29 Mart 2019 Cuma

Lor Peynirli Cheesecake


Mutfağımıza yurt dışından giren pek çok lezzetli yemek ve tatlı da bulunuyor. Özellikle bu tatlılardan olan cheesecake de farklı şekillerde yapılan çeşitli tarifleri ile tatlı seven kişiler için şahane bir alternatif oluyor. Hatta bu cheesecake’i çok daha lezzetli ve çok daha faydalı bir hale getirmek mümkün. Eğer ki cheesecake’i krem peynir ile değil de lor peyniri ile hazırlar iseniz çok farklı bir lezzete ve çok sağlıklı bir tatlıya sahip olursunuz. Çünkü lor peynirinin insan sağlığına olan faydaları saymak ile bitmiyor. Her ne kadar tatlılar içlerinde bulundurdukları şeker ve un nedeni ile çok daha sağlıklı gıdalar olmasalar da en azından böyle lor peyniri gibi gıdalar sayesinde çok daha sağlıklı bir hale getirilebilirler. O yüzden siz de evinizde bu sağlıklı ve çok lezzetli lor peynirli cheesecake tatlısını hazırlayabilirsiniz. İster misafirlerinize isterseniz de çocuklarınıza bu besleyici tatlıyı gönül rahatlığı ile ikram edebilirsiniz. Aynı şekilde lor peynirini de günlük hayatınızda sık sık tüketmenizi öneririz.
Lor Peynirli Cheesecake Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • 500 gram pastörize lor peyniri
  • Yarım su bardağı kadar toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı kadar elenmiş un
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1,5 paket kepekli bisküvi
  • 125 gram eritilmiş tereyağı
Hazırlanışı
  1. İlk olarak orta büyüklükteki hafif derin bir kabın içine 500 gram pastörize lor peynirini koyun.
  2. Ardından bir mikser alarak lor peynirini kabın içinde iyice çırpın.
  3. Sonrasında kasenin içine yarım su bardağı kadar toz şeker ve 2 adet de yumurta ilave edin. Bu şekilde tüm malzemeleri mikser ile çırpmaya devam edin.
  4. Devamında kasenin içine bu kez de 3 yemek kaşığı kadar unu ve 1 paket vanilyayı ekleyerek bir süre daha mikser yardımı ile çırpın.
  5. Ayrı bir yerde 1,5 paket kepekli bisküviyi un haline gelinceye kadar ezin.
  6. Sonrasında ayrı bir yerde tereyağını eritin ve bir süre soğuması için bekleyin. Tereyağı yeteri kadar soğuduktan sonra tereyağını un haline gelmiş bisküvinin içine ilave edip bir güzel karıştırın.
  7. Bir kelepçeli kap alın ve bisküvi ve tereyağından olan karışımı bu kelepçenin en alt sırasına dökün ve iyice yayın.
  8. Kelepçeli kabın bir üstteki katına da hazırlamış olduğunuz lor peynirli karışımı dökün.
  9. Kabı önceden ısıtmış olduğunuz fırında 160 derecede yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin. Cheesecake piştikten sonra bir süre ılınması için bekleyin.
  10. Ardından cheesecake’in üstüne çikolata sosu döküp bir süre daha soğumasını bekleyin ve tüketin.
Lor Peyniri Nelere İyi Gelir?
Lor peynirinin insan sağlığı için pek çok faydası bulunuyor. Lor peynirinin belli başlı bu büyük faydaları arasında kanser ile mücadele etmesi, kemikleri güçlendirmesi ve vücuda hastalıklara karşı bağışıklık kazandırması bulunuyor. Özellikle kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek için lor peyniri kesinlikle tüketilmesi gereken bir yiyecek oluyor. Benzer şekilde lor peynirinin çeşitli mide hastalıklarına iyi gelme gibi bir özelliği de bulunuyor. Bu yönü ile lor peyniri kesinlikle sofralardan eksik edilmemesi gereken ve mümkün mertebe her yemeğe ilave edilmesi gereken bir yiyecek oluyor.
Özellikle bağışıklık sisteminin zayıflığı konusunda sorun yaşayan kişiler, diyet yapan ve kilo vermek isteyen kişiler ve sporcular lor peynirine gereken önemi veriyorlar. Çünkü lor peynirinin içinde vücudun ihtiyaç duyduğu protein bol miktarda bulunuyor. Aynı şekilde bağışıklık sistemini de bir hayli güçlendiren lor peyniri bu nedenle özellikle sporcuların vazgeçilmez yiyeceği. Fakat buna karşılık günümüzde diğer insanların tamamına yakını lor peynirini sadece belli başlı böreklerin içinde kullanarak tüketiyor. Bu kesinlikle çok yanlış bir davranış. Böylesine yüksek besin değerlerine sahip olan bir yiyeceğin her gün düzenli olarak sofralarda yerini alması gerekiyor.
Besin değeri çok yüksek bir besin olan lor peyniri özellikle protein, kalsiyum, mineral ve çeşitli vitaminler bakımında bir hayli zengin bir yiyecek. Hatta lor peynirin inek peynirinin suyundan yapılıyor fakat buna karşılık lor peyniri içerisinde inek peyniri gibi antijenik proteinler bulundurmuyor. Aslında loru diğer bütün yiyeceklerden ayıran en değerli yanı içerisinde bulunan ve insan sağlığı için büyük yararları olan serum protein. Lor peyniri bu yönü ile yumurtadan bile çok daha fazla değerli olabiliyor. Özellikle yumurtaya alerjisi olan kişileri bu besin değerlerini alabilmek için bol bol lor peyniri yemesi tavsiye ediliyor. Aynı şekilde eğer sporcu iseniz ya da düzenli spor yapıyor iseniz lor peynirin sakatlanmanızı önleyebiliyor ya da yaşadığınız sakatlanmaların kısa süre içinde iyileşmesine olanak tanıyor. Çünkü lor peynirinin içinde bulunan serum protein direkt olarak kaslara etki ediyor. Bu da tabii lor peynirini sporcular için vazgeçilmez bir besin haline getiriyor. Ama maalesef herkes lor peynirine bu şekilde yaklaşmıyor. Oysa lor peyniri günün her saati atıştırmalık gibi tüketilebilir. Aynı şekilde diyet yapan kişiler peynir yemek istediklerinde de az tuzlu olması nedeni ile lor peynirini tercih edebilirler. Lor peynirinin 100 gramının içinde yaklaşık 700 mg kadar kalsiyum yer alıyor. Bu yüzden elbette lor peyniri makarna, tatlı ve börek içinde tüketilebilir ancak onun haricinde kahvaltılarda da üstüne reçel ya da bal dökülerek de tüketilebilir.
Lor peynirini tüm bunların yanı sıra direkt olarak kemiklere ve dişlere de etki eder. Düzenli ve yeteri kadar lor peyniri tüketilmesi halinde kemikler ve dişler çok daha güçlü, çok daha sağlam, çok daha dayanıklı ve çok daha sağlıklı bir hal alır. Özellikle bu yönü ile lor peyniri henüz gelişme çağında olan çocuklar için çok fazla önemli olmaktadır. Yani bir çocuğa yumurta ve süt ile eşdeğer olan etki çocuğa lor peyniri yedirilerek de sağlanabilir. Üstelik unutulmamalıdır ki lor peynirinin içinde buluna protein ve besin değeri yumurtanınkinden çok daha yüksektir. Bu yüzden eğer çocuk yumurta sevmiyor ise kesinlikle yemesi için zorlamamak aksine çocuğu lor peyniri yemeye teşvik etmek gerekir. Özellikle lor peyniri bal ve reçel gibi malzemeler ile tatlandırıldığında çocuklar için çok daha lezzetli ve sempati duyulan bir hal alacaktır.
Unutulmamalıdır ki ileri yaşlarda çeşitli hastalıklara yakalanmamak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye henüz çocuk yaşta iken başlamak gerekir. Eğer ki henüz çocuk yaşta bu sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılır ise ve kişinin vücuduna düzenli olarak vücudunun ihtiyaç duyduğu mineraller, vitaminler ve proteinler girer ise çok daha sağlıklı ve hastalıklardan uzak bir yaşama sahip olunur. Örneğin çocuk yaşlarda vücuda yeteri kadar protein girmez ise kişi yetişkinliğinde erken yaşlarda dişleriniz hızlı bir şekilde kaybedebilir ya da ortaya kemik erimesi gibi problemler çıkabilir. Elbette pek çok insan neredeyse her gün kahvaltısında peynir tüketiyor. Belirli ölçüde kahvaltıda düzenli olarak tüketilen bu peynirin lor peyniri ile değiştirilmesi gerekir. Özellikle hamile kadınların kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı için de düzenli olarak lor peyniri tüketmesi gerekiyor. Aynı şekilde yeni doğum yapmış ve emziren annelerin de sütlerinin çok daha besleyici, sağlıklı ve faydalı olması için düzenli olarak lor peynirin alımına dikkat etmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder