Yeşil çaydan yapılmış bir bardak çay
ve keten tohumu otları.
Kansere karşı keten tohumu ve yeşil çay tüketimi son
yıllarda tüm dünyaya ve ülkemize adını duyurmuş önemli bir sağlıklı yaşam
biçimi halini aldı. Günümüzde hemen hemen birçok amansız hastalığa çare
bulunmuş olsa da kanser gibi hala aşamadığımız önemli bir sağlık sorunumuz var.
Kanserli hasta sayısındaki artışın fazlalığı da özellikle bu alan üzerine
çeşitli tıbbi araştırmaları ve alternatif şifa yöntemlerini beraberinde
getiriyor. Kanser genel bir terim olduğu için birçok türü var. Yayılma hızı ve
şiddet derecesi kişiden kişiye ve kanserden kansere değişmekle birlikte erken
tanı ve tedavide büyük ölçüde başarı sağlanabilen bir sonuç alınabilir.
Kanser tedavisinde 3 temel basamak vardır, bunlar:
- Ameliyat,
- Kemoterapi,
- Radyoterapi’dir.
Bilimsel olarak büyük oranda başarı sağlanabilse de
kansere karşı, alternatif tedavi yöntemleri de esas olan bu tedavilere büyük
bir yardımcı olabilir.
İşte bu yazımızda sizlere keten tohumu ve yeşil
çayın kanseri yenmedeki yardımcı rolünden bahsedeceğiz. Yeşil çay ve keten
tohumu nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılmalıdır şimdi gelin bu
bilgilere bir göz atalım;
Yeşil Çay
Yeşil çay, aromatik lezzeti olsun sağlığa olan
kanıtlanmış büyük faydaları olsun son derece önemli bir sıvı besindir. Asya
kökenli bir bitki olmakla birlikte geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanır. Çin
tıbbında zamanın birçok hastalık tedavisinde de yaygın olarak kullanılmış olan
yeşil çay, alkolün uyuşturucu etkilerini yatıştırma da olsun, bazı cilt
hastalıklarının tedavisinde veya beriberi hastalığı gibi çeşitli deri bozukluk
hastalıklarının tedavisinde olsun, hatta hazımsızlık, yorgunluk ve idrar atımında
rahatsızlığı olan kişilerde sıkça kullanılırdı.
Düzenli olarak belli dozlarda tüketilen yeşil çayın
kanseri önlemede bir anahtar olup olmadığı son yıllarda yapılan önemli
laboratuvar araştırmalarından biridir. Çeşitli söylentiler olsa da yeşil çayın
kansere iyi geldiği yine de tam olarak bilimsel bir gerçeklik bulunmuyor.
Ama her ne kadar kesin bir veri olmasa da yeşil çay,
yapılan birçok araştırma ve gözleme göre, günlük tüketimde belli periyotlarda
alındığı takdirde çeşitli kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği rapor
edilmiştir.
Yeşil Çayın
Faydaları
- Kanserin oluşumunu engellemede ve çeşitli tedavilerinde etkilidir; özellikle cilt, mide ve kolon kanseri çeşitlerinde.
- Alzheimer gibi çağımızın önemli hastalığının sebep olabildiği nörodejeneratif sürecine geçişi yavaşlatır.
- Artrit tedavisi yaratır.
- Kan şekeri ve insülin düzeylerini düzenler ve dengeler.
- Algı ve konsantrasyonu arttırır.
- Multipl skleroz tedavisinde kullanılır.
- Kötü kolesterolü (LDL ) düşürür.
- Amansız diş kaybını önlediği gibi diş ve kemiklerinde güçlenmesinde yardımcı olur.
- Serbest ve zarar ve tahribat boyutu yüksek radikallerin etkisiz hale getirip vücuttan uzaklaştırır (yani antioksidan yönünden güçlüdür).
- Metabolik faaliyetleri hızlandırır.
Yeşil çayın özel yapısında “kateşin” isimli kimyasal
bir takım maddeler vardır. Özellikle “epigallokateşin gallat” (EGCG) olarak
bilinen alt kateşin türü kanserojen hücre oluşumlarını engellemede veya
yayılmasını engelleme de etkilidir. Elbette tam olarak kanıtlanmamış olan bu
araştırma süreçleri kesin bir veri vermez bizlere.
Keten Tohumu
Bezir olarak da bilinen keten tohumu, çay olarak
tüketilebildiği gibi toz şeklinde veya yağ şeklinde de tercih edilebilir bir
bitkidir. Uzun yıllardan bugüne bilinen ve geniş bir kullanım alanı olan keten
tohumu, sağlıklı yağlar sınıfına girmekle birlikte önemli bir lif kaynağı
konumundadır.
Genelde gastrointestinal sorunların tedavisinde
(kabızlık ve bağırsak sorunları gibi) rahatsızlık giderici bir besin maddesi
olup, kalp ve damar hastalıklarının, dolaşım sistemi hastalıklarının
(hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi), akne, diyabet hastalığı, obezite
sorunu, romatoid artrit (eklem iltihabı sorunu) ve menopoz gibi çeşitli birçok
hastalığın karşısında savaşır. Elbette bu saydığımız faydaların çoğu kesin bir
bilimsel veri oluşturmuyor, çünkü araştırmalar her gün daha da farklı bulgulara
işaret ediyor.
Keten
Tohumunun Faydaları
- Çeşitli kanser türlerini önlemede ve tedavi süreçlerinde olumlu etkisi gözlemlenmiştir (özellikle de prostat, akciğer, kolon, rektal ve meme kanseri türlerinde).
- Kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesinde etkendir.
- Sistemik lupus eritematozus (SLE) hastalarının tahrip olmuş böbrek işlevlerini artırıcı etki sağlar.
- Kadınların adet dönemlerinde göğüs ağrılarını azaltıcıdır.
- Kalp ve damar hastalıklarını iyileştirmede etkilidir.
- Damar sertliği gibi önemli bir riskin ihtimalini azaltır.
Keten tohumu, “lignan” denen önemli bir moleküler
madde içerir. Bu madde, insan bedeninde yer alan bazı kimyasallar ile
reaksiyona girebilir. Özellikle kadınlarda var olan östrojen ile doğrudan
etkileşime girer. Bu da bazı kanser başlangıçlarının engellenmesinde
etkili bir durum yaratır. Sıkça tüketilmesi önerilen keten tohumu, her yiyecekle
olmasa da bazı yiyecek grupları ile etkileşime girebilir. Bu da o yiyeceği
tüketen kişilerde çeşitli yan etkiler doğurabilir. Bu yan etkilerden bir kaçı,
alerji, karın ağrısı, mide bulantısı gibi hafif şiddetli rahatsızlık
durumlarıdır. Nadir olarak da orta derecede kanamalara sebebiyet verebilir.
Özellikle hamileyseniz veya herhangi önemli bir
kronik hastalığınız varsa keten tohumu tüketmeden önce doktorunuza
danışmanız unutmamanız gereken bir durumdur.
Keten Tohumu
Çayı Nasıl Hazırlanır?
1. Klasik
Keten Tohumu Çayı Tarifi
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kadar öğütülmüş keten tohumu
- 1 bardak civarı kaynar su
- İsteğe bağlı olarak lezzet katma amacıyla koyulmak üzere tarçın, zencefil veya karanfil otu.
Hazırlanışı
- Bir kabın içerisine malzemeleri tek tek kattıktan sonra kaynar suyumuzu kabın içerisine ilave ediyoruz.
- Yaklaşık 8 ile 10 dakika arası bir bekleme ve demlenme sürecinden sonra tüketileceği zaman tekrar ısıtarak içiyoruz.
2. Limonlu
Keten Tohumu Çayı Tarifi
Malzemeler
- 8 bardak kadar su
- 8 çorba kaşığı civarı keten tohumu
- 1 limonun sıkılmış suyu
Hazırlanışı
- Öncelikle bir tava buluyoruz.
- Daha sonra tavamızın içerisine 8 bardak suyu ve 8 çorba kaşığı kadar olan keten tohumlarımızı ekleyip yoğun bir karışım oluncaya kadar 15-20 dakika arası bir süre pişiriyoruz.
- Daha sonra soğumaya bırakırken limon suyumuza da ekleyerek buzdolabına kaldırıyoruz.
Not: Eğer keten
tohumu çayını bağırsakla ilgili bir rahatsızlığınız için kullanacaksanız
karışımı oda sıcaklığında tüketmeye dikkat edin (müshil etkisi oluşturabilme
ihtimaline karşı).
3. Tarçınlı
Keten Tohumu Maskesi Tarifi
Keten tohumu, antioksidan ve anti-enflamatuar yönünden
zengin bir yapıya sahip olduğundan oldukça faydası büyük bir
bitkidir. Bal, yoğurt gibi çeşitli doğal mucizeler ile biraraya geldiğinde
güçlü bir maske etkisi oluşturur.
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı kadar keten tohumunun öğütülmüş hali,
- 1/4 su bardağı civarı yoğurt,
- 1 çay kaşığı kadar tarçın,
- 1 tatlı kaşığı civarı bal.
Hazırlanışı
- Tüm malzemelerimizi bir kapta iyice karıştırarak macun haline getiriyoruz.
- Ortaya çıkan karışımı yüzümüze uyguladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar bekletiyoruz.
Ilık su ile yıkayarak yüzümüzü tahriş etmeden kuruluyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder