25 Mart 2019 Pazartesi

Türk Kahvesinin Faydaları


Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu zamana kadar gelen Türk kahvesi, aslında bizlere özgü olan bir pişirme metodu olarak bilinir. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk kahvesi aynı zamanda diğer ülkeler tarafından bilinmeye başlanmıştır. Kahve çekirdeklerinin toplanarak makinelerde öğütülmesi sonucunda toz haline getirilmesiyle oluşur. Bu oluşan kahve sonrasında paketlenerek kullanıma hazır hale gelir.
Türk kahvesinin en belirgin özelliklerinden bir diğeri de kendine has köpüğünün ve de kokusunun olmasıdır. Ülkemizin hemen hemen hangi mekanına gidilse menülerde karşılaşacak olduğumuz ilk içecek Türk kahvesi olarak bilinir. Sade, orta ve şekerli olmak üzere genel olarak üç farklı tipte Türk kahvesi yapılır. Türk kahvesinin eşsiz lezzeti ve kokusunun yanında içerdiği bazı mineraller sayesinde sağlık için de oldukça faydaları bulunur.
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Türk kahvesi oldukça yararlı içeceklerden biridir diyebiliriz. İnsan vücuduna gerekli olan bazı yararlı mineralleri de içerisinde barındırdığı için kahve sayesinde bizler çeşitli faydalar alabiliriz.
1. Tam Bir Antioksidan Deposu Olarak Tüketilebilir
Türk kahvesinin özellikle de telvesi ile beraber tüketilmesi kahvenin antioksidan özelliğini arttırır. İçeriğinde bulunan polifenoller ile antikanserojen özellik kazandırır. Bu nedenle vücut içerisinde bulunan toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlamak istiyorsanız mutlaka günlük olarak Türk kahvenizi tüketiniz.
2. Konsantrasyon Yeteneğini Arttırır
Çağımızın en büyük sorunlarından biri olarak konsantrasyon bozukluğu söylenebilir. Konsantrasyon yeteğine sahip olamayan bireylerin iş hayatında daha başarısız olduğu tespit ediliyor. Bunun sebebi kendini çok iyi bir şekilde bulunduğu ortama adapte edememesi sayılabilir. Okul hayatında da derslere ve konuya konsantrasyon sağlayamayan çocuklar sınavlarda büyük bir başarı gösteremez.
Hayatımızın her bölümünde konsantrasyonumuzu çok iyi bir şekilde sağlamamız gerekir. Bunun için yılmadan denememiz ve kendimizi, beynimizi, düşüncelerimizi toplayabilmeliyiz. Diğer yandan alınan besinlerle de konsantrasyon yeteneğimizin artmasını sağlayabiliriz. Örneğin Türk kahvesi her gün bir fincan tüketildiğinde insanların konsantrasyon yeteneğinin artmasını sağlar. Bu nedenle dikkat dağınıklığı ve odaklanamama problemi yaşayan herkes mutlaka günlük olarak Türk kahvesi tüketmeli.
3. Sağlıklı Bir Ömür Vaadeder
Hepimizin kuşkusuz en büyük dileği sağlıklı ve uzun ömür geçirmek. Hayatın tadını doyasıya çıkarmak için ise sağlımıza dikkat etmeli, tüketilen besinlerin ne olduğuna ve ne kadar tüketildiğine de önem göstermemiz gerekir. Sağlıklı ve uzun ömür geçirmek isteyenler bir fincan kahveyi hayatlarına dahil etmelidirler. Çünkü bir fincan kahve sayesinde sağlığınızı kontrol altına alabilir, sağlıklı bir şekilde yaşayabilirsiniz.
4. Alzheimer Hastalığını Önlüyor
Yenilenen çağ her geçen gün farklı tipteki hastalıkların çoğalmasına sebep oluyor. Eskilerde daha az rastladığımız hastalıkların şu anda çoğalması hepimizi korkutuyor. Halk arasında unutkanlık olarak da bilinen alzheimer hastalığının ise çözümü ne yazık ki yok. Gün geçtikçe çoğalan alzheimer hastalığının ilk nedeni aslında genlere dayanır. Ancak yine de genç yaşlarda alzheimer hastalığının önüne geçilebilir. Çeşitli zeka geliştiren bulmacalar çözülerek beyin fonksiyonları çalıştırılabilir, hafıza güçlendirilebilir. Ve de her gün şekersiz bir fincan Türk kahvesi içmek alzheimer hastalığını büyük ölçüde önlüyor. Bu nedenle her gün Türk kahvesi tüketmeyi alışkanlık haline getirmek alzheimer hastalığını büyük ölçüde önler.
5. Kanser Riskini Azaltır
Kanser, tehlikeli ve de atlatılması güç hastalıklardan biri olarak bilinir. Gün geçtikçe artan kanser hastalıklarının çözümü olarak bilinen genel bir tedavi yöntemi de bulunamaz. Bu nedenle kansere karşı etkili korunma yöntemlerinin alınması gerekir. Türk kahvesinin içerisinde bulunan antioksidan özellik aynı zamanda vücudun dış etmenlere karşı iyi bir şekilde korunmasını sağlar. Kansere karşı korunmak için günlük içilen Türk kahvesinin faydası saymakla bitmez. Her türlü kanser türünün vücuttan uzak tutulmasına yardımcı olur. Harvard Tıp Okulu tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kahvenin kanser mikroplarından vücudu koruduğu tespit edilmiş. Bu nedenle günlük kafein ihtiyacımızı bir fincan kahve ile karşılarken aynı zamanda kansere karşı da vücudumuzu koruyabiliriz.
Türk Kahvesi Ne Kadar Tüketilmeli?
Her besinden yeteri kadar almak sağlık açısından önemli bulunur. Yediğimiz tüm besinlerin yanında içeceklerinde tüketimine dikkat edilmelidir. Geleneksel ikramlarımızdan biri olan Türk kahvesinin faydalarından yukarıda söz ettik. Eğer şeker hastalığınız varsa mutlaka Türk kahvesini sade tüketmelisiniz. Bunun dışında günlük olarak başka bir kafein alınmadığı müddetçe günde iki ya da üç fincan Türk kahvesi içmenin bir sakıncası olmaz. Ancak yaşı biraz ilerlemiş orta yaşlı dediğimiz kişiler ise bu noktada daha dikkatli olmalılar. Günde bir fincan Türk kahvesi içmeleri bile yeterli görülür. Bunun dışında içilen her bir fincan Türk kahvesinin vücuda yararı değil zararı olur. Fazla kafein iç organlara zarar verir. Bu nedenle Türk kahvesinin yeteri kadar tüketilmeli.
Türk Kahvesinin Telvesini Yemek Zararlı Mı?
Türk kahvesi yapılırken içerisine konan çiğ kahve; kahve piştikten sonra dibe çöker. Buna kahvenin telve kısmı denir. Bazı insanlar kahve içerken dibinde kalan telve denen kısmı da içerler. Bu telvesini yemek vücutta demir eksikliği olduğunu gösterir. Yapılan pek çok araştırmalara göre de telve yemenin tek bir koşulda zararı olmadığını gösterir. Kahve içilip telve yendikten sonra mutlaka bir bardak su içilmeli. Bu şekilde yapıldığı müddetçe telve yemenin bir zararı olmadığı bilinir.
Türk Kahvesi En Güzel Nasıl Yapılır?
Her elin lezzeti farklı. Ancak asırlardır bilinen Türk kahvesinin köpüklü yapılmasının lezzeti bambaşka olur. Bu nedenle Türk kahvesini yaparken bazı inceliklere dikkat edilmesi gerekir.
Orta kahve yapmak istiyorsak kişi sayısı kadar kesme şeker kullanabilirsiniz. Ya da çay kaşığını çok doldurmayarak bu ölçüyü yine tutturabilirsiniz. Köpüklü ve lezzetli Türk kahvesi yapmak için cezvenizin içerisine öncelikle şekeri ve kahveyi ekleyin. Ardından ocağın altını açarak kaç fincan kahve yapmak istiyorsanız o kadar fincan suyu cezveye ilave edin. Sonrasında homojen bir şekilde kahve, şeker ve suyu karıştırın.
Cezvenin kenarları köpürmeye başlayınca çay kaşığı yardımı ile bu köpükleri kahve fincanlarına ikişer kaşık olarak ilave edin. Ardından tekrardan kabaran kahvenin altını artık söndürün.
Türk kahvesinin köpüklü olmasını sağlamak istiyorsanız kahveyi ocakta çok pişirmeyin. Çünkü çok pişen kahvenin köpüğü de üzerinden gider. Aynı zamanda çok pişen kahve yanar. Bu yanık kokusu da kahvede belli olur.
Bunun yanında bir de her zaman Türk kahvesini kısık ocakta pişirmeye çalışın. Açık ve çok yanan ocakta pişen kahvenin üzerinde köpük olmaz. Dolayısıyla bu da kahvenizin köpüksüz olması sonucunu doğurur. İşte tüm bunlar dikkat edildiğinde mis kokulu, köpüklü, lezzetli Türk kahvesi yapmak bir hayli kolay.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder