26 Mart 2019 Salı

Yaban Mersininin Faydaları


Yaban mersini oldukça küçük bir meyvedir fakat sağlığımız için inanılmaz faydalıdır. Tüm sebzeler ve meyveler arasında yapılan deneylere göre yaban mersininin antioksidan kapasitesi en yüksek olan besin maddesi olduğu kanıtlanmıştır. Yaban mersini bu özelliği sayesinde birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Antioksidan kapasitesinin yüksek olması ile vücudumuzda bulunan serbest radikalleri dengeler ve çoğalmalarına izin vermez. Eğer yaban mersini serbest radikalleri dengeleyemezse serbest radikaller hücre yapısını tahrip eder ve oksidatif strese yol açar. Oksidatif stres beraberinde kanser, kalp hastalıkları, diyabet ve diyabete bağlı sağlık sorunlarına yol açar. Yaban mersininin antioksidan kapasitesinin yüksek olması ile ciddi hastalıklara yakalanma riskiniz azalacaktır. Yaban mersininin nasıl bir meyve olduğundan ve faydalarından bahsedelim.
Yaban mersini fundagiller familyasının minik bir üyesidir. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde dünyada ise Kuzey Avrupa ve Amerika’da yetişen bir meyvedir. Dünyada çok fazla yerde yetiştirilmesi mümkün olmayan bu meyve mavi mor renge sahiptir. Yaban mersininin 100 gramında 57 kalori bulunur. Yaban mersini vitamin açısından da oldukça zengindir. A, C, E ve K vitaminleri ve vücudumuz için çok önemli olan kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum gibi minarelleri içeren yaban mersininin birçok farklı türü bulunur. Farklı türlerinin olmasının nedeni ise farklı yörelerde yaban mersini yetiştirilmesidir. Yaban mersini yetiştirildiği yöreye göre farklı türlerine farklı isimler almıştır. Yaban mersini çay üzümü, turna yemişi, mavi yemiş, çoban üzümü ya da kekre yemişi gibi farklı isimlerle yaban mersini türüne göre ayırt edilir.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir


Yaban mersininin antioksidan özelliği bulunur. Bu özelliği ile vücudu serbest radikallere karşı koruyan yaban mersini, bağışıklık sistemini de güçlendirir.

2. Kolestrolü düzenler    

Yaban mersini içeriğinde bulunan antosiyaninler sayesinde damarların tıkanmasını engeller. Aynı zamanda kötü kolestrolü düzenler ve olması gereken kolesterol seviyesine getirir. Yaban mersininde bulunan antosiyaninler damarların çeperlerine yapışarak plaklar oluşturur ve damar tıkanıklığına neden olan kötü kolestrolü yani LDL kolestrolü düşürür. Yaban mersininin kötü kolestrolü düşürme etkisi resveratrol isimli antioksidandan kaynaklanır. Bu antioksidan yaban mersini dışında en çok siyah üzümde ve ahududu kabuğunda bulunur.

3. Kalp sağlığını korur

Yaban mersininin kalp sağlığını koruduğu yapılan araştırmalar sonucunda açıklanmıştır. Yapılan araştırmaya 25-42 yaş arasında 93.600 kadın katılmıştır. Her hafta 3 porsiyon (ya da 3 kase de diyebiliriz) veya daha fazla yaban mersini yiyen kadınların bu meyveyi az ya da hiç tüketmeyen kadınlara karşı %32 oranında kalp krizi yaşama olasılığının düşük olduğu kanıtlanmıştır. Yaban mersininin kalp sağlığını koruma özelliğinin içeriğinde bulunan antosiyanin sayesinde olduğu meydana çıkmıştır. Antosiyaninlerin suda çözünen boşluklu pigment olmasının kalp sağlığını korumasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Yaban mersininde olduğu gibi çilek, kiraz, patlıcan, karalahana, kızılcık, böğürtlen, frenk üzümü gibi kırmızı, mavi ve mor renkli sebze meyvelerde de antosiyanin olduğu tespit edilmiştir.

4. Damar sağlığını korur ve yüksek tansiyonu dengeler

         
Yaban mersini damarların sağlığının korunmasında etkilidir. Bununla birlikte yüksek tansiyonu da önemli derecede dengelemektedir. Eğer günde 50 gram yaban mersini yerseniz kan basıncınız %4 ile 6 arasında düşecektir. Menapoz dönemi sonrasında olan kadınların katılımı ile yapılan araştırmada 8 haftalık bir süre için de deney aynı sonucu vermiştir.

5. Beynin daha sağlıklı çalışmasını sağlar  

Yaban mersininin antioksidan özelliği olması nedeni ile beynin daha sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanabilir. Böylece hafıza güçleniyor ve unutkanlık aza iner. Yaban mersininin güçlü antioksidanı ile beyin korunur. Yaban mersini beyinde oksidatif stresi engelleyen bir etki bulundurur.
Bu konu ile ilgili olarak hem insanlar üzerinde hem de laboratuvar hayvanları üzerinde deneyler yapılmıştır. Yaş ortalamasının 76 olduğu bir grupla yapılan araştırmaya göre 12 hafta süresince her gün yaban mersininin suyunu içen kişilerin hafızalarında gelişme olduğu ve bununla birlikte yaşlanmanın beyin üzerindeki olumsuz etkilerinin de yavaşladığı kanıtlanmıştır. Yine konu ile ilgili olarak daha geniş çaplı 16.010 kişi üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmaya göre düzenli olarak yaban mersini ve çilek yiyen kişilerin hafızasının zayıflaması ve öğrenme, düşünme gibi yeteneklerin zayıflaması ile ilgili yaşa bağlı sorunların ortaya çıkmasının bu meyveyi yemeyenlere göre tahmini olarak 2.5 yıl daha geç yaşamaya başladıkları tespit edilmiştir.

6. Uykusuzluk sorununu çözer

Antioksidan özelliği bulunan yaban mersini, sinir ve stresle baş etmemizde önemli bir etkendir. Bu sorunu çözdüğü gibi beraberinde gelen uykusuzluk problemini de çözmektedir. Geceleri uyumakta ciddi problemler yaşıyorsanız yaban mersini ile bu sorununuzu çözebilirsiniz

7. Kan şekerini düzenler


Yaban mersini eğer düzenli tüketilirse tip 2 diyabet hastalarının da yüzünü güldürmektedir. Yaban mersini kan şekeri hızlı yükselenler için de etkilidir. Glisemik indeksi 40 ile 53 arasında yer almaktadır. Bu demek oluyor ki yaban mersininin 15 gramı küçük bir elma ya da büyük bir portakalla eşit miktarda şeker içerir. Çok az şeker içerir, sürekli tüketebilirsiniz diyemeyiz fakat tüketildiğinde düşük glisemik indeks değerli meyvelerle aynı etkiyi bırakır. Yaban mersini insülin hassasiyetini arttırarak kan şekerinin aniden yükselmesi gibi tehlikeli bir durumun olmasını engeller.

8. Göz hastalıklarına iyi gelir

Yaban mersini içerdiği antosiyaninler sayesinde özellikle yaşlanmaya bağlı olarak oluşan göz hastalıklarının oluşmasını azaltır. Eğer göz sorunu olan hastalar varsa yaban mersini gözle ilgili sorunların çözülmesinde yardımcı olmaktadır.

9. Kilo vermenize yardımcı olur

Kilo vermek ya da tok hissetmek isteyen kişiler için çok önemli bir etkisi vardır. Yaban mersininin besin lifi açısından oldukça zengin olması sebebi ile diyette olduğunuzda ya da yoğun iş temposu yüzünden yemek yiyebileceğiniz zamanı bulamadığınızda yaban mersini tükettiğinizde uzun süre kendinizi tok hissedebilirsiniz. Sağlıklı bir şekilde zayıflamanız yaban mersini ile mümkün olabilir.

10. Sindirim sistemini düzenler

Yaban mersini zayıflatıcı etkisi ile birlikte sindirimi düzenleyici etkiye de sahiptir. Sindirimi düzenler ve kabızlık gibi sorunların çözülmesinde yardımcı olur.

11. İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir

Yaban mersini ile idrar yolu enfeksiyonlarına karşı mücadele etmeniz mümkündür. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı yaban mersini antibiyotik etkisi gösterir.

Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Öncelikle yaban mersinini aldıktan sonra güzelce yıkayarak meyve olarak tüketebilirsiniz. Eğer yaban mersininin kurusunu aldıysanız o şekilde de tüketmeniz mümkündür. Eğer yaban mersininden meyve suyu ya da reçel yapmak istiyorsanız o şekilde tüketmeniz de olasıdır. Yaban mersinini yaptığınız keklerin kurabiyelerin içine katabilirsiniz. İsterseniz tatlıların üstüne ya da yanına da koyabilirsiniz. Yaban mersininin tadı oldukça lezzetlidir.

Yaban Mersininin Zararları Var Mıdır?

Yaban mersininin ne kadar faydalı bir besin olduğundan bahsettik. Kan şekerimizi düzenlemesinden bizi tok hissettirmesine kadar birçok faydası bulunan yaban mersininin zararı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre yaban mersini oldukça yararlı bir meyvedir ve tespit edilmiş herhangi bir zararı bulunmuyor. Tabi ki yaban mersinini ölçülü bir şekilde tükettiğinizi düşünerek bunları gönül rahatlığı ile söyleyebiliyoruz.
Biliyorsunuz ki aşırı tüketilen her yiyeceğin sağlığımız açısından zararı olabilir. Örnek verecek olursak yaban mersinini çok fazla tükettiniz aşırı kilo kaybedebilirsiniz, aşırı düşük şeker sorunu yaşayabilirsiniz ki bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Yaban mersinini de diğer besinlerde olduğu gibi ölçülü kullanmak önemlidir. Eğer ciddi bir hastalığınız varsa ve yaban mersinini ilaç niyetine tüketmek istiyorsanız siz yine de doktorunuza danışın ve eğer doktorunuz onaylarsa yaban mersini tüketebilirsiniz. Ciddi hastalık durumlarında doktorunuzun dediği sizin için her zaman daha önemli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder