası, sağlığınızı geliştirmenize yardımcı olmasının yanı sıra maydanoz çayı sizlerin kötü nefesin yok olmasına yardımcı olacaktır.
Maydanoz Çayının Yan Etkileri ve Diğer Bilgiler
Gördüğünüz gibi, maydanoz çayının yararları çoktur, ama aynı zamanda bilinen yan etkileri de bulunmaktadır.
Bitkisel çay ve gebelik her zaman bazı riskleri taşımaktadır. Bu kapsamda mutlaka doktorunuza danışarak hareket etmeniz gerekmektedir. Maydanoz bitki çayının yan etkileri rahim stimülasyon olarak, hamile kadınların kürtaj durumlarına neden olarak predispozan gibi sağlık sorunlara neden olacağı için hamile kadınların içmemesi gerekmektedir.
Eğer maydanozu kullanarak yemeklerinizi süslemek veya çay içmeye başlamak istiyorsanız doktorunuzla bu durumu konuşmanız gerekmektedir. Özellikle emzirme sırasında, maydanoz çayı içmek önerilmemektedir.
Peki hangisi daha iyidir; kıvırcık ya da düz maydanoz? Mevcut olarak maydanoz zehir baldıran özelliklere neden olacağı için bu konuda dikkatli olmanız gerekmektedir.
Son olarak, buna bağlı oksalik asit, böbrek taşlarının oluşumuna neden olabilmektedir. İnflamatuar böbrek hastalığı gibi bir sağlık sorununuz varsa, maydanoz çayı tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir.
Maydanoz Çayını Nasıl Hazırlayabiliriz?
Maydanoz çayı yapmak için taze veya kurutulmuş maydanoz kullanabilirsiniz. Maydanoz çayı yapmaya yardımcı olabilecek öneriler ise şöyledir;
Litre başına kaynar su için 30 g maydanoz yaprakları suyun içerisine koyun. Daha sonrasında 3 defa 10 dakika dinlendirilir ve bu hazırlamış olduğunuz karışımı yemeklerden sonra tüketiniz. Eğer maydanoz kökü kullanmayı seçerseniz, o zaman litre suyu yarım miktara azaltmanız gerekmektedir.
Maydanoz yıkamayı ve ardından kurulamayı unutmayınız. Eğer bir idrar söktürücü olarak bu çayı kullanmak istiyorsanız düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
Karışımı dinlendirdikten sonra bir süzgeç yardımı karışımı maydanozlarından ayırınız ve suyunu tüketiniz. Ilık bir şekilde tüketmeye ayrıca dikkat etmeniz de fayda vardır.
Maydanoz çayının tadı oldukça güçlü olmasının yanı sıra sizlere ilk zamanlarda biraz acı gelebilecektir. Ancak çay güzel yeşil bir renge sahip olacaktır. Bu acı tadın oluşması daha çok kaynatma ile alakalı olmaktadır. Bu tecrübeyi ise zamanla, çayı yapmayı deneyerek kazanabilirsiniz.
Maydanoz çayını her zaman tatlandırmak için şeker veya bala başvurmadan önce demleme süreleri veya ot miktarları farklı deneyebilirsiniz.
Bunlara ek olarak çay yaparken yaprakların taze maydanoz olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Manavlardan ya da marketlerden taze elde edebilirsiniz. Ancak bahçenizde veya bir saksı içerisinde maydanoz büyütebilirsiniz. Maydanoz yetiştirmek istiyorsanız, bolca sulamayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder