26 Mart 2019 Salı

Guava Meyvesinin Faydaları


Guava meyvesi genel olarak birçok ülkede, özellikle de Asya ülkelerinde yoğun oranda tüketilen bir besin. Guava meyvesini direkt olarak tüketebilir, reçel yapabilir ve aynı zamanda şekerleme olarak kullanabilirsiniz. Ancak insan vücudunda çok fazla faydası olan guava meyvesini taze olarak tüketmek daha yararlı. Guava meyvesinin özelliği diğer tropik meyveler gibi koruma altına alınmaz. Bu nedenle kimyasal maddelere maruz kalmadan yapısında faydalı mineral ve vitaminlerini muhafaza eder.

Guava Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Guava meyvesi tropikal bir meyve olduğu için ülkemizde üretim alanı bulunmaz. Bu nedenle tüketilmez. Ancak insan sağlığı üzerinde birçok faydası bulunur. Guava meyvesinin çekirdekleri bile çok yarar sağlar. Guava meyvesinin kabuğu da dahil olmak üzere, her parçasında ayrı bir fayda bulunur. Bu meyveyi genel olarak sert aromasını tat olarak hafifletmek için pişirilmesi gerekir. Guava meyvesinden elde edilen nektar ile soğuk iç içekler ve likörlü karışımlar hazırlanır. Guava meyvesinin kendine özgü güzel bir kokusu ve tadı var. Bu nedenle reçeli de yapılır. Bu meyvenin içeriğinde yüksek oranda pektin maddesi yer alır. Diğer farklı meyvelerle karıştırarak, güzel bir salata elde edebilirsiniz. Eğer guava meyvesini direkt olarak yemek isterseniz, meyvenin olgun bir yapıda olmasına dikkat edin. Pasta, dondurma ve diğer tatlılara aromatik bir tat vermesi için ilave edilir. Aynı zamanda guava meyvesinden turşu da yapılır. Guava meyvesinin içerisinde yer alan çok sayıda vitaminlerin cildinize fayda sağlaması için, meyveyi maske olarak kullanabilirsiniz.

Guava Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Guava meyvesinin içeriğinde yoğun oranda C vitamini yer alır. Guava meyvesinin içeriğinde yer alan C vitamini oranı normal bir portakala göre daha fazla. Aynı zamanda A vitamini de yoğun oranda bulunur. Guava meyvesi pektin, diyetsel lif, potasyum ve aynı zamanda fosfor minerali açısından zengin bir besin. Bu sayede insan sağlığı üzerinde birçok fayda sağlar. İnsan vücudunda çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan çoğu sağlık sorununu tedavi eder ve tekrar ortaya çıkma riski bulunan hastalıkların oluşumunu büyük oranda engeller. Guava meyvesinin insan sağlığı üzerindeki sayısız faydasından yararlanmak için, düzenli bir şekilde tüketimini sağlamanız gerekir.

1. Kilo Vermeyi Sağlar

Fazla kilodan kısa bir süre içerisinde kurtulmak için doğal ve sağlıklı besinlerden oluşan bir beslenme düzeninizin olmalı. Bu beslenme düzeni içerisinde mutlaka guava meyvesinin de bulunması gerekir. Ülkemizde üretimi yapılmayan ve çok tüketilmeyen guava meyvesi aslında çok faydalı. Özellikle fazla kilolarından kurtulmak isteyen bireyler için ideal bir meyve. Çünkü guava meyvesinin içeriğinde bol miktarda yer alan lif sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar. İçeriğinde aynı zamanda birçok minerali barındırır. Guava meyvesi kolesterol içermez ve karbonhidrat oranı çok az. Birçok meyveyle kıyaslandığında, daha az miktarda şeker içerir. Guava meyvesi sayesinde hızlı ve sağlıklı bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

2. Göz Sağlını Korur

Göz sağlığını korumak ve gözün daha güçlü bir yapıya sahip olması için guava meyvesini düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Guava meyvesinin içeriğinde çok sayıda vitamin bulunur. Bu vitaminler içerisinde, özellikle A vitamini sayesinde göz sağlını büyük ölçüde korur. Göz hastalıklarının oluşumunu engeller. Katarakt gibi ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan göz rahatsızlığının oluşmasını önler.

3. Kanseri Önler

Günümüzde en önemli ve en ciddi hastalıklar arasında kanser ilk sırada yer alır. Birçok çeşidi bulunan kanser hastalığının, bazı çeşitleri çok ciddi boyutlara ulaşarak, ölüm gibi bir sonla sonuçlanır. Bu tür önemli bir hastalık olan kanserden her insanın korunması gerekir. Bunun için daha çok doğal ve sağlıklı besinler tüketmek yerinde bir seçim olur. Kanserden korunmak için guava meyvesi tam bir şifa kaynağı. Guava meyvesinin içeriğinde çok sayıda yer alan mineral ve vitaminler sayesinde, insan vücudunda yer alan kanser hücrelerinin oluşumunu ve aynı zamanda daha fazla alana yayılmasını engeller. Guava meyvesinin yapraklarından elde edilen yağ, kanser hastalığında tedavi amacıyla kullanılan ilaçlardan daha etkili ve başarılı. Özellikle guava meyvesinin içeriğinde yer alan likopen maddesi ile erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda ise meme kanserini önlemede yardımcı olur. Kanser hastalığına sahip olan kişilerde tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Tiroid kanseri ve diğer tüm kanser çeşitleri için büyük fayda sağlar.

4. Şeker Hastalığını Kontrol Eder

Günümüzde en çok görülen hastalıklar arasında şeker hastalığı yer alır. Şeker hastalığı daha çok yapısal, genetik ve diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle şeker hastalığına sahip olan bireylerin yediklerine ve içtiklerine daha çok dikkat etmesi gerekir. Özellikle yapay şekerlerden uzak durmaları lazım. Bu hastalıkta şeker ihtiyacı sadece meyveden karşılanır. Bunun için guava meyvesini düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Guava meyvesinin içerisinde yer alan mineral ve vitaminler sayesinde şeker hastalığını kontrol altına alır. Şeker hastalığının ilerleyen aşamalarında ortaya çıkan ve zor geçen yaraların da kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kan şekerini de belirli bir seviyede tutarak, kontrol altına alır.

5. Kalp Sağlığını Korur

Kalbin çabuk yorulmasını engellemek ve sağlıklı bir yapıya sahip olması için guava meyvesini düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Guava meyvesinin içerisinde bulunan çok sayıda mineral ve vitamin sayesinde kalbi destekler ve tüm hastalıklara karşı kalbi korur. Böylece kalp hastalıklarını da önler.

6. Kolesterolü Belirli Bir Seviyede Tutar

Tüketilen yiyeceklere ve içeceklere bağlı olarak kolesterol yükselir veya alçalır. Bu durumda insan vücudunda birçok sağlık sorunu meydana gelir. Ancak kolesterolün insan vücudunda bir seviyede olması gerekir. Kolesterol seviyesini uzun süre korumak ve aynı zamanda kontrol altına almak için guava meyvesini tercih edebilirsiniz. Guava meyvesini düzenli bir şekilde tükettiğiniz zaman HDL kolesterolünde artış, LDL kolesterolünde ise bir azalma ortaya çıkar. Yapılan birçok araştırma sonucunda guava meyvesinin kolesterol gibi bir sağlık sorunu üzerinde çok faydası olduğu kanıtlandı.

7. Cildin Yaşlılık Belirtilerini Azaltır

Cilt yapısına ya da ilerleyen yaşa bağlı olarak cilt yüzeyinde bazı problemler oluşur. Mesela cilt yüzeyindeki hücreler cildin sıkı bir şekilde tutulmasını engelleyerek, cilt derisinde sarkmaların olmasına neden olur. Cilt sıkılığını ve gerginliğini kaybeder. Aynı zamanda cilt yüzeyinde belirgin bir şekilde kırışıklık ortaya çıkar. Bu tür cilt yüzeyinde meydana gelen sorunları azaltmak için birçok farklı yapıya sahip olan kozmetik ürünlerini kullanabilirsiniz. Kozmetik ürünlerin yanı sıra, aynı zamanda guava meyvesiyle hazırlayacağınız sağlıklı ve doğal maskeleri de cildinize uygulayabilirsiniz. Guava meyvesinin içeriğinde bol miktarda antioksidan bulunur. Antioksidan cilt için gerekli olan bir madde. Daha olgunlaşmamış olan guava meyvesini cildinize düzenli bir şekilde uygularsanız, cilt yüzeyinde meydana gelen kırışıklık, leke, sivilce ve cildin sarması gibi cilt sorunlarından kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder