Koruk suyu aslında günümüzde çok bilinen bir ürün
değil. Özellikle Ege ve Marmara bölgesinde sık olarak tüketilen koruk suyu, ham
halindeki üzümün içilmeye uygun hale getirilmesiyle elde edilir. Faydalarını ve
tadını bilenlerin tüketmek için yazı dört gözle bekledikleri koruk suyu, eski
zamanlardan beri özellikle Orta Çağ’da Batı Avrupa’da sık tüketilen ve bilinen
fakat son yıllarda da faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İçinde barındırdığı antioksidan maddeler sayesinde
birçok faydasının olmasının yanında sıcak yaz günlerinde serinlemek için de çok
iyi bir alternatif olan koruk suyu aynı zamanda çok da lezzetlidir. İster ezerek
ister de herhangi bir alet ile sıkılarak çıkartılarak elde edilen koruk suyu
mayhoş bir tada sahiptir. Aynı zamanda özellikle Ege ve Marmara bölgesinde
yemeklere de konulan koruk suyu yemeklere farklı bir tat verir.
Çanakkale’nin ünlü Aynalı Çarşı’sında uzun yıllardır
koruk suyu yapıp satan Kocaeren, yaz mevsiminin gelmesini ve özellikle tam
mevsimi Haziran sonu Temmuz başı olan koruk suyunu içmek için zamanın gelmesini
bekleyen birçok müşterisinin olduğunu söylüyor. Tadına bir kez varanların da
vazgeçemediği bir lezzet olduğu söylenen koruk suyunun yazın serinlemek için
çok sık tercih edildiği ve fazlaca tüketildiği, başka bir içeceğe ihtiyaç
duyulmadığı söylenir.
Koruk
Suyunun Faydaları Nelerdir?
1. İştahı
Açar
Eski zamanlardan beri özellikle annelerimizin
çocuklarda iştah açmak için kullandığı koruk suyunun iştah açıcı bir etkisi
vardır. Kilo almak isteyenlere de önerilen
koruk suyu kişinin iştahını açar.
koruk suyu kişinin iştahını açar.
2. Göz
Ağrılarını Geçirir
Koruk suyunun faydalarından biri de göz ağrılarında ve
göz bulanıklığında kullanılması koruk suyunun faydalarından biridir.
3. Kurdeşen
Hastalığının Tedavisinde Kullanılır
Hastalık tedavilerinde kullanıldığı bilinen koruk
suyunun kurdeşen hastalığına çok iyi geldiği koruk suyunu sık tüketen,
tüketmeyi seven kişiler tarafından söylenen
bir bilgidir.
bir bilgidir.
4. Deride
Oluşan Kızarıklıkları Giderir
koruk
Her ne kadar suyunu çıkarma işleminde temas
edildiğinde kaşıntıya sebebiyet verse de içildiği takdirde deri
kızarıklıklarını ve tahrişleri azalttığı bir gerçek. Bu deride oluşan
kızarıklıkları tedavi etmesinin nedeni ise içinde barındırdığı magnezyum.
5.
Bağırsakları Çalıştırır
İçerdiği maya ekstreleri ile kendine ait vitaminleri
ile bağışıklık güçlendirici özelliği bulunan koruk suyu bağırsak problemi çeken
kişilerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Özellikle kabızlık sorunu çözmede ve
engellemede başvurulan bir yöntem olan koruk suyu toksinleri de atma özelliğine
sahiptir. Bağırsakları çalıştırır ve düzene sokar. Yalnız çok içilmemesine
dikkat edilmesi gerekiyor aksi takdirde ishale sebep olabilir.
6.
Rahatlatır ve Serinletir
Yaz, sıcak, güneş… Elbette bunalacak serinlemek
isteyeceksiniz. Yaz meyvesi olan koruk da işte tam bu dönemde imdadınıza yetişiyor.
Koruk suyundan elde edeceğiniz meşrubat ile sizi serinletecek ve rahatlatacak
mayhoş bir tada sahip olabilirsiniz. En bunaldığınız zamanlarda rakatlıkla
tüketebileceğiniz koruk suyu katkı maddesi içermediği için uzmanlar tarafından
da önerilir.
7. Egzama
Tedavisinde Kullanılır
Cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen koruk suyu
çok eski zamanlardan beri egzama tedavisinde alternatif bir yöntem olarak
kullanılır.
8. Ödem Atar
Toksin attığını ve bağırsakları çalıştırmasını
söylediğimiz koruk suyunun içildiğinde kişiye fayda olarak döndüğü bir diğer
özelliği de ödem atmasıdır. Bu yüzden dönem dönem kimi kişiler tarafından
zayıflamak istendiğinde, diyet dönemlerinde ödem atmak ve zayıflamak amacıyla
kullanılır.
9. Mideyi
Rahatlatır, Hazmı Kolaylaştırır
İçinde barındırdığı antioksidanlar ve asitli yapısıyla
koruk suyunun mideyi rahatlattığı da bilinen bir gerçek. Özelikle hazırlanan
koruk suyunu meşrubat haline getirirken su yerine soda konmasıyla da
yemeklerden sonra mideyi rahatlatıcı etkiye sahiptir. Mideyi rahatlatmasıyla da
tabi ki hazmı kolaylaştıracaktır. Hazımsızlık problemi çeken biriyseniz koruk
suyu başvurabileceğiniz doğal yöntemlerden biri olacaktır. Ayrıca koruk suyu
ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılır. İçindeki antioksidanlar
ile mide rahatsızlıklarını tedavi ettiği kanıtlanmıştır.
10. Kalp
Rahatsızlıklarını Önler
Vücudu rahatlatan bir yapısı olduğunu hemen hemen her
maddemizde açıkladık. İçinde bulunduğu vitaminler ve antioksidan maddeler ile
de kalp rahatsızlıklarını aza indirdiği kanıtlanmış bir bilimsel olgudur.
Ayrıca yağların kılcal damarlarda birikimini de önlediği bilimsel olarak kanıtlanmış
koruk suyu bu özelliğiyle de kalp rahatsızlıklarını önler.
11. Böbrek
Taşı Eritir
Evet, koruk suyu böbrek taşı eritiyor. Aç karnına
koruk suyu 3 bardak kadar içildiği takdirde böbrek taşlarını eritir. Ayrıca
böbrek ve karaciğerin işlevini artırır. Böbrek ve karaciğerin daha iyi
çalışmasını sağlayarak vücudun daha iyi çalışmasına destek olur.
Koruk Suyu
Nasıl Yapılır?
İsterseniz yemeklerinize ve salatalarınıza ekşilik
vermek için kullanın isterseniz de meşrubat haline getirip yazın sıcak aylarında
serinlemek için tüketin. Farklı seçenekleriyle kullanım türlerine sahip olan
koruk suyunun nası yapıldığını merak ediyorsanız hemen anlatıyoruz.
Koruk suyunu hazırlamak için birçok yöntem var. Bu yöntemlerden ilki;
Koruk suyunu hazırlamak için birçok yöntem var. Bu yöntemlerden ilki;
- Korukları iyice yıkayın. Çöplerinden ayıkladıktan sonra sirkeli suda bekletin ve ardından güzelce yıkayın. Temizlediğiniz korukları meyve sıkacağında sıkın. Posası kuruyana kadar sıkma işlemine devam edin.
- İkinci yöntem ise korukları herhangi bir mutfak robotunda sıkarak ardından bir süzgece koyun. Süzgeçte kalan posaları kaşıkla sıkarak da suyun tamamen çıkmasını sağlamış olursunuz.
- Üçüncü yöntem ise belki de en eski yöntemlerden biri olan havanda döverek yapacağınız suyunu çıkarma işlemi. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın koruk suyunu çıkartma işlemi sırasında temas etmemeye özen gösterin. Temas etmek cildinizde kaşıntılara sebep olabilir.
Koruk Suyu
Nasıl Tüketilir?
Koruk suyunu çıkarma işleminden sonra bir bardağın
çeyreğine koruk suyunu koyduktan sonra üstüne soğuk su ve istediğiniz miktarda
şeker ekleyerek yazın serinleyeceğiniz bir meşrubat elde edebilirsiniz.
Dilerseniz koruk suyunu çıkarma işleminde çekirdeklerini kırarak da
meşrubatınıza daha mayhoş ve buruk bir tat katabilirsiniz.
Eğer koruk suyunu yemeklerinizde kullanmak için
hazırlamak istiyorsanız zeytinyağı, tuz ve istediğiniz baharatları da ekleyerek
istediğiniz şekilde yemek ve salata sosu elde edebilirsiniz. Yemeklere ve
salatalara konularak tüketilme günümüzdeki aşçılar tarafından çok sık tercih
edilmese de Fransa’da hala yoğun olarak kullanılan bir tattır koruk suyu.
Meşrubat amaçlı ya da yemeklerinize tat vermek amacıyla hazırladığınız
koruk suyunu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder