19 Mart 2019 Salı

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?


Kaşıntı, bireyde kaşıma isteği uyandıran rahatsız edici ve tahriş edici bir histir. Pruritus olarak da bilinen kaşıntı, kızarıklık ya da sedef hastalığı ya da dermatit gibi diğer durumlarının bir sonucu olabilir. Ya da kaşıntı, karaciğer hastalıkları ya da böbrek yetmezliği gibi hastalıkların bir semptomu olabilir.
Kaşıntının nedenine bağlı olarak, normal bir şekilde ortaya çıkabilir. Ya da kırmızı, sert, pürüzlü yumrular ya da kabarcıklar meydana gelebilir.
Uzun süreli rahatlama için, kaşıntının nedeni tanımlanmalı ve tedavi edilmelidir. Kaşıntı tedavisi, ilaçla tedavi, ıslak pansumanlar ve ışık terapisini içerir. Evde bakımlardan kaşıntı önleyici ürünler ve soğuk bir dul almak yardımcı olabilir.
Kaşıntının Semptomları Nelerdir?
Vücudunuzun küçük bir bölgesinde örneğin, kol ya da bacakta kaşıntıya sahip olabilirsiniz. Ya da bütün vücutta kaşıntı da meydana gelebilir. Kaşıntı, fark edilebilir herhangi bir cilt değişikliği meydana gelmeden oluşabilir. Ya da kaşıntı şunlarla alakalı olabilir;
  • Kızarıklık
  • Yumrular, benekler ya da kabarcıklar
  • Kuru, çatlamış deri
  • Köseleli gibi veya pulluk bir cilt dokusu
Bazen de kaşıntı uzun bir süre boyunca sürebilir. Ve yoğun bir şekilde meydana gelebilir. Kaşınan alanı kaşıdığınızda ya da ovduğunuzda, daha da kaşıntılı bir hal alır. Ve daha fazla kaşıntı, daha fazla kaşımayı meydana getirir. Bu kaşıma-kaşıntı döngüsünü bırakmak bazen zor olabilir. Ancak kaşımaya devam ettikçe birey, cildine zarar verebilir ya da enfeksiyona neden olabilir.
Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?
Kaşıntının muhtemel nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
  • Kuru Cilt: Eğer kaşınan bölgede kırmızı yumrular ya da bazı dramatik değişimler görmüyorsanız, kaşıntının muhtemel nedeni cildin kuru olmasıdır. Kuru cilt, genellikle sıcak ya da soğuk hava ile birlikte gelen düşük nem, uzun süreli olarak klima kullanımı ya da merkezi ısıtma, çok fazla yıkama veya banyo yapma gibi çevresel faktörlerin bir sonucu olarak meydana gelir.
  • Cilt koşulları ve döküntüleri: Egzama, sedef hastalığı, uyuz, bit, suçiçeği ve kurdeşen gibi birçok cilt koşulu kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı genellikle özel bir bölgeyi etkiler ve diğer bazı semptomlarla birlikte oluşur. Kızarıklık, tahriş olmuş cilt ya da yumru ve kabarcıklar gibi semptomlar.
  • İç Hastalıklar: Karaciğer hastalıkları, buğday malabsorbsiyon (çölyak hastalığı), böbrek yetmezliği, demir eksikliği, anemi, tiroid problemleri ve lösemi ve lenf kanserleri gibi içsel hastalıklar da kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı genelde tüm vücutta meydana gelir. Cilt, tekrarlayan kaşıntılar haricinde normal görünebilir.
  • Sinirsel sorunlar: Çoklu skleroz, diyabet, sinirlerin sıkışması ve zona gibi sinir sistemini etkileyen durumlar kaşıntının nedeni olabilirler.
  • Tahriş olma ve alerjik reaksiyonlar: Yün, kimyasallar, şampuanlar ve diğer maddeler bireyin vücudunu tahriş edebilir ve kaşıntıya sebep olabilir. Bazen, sumak ya da kozmetik gibi maddeler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, ayrıca deride kaşıntıya neden olabilir.
  • Kaşıntı İlaçları: Antibiyotik, mantar önleyici ilaçlar ya da narkotik ağrı kesici ilaçlara reaksiyon göstermek, bütün vücuda yayılmış kızarıklıklara ve kaşıntıya neden olabilir.
  • Hamilelik: Hamilelik sırasında, bazı kadınlar ciltlerinde kaşıntı deneyim ederler. Özellikle de kaşıntı karında, uylukta, göğüste ve kollarda meydana gelir. Ayrıca, kaşıntılı cilt problemleri, dermatit gibi, hamilelik sırasında daha kötü bir hal alabilir.
Vücutta Kaşıntı Nasıl Geçer?
Vücutta kaşıntı ve kabarma nasıl geçer? Öncelikle kaşıntının sebebi tanımlanır, ardından kaşıntının nedenine göre şu tip tedaviler uygulanabilir.
1.İlaç Tedavisi
  • Kortikosteroid Kremler: Bölgesel olarak uygulanarak kaşıntı kontrol altına alınabilir. Doktor, etkilenen bölgeye ilaçlı kremlerin uygulanmasını önerebilir. Ardından bu bölge, suya batırılmış pamuklu bir sargı ile sarılır. Bu pamuklu ve nemli bez, cildin kremi emmesine yardımcı olur.
  • Kalsinörin İnhibitörü: Prtotopic ve Elidel gibi belli ilaçlar, bazı durumlarda kortikosteroid kremlerin yerine kullanılabilir. Özellikle de kaşıntılı alan büyük değilse.
  • Oral Antihistaminler: Doktorunuz, kaşıntının yatıştırılması için alerji önleyici ilaç tedavileri uygulayabilirler. Bu ilaç grupları reçetesi ilaçlardır ve bazıları bireyi uykusuz bırakabilir. Bazı türleri ise, çok fazla uykulu bir hale getirebilir. Uykulu hale getiren ilaç, geceleri kaşıntı yüzünden uyuyamayanlar için özellikle yardımcı bir tedavidir.
  • Antidepresanlar: Bazı tür antidepresanlar çeşitli tiplerdeki cilt kaşıntılarını azaltmaya yardımcı olur.
2.Kaşıntıya Neden Olan Hastalıkların Tedavisi
Eğer içsel bir hastalık bulundu ise, böbrek hastalıkları, demir eksikliği ya da tiroid problemleri gibi, bu hastalıkların tedavi edilmesi, kaşıntının rahatlatılmasını sağlar. Diğer kaşıntı rahatlatıcı metotlar da önerilmektedir.
3.Işık Terapisi (Fototerapi)
Fototerapi, bireyin cildinin ultraviyole ışık dalgalarına maruz bırakmayı sağlar. Çoklu oturumlar, kaşıntı kontrol altına alınarak uygulanır.
Vücut Kaşıntısına Ne İyi Gelir ?
1.Sodyum Bikarbonat/ Kabartma Tozu

Sodyum bikarbonat, cilt kızarıklıklarının yanında ciltte meydana gelen kaşıntıların giderilmesinde de en yaygın kullanılan ev tedavi türüdür. İçerdiği iltihap önleyici içeriklerle yatıştırıcı etkiye sahiptir. Buna ek olarak, doğal bir asit nötrleştirici olarak kaşıntının rahatlatılmasında yardımcı rol oynar.
  • Bir fincan sodyum bikarbonatı, içi soğuk su dolu bir küvete ekleyin. Sodyum bikarbonatı iyice karıştırın. Yarım saat boyunca suda bekleyin. Havlu ile kurulanmak yerine elinizle ıslaklığı giderin. Bunu günlük olarak bir kere yapın.
  • Daha bölgesel kaşıntılar için, 3 kaşık sodyum bikarbonat ile bir kaşık suyu karıştırarak bir macun elde edin. Ardından bu macunu etkilenen bölge üzerine uygulayın ve 10 dakika böyle bırakın. Günlük olarak bunu yapın.
Not: Sodyum bikarbonatı, çatlamış deri ve açık yaralarda kullanmayın!
2.Koloidal Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi, kaşınan cildin yatıştırılmasında ve rahatlatılmasında yardımcı olmaktadır. İçerdiği tahriş önleyici, iltihap önleyici ve yatıştırıcı içerikler ile kaşıntının önemli derecede rahatlatılmasını sağlar.
  • 2 fincan yulaf ezmesini ılık su dolu bir küvete ekleyin. 15-20 dakika boyunca bu suda bekleyin. Ancak sıcak su kullanmayın çünkü sıcak su daha fazla tahrişe neden olabilir. Günde 3 kez bu banyoyu yapabilirsiniz. Bu vücudunuzdaki kaşıntının şiddetine göre değişiklik gösterir.
3.Soğuk Su

Soğuk su hissi ve kaşıntı hissi, bütün vücutta aynı sinirler boyunca ilerler. Bu yüzden, etkilenen bölgeye soğuk su uygulamak, cildin kaşıntıdan önemli derecede rahatlatılmasını sağlar. Kaşınan cildin rahatlatılması için soğuk su kullanımının birçok yolu vardır.
  • Soğuk su çeşmesi açılır ve gerektiği kadar etkilenen bölgeye bu soğuk su uygulanır.
  • Ya da buz küplerini bir beze sararak etkilenen bölgeye uygulanır.
  • Soğuk su ile dış alınabilir.
  • Etkilenen alana soğuk su ile ıslatılmış bez uygulanabilir.
4.Limon

Yüzyıllardır, insanlar kaşıntının tedavisinde limon kullandılar. Limon içerdiği sitrik ve asidik asitlerle, antiseptik, anestetik, iltihap önleyici ve tahriş önleyici bir özellik gösterir.
  • 1-2 taze limonun suyu çıkarılır.
  • Çıkarılan limon suyu, bir pamuk kullanılarak etkilenen alana uygulanır.
  • Kendisi kuruyana kadar bekletilir. Ardından ılık su ile yıkanır.
  • Bir iyileşme gözlenene kadar günde iki kez bu tekrarlanır.
Not: Hassas ciltlerde kullanım için uygun değildir.
5.Elma Sirkesi

Elma sirkesi, içerdiği antiseptik, kaşıntı önleyici, mantar önleyici ve antibakteriyel içerikler ile, kaşıntıdan kurtulmaya yardımcıdır.
  • 2-3 fincan elma sirkesi ılık banyo suyuna eklenir. 15-30 dakika boyunca suda beklenir. Ardından, cilt eller yardımı ile kurulanır. Ardından hafif bir nemlendirici kullanılır. Bu her gün yapılabilir.
Bölgesel kaşıntıların tedavisi için, elma sirkesi bir pamuk yumağı kullanılarak etkilenen bölge üzerinde uygulanır. 30-60 dakika boyunca öyle kaldıktan sonra, ılık su yardımı ile durulanır. Birkaç gün boyunca bu günde 1-2 kez tekrarlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder