22 Temmuz 2019 Pazartesi

Chia Tohumu Tüketmeniz İçin 10 Sağlıklı Neden


Bilimsel ismi Salvia hispanica olan chia tohumunun tarihi Maya ve Aztekler zamanına kadar uzanır. Chia tohumu öğütülmeden tüketilebilir yapısıyla görünüşte kendisine benzeyen keten tohumundan ayrılır. Zengin besin kaynağı chia tohumu, içerdiği değerli antioksidanlarla bir tohumun yapabileceğinden çok daha fazlasını başarır.
İşte kalorisi az, besin değeri yüksek, gezegendeki en sağlıklı besinlerden biri olan chia tohumunu yemeklerinizden eksik etmemeniz için 10 sağlıklı neden:
1. Chia tohumları bol miktarda besin ögesini düşük kaloride içerir
Chia tohumunun yıllardır bilinen yüksek lifli yapısı yakın geçmişte kalorisiyle karşılaştırılınca onu süper bir besin kaynağı haline getirmiştir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren herkesin sofrasında mutlaka yer alan chia tohumu 28 gramda (2 yemek kaşığı):
  • Lif: 11 gram
  • Protein: 4 gram
  • Yağ: 9 gram (5 gramı omega-3)
  • Kalsiyum: Günlük ihtiyacımızın %18’i
  • Manganez: Günlük ihtiyacımızın %30’u
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacımızın %30’u
  • Fosfor: Günlük ihtiyacımızın %27’si
  • Ayrıca önemli miktarda çinko, B3 vitamini (niasin), potasyum, B1 vitamini (tiamin) ve B2 vitamini içerir.
28 gramında bu yüksek besin ögelerini içeren chia tohumu 137 kaloridir ve 1 gram çözünebilir karbonhidrat içerir. Glutensiz chia tohumları GDO içermeyen, organik tam tahıllı gıdaların en önemlilerinden biridir.
2. Chia tohumları antioksidan yüklüdür
Chia tohumunun içerdiği güçlü antioksidanlar, tohum içeriğindeki hassas yağların uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar. Bildiğiniz üzere, antioksidanlar hücre yapısının bozulmasına ve yaşlanma sürecini hızlandıran, kanser gibi ciddi hastalıklara neden olan serbest radikallerle mücadele eder. Bilinen en güçlü antioksidan olan yaban mersininden daha fazla antioksidan içerdiği düşünülen chia tohumu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.
3. Chia tohumundaki karbonhidratların neredeyse tümü lif yapıdadır
Chia tohumunun yapısına baktığımızda 28 gramda yani 2 yemek kaşığında 12 gram karbonhidrat olduğunu görüyoruz. Ancak bu miktarın 11 gramı lif olduğundan vücut tarafından sindirilmez. Yani kan şekerini yükseltmez. Bu yönüyle chia tohumu karbonhidrat grubunda sayılmaz. Chia tohumları midemizde kendi ağırlıklarının 10-12 katına kadar çıkabilirler. Böylece tokluk hissi vererek daha az kalori almamıza yardımcı olurlar. Bunun yanı sıra, ağırlığının %40’ı lif olan chia tohumları sindirim sistemindeki yararlı bakterileri besler. Kilo kontrolü konusunda chia tohumları gerçek bir dosttur.
4. Chia tohumları yüksek kalite protein içerir
Chia tohumları birçok bitkiyle karşılaştırıldığında yüksek miktarda protein içerir. Yaklaşık %14’ü protein olan chia tohumları, temel aminoasitlerin vücutta dengede kalması ve kullanımı konusunda oldukça etkilidir. Kilo kontrolünde önemli bir yeri olan protein grubu besinlerin tüketilmesi, iştahı baskılamakla birlikte gece yemek yeme ihtiyacını %50-60 oranında azaltır. Bu nedenle chia tohumları özellikle hayvansal gıdalar tüketmeyenler için önemli bir protein kaynağıdır.
5. Chia tohumları kilo vermenize yardımcı olur
Chia tohumları yüksek lif ve protein içeriğiyle uzun saatler tok hissetmenizi sağlar. Yapılan çalışmalar chia tohumlarının yağ yakma sürecine olan katkısı konusunda biraz hayal kırıklığına uğratmış olsa da acıkmayı geciktirdiği ve iştahı kestiği kanıtlanmıştır. Karbonhidrat yüklü atıştırmalıklara karşı duyduğunuz isteği baskılayan chia tohumları sağlıklı bir yaşam tarzı ile birleştiğinde kesinlikle kilo vermenize yardımcı olur.
6. Chia tohumları yüksek miktarda omega-3 içerir
Keten tohumu gibi chia tohumları da yüksek miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Üstelik somon balığının gram miktarıyla karşılaştırıldığında chia tohumlarının daha fazla omega-3 içerdiği ortaya konmuştur. İçeriğinin %60’ı omega-3 yağ asidi olan chia tohumları vücuttaki iltihabı ve kötü huylu kolesterolü (LDL) azaltmaya yardımcı olur. Chia tohumları ayrıca bilişsel performansı arttırmak konusunda beyin için önemli bir besin kaynağıdır.
7. Chia tohumları kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet riskini azaltır
Chia tohumları lif, protein ve omega-3 açısından zengin yapısıyla metabolizma sağlığını geliştiren bir besindir. Chia tohumu ile birlikte soya proteini, yulaf ve Frenk incirinin de kötü huylu kolesterolü (LDL), trigliseridi ve vücuttaki iltihaplanmayı azalttığı, bunun yanı sıra iyi huylu kolesterolü (HDL) yükselttiği belirlenmiştir. Buna ek olarak chia tohumunun insülin direncini ve bel çevresindeki yağlanmayı da azalttığı kanıtlanmıştır. Chia tohumu tüketerek kardiyovasküler hastalıklara ve diyabete yakalanma riskinizi azaltmanız mümkün.
8. Chia tohumları kemik gelişimini destekler
Chia tohumları bol miktarda protein, fosfor ve magnezyum içerir. Bunlar kemik gelişimi için çok önemli besin ögeleridir. Gram bazında karşılaştırıldığında 2 yemek kaşığında günlük kalsiyum ihtiyacımızın %18’ini karşılayan chia tohumları, süt ve süt ürünlerinden daha etkin durumdadır. Chia tohumu bu yönüyle süt ürünleri tüketmeyenler için kemik gelişimini destekleyen harika bir besin kaynağıdır.
9. Chia tohumları egzersiz anındaki performansınızı sporcu içecekleri kadar arttırabilir
Aztek ve Maya efsanelerine göre chia tohumu daha güçlü olabilmek için tüketilen bir besindir. Bununla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar sporcu içeceği tüketen katılımcılarla, chia tohumu tüketen katılımcıların 10 kilometrelik koşuları boyunca gözlenen dayanıklılıkları ile ilgidir. İki grup arasında belirgin bir fark gözlemlemeyen araştırmacılar chia tohumlarının sporcu performansını arttırmak konusunda en doğal ve etkili besin olduğu görüşündeler.
10. Chia tohumlarının kullanımı oldukça kolaydır
Listemizin son maddesi sağlık yararı ile ilgili olmayabilir ancak bir besin her ne kadar faydalı da olsa kullanımı sınırlıysa yeterince tüketilememektedir. Chia tohumları yumuşak tadıyla birçok tarife yakışan bir lezzettir. Chia tohumlarının keten tohumu gibi öğütülmesi gerekmediğinden, çiğ halde meyve sularına, pudinglere, salatalara, soslara ve fırınlamak üzere hazırlanmış yemeklere eklenebilir.
Kullanımı oldukça kolay olan chia tohumlarının beslenme uzmanları tarafından önerilen günlük tüketim miktarı günde 2 kez 1,5 yemek kaşığı (20 gram) şeklindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder