3 Temmuz 2019 Çarşamba

Sıcak Çikolata


Sıcak çikolata kış aylarının vazgeçilmezi olarak bilinse de eşsiz lezzetinden dolayı her mevsim tüketilebilen bir içecektir. Genelde kakao ile ya da eritilmiş çikolata ile yapılan sıcak çikolatanın ilk bulgularına bundan 2000 sene önce kadar yaşayan Mayalar’da rastlanır. Çikolatayı bir yiyecek halinden ilk kez içecek olarak tüketen Mayalar’da sıcak çikolata oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Ticaretin gitgide gelişmesi ile ülkeler arası tanınan sıcak çikolata Meksika’ dan Avrupa’ ya getirilmiş ve Avrupalıların da kültürlerinde önemli bir yere sahip olmuştur. 19. yüzyılın başlarında sıcak çikolata ağrı kesici olarak kullanılmakta idi. Özellikle o dönemlerde karın ağrılarına iyi geldiği söyleniyordu. Ancak zamanla tıbbi önemini yitirmiş tamamen tadından ötürü kullanılan bir içecek haline dönüşmüştür.
Her ülkede farklı şekilde servis edilen sıcak çikolata bizim ülkemizde sahlep kıvamında ikram edilmektedir. Tadından dolayı severek tükettiğimiz sıcak çikolatanın aynı zamanda insan vücuduna oldukça faydası da vardır. Özellikle kalp hastalığına olan büyük etkisi bilim adamları tarafından araştırılmış ve geliştirilerek sıcak çikolatanın bu konuda ne kadar yararlı olduğu da ispat edilmiştir. En basit yararlarından biri de sıcak kış günlerinde vücut ısısını artırmasıdır. Koyu kıvamlı olmasından dolayı geç ısıtır ve geç üşütür. Aynı zamanda mutluluk hormonu salgıladığı için de stresi azaltmaktadır. Dikkatin de toplanmasına yardımcı olan sıcak çikolata özellikle soğuk kış aylarında kitap eşliğinde daha zevkli bir hal almaktadır. Her içeceğin kendince bir ritüeli vardır ve sıcak çikolatanın bir ritüeli de elbette karlı bir hava ve sıcacık bir evdir. Sizleri hem tadı ile hem de salgılattığı hormon sayesi ile oldukça mutlu edecek olan sıcak çikolatanın çeşitlerine rastlamanız mümkündür. Ancak sıcak çikolata içerken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Bu konulardan biri de sıcak çikolatanın iyi seçilmesidir. Piyasada satılan sıcak çikolatalar hiç anlattığımız gibi bir haz vermeyecek hatta ağzınızın tadını bile bozacaktır. Bundan dolayı evde kendinizin yaptığı sıcak çikolata en güzel ve en faydalı olanıdır.
Sıcak Çikolata Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • 4 su bardağı süt
  • 4 tatlı kaşığı kakao
  • 4 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • Üzeri için; rendelenmiş çikolata
Hazırlanışı
  1. Malzeme listesinde belirtilen ölçüdeki kakaoyu geniş bir cezveye dökün. Ardından aynı cezvenin içerisine yine malzeme listesinde belirtilen ölçüdeki kadar sütü ilave edin.
  2. Daha sonra bu karışımı orta dereceli bir ocağa alın. Bu iki malzemeyi kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başladığı sırada bu karışımın içerisine vanilyayı serpin ve bir süre bu şekilde karıştırarak vanilyanın içine sinmesini bekleyin.
  3. Son olarak pişirmiş olduğunuz sıcak çikolatayı bir fincana alın ve üzerine de rendelenmiş çikolata serpip servis yapın.
Sıcak Çikolatanın Faydaları
Sıcak çikolata son derece araştırılmaya müsait olan ve içerdiği malzemeler ile de bir taraftan tıbbi açıdan bilimselliği kanıtlanmış sayılan bir içecek türüdür. Bu tarif sadece sizlerin damak zevkine hitap edebilecek bir tarif olmamakla beraber aynı zamanda sağlığı da koruyan bir tariftir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre sıcak çikolatanın içerdiği bir madde sebebiyle sıcak çikolatanın kalp krizi riskini azalttığı bulunmuştur. Bilimsel olarak ispatlanan bu yanının ardından kalp krizi riski olan herkesin bu tariften faydalanmasını öneririz. Sıcak çikolata aynı zamanda içerdiği kakao çekirdekleri sayesinde de cinsel isteği artıran bir güce sahiptir. Afrodizyak etkisi ile beraber kişideki cinsel hazzı da artırır. İçerisindeki antioksidan maddenin çayda ve şarapta bulunandan daha çok olduğu ispatlanmıştır. Bu nedenden dolayı vücut direncini artırma özelliğine ve tıkanık olan damarların açılmasında yardımcı olma özelliğine sahiptir. Sıcak çikolatanın yararlarından biri de soğuk algınlığına iyi gelmesi ve kişiye özellikle kış aylarından vücut direnci düştüğü zamanlarda dinçlik vermesidir.
Sıcak Çikolatanın Zararları
Her şeyin fazlasında olduğu gibi sıcak çikolatanın da fazlası zarardır. Özellikle çikolata çok tartışılan bir besin kaynağıdır. Her ne kadar enerji verse de içerisindeki yağlar sebebi ile de düşündürücü olmaktadır. İçerisinde barındırdığı yüksek orandaki şeker sebebi ile sıcak çikolata şeker hastası olan kişiler için risk faktörüdür. Kakaoda bulunan dolayısı ile sıcak çikolata da bulunan bir diğer etken madde de kafeindir. Kafein her ne kadar yorgunluğu atmanıza yardımcı olsa da bir süreden sonra vücut dengenizi de bozabilir. Bu nedenlerden dolayı her zaman dozunda içmenizde yarar vardır. Sıcak çikolataya ya da içerisindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi olan bireylerin uzman hekimlere danıştıktan sonra sıcak çikolatayı tüketmesini öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder