12 Mart 2019 Salı

Kansızlığa Ne İyi Gelir?


Anemi, yani kansızlık durumu, bireyin vücudundaki dokulara yeterli miktarlarda oksijen taşımak için yeterli, sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olunmamasıdır. Kansızlık sorununa sahip olmak, bireyin yorgun ve zayıf hissetmesine neden olur.
Aneminin birçok türü bulunmaktadır. Hepsinin kendi nedenleri bulunur. Anemi, yani kansızlık, geçici olabileceği gibi, uzun dönemli de olabilir. Bu duruma bağlı olarak da hafif ve şiddetli olabilir. Eğer anemiden şüpheleniyorsanız doktora görünmenizde fayda olacaktır. Çünkü anemi, ciddi hastalıkların uyarıcı bir işareti olabilir.
Aneminin tedavisi, takviye almaktan tıbbi prosedürlere tabii olmaya kadar çeşitlendirilebilir. Ayrıca bazı kansızlık türlerini, sağlıklı beslenerek, çeşitli diyetlerle engelleyebilirsiniz.
Kansızlık Semptomları Nelerdir?
Kansızlık işaret ve semptomları, kansızlığın kaynaklandığı nedene göre değişiklik göstermektedir. Bu işaret ve semptomlar şu şekilde olabilirler;
  • Yorgunluk
  • Zayıflık
  • Solgun ya da sarımsı bir cilt
  • Düzensiz kalp atışları
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi, sersemlik
  • Göğüs ağrısı
  • Soğuk ayaklar ve eller
  • Baş ağrısı
Kansızlık, ilk başlarda hafif olabilir. Bu yüzden fark edilemeyebilir. Ancak, kansızlık durumu kötüleştikçe semptomlarda kötüleşir.
Kansızlık Sebepleri Nelerdir?
Kansızlık, bireyin kanı yeterli miktarda kırmızı kan hücreleri yani alyuvar üretemediğinde meydana gelir. Bu, şunların olması sonucu oluşur;
  • Bireyin vücudu yeterli miktarlarda kırmızı kan hücreleri üretemediğinde
  • Kan kaybetmek, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların kaybedilmesine neden olur. Alyuvarların yeniden değiştirilmesinden daha hızlı şekilde kan kaybı kansızlığa neden olur.
  • Vücudun alyuvarları yok etmesi sonucu.
Anemi Nedenleri
Çeşitli türlerde anemi ve bunların nedenleri bulunur. Bunlar;
  • Demir Eksikliği Anemisi: Bu tür kansızlık, dünyada en yaygın anemi türüdür. Demir eksikliğinden oluşan anemi, vücutta meydana gelen demir eksikliğinden kaynaklanır. Bireyin kemik ilikleri, hemoglobin üretmek için demire ihtiyaç duyar. Yeterli demir olmaz ise, bireyin vücudu alyuvarlar için yeterli miktarda hemoglobin üretemez. Demir takviyesi olmadan, bu tür kansızlık birçok hamile kadında meydana gelir. Bu durum ayrıca, yoğun adet kanaması, ülser, kanser gibi kan kaybı nedeniyle oluşabilir.
  • Vitamin Eksikliği Anemisi: Demire ek olarak, bireyin vücudu yeterli, sağlıklı alyuvar üretebilmesi için folik asit ve B-12 vitamine ihtiyaç duyar. Bu içerikleri ve diğer önemli besinleri içermeyen diyetler alyuvarlar üretiminin azalmasına neden olur.
  • Kronik Hastalık Anemisi: Kanser, HIV/AIDS, romatizmal eklem iltihabı, böbrek sorunları, Crohn hastalığı ve diğer kronik iltihap hastalıkları bireyin vücudundaki alyuvar üretimini kötü yönde etkileyebilir.
  • Aplastik Anemi: Bu nadir, hayatı tehdit eden anemi, bireyin vücudu yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretmediğinde meydana gelir. Aplastik aneminin nedenleri, enfeksiyonlar, belirli ilaçlar, otoimmun hastalıkları ve toksik kimyasallara maruz kalma gibi nedenlerdir.
  • Hemolitik Anemi: Bu kansızlık grubu, alyuvarlar, kemik ilikleri ve onları değiştiremeden yok edilmesi sonucu oluşur. Belli kan hastalıkları, alyuvarların yok edilmesini hızlandırır. Doğuştan kalıtsal olarak bu tür kansızlığa sahip olabileceğiniz gibi, hayatınızın ileriki dönemlerinde de yakalanabilirsiniz.
  • Orak Hücre Anemisi: Bu kalıtsal ve bazen de ciddi durum, bir kalıtsal hemolitik anemidir. Bu durum, kırmızı kan hücrelerinin anormal orak şekli almasını sağlayan kusurlu hemoglobin formları nedeniyle meydana gelir. Bu düzensiz kan hücreleri, zamanından önce ölür, bunun nedeni, kronik alyuvar eksikliğidir.
Kansızlığın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kansızlığın tedavisi, problemin nedenine göre değişiklik gösterir.
  • Demir Eksikliği Anemisi: Bu tür kansızlık durumlarının tedavisi genellikle demir takviyeleri ve yeme alışkanlıklarındaki değişiklikleri kapsar. Eğer, demir eksikliğinin altında yatan neden kan kaybı ise – adet görme dışındaki- kan kaybının kaynağı belirlenmeli ve durdurulmalıdır. Bu cerrahi müdahaleyi içerebilir.
  • Vitamin Eksikliği Anemisi: C vitamini ve folik asit eksikliğinin tedavisi, diyet takviyeleri ve diyetteki besinlerin arttırılmasını içerir. Eğer sindirim sisteminiz, yediğiniz yiyeceklerden gelen B-12 vitaminini absorbe etmekte zorlanıyorsa, B-12 vitamin aşılarına ihtiyaç duyabilirsiniz. İlk olarak, her gün aşı olun. Ardından zamanla, ayda bir aşı olmalısınız. Bu problemin durumuna göre değişiklik gösterir.
  • Kronik Hastalık Anemisi: Bu tür kansızlıklar için belli tedavi seçenekleri bulunmamaktadır. Doktorlar, kansızlığın altında yatan nedenlere odaklanırlar. Eğer semptomlar şiddetli hale gelirse, kan değişimi gibi durumlara başvurulur. Böylece alyuvarlar uyarılır ve yorgunluk yatıştırılır.
  • Aplastik Anemi: Bu tür anemilerin tedavileri, alyuvar düzeyini desteklemek amacıyla kan naklini içerebilir. Eğer bireyin kemik ilikleri hastalıklı ise ve sağlıklı alyuvar üretemiyorsa kemik iliği nakli gerekebilir.
  • Orak Hücre Anemisi: Bu tür anemilerin tedavisi, oksijen uygulaması, ağrı kesici ilaçlar ve oral ya da damar içi sıvı ile ağrının azaltılması ve komplikasyonların engellenmesini içerebilir. Doktorlar ayrıca kan naklini folik asit desteklerini ve antibiyotikleri önerebilir. Kemik iliği nakli, birçok durum için en etkili tedavi olabilir.
Kansızlığa Ne İyi Gelir?
1.Pancar Kökü

Pancar kökü, demir eksikliğinden dolayı kansızlıktan muzdarip olan bireyler için yüksek derecede faydalı bir besindir. Demir eksikliğinden dolayı oluşan kansızlık en yaygın kansızlık türüdür. Pancar kökü, lif, kalsiyum, potasyum, sülfür ve vitaminlerle yüksek demir içeriğine sahiptir.
Besin sağlamasına ek olarak, pancar kökü, vücudun temizlenmesine yardımcı olur ve vücut boyunca daha fazla oksijen sağlanmasını sağlar.
  • Orta boyuttaki bir pancar kökünü, 3 havucu ve yarım patatesi bir sıkıcıya ekleyin ve karıştırın. Günlük olarak bu karışımı için.
  • Ayrıca, pancar köklerini pişmiş bir sebze gibi ya da bir salatanın içinde yiyebilirsiniz. Daha fazla besleyici değer için pancar kökünü kabukları ile birlikte tüketin.
2.Şekerkamışı Pekmezi

Şekerkamışı pekmezi, besleyici bir güç deposu olarak düşünülür, özellikle de kansızlığa sahip olanlar için. İyi bir demir kaynağı olmasının yanında B vitaminleri ve diğer temel minerallere sahiptir. Bu da alyuvar üretiminin arttırılmasına yardımcı olur. Bir kaşık şekerkamışı pekmezi almak, günlük demir ihtiyacının yüzde 15’lik kısmını sağlar.
  • Bir kaşık şekerkamışı pekmezi bir fincan sıcak su ya da süt ile karıştırılır. Günde bir ya da iki kez içilir. Bu içecek, hamile kadınlar için yüksek oranda faydalı içeriklere sahiptir.
  • Diğer seçenek ise, 2 çay kaşığı şekerkamışı pekmezi ve elma sirkesi bir fincan su içinde karıştırılır. Günde bir kez içilir.
3.Ispanak

Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir diyet, kansızlığın tedavisi için evde yapılabilecek en iyi tedavidir. Ispanak, mükemmel bir demir kaynağıdır. Demirin yanı sıra B-12 vitamini, folik asit, enerji destekleyici besinler ile vücudun kansızlığı tedavi edebilmesi için gereken içeriklere sahiptir.
Bir kase ıspanak, vücudun ihtiyaç duyduğu demir değerinin yaklaşık olarak yüzde 35’ini sağlar. Folik asidin ise yüzde 33’ünü.
  • Günde 2 kez ıspanak çorbası için. Bu çorbayı hazırlamak için, bir kase ıspanak alın ve püre haline getirin ardından az bir suya ekleyin. 1 çay kaşığı sızma zeytinyağını bir tavada ısıtın. Biraz doğranmış sarımsak dişini ve soğanları, kahverengiye dönüşene kadar soteleyin. Püreleştirilmiş ıspanağı ve biraz tuzu ekleyin ve düşük sıcaklıkta 5-10 dakika pişirin.
  • 2 çay kaşığı bal, bir bardak taze ıspanak suyuna eklenir. Günde bir kez içilir.
4.Susam Tohumu

Susam tohumları, içerdikleri yüksek demir içerikleriyle kansızlığın tedavisinde önemlidir. 1-4 kase susam tohumu, günlük demir ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu sağlar.
  • 2 kaşık siyah susam tohumunu biraz suda 2-3 saat bekletin. Süzün ve ıslak tohumları macun haline getirin. Bir kaşık bal ekleyin ve iyice karıştırın. Günde iki kez bu karışımı için.
  • 1 çay kaşığı siyah susam tohumunu ılık bir suda 2 saat bekletin. Karışımı bir macun gibi öğütün ve ardından süzün. Bu emülsiyona, bir bardak ılık süt, bal ya da palmiye şekeri ekleyin ve günde bir kez için.
5.Hurma

Hurma, C vitamini ve zengin bir demir kaynağıdır. Bu nedenle de vücudun demir emilimi için önemli bir rol oynar.
  • 2 hurma bir bardak sütte bir gece boyunca bekletilir. Sabahleyin, hurmaları yiyin ve ardından aç karnına sütü için.
Alternatif olarak, hurmalar, sabahleyin aç karnına kuru şekilde tüketilir. Ardından da bir bardan ılık süt içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder