6 Temmuz 2019 Cumartesi

ıhlamurun faydaları


Çay olarak tüketilen en yaygın bitkilerden biri de ıhlamur bitkisidir. Boyları 20 ile 30 metreye kadar uzayabilen ve sarı renkli yapraklara sahip olan ıhlamur ağacı, ıhlamurgiller familyasının Tilia cinsine aittir. Birden fazla çeşidi bulunan ıhlamur ağacı, farkı bileşenlere sahiptir ve her birinin etki alanı da farklılık göstermektedir. Fakat ıhlamur ağacı türleri içinde en faydalı olanı ise, Tilia cordata cinsi ıhlamur ağacıdır. Bu türdeki ıhlamur ağacının yaprakları oldukça küçüktür ve tıbbi açıdan da en faydalı etkileri bulunmaktadır. Dünya genelinde bakıldığında, ıhlamurun yaygın şekilde ve kendiliğinden doğal olarak yetiştiği bölgeler, Avrupa ve Batı Asya topraklarıdır. Genellikle çiçeklerinin kurutulması ile elde edilen ıhlamur, yoğun bir lezzet ve kokuya sahiptir. Ihlamur için en uygun hasat zamanı ise, Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bu yaz aylarında toplanan ve kurutulmaya bırakılan ıhlamur çiçekleri, demlenerek çay şeklinde içilebilmektedir.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
Özellikle de soğuk kış aylarında yoğun şekilde tüketilen ıhlamurun tek faydası soğuk algınlığına iyi gelmesi değildir. Güçlü bir sakinleştirici etkiye de sahip olan ıhlamur, vücuttaki kas ve dokuların yatışmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ıhlamur, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamakta ve detoks özelliği göstererek vücudun temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bazı uzmanlara göre ise ıhlamur, birtakım kanser oluşumlarının ilerlemesini engellemektedir. Etkin sakinleştirici özelliği ile ıhlamur, anksiyete, sıkıntı ve endişe gibi mental ve ruhsal sorunların azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Son olarak da ıhlamur, iltihaplanmayı azaltmaya ve tansiyonun düşürülmesine destek olmaktadır.
Buna göre ıhlamurun faydalarına daha ayrıntılı bakacak olursak, aşağıda belirtildiği şekildedir;
1.Saç Sağlığı ve Güzelliği

Ihlamurun çay şekilde içilmesi de, suyunun saçlara masaj yapılarak uygulanması da, her ikisi de saç sağlığı için faydalı etkiler göstermektedir. Ihlamurun saçlara uygulanması ise gayet pratiktir. Buna göre, bir miktar ıhlamur otunun kaynatılıp, soğuduktan sonra, saçların bu su ile yıkanması, saçların daha parlak ve dayanıklı olmasına yardımcı olacaktır. Öte yandan, ıhlamur suyu ile yıkanan saçlarda, saç dökülmesinin önlendiği düşünülmektedir. Ayrıca ıhlamur, saç derisindeki kuruluğun giderilip, kaşıntı ve kepek oluşumunun da önüne geçmektedir. Güçlü detoks ve antioksidan etkisi sayesinde de ıhlamur, kafa derisinde birikmiş olan toksin ve zararlı maddelerin arındırılmasında faydalıdır.
2.Cilt Sağlığı ve Güzelliği

Güçlü bir antioksidan olan ıhlamur bu özelliğinin yardımı ile, vücutta bulunan serbest radikallerle mücadelede etkindir. Hücre yenilenmesinde de etkili olan ıhlamur, cilt yaşlanmasını hem önlemekte hem de yavaşlatmasına yardımcı olmaktadır. Daha genç, sağlıklı ve güzel bir cilt görünümü için faydalı olan ıhlamur, bazı cilt hastalıklarının tedavisine de destek olmaktadır. Öte yandan, ıhlamur yapraklarının kaynatılıp, cilt lekelerine uygulanması halinde, cilt lekelerinin açıldığı da gözlenmiştir.
3.İltihaplanma

İltihaplanma kaynaklı ağrıların giderilmesinde etkili olan ıhlamur, vücuttaki iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle de, iltihaplanmadan dolayı gelişen, gerilim baş ağrısı, gut hastalığı ve eklem romatizması gibi hastalıklarda ortaya çıkan ağrıların giderilmesinde başarılı olan ıhlamur, tansiyonun düşürülmesinde de etkilidir. Genellikle solunum yolları iltihaplanmasında etkili sonuçlar veren ıhlamur, baş ağrısına neden olan ve küçük kılcal damarlarda sıkışıklık nedeni ile oluşan baş ağrılarının yatıştırılmasına yardımcı olmaktadır.
4.Anksiyete Sorunları

Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahip olmasından dolayı ıhlamur, özellikle de sürekli olarak duygu iniş çıkışları yaşayan kişiler için birebirdir. Bundan dolayı ıhlamur, sebebi belli olmayan kronik stres ve yorgunlukların azaltılmasına yardımcı olmakta ve endişeli ruh halinin ortadan kaldırılmasına destek olmaktadır. Hatta, hormonlar üzerinde küçük de olsa bir etkiye sahip olan ıhlamur, hem zihnin hem de vücudun sakinleştirilmesinde etkili olabilmektedir.
5.Göz Sağlığı

Sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde ıhlamur, yorulan gözlerin dinlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Buna göre, ıhlamur yapraklarının kaynatılıp, suyunun soğuduktan sonra, bir pamuk aracılığı ile gözlerin üzerine yerleştirilmesi sayesinde, gözler rahatlamakta ve dinlenmektedir. Ayrıca ıhlamur, gözlerde oluşan aşırı çapaklanmanın da önüne geçmektedir ve gözlerin bakterilerden arındırılmasına yardımcı olmaktadır.
6.Grip ve Nezle

Grip ve nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda etkili olan ıhlamur, ateş düşürücü ve terlemeyi sağlayıcı özelliklere sahiptir. Bundan dolayı da ıhlamur, solunum yollarına ve öksürük ile boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Yumuşatıcı özelliği sayesinde ıhlamur, öksürüğün yumuşamasına ve boğaz tahrişlerinin önlenmesine de yardımcı olmaktadır.
7.Mide ve Bağırsak Sorunları

Doğal kimyasal ve bitkisel bileşenler bakımından zengin olan ıhlamur, mide bulantısı başta olmak üzere, birçok mide problemine ve kabızlık gibi bazı bağırsak sorunlarına da iyi gelmektedir. Özellikle de, kabızlık nedeniyle karın bölgesinde yaşanan ağrıların giderilmesine yardımcı olan ıhlamur, sindirim sisteminin ve hatta boşaltım sisteminin daha etkin ve doğru şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
8.Vücut Arındırıcı Etki

P-kumarik asit adı verilen organik bir bileşen ıhlamurun içeriğinde doğal olarak bulunmaktadır. Bu bileşen, terletici özellikler göstermektedir ve bu sayede de vücuttan ter yolu ile, toksin maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Terlemeye neden olarak, toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan p-kumarik asit aynı zamanda, aşırı yağ, su ve tuz gibi bileşenlerin de vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır.
9.Kanser Önleyici

Kuersetin ve kumarin gibi antioksidanlar bakımından zengin olan ıhlamur, serbest radikallerin hücre yapısına kalıcı hasar vermesini önlemektedir. Mutasyona uğramış yani kalıcı hasar görmüş olan hücreler kanser gelişimine yol açabileceği için, ıhlamurun yapısında bulunan bu antioksidanlar, kanser oluşumunu da önlemeye yardımcıdır.
Özel Uyarılar
Aşağıda verilen durumlardan dolayı, ıhlamur kullanımı tehlikeli olabilmekte ya da tüketilmeden önce doktora danışılmasında fayda olabilmektedir;
  • Alerjik reaksiyonlar ve ıhlamura karşı aşırı hassasiyet
  • Günde 3 fincandan fazla tüketilmesi
  • Hamile ve emziren kadınlar
  • Bazı ilaçlar ile etkileşime girebilmesi
  • Kalp hastaları
Ihlamurun Besin Bileşenleri ve Besin Değerleri
Birçok vitamin bakımından zengin bir ot olan ıhlamur, özellikle de bitkisel besinler bakımından oldukça zengindir. Flavonoid içeriğinin yanı sıra ıhlamur, kaempferol ve kuersetin gibi antioksidanlar, terleme sağlayıcı bitkisel bileşenler ile daha az miktarda da, A vitamini, demir, kalsiyum ve hatta az miktarda da protein içermektedir.
100 gram ıhlamur için besin değerleri ise şu şekildedir;
  • Enerji: 40 kcal
  • Karbonhidrat: 6,7 gram
  • Protein: 0,4 gram
  • Yağ: 1,4 gram
  • Kalsiyum: 24 miligram
  • A vitamini: 15,1 miligram
Demir: 0,4 miligram

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder