29 Temmuz 2019 Pazartesi

Koruk Suyunun Faydaları


Koruk suyu aslında günümüzde çok bilinen bir ürün değil. Özellikle Ege ve Marmara bölgesinde sık olarak tüketilen koruk suyu, ham halindeki üzümün içilmeye uygun hale getirilmesiyle elde edilir. Faydalarını ve tadını bilenlerin tüketmek için yazı dört gözle bekledikleri koruk suyu, eski zamanlardan beri özellikle Orta Çağ’da Batı Avrupa’da sık tüketilen ve bilinen fakat son yıllarda da faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İçinde barındırdığı antioksidan maddeler sayesinde birçok faydasının olmasının yanında sıcak yaz günlerinde serinlemek için de çok iyi bir alternatif olan koruk suyu aynı zamanda çok da lezzetlidir. İster ezerek ister de herhangi bir alet ile sıkılarak çıkartılarak elde edilen koruk suyu mayhoş bir tada sahiptir. Aynı zamanda özellikle Ege ve Marmara bölgesinde yemeklere de konulan koruk suyu yemeklere farklı bir tat verir.
Çanakkale’nin ünlü Aynalı Çarşı’sında uzun yıllardır koruk suyu yapıp satan Kocaeren, yaz mevsiminin gelmesini ve özellikle tam mevsimi Haziran sonu Temmuz başı olan koruk suyunu içmek için zamanın gelmesini bekleyen birçok müşterisinin olduğunu söylüyor. Tadına bir kez varanların da vazgeçemediği bir lezzet olduğu söylenen koruk suyunun yazın serinlemek için çok sık tercih edildiği ve fazlaca tüketildiği, başka bir içeceğe ihtiyaç duyulmadığı söylenir.
Koruk Suyunun Faydaları Nelerdir?
1. İştahı Açar
Eski zamanlardan beri özellikle annelerimizin çocuklarda iştah açmak için kullandığı koruk suyunun iştah açıcı bir etkisi vardır. Kilo almak isteyenlere de önerilen
koruk suyu kişinin iştahını açar.
2. Göz Ağrılarını Geçirir
Koruk suyunun faydalarından biri de göz ağrılarında ve göz bulanıklığında kullanılması koruk suyunun faydalarından biridir.
3. Kurdeşen Hastalığının Tedavisinde Kullanılır
Hastalık tedavilerinde kullanıldığı bilinen koruk suyunun kurdeşen hastalığına çok iyi geldiği koruk suyunu sık tüketen, tüketmeyi seven kişiler tarafından söylenen
bir bilgidir.
4. Deride Oluşan Kızarıklıkları Giderir
koruk
Her ne kadar suyunu çıkarma işleminde temas edildiğinde kaşıntıya sebebiyet verse de içildiği takdirde deri kızarıklıklarını ve tahrişleri azalttığı bir gerçek. Bu deride oluşan kızarıklıkları tedavi etmesinin nedeni ise içinde barındırdığı magnezyum.
5. Bağırsakları Çalıştırır
İçerdiği maya ekstreleri ile kendine ait vitaminleri ile bağışıklık güçlendirici özelliği bulunan koruk suyu bağırsak problemi çeken kişilerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle kabızlık sorunu çözmede ve engellemede başvurulan bir yöntem olan koruk suyu toksinleri de atma özelliğine sahiptir. Bağırsakları çalıştırır ve düzene sokar. Yalnız çok içilmemesine dikkat edilmesi gerekiyor aksi takdirde ishale sebep olabilir.
6. Rahatlatır ve Serinletir
Yaz, sıcak, güneş… Elbette bunalacak serinlemek isteyeceksiniz. Yaz meyvesi olan koruk da işte tam bu dönemde imdadınıza yetişiyor. Koruk suyundan elde edeceğiniz meşrubat ile sizi serinletecek ve rahatlatacak mayhoş bir tada sahip olabilirsiniz. En bunaldığınız zamanlarda rakatlıkla tüketebileceğiniz koruk suyu katkı maddesi içermediği için uzmanlar tarafından da önerilir.
7. Egzama Tedavisinde Kullanılır
Cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen koruk suyu çok eski zamanlardan beri egzama tedavisinde alternatif bir yöntem olarak kullanılır.
8. Ödem Atar
Toksin attığını ve bağırsakları çalıştırmasını söylediğimiz koruk suyunun içildiğinde kişiye fayda olarak döndüğü bir diğer özelliği de ödem atmasıdır. Bu yüzden dönem dönem kimi kişiler tarafından zayıflamak istendiğinde, diyet dönemlerinde ödem atmak ve zayıflamak amacıyla kullanılır.
9. Mideyi Rahatlatır, Hazmı Kolaylaştırır
İçinde barındırdığı antioksidanlar ve asitli yapısıyla koruk suyunun mideyi rahatlattığı da bilinen bir gerçek. Özelikle hazırlanan koruk suyunu meşrubat haline getirirken su yerine soda konmasıyla da yemeklerden sonra mideyi rahatlatıcı etkiye sahiptir. Mideyi rahatlatmasıyla da tabi ki hazmı kolaylaştıracaktır. Hazımsızlık problemi çeken biriyseniz koruk suyu başvurabileceğiniz doğal yöntemlerden biri olacaktır. Ayrıca koruk suyu ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılır. İçindeki antioksidanlar ile mide rahatsızlıklarını tedavi ettiği kanıtlanmıştır.
10. Kalp Rahatsızlıklarını Önler
Vücudu rahatlatan bir yapısı olduğunu hemen hemen her maddemizde açıkladık. İçinde bulunduğu vitaminler ve antioksidan maddeler ile de kalp rahatsızlıklarını aza indirdiği kanıtlanmış bir bilimsel olgudur. Ayrıca yağların kılcal damarlarda birikimini de önlediği bilimsel olarak kanıtlanmış koruk suyu bu özelliğiyle de kalp rahatsızlıklarını önler.
11. Böbrek Taşı Eritir
Evet, koruk suyu böbrek taşı eritiyor. Aç karnına koruk suyu 3 bardak kadar içildiği takdirde böbrek taşlarını eritir. Ayrıca böbrek ve karaciğerin işlevini artırır. Böbrek ve karaciğerin daha iyi çalışmasını sağlayarak vücudun daha iyi çalışmasına destek olur.
Koruk Suyu Nasıl Yapılır?
İsterseniz yemeklerinize ve salatalarınıza ekşilik vermek için kullanın isterseniz de meşrubat haline getirip yazın sıcak aylarında serinlemek için tüketin. Farklı seçenekleriyle kullanım türlerine sahip olan koruk suyunun nası yapıldığını merak ediyorsanız hemen anlatıyoruz.
Koruk suyunu hazırlamak için birçok yöntem var. Bu yöntemlerden ilki;
  • Korukları iyice yıkayın. Çöplerinden ayıkladıktan sonra sirkeli suda bekletin ve ardından güzelce yıkayın. Temizlediğiniz korukları meyve sıkacağında sıkın. Posası kuruyana kadar sıkma işlemine devam edin.
  • İkinci yöntem ise korukları herhangi bir mutfak robotunda sıkarak ardından bir süzgece koyun. Süzgeçte kalan posaları kaşıkla sıkarak da suyun tamamen çıkmasını sağlamış olursunuz.
  • Üçüncü yöntem ise belki de en eski yöntemlerden biri olan havanda döverek yapacağınız suyunu çıkarma işlemi. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın koruk suyunu çıkartma işlemi sırasında temas etmemeye özen gösterin. Temas etmek cildinizde kaşıntılara sebep olabilir.
Koruk Suyu Nasıl Tüketilir?
Koruk suyunu çıkarma işleminden sonra bir bardağın çeyreğine koruk suyunu koyduktan sonra üstüne soğuk su ve istediğiniz miktarda şeker ekleyerek yazın serinleyeceğiniz bir meşrubat elde edebilirsiniz. Dilerseniz koruk suyunu çıkarma işleminde çekirdeklerini kırarak da meşrubatınıza daha mayhoş ve buruk bir tat katabilirsiniz.
Eğer koruk suyunu yemeklerinizde kullanmak için hazırlamak istiyorsanız zeytinyağı, tuz ve istediğiniz baharatları da ekleyerek istediğiniz şekilde yemek ve salata sosu elde edebilirsiniz. Yemeklere ve salatalara konularak tüketilme günümüzdeki aşçılar tarafından çok sık tercih edilmese de Fransa’da hala yoğun olarak kullanılan bir tattır koruk suyu.
Meşrubat amaçlı ya da yemeklerinize tat vermek amacıyla hazırladığınız koruk suyunu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder