7 Temmuz 2019 Pazar

kişnişin faydaları


Doğanın eşsiz nimetleri saymakla bitmiyor ancak insanların doğal ürünleri tercih etmesi ile birlikte eskiye nazaran bazı bitkilerin adını bu sayede daha sık duymaktayız. Yolda yürürken ne güzelmiş dediğiniz ya da çok kötüymüş dediğiniz bitkiler sizlere şifa deposu olduğunu söyleyemiyor ancak onların diline biz tercüman oluyoruz. Çünkü bu bitkiler genellikle yabani otlar gibi görünse de aslında insanlığa ve tıp dünyasına katkıları saymakla bitmiyor. Ancak bu demek değildir ki artık gördüğünüz her otu tüketmek sizlere yarar sağlayacak. Elbette bunu kastetmiyoruz ancak doğanın bizlere sunduğu ve neredeyse her bölgede yetişmekte olan bu bitkilerin kıymetini daha çok bilmeliyiz. Bu bitkilerden biri de kişniştir.
Kişniş birçoğumuzun adını duymadığı bazı yörelerde yemekleri ile birlikte daha çok bilinen bir bitkidir ve nohuda benzese de maydanozgillerdendir. Birçok hastalığa iyi gelmekle birlikte asıl olarak hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kişniş son zamanlarda sıklıkla herkesin şikayet ettiği kalp hastalıklarının da düşmanı olarak da kullanılıyor. Ancak oldukça güçlü etkileşimler uyandırdığı için mutlaka nasıl tüketeceğinizi bilmeniz gerektiren bir bitkidir.
Kişniş Nasıl Tüketilir?
Diğer bir ismi ile aş otu olarak da bilinen kişniş özellikle doğu taraflarında bu isimle anılır. Türk mutfağı oldukça zengin baharatlara sahip. Bunun sebebi ise kullanım alanlarının iyi belirlenmesi ve elbette iklim şartlarıdır. Yemeklere ayrı bir lezzet veren kişnişin tohumu baharat haline getirilip yemeklerde ve sofralarda yerini almaktadır. Oldukça keskin bir tada sahip olan kişnişi yemeklerde kullanırken mutlaka bir kaşık yardımı ile atmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde kişniş zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.
Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlar kişnişi deniz ürünlerinde sık sık kullanmakta. Aynı zamanda kişniş şeker haline de getirilebilir. Bu da kişnişin tatlı sektöründe de kullanılması anlamına geliyor. Pastacılık sektöründe oldukça popüler olan kişniş özellikle maydanoza benzemesi ile birlikte salatalarda çok kullanılır. Türk mutfağının kültüründe denk geleceğiniz kişniş şekerinden önceden misafirlere ikramlık yapılırmış bu da ne kadar köklü bir bitki olduğunu ifade etmeye yetiyor.
Aynı zamanda sağlık açısından kişniş çayının içilmesi tavsiye edilir. Kişniş çayını yapmak oldukça basit ve kolaydır. Eğer sizler kişnişi besin değerinden dolayı değil de şifa özelliğinden faydalanmak amacı ile kullanıyorsanız öncelikle aktarlardan bulacağınız kişnişi bir fincan sıcak suyun içerisine atmanız gerekmektedir. Daha sonrasında da bu çayın demlenmesi adına on dakika kadar bekletmeniz gerekecektir. Demlenen kişnişinizi bir süzgeç yardımı ile süzdükten sonra içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz ya da tercihe bağlı olarak içerisine birkaç limon damlası ilave edebilirsiniz. Bu sizlerin kişniş çayını daha içilebilir bir hale getirmenize yarayacak.
Eğer kişi alerjik reaksiyonlar yaşıyor ise ya da hamile ise öncelikle mutlaka uzman bir hekime danışmalıdır. Güçlü bir etkileşim dengeyi bozarak sorunlara sebep olabilir.
Kişnişin Faydaları Nelerdir?
1. Aknelerin Giderilmesinde Yardımcı Olur
Özellikle ergenlik döneminde olan bireyler bu dönemde yüzünde çıkan olan sivilceleri oldukça kafaya takmakta ve giderilmesi adına birçok yöntem denemekte. Bu yöntemler cilde yarar vermeyi bir kenara bırakın zarar bile verebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre kişnişin içerisinde bulunan antiseptik özellik sayesinde sivilcelerin ve iltihaplı aknelerin kurutulması ve bu bölgede bulunan enfeksiyonun giderilmesi adına kişnişin faydasını ispatlamıştır. Aynı zamanda yüzde oluşacak siyah noktaların oluşumunu da azaltır.
2. Cıvalı Dolgunun Etkilerini Azaltır
Kişniş oldukça kuvvetli bir bileşene sahiptir. Bu da onu direkt olarak zor elementlerin düşmanı yapıyor. Sağlık açısından iyi olduğunu ve sağlam olduğunu düşündüğümüz cıvalı dolgular zaman içerisinde tükürükle birlikte cıvanın vücuda girmesine neden olur.. Cıva insanoğlunun asla sindiremediği emilim sağlayamadığı bir maddedir ve zehirlenmeye yol açar. Kişniş bu güçlü yapısını cıvaya göstererek olası hücre zehirlenmelerinin önüne geçer.
3. Hazımsızlığa İyi Gelir
Eğer kişi yemeklerden sonra sürekli olarak uyuma moduna geçerek hazımsızlıkta zorlanıyorsa bu kişinin bağırsakları ve sindirim organları yeterli şekilde işlemiyor demektir. Ve bir desteğe ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Eğer kişi yemeklerden sonra bir bardak kadar kişniş çayı içerse olası hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırarak kişinin hazımsızlık yaşamasını ortadan kaldırabilir.
4. Antibiyotik Özellik Taşır
Özellikle sindirim yollarında oluşan herhangi bir enfeksiyon kişinin tüm sindirim sistemini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Etkileri sadece azaltmakla değil iyileştirici özellikte taşımakta olan kişniş yapılan çayı ile birlikte tüketildiği zaman içerdiği dodesenal adlı bileşiği sayesinde oluşan enfeksiyonlara karşı savaş açar. Düzenli kullanımı ile birlikte kolay bir şekilde bu enfeksiyonlar idrar yolu ile birlikte vücuttan uzaklaştırılır. Bu amaçla kullanıma hazır olan birçok ilaç olsa da kişniş hiçbir yan etkisinin olmamasından kaynaklı olarak daha çok tercih edilen bitkisel bir çözümdür.
5. Cinsel İsteği Artırır
Kişnişin uzun yıllardır kullanıldığı bir alan da cinsel sağlıktır. Kişniş özellikle kadınlarda emilimi daha fazla olduğu için kadınlarda erkeklerden iki katı olarak cinsel isteği artırır. Bu amaçla yıllarca kullanılan kişniş yapılan ilaçlara da dahil olarak bilimselliğini kanıtlamıştır. Ancak bu ve buna benzer sert bitkiler dozunda kullanılmalıdır. Aksi halde kişinin hormonlarını bozabilir.
6. Kansere Karşı Koruyucu
Günümüzde çeşitli kanserlerin adını duymaktayız. Kişniş, içerdiği kafeik, klorojenik ve fenolik asit sayesinde kanserli hücreler ile savaşır ve oluşmadan önce de vücudu korur. Aynı zamanda yaşlı kişilerin sıkça yaşadığı kalp rahatsızlıkları ile de başa çıkabilir.
7. Kemiklerin Güçlenmesine Yardımcı Olur
Kemik hastalıkları yaşayan kişiler başta romatizma olmak üzere diğer birçok türevi olan hastalığın belirtilerini en şiddetli şekilde yaşar ve bu dönemlerde kişi ne kadar ilaç kullansa da bir antibiyotiğe ihtiyaç duyar. Ancak antibiyotiklerin bağımlılık yapma özelliği ve diğer yan etkilerinin de açıklanması ile birlikte doğal çözümler daha popüler hale gelmiştir. Kişniş birçok iltihaplı kemik hastalıklarına derman olmakla birlikte iyileştirici özelliğe de sahiptir. Özellikle osteoporoz hastaları kişnişin faydalarını tecrübe etmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder