Doğanın eşsiz nimetleri saymakla bitmiyor ancak
insanların doğal ürünleri tercih etmesi ile birlikte eskiye nazaran bazı
bitkilerin adını bu sayede daha sık duymaktayız. Yolda yürürken ne güzelmiş
dediğiniz ya da çok kötüymüş dediğiniz bitkiler sizlere şifa deposu olduğunu
söyleyemiyor ancak onların diline biz tercüman oluyoruz. Çünkü bu bitkiler
genellikle yabani otlar gibi görünse de aslında insanlığa ve tıp dünyasına
katkıları saymakla bitmiyor. Ancak bu demek değildir ki artık gördüğünüz her
otu tüketmek sizlere yarar sağlayacak. Elbette bunu kastetmiyoruz ancak doğanın
bizlere sunduğu ve neredeyse her bölgede yetişmekte olan bu bitkilerin
kıymetini daha çok bilmeliyiz. Bu bitkilerden biri de kişniştir.
Kişniş birçoğumuzun adını duymadığı bazı yörelerde
yemekleri ile birlikte daha çok bilinen bir bitkidir ve nohuda benzese de
maydanozgillerdendir. Birçok hastalığa iyi gelmekle birlikte asıl olarak
hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Aynı
zamanda kişniş son zamanlarda sıklıkla herkesin şikayet ettiği kalp
hastalıklarının da düşmanı olarak da kullanılıyor. Ancak oldukça güçlü
etkileşimler uyandırdığı için mutlaka nasıl tüketeceğinizi bilmeniz gerektiren
bir bitkidir.
Kişniş Nasıl
Tüketilir?
Diğer bir ismi ile aş otu olarak da bilinen kişniş
özellikle doğu taraflarında bu isimle anılır. Türk mutfağı oldukça zengin
baharatlara sahip. Bunun sebebi ise kullanım alanlarının iyi belirlenmesi ve
elbette iklim şartlarıdır. Yemeklere ayrı bir lezzet veren kişnişin tohumu
baharat haline getirilip yemeklerde ve sofralarda yerini almaktadır. Oldukça
keskin bir tada sahip olan kişnişi yemeklerde kullanırken mutlaka bir kaşık
yardımı ile atmanızı tavsiye ederiz. Aksi halde kişniş zehirlenmesi
yaşayabilirsiniz.
Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan insanlar kişnişi
deniz ürünlerinde sık sık kullanmakta. Aynı zamanda kişniş şeker haline de
getirilebilir. Bu da kişnişin tatlı sektöründe de kullanılması anlamına
geliyor. Pastacılık sektöründe oldukça popüler olan kişniş özellikle maydanoza
benzemesi ile birlikte salatalarda çok kullanılır. Türk mutfağının kültüründe
denk geleceğiniz kişniş şekerinden önceden misafirlere ikramlık yapılırmış bu
da ne kadar köklü bir bitki olduğunu ifade etmeye yetiyor.
Aynı zamanda sağlık açısından kişniş çayının içilmesi
tavsiye edilir. Kişniş çayını yapmak oldukça basit ve kolaydır. Eğer sizler
kişnişi besin değerinden dolayı değil de şifa özelliğinden faydalanmak amacı
ile kullanıyorsanız öncelikle aktarlardan bulacağınız kişnişi bir fincan sıcak
suyun içerisine atmanız gerekmektedir. Daha sonrasında da bu çayın demlenmesi
adına on dakika kadar bekletmeniz gerekecektir. Demlenen kişnişinizi bir süzgeç
yardımı ile süzdükten sonra içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz ya
da tercihe bağlı olarak içerisine birkaç limon damlası ilave edebilirsiniz. Bu
sizlerin kişniş çayını daha içilebilir bir hale getirmenize yarayacak.
Eğer kişi alerjik reaksiyonlar yaşıyor ise ya da
hamile ise öncelikle mutlaka uzman bir hekime danışmalıdır. Güçlü bir etkileşim
dengeyi bozarak sorunlara sebep olabilir.
Kişnişin
Faydaları Nelerdir?
1. Aknelerin
Giderilmesinde Yardımcı Olur
Özellikle ergenlik döneminde olan bireyler bu dönemde
yüzünde çıkan olan sivilceleri oldukça kafaya takmakta ve giderilmesi adına
birçok yöntem denemekte. Bu yöntemler cilde yarar vermeyi bir kenara bırakın
zarar bile verebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre kişnişin içerisinde
bulunan antiseptik özellik sayesinde sivilcelerin ve iltihaplı aknelerin
kurutulması ve bu bölgede bulunan enfeksiyonun giderilmesi adına kişnişin
faydasını ispatlamıştır. Aynı zamanda yüzde oluşacak siyah noktaların oluşumunu
da azaltır.
2. Cıvalı
Dolgunun Etkilerini Azaltır
Kişniş oldukça kuvvetli bir bileşene sahiptir. Bu da
onu direkt olarak zor elementlerin düşmanı yapıyor. Sağlık açısından iyi
olduğunu ve sağlam olduğunu düşündüğümüz cıvalı dolgular zaman içerisinde
tükürükle birlikte cıvanın vücuda girmesine neden olur.. Cıva insanoğlunun asla
sindiremediği emilim sağlayamadığı bir maddedir ve zehirlenmeye yol açar.
Kişniş bu güçlü yapısını cıvaya göstererek olası hücre zehirlenmelerinin önüne
geçer.
3.
Hazımsızlığa İyi Gelir
Eğer kişi yemeklerden sonra sürekli olarak uyuma
moduna geçerek hazımsızlıkta zorlanıyorsa bu kişinin bağırsakları ve sindirim
organları yeterli şekilde işlemiyor demektir. Ve bir desteğe ihtiyacı olduğu
anlamına gelir. Eğer kişi yemeklerden sonra bir bardak kadar kişniş çayı içerse
olası hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırarak kişinin hazımsızlık yaşamasını
ortadan kaldırabilir.
4.
Antibiyotik Özellik Taşır
Özellikle sindirim yollarında oluşan herhangi bir
enfeksiyon kişinin tüm sindirim sistemini olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Etkileri sadece azaltmakla değil iyileştirici özellikte taşımakta olan kişniş
yapılan çayı ile birlikte tüketildiği zaman içerdiği dodesenal adlı bileşiği
sayesinde oluşan enfeksiyonlara karşı savaş açar. Düzenli kullanımı ile
birlikte kolay bir şekilde bu enfeksiyonlar idrar yolu ile birlikte vücuttan
uzaklaştırılır. Bu amaçla kullanıma hazır olan birçok ilaç olsa da kişniş
hiçbir yan etkisinin olmamasından kaynaklı olarak daha çok tercih edilen
bitkisel bir çözümdür.
5. Cinsel
İsteği Artırır
Kişnişin uzun yıllardır kullanıldığı bir alan da
cinsel sağlıktır. Kişniş özellikle kadınlarda emilimi daha fazla olduğu için
kadınlarda erkeklerden iki katı olarak cinsel isteği artırır. Bu amaçla
yıllarca kullanılan kişniş yapılan ilaçlara da dahil olarak bilimselliğini
kanıtlamıştır. Ancak bu ve buna benzer sert bitkiler dozunda kullanılmalıdır.
Aksi halde kişinin hormonlarını bozabilir.
6. Kansere
Karşı Koruyucu
Günümüzde çeşitli kanserlerin adını duymaktayız.
Kişniş, içerdiği kafeik, klorojenik ve fenolik asit sayesinde kanserli hücreler
ile savaşır ve oluşmadan önce de vücudu korur. Aynı zamanda yaşlı kişilerin
sıkça yaşadığı kalp rahatsızlıkları ile de başa çıkabilir.
7.
Kemiklerin Güçlenmesine Yardımcı Olur
Kemik hastalıkları yaşayan kişiler başta romatizma olmak üzere diğer
birçok türevi olan hastalığın belirtilerini en şiddetli şekilde yaşar ve bu
dönemlerde kişi ne kadar ilaç kullansa da bir antibiyotiğe ihtiyaç duyar. Ancak
antibiyotiklerin bağımlılık yapma özelliği ve diğer yan etkilerinin de
açıklanması ile birlikte doğal çözümler daha popüler hale gelmiştir. Kişniş
birçok iltihaplı kemik hastalıklarına derman olmakla birlikte iyileştirici
özelliğe de sahiptir. Özellikle osteoporoz hastaları kişnişin faydalarını
tecrübe etmişlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder