16 Temmuz 2019 Salı

Kırlangıç Otunun Faydaları

Temre otu olarak da bilinen kırlangıç otu, ormanlarda yetiştiği gibi, duvar diplerinde, moloz yığınlarının üstünde, çitlerin kenarında da kendi kendine yetişir. Bilimsel olarak Latince adı Chelidonium majus olarak bilinir. Genellikle boyu 30 ile 80 santimetre arasında değişir ve görünüş olarak yaprakları meşe ağacının yapraklarına benzer. Ayrıca kırlangıç otu sadece ilkbahar ve yaz aylarında değil kışın karların altında bile yetişme özelliğine sahip bir bitkidir. Ülkemizde Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Kırlangıç otu kan temizleyici ve kan yapıcı olma özelliği ile tanınır. Hatta bazı kaynaklarda Kırlangıç otunun lösemiyi tedavi edici özelliğe sahip olduğu belirtilmiştir.
Kırlangıç otu çiçeklerinin sarı oluşundan dolayı basur otu ile karıştırılabilir. Ancak kırlangıç otunun farklı olarak sapından ve kök kısmından turuncu renginde koyu bir sıvı çıkar. Eğer toplarken ayırımını yapmak isterseniz bitkinin sapını kırarak turuncu renkli sıvı olup olmadığına bakabilirsiniz. Kırlangıç otunun içinde bulunan C vitamini, A pro-vitamini ve organik asitler gibi bileşenlerle hem iç hastalıklar hem de deri hastalıkları üzerinde oldukça etkili bir bitkidir.
Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?
Düzenli ve uygun bir şekilde kullanıldığı zaman kırlangıç otu oldukça etkili sonuçlar verir. Kırlangıç otunun yararları sıralayalım:
1. Karaciğeri Temizler
Kırlangıç otunun hem kanı temizleme özelliği hem de karaciğer üzerinde oldukça yararlı etkileri vardır. Kan temizleme işlevinden dolayı kırlangıç otu sarılık hastalığına da iyi gelir.
2. Akciğere İyi Gelir
Akciğer rahatsızlıklarında kırlangıç otu, kan temizleme özelliğinden dolayı taze olarak tüketildiği zaman şifa verici bir etkiye sahiptir.
3. Kan Yapar
Tek başına kullanıldığı zaman da birçok faydası olan kırlangıç otunun kan yapıcı özelliği de vardır. Kırlangıç otu ısırgan otu ve civanperçemi ile birlikte tüketildiği zaman kan yapıcı etkiye sahiptir.
4. Metabolizmayı İyi Yönde Etkiler
Şifa cenneti kırlangıç otunun metabolizma üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğu araştırmacılar tarafından saptanmıştır. Bitkinin temizleme özelliğinin yanı sıra metabolizmayı da hızlandırdığı saptanmıştır.
5. Deri Hastalıklarını Giderir
Kırlangıç otunun bir diğer adı olan temreden de anlaşıldığı üzere bitkinin deri hastalıkları üzerinde iyileştirici bir etkisi vardır. Düzenli kullanımda temriye, siğil, nasır gibi deri problemlerini giderir. Kırlangıç otunun öz suyu siğile sürüldüğü zaman siğili düşürür. Kırlangıç otunun sapı kırıldığı zaman içinden akan sıvı (süt diye adlandırılır) siğile ve nasıra sürüldüğü zaman da etkili olur.
6. Kramplar Üzerinde Etkilidir
Kırlangıç otu mide, bağırsak ve safra kramplarını giderici özelliğe sahiptir. Spazmlar üzerinde oldukça etkili bir bitki olan kırlangıç otu düzenli kullanıldığı zaman olumlu sonuçlar verir.
7. Sindirimi Kolaylaştırır
Sindirim sorunu yenilen yemeklerin ağırlığından veya fazlalığından bazen de mide rahatsızlıklarından kaynaklanır. Kimi zaman sindirim giderici tüketilen gıdalar da ters etki yaparak durumu iyice zorlaştırabilir. Kırlangıç otu bu noktada yemeklerden sonra çayı demlenerek içildiği zaman sindirimi kolaylaştırarak mide ağrılarını hafifletir ve mideyi rahatlatır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bitkinin çayını tüketirken aşırıya kaçmamak ve eğer midede gastrit gibi bir sorun varsa doktora danışılarak bitkinin tüketilmesidir.
8. İdrar Yolları Sorunlarını Azaltır
İdrar yolu enfeksiyonu ve sorunları yaygın olarak bulunan bir rahatsızlıktır. Kırlangıç otu çayı her gün düzenli olarak ve belirli miktarda kullanıldığı zaman idrar yolu enfeksiyonu sorunu giderir.
9. Göz Sorunlarını Giderir
Kırlangıç otunun yapraklarından elde edilen öz suyu, göz kapaklarının kenarlarına sürüldüğü zaman göz yorgunluğunu alır, görme bozukluğunu ve kataraktı önemli ölçüde giderir. Ayrıca kornea lekelerini tedavi etme özelliğine sahiptir.
Kırlangıç Otu Nasıl Kullanılır?
Kırlangıç otu, nasıl kullanıldığı hangi rahatsızlık için yararlanılacağına göre değişiklik gösterir. Taze Kırlangıç otunu bulamayanlar aktarlarda bitkinin kurutulmuşunu veya eczanelerden tentürünü edinebilirler. Tentürün üzerinde nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin bilgiler yer alır. Kan yapıcı etkisi için; 100’er gram kırlangıç otu, ısırgan otu ve civanperçemi ince ince kıyılır ve karıştırılıp suyu içilebilir. Bu karışım yanmalı ve ağrılı hemoroit problemlerine ve idrar sorunlarına karşı oldukça etkilidir. Kırlangıç otu kullanımlarında kırlangıç otu çayı ve kırlangıç otu suyu yer alır. Şimdi bu karışımların tarifinden bahsedelim;
1. Kırlangıç Otu Çayı
Malzemeler:
  • 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu
  • Dilediğiniz kadar su
Hazırlanışı:
  1. 1 tatlı kaşığı Kırlangıç otunun üzerine, bir fincana alınarak sıcak su dökülür.
  2. Ağzı kapatılarak 10 dakika demlenmeye bırakılır.
  3. Kırlangıç otu çayını 2 hafta boyunca günde 2 fincandan fazla olmamak kaydıyla düzenli olarak tükebilirsiniz.
2. Kırlangıç Otu Bitki Suyu
Malzemeler:
  • Kırlangıç otu, yaprakları, sapları ve çiçekleri
  • Hazırlanan miktarın 2 katı su
Hazırlanışı:
  1. Kırlangıç otunun yaprakları, sapları ve çiçekleri birlikte kullanılır. Yıkandıktan sonra kurmasına izin vermeden ince ince kıyılarak mikser yardımı ile Kırlangıç otunun tamamı sıkılır.
  2. Böylece suyu elde edilmiş olur. Bu karışımın üzerine, hazırladığınız miktarın iki katı kadar su dökülür.
  3. Ardından iyice karıştırılarak tüketilir.
Bütün bitkisel tedavi yöntemlerinde olduğu gibi kırlangıç otunu kullanırken dikkatli olmak gerekir. Doktora danışıldıktan sonra kullanılmaya başlanan kırlangıç otu tüketilirken günlük doz geçilmemelidir. Aksi halde mide sorunlarına, ishal ve hatta zehirlenmelere neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder