Soğuk kış ayları aynı zamanda birçok tehlikeli
hastalığı da beraberinde getirmektedir. Ancak yeterli önlemler sağlandığı
takdirde kış aylarının sizler açısından hiç bir olumsuz tarafı olmayacaktır.
Soğuk kış aylarında gribal enfeksiyonun neden olduğu hastalıklar insanlar
arasında hızlı bir şekilde yayılmaya ve bununla beraber diğer insanlara olan
temaslardan kaynaklanan diğer virüslerde bunlara eklenince ağır sonuçlara
götürmektedir Soğuk algınlıkları hastalıklarının başında önce grip gelmektedir.
Grip her ne kadar evde tedaviyle olumlu bir sonuca
varılsa da aynı zamanda bebeklerde ve 65 yaş üstü kişilerde bu hastalık ölümcül
olabilmektedir. İnsanlar özellikle mevsim geçişlerinde sık sık hasta olmakta ve
bununla beraber de sık sık kendilerini halsiz hissetmektedir. Vücudun
bağışıklık sistemi olmazsa bu hastalıklara karşı vücudumuz hiçbir şekilde
direnç gösteremez. Bunun için vücudumuzun bağışıklık sistemi
oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek yöntemlerle
kişi kendini gribe karşı koruyabilir. Ancak bu tedbirleri hasta olduktan sonra
alırsa bu hastalık sürecinin kısalmasına neden olacaktır hastalığı kesinlikle
birden yok etmeyecektir.
Grip Nedir?
Gribin Belirtileri Nelerdir?
Grip, herkesin hayatında en az bir kere yakalanmış
olduğu bir hastalıktır. Bu olasılığın bu kadar yüksek olmasının sebebi ise
gribin çabuk bir şekilde bulaşıyor olmasıdır. Grip oldukça kolay bulaşan bir
hastalık olmakla beraber ciddi sonuçlara da götüren bir hastalıktır. Soğuk kış
aylarında vücudun daha dirençsiz olduğu dönemlerde grip virüsü vücudu adeta
savunmasız yakalayarak bu aylarda vücuda girmeye çalışır. Ancak solunum
yollarıyla bulaşan bu hastalık önce burundaki filtrelere ve sıvıya takılır.
Burada vücudun bağışıklık sistemi bu virüsü savurmaya çalışır. Bu savurma
sırasında salgılanan sıvı nedeniyle kişide sık sık burun akıntısına sebep
olabilir.
Bu belirtileri gördüğünüz insanlarla temas etmekten
kaçınmalı ve mümkün olduğunca bu insanlarla hastalık süreçleri boyunca
görüşmemeye özen göstermelisiniz. Unutmayın grip solunum organlarına ciddi
zararlar verebilir. Burada oluşan burun akıntısından sonra ilerleyen virüs
diğer bir yolla boğazlara ulaşır.
Grip dönemi boyunca hastanın kendini iştahsız
hissetmesinin sebebi boğazda bu virüsün yer edip boğazda şişkinlik yaratarak
kişinin yutkunmasını engellemesinden kaynaklanmaktadır. Bu engelle beraber
yemek yemekten kesilen kişilerde doğal olarak bir enerjisizlik söz konusudur.
Bu da kişinin daha ağır hareket etmesine ve hatta halsizlik ve yorgunluk
hissetmesine yol açacaktır. Bundan sonra kişi kendini daha çok hasta
psikolojisine sokacaktır.
Vücudun bağışıklık sisteminin sarsılmasıyla beraber
kişi kendini oldukça yorgun hissedecektir. Bununla beraber kişide zaman zaman
ateşlenmeler de olacaktır. Bu ateşlenmeler sonucu ise kişi soğuk soğuk ter
dökebilir ve sonrasında da titreme hissedebilir. Bu kişinin grip döneminin ağır
geçirdiği anlamına gelmektedir.
Bir de havaların bir sıcak bir soğuk olmasından kaynaklı
insanlar ne giyeceklerine karar verememektedir. Genellikle güneşe aldananlar
ince kıyafetlerle çıksa da akşam üstü üşümüş ve organlarını üşütmüş olarak eve
dönmektedir. Bu nedenden dolayı kişi mutlaka yanına yedek bir hırka almalı ya
da daima kalın bir şekilde temkinli olarak gezmelidir. Aynı zamanda kişi bu
dönemde sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmelidir.
Kişi eğer yeterince vitamin alımında bulunamıyorsa bu
vitaminleri dışarıdan destek olarak takviye edebilir. Ancak kişiler genellikle
halk arasında kulaktan duyma vitaminleri kullanmaktadır. Ancak bu vitaminler
amacı dışında kullanıldığı takdirde kişide halsizliğe de sebep olabilir ve
tansiyon düşürebilir. Bu nedenden dolayı eğer kişi yeterince iyi ve sağlıklı
beslenemiyorsa mutlaka uzman bir hekime görünmelidir. Daha sonrasında ise bu
dönem içerisinde doktorunun tavsiye ettiği ilaçları düzenli bir şekilde
kullanmalıdır. Ancak enfeksiyonlu bir dönem geçiriyorsanız doktorunuzun yazmış
olduğu antibiyotiklerden de yararlanabilirsiniz. Ancak artık uzmanlar
antibiyotiklere pek güvenmemekle beraber vatandaşlara bunları mecbur kalmadıkça
içilmemesi gerektiği yönünde uyarmaktadır. Çünkü bu ilaçlar organ yetmezliğine
kadar götürebilir ve bunun öncesinde de kişiye mutlaka zarar verir. Bu da
kişinin bağışıklık sisteminin giderek düşmesine neden olacaktır. Bir süre sonra
bağışıklık göstermeyen organların varlığıyla doktora başvurmanıza neden
olacaktır. Bu yüzden uzmanlar öncelikle doğanın bizzlere eşsiz olarak sunduğu
nimetlerden faydalanmaya çalışın.
Zencefil, Osmanlı dönemlerinden beri ilaç yapımında
sık sık kullanılan bir bitki idi. Son zamanlarda insanların alternatif tıbba
yönelmesiyle bu unvanını geri kazanan zencefil grip enfeksiyonlarına karşı
oldukça direnen ve vücudun da direnmesini sağlayan bir bitki olarak
kullanılmaktadır.
Grip İçin
Zencefil Nasıl Kullanılır?
Soğuk kış aylarında sık sık bitki çayları tüketilmekte
ve bunların yanında da zencefil de sık sık anılmaktadır. Zencefil grip
tedavisinde sıkça başvurulan ve sonuç veren bir bitkidir. Anti bakteriyel
özelliğe sahip olan zencefil birçok hastalığa iyi geldiği gibi grip için de
bire birdir. Kişideki grip belirtilerini minimum düzeye indirebilmektedir. Grip
tedavisinde ilk olarak evde yapılan müdahaleler arasında mutlaka zencefil de
vardır.
Uzman bilim adamları yaptıkları araştırmalarla beraber
zencefilin gribe birebir olduğunu ve günde 2 yemek kaşığı iyice parçalanmış
ezilmiş zencefilin yenmesinin iyi olduğu kanaatine varmışlardır. Zencefil aynı
zamanda toz şekilde de kullanılabilir.
Toz
Zencefilli Ballı limonlu Grip Çayı Tarifi
Malzemeler
- Yarım çay kaşığı toz zencefil
- çeyrek yemek kaşığı kadar limon suyu
- bir tatlı kaşığı kadar süzme bal ( hakiki)
Hazırlanışı
Öncelikle bu tarif için uygun ve geniş bir bardak
seçin. Daha sonrasında bu bardağın içerisine aktarlardan ya da marketlerden
almış olduğunuz toz zencefili dökün. Dökmüş olduğunuz bu toz zencefilin üzerine
malzeme listesinde belirtilen kadar limon suyunu ilave edin. Daha sonrasında
hakiki süzme balı da dökün. Son olarak toz zencefili karışımın üzerine daha
önceden kaynatmış olduğunuz sıcak suyu ilave ederek karıştırın ve karşımın
iyice karıştığından emin olduğunuz zaman için. Afiyet olsun
Toz zencefilin yanı sıra zencefili direkt olarak da demleme yöntemiyle
kullanabilirsiniz. Bunun için ise ihtiyacınız olan tek şey sıcak su ve zencefil
olacaktır. 15 – 20 gram kadar zencefili kaynamakta olan bir cezvenin
içerisine atın ve kaynarken 12 dakika bekletin ve daha sonra ocağın altını
kapatın ve 5 dakika kadar dinlendirin. Son olarak suyu süzerek zencefil çayınızı
hazırlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder