21 Temmuz 2019 Pazar

Mahlepin Faydaları


Mahlep, gülgiller ailesine bağlı olarak 10 metre yüksekliğine kadar çıkabilen beyaz çiçekleri olan bir meyve. Mahlep tohumu ise mahlep ağacının olgun meyvelerinden elde edilir.
Mahlep Nasıl Kullanılır?
Güneşte kurutularak elde edilen mahlep tohumları öğütülür ve daha sonra toz haline getirilir. Mahlep meyveleri genel olarak sert yapıda olur. Aynı kiraz çekirdekleri gibi. Mahlep tozu genelde tatlı ve kurabiyeler de tat vermesi için kullanılır. Aynı zamanda mahlep, sadece hamur işlerinde kullanılmaz. Bunun dışında ilaç, içki ve kozmetik sanayisinde kullanılır.
Mahlepin Faydaları Nelerdir?
Mahlebin insan sağlığı üzerinde için birçok olumlu etkisi ve faydaları bulunur.
1. Kan Şekerini Düşürür
İnsan vücudunun en önemli değerlerinden biri olan kan şekeri seviyesini normal bir duruma getirir. Kan şekeri yükseldiği zaman, düşürmek ve normal seviyeye getirmek için mahlep tüketebilirsiniz. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olan bir baharattır. Kan şekeri düştüğü zaman, normal bir seviyeye getirmek için aç karnına su ile birlikte 2 ya da 3 tatlı kaşığı mahlep tozu içebilirsiniz. Bu uygulamayı genel olarak gün içerisinde birkaç kere tekrarlayabilirsiniz.
2. Vücuda Güç Katar
Mahlebin bir diğer faydası ise vücuda güç katması. Vücuda kuvvet verici bir etkisi olduğu için insan vücudunun daha zinde olmasına yardımcı olur. Kendinizi halsiz, yorgun ya da bitkin hissettiğiniz zaman mahlep tüketebilirsiniz. Mahlebi vücudunuza güç katması açısından kullanmak için mahlebi toz haline getirin ve içerisine biraz bal ilave edin. Tüm malzemeleri macun kıvamına getirinceye kadar karıştırın. Her gün 2 tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. Mahlebi aynı zamanda cinsel gücü arttırmak için de tüketebilirsiniz.
3. Baş Ağrısını Azaltır
Bazen yorgunluk, uykusuzluk ya da bitkinlik durumunda baş ağrısı oluşabilir. Mahlep meyvesinin en önemli özelliği güçlü bir ağrı kesici olması. Baş ağrısını tedavi etmek için mahlep meyvesini tüketebilirsiniz. Mahlep meyvesi baş ağrısını kısa bir süre içerisinde geçmesine yardımcı olur. Bunun için mahlep tozunu balla karıştırarak günde birkaç tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.
4. Nefes Darlığına İyi Gelir
Nefes daralması gibi bir sağlık sorunuyla baş etmek için mahlep tüketebilirsiniz. Bunun için toz mahlebi biraz balla karıştırdığınız zaman, nefes darlığı için iyi bir tedavi şekli olur.
5. Balgam Söktürücü Özelliği Bulunur
Üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında balgam gibi bir belirti ortaya çıkar. Mahlebi üst solunum yolu enfeksiyonunda kullanarak, balgam söktürücü etkisinden yararlanabilirsiniz.
6. Hazımsızlığa Karşı Faydalı
İnsanların en büyük sorunlarından biri hazımsızlık. Hazımsızlık karın bölgesinin en üst kısmında ortaya çıkan şişkinlik hissi uyandıran bir sağlık sorunu. Hazımsızlık ile birlikte aynı zamanda karında şişlik de oluşur ve bu durum kişiyi çok rahatsız eder. Yemeği hızlı bir şekilde yemek, çok yağlı yemek, çok fazla baharatlı yiyecekler yemek, çok fazla alkol tüketmek, gazlı içecekler içmek, sigara içmek ve sinirlilik gibi durumlarda hazımsızlık durumu ortaya çıkar. Hazımsızlık gibi rahatsız edici bir sağlık sorunundan kurtulmak için düzenli olarak mahlep tüketebilirsiniz.
7. Prostat Şikayetlerini Azaltır
Prostat, erkeklerin üreme sisteminin bir parçası olan, şekil olarak cevize benzeyen küçük bir salgı bezi. İdrar torbasının alt kısmında ve kalın bağırsağın önünde yer alan kısım. Prostat hastalıkları temel olarak prostat büyümesi ve prostat iltihaplanması şeklinde ortaya çıkar. Prostat hastalığında ortaya çıkan belirtileri azaltmak için düzenli olarak mahlep tüketebilirsiniz. Prostatın büyümesini de mahlep engeller. Mahlebi balla karıştırarak düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz.
8. Şeker Hastalığını Önler
Yediğiniz besinler şeker hastalığını kontrol altına almada çok etkili olur. Şeker hastalığının tedavisi için düzenli olarak mahlep yiyebilirsiniz. Şeker hastalığında şeker oranını düşürme, belirli bir seviyede tutma konusunda çok etkili ve başarılı bir meyve. Bunun için mahlebi bir miktar balla karıştırıp, tüketebilirsiniz.
9. Böbrek Sancısına İyi Gelir
İnsan vücudunda herhangi bir ağrının ortaya çıkması enfeksiyon ya da böbreklerdeki farklı bir sağlık sorunun belirtisi olabilir. Böbreklerin işlevi, suda yer alan zararlı maddeleri süzmek. Böbreklerin işlevi zayıfladığı zaman hem böbrek sancısı hem de daha sonraki aşamalarda böbreklerde taş oluşur. Böbrek sancısını azaltmak için mahlebi, biraz balla karıştırarak, düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bu sayede böbrek sancısı ve karın ağrısını hafifletmiş olursunuz. Aynı zamanda böbreklerde yer alan taş sancısına da iyi gelir.
10. Öksürük Kesici Özelliği Bulunur
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük bir belirti olarak ortaya çıkar. Öksürük genel olarak üst solunum yolu enfeksiyonunda ortaya çıktığı için, sadece nane, limon ya da ıhlamurla tedavi edilebilecek sanılır. Öksürüğü tedavi etmek için aynı zamanda mahlep meyvesini de düzenli olarak tüketebilirsiniz. Mahlebi toz olarak biraz miktar balla karıştırıp, öksürük geçinceye kadar her gün birkaç kaşık yiyebilirsiniz.
11. Etkili Bir İdrar Söktürücü
Şişkinlik gibi önemli bir sağlık sorunundan kurtulmak için özellikle idrar söktürücü özelliği olan besinleri düzenli bir şekilde tüketmeniz gerekir. İdrar söktürücü özelliği olan besinler sayesinde idrar kısa bir süre içerisinde sağlık sorunu olmaktan çıkar. İdrar söktürücü besinlerden en önemlisi mahlep meyvesi. Mahlebi, biraz balla karıştırarak, düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bu sayede hem şişkinlik azalır hem de vücudunuzda fazla su toplanmasını kısa bir süre içerisinde doğal yollardan tedavi edebilirsiniz.
12. Cilt Hastalıklarına İyi Gelir
Cilt hastalıklarından korunmak ve cilt hastalıklarını tedavi etmek için, direkt olarak cildi besleyen bazı besinleri düzenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Cilt sağlığına direkt olarak etki eden besinlerden biri mahlep. Mahlep sayesinde cildinizde ortaya çıkan sivilce, akne, siyah nokta ve diğer farklı sorunlardan kurtulabilirsiniz. Mahlebi hem yiyerek hem de cilt tipinize uygun maskeler yaparak, fayda sağlayabilirsiniz. Cilt yüzeyinde tonik etkisi oluşturarak, cildi derinlemesine temizler ve bakım yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder