Bilimsel ismi Salvia hispanica olan chia
tohumunun tarihi Maya ve Aztekler zamanına kadar uzanır. Chia tohumu
öğütülmeden tüketilebilir yapısıyla görünüşte kendisine benzeyen keten
tohumundan ayrılır. Zengin besin kaynağı chia tohumu, içerdiği değerli
antioksidanlarla bir tohumun yapabileceğinden çok daha fazlasını başarır.
İşte kalorisi az, besin değeri yüksek, gezegendeki en
sağlıklı besinlerden biri olan chia tohumunu yemeklerinizden eksik etmemeniz
için 10 sağlıklı neden:
1. Chia
tohumları bol miktarda besin ögesini düşük kaloride içerir
Chia tohumunun yıllardır bilinen yüksek lifli yapısı
yakın geçmişte kalorisiyle karşılaştırılınca onu süper bir besin kaynağı haline
getirmiştir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren herkesin sofrasında mutlaka yer
alan chia tohumu 28 gramda (2 yemek kaşığı):
- Lif: 11 gram
- Protein: 4 gram
- Yağ: 9 gram (5 gramı omega-3)
- Kalsiyum: Günlük ihtiyacımızın %18’i
- Manganez: Günlük ihtiyacımızın %30’u
- Magnezyum: Günlük ihtiyacımızın %30’u
- Fosfor: Günlük ihtiyacımızın %27’si
- Ayrıca önemli miktarda çinko, B3 vitamini (niasin), potasyum, B1 vitamini (tiamin) ve B2 vitamini içerir.
28 gramında bu yüksek besin ögelerini içeren chia
tohumu 137 kaloridir ve 1 gram çözünebilir karbonhidrat içerir. Glutensiz chia
tohumları GDO içermeyen, organik tam tahıllı gıdaların en önemlilerinden
biridir.
2. Chia
tohumları antioksidan yüklüdür
Chia tohumunun içerdiği güçlü antioksidanlar, tohum
içeriğindeki hassas yağların uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar. Bildiğiniz
üzere, antioksidanlar hücre yapısının bozulmasına ve yaşlanma sürecini
hızlandıran, kanser gibi ciddi hastalıklara neden olan serbest radikallerle
mücadele eder. Bilinen en güçlü antioksidan olan yaban mersininden daha fazla
antioksidan içerdiği düşünülen chia tohumu ile ilgili araştırmalar devam
etmektedir.
3. Chia
tohumundaki karbonhidratların neredeyse tümü lif yapıdadır
Chia tohumunun yapısına baktığımızda 28 gramda yani 2
yemek kaşığında 12 gram karbonhidrat olduğunu görüyoruz. Ancak bu miktarın 11
gramı lif olduğundan vücut tarafından sindirilmez. Yani kan şekerini
yükseltmez. Bu yönüyle chia tohumu karbonhidrat grubunda sayılmaz. Chia
tohumları midemizde kendi ağırlıklarının 10-12 katına kadar çıkabilirler.
Böylece tokluk hissi vererek daha az kalori almamıza yardımcı olurlar. Bunun
yanı sıra, ağırlığının %40’ı lif olan chia tohumları sindirim sistemindeki yararlı
bakterileri besler. Kilo kontrolü konusunda chia tohumları gerçek bir dosttur.
4. Chia
tohumları yüksek kalite protein içerir
Chia tohumları birçok bitkiyle karşılaştırıldığında
yüksek miktarda protein içerir. Yaklaşık %14’ü protein olan chia tohumları,
temel aminoasitlerin vücutta dengede kalması ve kullanımı konusunda oldukça
etkilidir. Kilo kontrolünde önemli bir yeri olan protein grubu besinlerin
tüketilmesi, iştahı baskılamakla birlikte gece yemek yeme ihtiyacını %50-60
oranında azaltır. Bu nedenle chia tohumları özellikle hayvansal gıdalar
tüketmeyenler için önemli bir protein kaynağıdır.
5. Chia tohumları
kilo vermenize yardımcı olur
Chia tohumları yüksek lif ve protein içeriğiyle uzun
saatler tok hissetmenizi sağlar. Yapılan çalışmalar chia tohumlarının yağ yakma
sürecine olan katkısı konusunda biraz hayal kırıklığına uğratmış olsa da
acıkmayı geciktirdiği ve iştahı kestiği kanıtlanmıştır. Karbonhidrat yüklü
atıştırmalıklara karşı duyduğunuz isteği baskılayan chia tohumları sağlıklı bir
yaşam tarzı ile birleştiğinde kesinlikle kilo vermenize yardımcı olur.
6. Chia
tohumları yüksek miktarda omega-3 içerir
Keten tohumu gibi chia tohumları da yüksek miktarda
omega-3 yağ asidi içerir. Üstelik somon balığının gram miktarıyla
karşılaştırıldığında chia tohumlarının daha fazla omega-3 içerdiği ortaya
konmuştur. İçeriğinin %60’ı omega-3 yağ asidi olan chia tohumları vücuttaki
iltihabı ve kötü huylu kolesterolü (LDL) azaltmaya yardımcı olur. Chia
tohumları ayrıca bilişsel performansı arttırmak konusunda beyin için önemli bir
besin kaynağıdır.
7. Chia
tohumları kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet riskini azaltır
Chia tohumları lif, protein ve omega-3 açısından
zengin yapısıyla metabolizma sağlığını geliştiren bir besindir. Chia tohumu ile
birlikte soya proteini, yulaf ve Frenk incirinin de kötü huylu kolesterolü
(LDL), trigliseridi ve vücuttaki iltihaplanmayı azalttığı, bunun yanı sıra iyi
huylu kolesterolü (HDL) yükselttiği belirlenmiştir. Buna ek olarak chia
tohumunun insülin direncini ve bel çevresindeki yağlanmayı da azalttığı
kanıtlanmıştır. Chia tohumu tüketerek kardiyovasküler hastalıklara ve diyabete
yakalanma riskinizi azaltmanız mümkün.
8. Chia
tohumları kemik gelişimini destekler
Chia tohumları bol miktarda protein, fosfor ve magnezyum
içerir. Bunlar kemik gelişimi için çok önemli besin ögeleridir. Gram bazında
karşılaştırıldığında 2 yemek kaşığında günlük kalsiyum ihtiyacımızın %18’ini
karşılayan chia tohumları, süt ve süt ürünlerinden daha etkin durumdadır. Chia
tohumu bu yönüyle süt ürünleri tüketmeyenler için kemik gelişimini destekleyen
harika bir besin kaynağıdır.
9. Chia
tohumları egzersiz anındaki performansınızı sporcu içecekleri kadar
arttırabilir
Aztek ve Maya efsanelerine göre chia tohumu daha güçlü
olabilmek için tüketilen bir besindir. Bununla ilgili yapılan bilimsel
çalışmalar sporcu içeceği tüketen katılımcılarla, chia tohumu tüketen
katılımcıların 10 kilometrelik koşuları boyunca gözlenen dayanıklılıkları ile
ilgidir. İki grup arasında belirgin bir fark gözlemlemeyen araştırmacılar chia
tohumlarının sporcu performansını arttırmak konusunda en doğal ve etkili besin
olduğu görüşündeler.
10. Chia
tohumlarının kullanımı oldukça kolaydır
Listemizin son maddesi sağlık yararı ile ilgili
olmayabilir ancak bir besin her ne kadar faydalı da olsa kullanımı sınırlıysa
yeterince tüketilememektedir. Chia tohumları yumuşak tadıyla birçok tarife
yakışan bir lezzettir. Chia tohumlarının keten tohumu gibi öğütülmesi
gerekmediğinden, çiğ halde meyve sularına, pudinglere, salatalara, soslara ve
fırınlamak üzere hazırlanmış yemeklere eklenebilir.
Kullanımı oldukça kolay olan chia tohumlarının beslenme uzmanları
tarafından önerilen günlük tüketim miktarı günde 2 kez 1,5 yemek kaşığı (20
gram) şeklindedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder