4 Mart 2019 Pazartesi

Böğürtlen Çayının Faydaları Nelerdir?


Böğürtlen sağlık yararları açasından sindirim sağlığı, bağışıklık sistemi, sağlıklı kalp, kanser ve endotel disfonksiyonu gibi sağlık sorunlarında sizlere yardımcı olmaktadır. Böğürtlen, bilişsel yararlar sağlamaktadır ve kemikleri güçlü, sağlıklı tutmaktadır. Ayrıca kilo yönetimi, cilt sorunları, gelişmiş vizyon ve hastalıksız gözler, normal kan pıhtılaşması ve gebelik sırasında sizlere sağlamış olduğu yararlar sayesinde oldukça sağlıklı bir gıdadır.
Böğürtlen Rosaceae ailesinden Rubus cinsine ait, lezzetli ve çok yönlü meyvedir. Antik kültürleri kapsamında kendi tıbbi geçmişi 2000 yıldan fazladır. Sağlık koşulları kapsamında şifa için Romalılar ve Yunanlılar tarafından böğürtlen meyve, yaprak, kabuk ve kökleri geleneksel olarak kullanılmıştır. Son bilimsel kanıtlar böğürtlen terapötik potansiyelini ve dünya çapında tüketimine katkı sağlamıştır.
Böğürtlen bitkisi pembemsi-beyaz çiçek kümeleri ile sivri ve koyu yeşil yapraklıdır. Olgunlaşmamış böğürtlen genellikle sonradan olgunlaşma, siyah, yumuşak, sulu ve parlak meyveye dönüşmektedir.
Böğürtlen Çayının Faydaları Nelerdir?
Böğürtlen çayının faydalarından yararlanabilmek için düzenli olarak çayınızı içmeniz gerekmektedir. Böylesi bir durumda sizlere sağlayacak olduğu birçok sağlık faydası bulunmaktadır. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunları ise doktorunuzla konuşarak halletmeniz gerekmektedir.
1.Antioksidan

Böğürtlen çayı güçlü bir antioksidan kaynağı olmakta ve bol miktarda vitamin içermektedir. Antioksidan çeşitli şekillerde vücudu korur. Böğürtlen çayının içerisinde fenolik asitler, flavonoidler ve flavonaller barındırmaktadır. Antosiyanosit olarak bileşenleri zararlı olan serbest moleküllere karşı çalışarak, vücudunuzu korumaktadır. Bu koruyucu radikal yutma faaliyeti çok önemli koşullar altında birçok sağlık sorunundan sizleri korumaktadır. Bunun için böğürtlen çayını düzenli olarak içmeniz gerekmektedir. 
2.Kanser

Böğürtlen çayı akciğer kanseri de dahil olmak üzere birçok kanser gelişimine karşı etkili olmaktadır. Bu kapsamda kolon kanseri ve yemek borusu kanseri gibi kanserlere de yardımcı olmaktadır. Böğürtlen çayı mevcut mikro besinleri kimyasal yoldan önleyici etki gösterir ve habis hücrelerinin çoğalmasını önler. Yapılan çeşitli bilimsel araştırmalar sonucunda böğürtlen çayı bu faydalarını kanıtlayarak, ellagik asit gibi antosiyanin ve diğer fitokimyasallar sayesinde anti-kanser aktivitesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. İçerisinde barındırdıkları sayesinde tümör oluşumunu durdurmaktadır.
3.Endotel Disfonksiyon

Böğürtlen çayı kan damarlarının iç astar anormal işleyişini karakterize endotel disfonksiyona karşı korur. Bu kapsamda yapılmış olan araştırmalarda, oksidatif aktivitesini ön planda tutarak sağlık açısından önemli bileşikleri barındırmaktadır. Böğürtlen çayı damar yetmezliğine karşı DNA hasarını azaltmada sizlere yardımcı olmaktadır.
4.Sindirim Sorunları

Böğürtlen çayı sindirim sisteminizin tam kapasiteyle çalışması için hem çözünmez hem de çözünür bir lif esansiyel kaynağıdır. Böğürtlen çayı çözünmez lifin, kalın bağırsaktaki suyun kolay ve daha iyi emilmesini teşvik etmesine yardımcı olmaktadır. Bu düzenli bağırsak hareketleri, kabızlığı yok eder ve sindirim sağlığınızı korur.
5.Kalp Sağlığı

Böğürtlen çayı, flavonollar zenginliği ve antosiyaninler içinde bir kalp dostudur. Magnezyum ve diğer mevcut lif içeriği gibi bileşikler arterleri düzenler ve kanın daha düzgün akmasına yardımcı olur. Bu durumda inme gibi çeşitli kalp hastalıkları riskini azaltmış olursunuz. Böğürtlen çayı ateroskleroz ve kardiyovasküler sayesinde sağlığı korur. Böğürtlen çayı magnezyum içeriği sayesinde de kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı olur. Kardiyak aritminin düzensiz kasılmasını önler.
6.Bağışıklık Güçlendirici

Böğürtlen çayı fito ve vitamin varlığına atfederek vücudun bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı mineraller içermektedir. Düzenli tüketimi ile birlikte böğürtlen çayı, çeşitli patojenlerle savaşmaya yardımcı olur. Enfeksiyon ve diğer ölümcül hastalıklardan vücudunuzu korur.
7.Kilo Yönetimi

Şeker oranı çok düşük miktarlarda olması sayesinde böğürtlen çayı, sağlıklı kilo yönetimine yardımcı olmaktadır. Böğürtlen çayı lif içeriği sayesinde bağırsaklarınızı kontrol ederek daha az miktarlarda kalori almanıza yardımcı olmaktadır. Kilo vermek istiyorsanız, diyet listenize böğürtlen çayınızı mutlaka eklemeniz gerekmektedir. 
8.Sağlıklı Kemikler

Böğürtlen çayı sağlıklı kemiklere sahip olmanız için gerekli olan magnezyum ve kalsiyum gibi hayati mineralleri içerir. Kalsiyum kemikleri güçlendirir ve magnezyum vücuttaki kalsiyum ve potasyum emilimini kolaylaştırır. Buna ek olarak, fosfor kalsiyum düzenlenmesinde yardımcı olmaktadır. Böğürtlen çayının içerisinde bulunan bu mineraller hücresel işleyişin düzgün çalışmasına da katkıda bulunur.
9.Cilt Bakımı

Böğürtlen çayı güzel bir cilde sahip olmanıza yardımcı olmaktadır. Böğürtlen çayı  C, E vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar gibi çoklu cilt dostu besinler ile doludur. Böğürtlen çayı mevcut E vitamini sayesinde cilt yağlarını dengeleyerek cilt sağlığını korumada yardımcı olur ve kırışıklıkları önler. Hasarlı cildi korumasının yanı sıra C vitamini mevcut bağ dokusunu korur ve cildin kolajen yapısının güçlendirilmesinden sorumludur.
10.Göz Sağlığı

Böğürtlen çayı sağlıklı gözler için yararlıdır. Böğürtlen çayının düzenli tüketimi sizlere bu yararı sağlayacaktır. Lutein varlığına atfederek ultraviyole radyasyonları gözleri korumada yardımcı olur. Lutein retinanın, aynı zamanda makula olarak bilinen arkasındaki alanda koruyucu pigment oluşturması ve oksidatif kaynaklanan hasarın oluşmasını önlemektedir. Ayrıca, antosiyanosit ve böğürtlen çayının içerisinde bulunan mevcut vitamin içeriği sayesinde vizyon geliştirmeye yardımcı olarak, maküler dejenerasyon, katarakt ve gece körlüğü gibi çeşitli hastalıklardan gözleri korumaktadır.
11.Kan Pıhtılaşması

Böğürtlen çayı iyi miktarda K vitamini içermektedir. Bu sayede kanın normal pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır. Hatta hafif yaralanma ve yaraların iyileşmesinde aşırı kanamayı önlemede yardımcı olur. Böğürtlen çayı K vitamini sayesinde aynı zamanda protein modifikasyonu için gerekli olmakta ve kemikleri korunma etkin bir rol oynamaktadır.
Böğürtlen çayının sizlere sağlamış olduğu bu yararlar sadece çay ile değil, bir atıştırmalık olarak tüketmekte olduğunuz böğürtlen meyvesi de sizlere verecektir. Ayrıca reçel ve benzeri kullanımları ile birlikte sizlere yine aynı yararları sağlayacaktır.
Böğürtlen Hakkındaki İpuçlar
Herhangi bir olgunlaşmış böğürtlen, tamamen koyu kırmızı veya mor renk olabilir. Bir kutu içinde paketlenmiş böğürtlen alırken, böğürtlen arasında gözle görülür bir yapışkanlık arayın. Böğürtlen üzerinde görülen bozulma tomurcuklanma ile belli olmaktadır. Böğürtleni ideal olarak 3-4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Çürümelerini önlemek için buzdolabında sığ olmayan bir kap içinde muhafaza edebilirsiniz. Daha sonra kullanım için, böğürtlen bir jant ile tepsiye birbirinden ayrı ve donmuş şekilde muhafaza edilebilir olabilir. Böğürtlen çözüldükten sonra dondurulmuş meyve vıcık hale gelebilir, bu yüzden bunları sadece pişirme amaçlı kullanabilirsiniz. Bozulmuş olan böğürtlenlerin kullanımından kaçınmanız gerekmektedir.
Böğürtlen Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Eğer böğürtlene karşı herhangi bir alerjiniz bulunmuyorsa, böğürtlen çayı sizin genel tüketiminiz için güvenlidir. Bununla birlikte, bazı kanıtlar yüksek konsantrasyonlarda tüketilmesi böğürtlen çayının içerisinde bulunan taninlerin varlığı sebebiyle tümör gelişiminde katkıda bulunabileceğini göstermiştir. Ancak bu ihtimal çok düşüktür.
Siyah çay yaprağı: Böğürtlen yaprağı çayı veya kaynatma alımı ile ilgili ekstra dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir. Böğürtlen yaprağı çayı büyük miktarlarda tüketimi sonucunda vücuttaki tanenler miktarını yükseltir ve bulantı, kusma gibi ciddi mide komplikasyonlara neden olabilir. Uzmanlar, genel olarak kullanımını tavsiye ederken tanen etkisini nötralize eden süt kullanımını da böğürtlen yaprak çay hazırlanmasında kullanımını tavsiye etmektedir. Eğer kanser hastası iseniz, böğürtlen yaprağı ile yapılan çayın kullanımından kaçınmalısınız gibi bir söylenti olsa da bu durum tıbbi anlamda herhangi bir kanıt bulundurmamaktadır.
Gebelik ve çocuk: Hamile ve emziren anneler için normal miktarda böğürtlen tüketmekte herhangi bir sorun olmazken böğürtlen yaprağı çayı kullanımından kaçınmanız gerekmektedir. 24 ayın altındaki küçük çocuklara böğürtlen yaprağı çayı verilmemelidir. Büyük çocuklar ve 65 yıldan fazla yaşa sahip olan kişilerin de tıbbi danışmanları ile birlikte, onların önermiş oldukları dozlarda böğürtlen yaprağı çayı kullanmaları tavsiye edilir.
Tıbbi uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar kapsamında tedavi amacıyla veya herhangi bir ölümcül koşulları önlemek için böğürtlen yaprağı çayını kişilerin mevcut olduğu belirtiler, doğru doz kullanımı ve potansiyel riskleri tartışmaları gerektiği görüşündedirler. Böylece böğürtlen yaprağı, hafif şiddetli olabilecek şekilde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Eğer böğürtlen ya da böğürtlen yaprağı çayı tüketimi sonrasında herhangi bir alerjik reaksiyonlarını fark ederseniz, hemen bir sağlık uzmanına danışmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder