Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu zamana kadar gelen Türk
kahvesi, aslında bizlere özgü olan bir pişirme metodu olarak bilinir. Türk
kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk kahvesi aynı zamanda diğer ülkeler
tarafından bilinmeye başlanmıştır. Kahve çekirdeklerinin toplanarak makinelerde
öğütülmesi sonucunda toz haline getirilmesiyle oluşur. Bu oluşan kahve
sonrasında paketlenerek kullanıma hazır hale gelir.
Türk kahvesinin en belirgin özelliklerinden bir diğeri
de kendine has köpüğünün ve de kokusunun olmasıdır. Ülkemizin hemen hemen hangi
mekanına gidilse menülerde karşılaşacak olduğumuz ilk içecek Türk kahvesi
olarak bilinir. Sade, orta ve şekerli olmak üzere genel olarak üç farklı tipte
Türk kahvesi yapılır. Türk kahvesinin eşsiz lezzeti ve kokusunun yanında
içerdiği bazı mineraller sayesinde sağlık için de oldukça faydaları bulunur.
Türk
Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Türk kahvesi oldukça yararlı içeceklerden biridir
diyebiliriz. İnsan vücuduna gerekli olan bazı yararlı mineralleri de içerisinde
barındırdığı için kahve sayesinde bizler çeşitli faydalar alabiliriz.
1. Tam Bir
Antioksidan Deposu Olarak Tüketilebilir
Türk kahvesinin özellikle de telvesi ile beraber
tüketilmesi kahvenin antioksidan özelliğini arttırır. İçeriğinde
bulunan polifenoller ile antikanserojen özellik kazandırır. Bu nedenle
vücut içerisinde bulunan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlamak
istiyorsanız mutlaka günlük olarak Türk kahvenizi tüketiniz.
2.
Konsantrasyon Yeteneğini Arttırır
Çağımızın en büyük sorunlarından biri olarak
konsantrasyon bozukluğu söylenebilir. Konsantrasyon yeteğine sahip olamayan
bireylerin iş hayatında daha başarısız olduğu tespit ediliyor. Bunun sebebi
kendini çok iyi bir şekilde bulunduğu ortama adapte edememesi sayılabilir. Okul
hayatında da derslere ve konuya konsantrasyon sağlayamayan çocuklar sınavlarda
büyük bir başarı gösteremez.
Hayatımızın her bölümünde konsantrasyonumuzu çok iyi
bir şekilde sağlamamız gerekir. Bunun için yılmadan denememiz ve kendimizi,
beynimizi, düşüncelerimizi toplayabilmeliyiz. Diğer yandan alınan besinlerle
de konsantrasyon yeteneğimizin artmasını sağlayabiliriz. Örneğin Türk
kahvesi her gün bir fincan tüketildiğinde insanların konsantrasyon
yeteneğinin artmasını sağlar. Bu nedenle dikkat dağınıklığı ve odaklanamama
problemi yaşayan herkes mutlaka günlük olarak Türk kahvesi tüketmeli.
3. Sağlıklı
Bir Ömür Vaadeder
Hepimizin kuşkusuz en büyük dileği sağlıklı ve uzun
ömür geçirmek. Hayatın tadını doyasıya çıkarmak için ise sağlımıza dikkat
etmeli, tüketilen besinlerin ne olduğuna ve ne kadar tüketildiğine de önem
göstermemiz gerekir. Sağlıklı ve uzun ömür geçirmek isteyenler bir fincan
kahveyi hayatlarına dahil etmelidirler. Çünkü bir fincan kahve sayesinde
sağlığınızı kontrol altına alabilir, sağlıklı bir şekilde yaşayabilirsiniz.
4. Alzheimer
Hastalığını Önlüyor
Yenilenen çağ her geçen gün farklı tipteki
hastalıkların çoğalmasına sebep oluyor. Eskilerde daha az rastladığımız
hastalıkların şu anda çoğalması hepimizi korkutuyor. Halk arasında unutkanlık
olarak da bilinen alzheimer hastalığının ise çözümü ne yazık ki yok. Gün
geçtikçe çoğalan alzheimer hastalığının ilk nedeni aslında genlere dayanır.
Ancak yine de genç yaşlarda alzheimer hastalığının önüne geçilebilir. Çeşitli
zeka geliştiren bulmacalar çözülerek beyin fonksiyonları çalıştırılabilir,
hafıza güçlendirilebilir. Ve de her gün şekersiz bir fincan Türk kahvesi içmek
alzheimer hastalığını büyük ölçüde önlüyor. Bu nedenle her gün Türk kahvesi
tüketmeyi alışkanlık haline getirmek alzheimer hastalığını büyük ölçüde
önler.
5. Kanser
Riskini Azaltır
Kanser, tehlikeli ve de atlatılması güç hastalıklardan
biri olarak bilinir. Gün geçtikçe artan kanser hastalıklarının çözümü olarak
bilinen genel bir tedavi yöntemi de bulunamaz. Bu nedenle kansere karşı etkili
korunma yöntemlerinin alınması gerekir. Türk kahvesinin içerisinde bulunan
antioksidan özellik aynı zamanda vücudun dış etmenlere karşı iyi bir şekilde
korunmasını sağlar. Kansere karşı korunmak için günlük içilen Türk
kahvesinin faydası saymakla bitmez. Her türlü kanser türünün vücuttan uzak
tutulmasına yardımcı olur. Harvard Tıp Okulu tarafından yapılan
araştırmalar sonucunda kahvenin kanser mikroplarından vücudu koruduğu tespit
edilmiş. Bu nedenle günlük kafein ihtiyacımızı bir fincan kahve ile karşılarken
aynı zamanda kansere karşı da vücudumuzu koruyabiliriz.
Türk Kahvesi
Ne Kadar Tüketilmeli?
Her besinden yeteri kadar almak sağlık açısından
önemli bulunur. Yediğimiz tüm besinlerin yanında içeceklerinde tüketimine
dikkat edilmelidir. Geleneksel ikramlarımızdan biri olan Türk kahvesinin
faydalarından yukarıda söz ettik. Eğer şeker hastalığınız varsa mutlaka Türk
kahvesini sade tüketmelisiniz. Bunun dışında günlük olarak başka bir kafein
alınmadığı müddetçe günde iki ya da üç fincan Türk kahvesi içmenin bir
sakıncası olmaz. Ancak yaşı biraz ilerlemiş orta yaşlı dediğimiz kişiler ise bu
noktada daha dikkatli olmalılar. Günde bir fincan Türk kahvesi içmeleri bile
yeterli görülür. Bunun dışında içilen her bir fincan Türk kahvesinin vücuda
yararı değil zararı olur. Fazla kafein iç organlara zarar verir. Bu nedenle
Türk kahvesinin yeteri kadar tüketilmeli.
Türk
Kahvesinin Telvesini Yemek Zararlı Mı?
Türk kahvesi yapılırken içerisine konan çiğ kahve;
kahve piştikten sonra dibe çöker. Buna kahvenin telve kısmı denir. Bazı
insanlar kahve içerken dibinde kalan telve denen kısmı da içerler. Bu telvesini
yemek vücutta demir eksikliği olduğunu gösterir. Yapılan pek çok araştırmalara
göre de telve yemenin tek bir koşulda zararı olmadığını gösterir. Kahve içilip
telve yendikten sonra mutlaka bir bardak su içilmeli. Bu şekilde yapıldığı
müddetçe telve yemenin bir zararı olmadığı bilinir.
Türk Kahvesi
En Güzel Nasıl Yapılır?
Her elin lezzeti farklı. Ancak asırlardır bilinen Türk
kahvesinin köpüklü yapılmasının lezzeti bambaşka olur. Bu nedenle Türk
kahvesini yaparken bazı inceliklere dikkat edilmesi gerekir.
Orta kahve yapmak istiyorsak kişi sayısı kadar kesme
şeker kullanabilirsiniz. Ya da çay kaşığını çok doldurmayarak bu ölçüyü yine
tutturabilirsiniz. Köpüklü ve lezzetli Türk kahvesi yapmak için cezvenizin
içerisine öncelikle şekeri ve kahveyi ekleyin. Ardından ocağın altını açarak
kaç fincan kahve yapmak istiyorsanız o kadar fincan suyu cezveye ilave edin.
Sonrasında homojen bir şekilde kahve, şeker ve suyu karıştırın.
Cezvenin kenarları köpürmeye başlayınca çay kaşığı
yardımı ile bu köpükleri kahve fincanlarına ikişer kaşık olarak ilave edin.
Ardından tekrardan kabaran kahvenin altını artık söndürün.
Türk kahvesinin köpüklü olmasını sağlamak istiyorsanız
kahveyi ocakta çok pişirmeyin. Çünkü çok pişen kahvenin köpüğü de üzerinden
gider. Aynı zamanda çok pişen kahve yanar. Bu yanık kokusu da kahvede belli
olur.
Bunun yanında bir de her zaman Türk kahvesini kısık ocakta pişirmeye
çalışın. Açık ve çok yanan ocakta pişen kahvenin üzerinde köpük olmaz.
Dolayısıyla bu da kahvenizin köpüksüz olması sonucunu doğurur. İşte tüm bunlar
dikkat edildiğinde mis kokulu, köpüklü, lezzetli Türk kahvesi yapmak bir hayli
kolay.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder