27 Temmuz 2019 Cumartesi

Evde Yapılacak Peeling Tarifleri


Tüm yaşamımızın hıza bağlı olduğu şu günlerde cilt bakımına saatler ayıramıyoruz. Ayrıca profesyonel cilt bakımı yaptırmaya kalktığımızda hem para hem de zaman yönünden oldukça zarara girmemiz mümkün. Üstelik bu tür profesyonel cilt bakımı merkezlerinde kullanılan bakım ürünlerinin için kimyasal ve diğer zararlı maddelerin cildimize zarar vermesi de cabası. Tabii bu demek değil ki cilt bakımımızı aksatalım; yarım bırakalım. Bu yazımızda hemen her zaman eliniz altında bulunan malzemelerden, evde yapabileceğiniz peeling tarifleri vereceğiz.
Peeling Nedir? Ne İçin Yapılır?
Cildimize bakım yaparken kullanabileceğimiz çeşitli türde bakım malzemeleri olabilir. Bunlardan biri de cildin üst tabakasının soyulmasına dayanan peelinglerdir. Peelingler içerdiği taneciklerin yardımıyla hücrelerin temizlenmesini ve derinin en üst tabakasındaki ölü hücrelerin soyularak canlı bir cilde kavuşmayı hedefler.
Evde Yapılacak Peeling Tarifleri
1. Çilekli Yoğurtlu Peeling
Malzemeler:
  • 5-6 adet çilek
  • 2 çorba kaşığı yağsız yoğurt
Hazırlanışı:
5-6 tane çileğin saplarını çıkartıp yıkadıktan sonra bir kaseye koyup özü iyice çıkana kadar bir çatalla ezelim. Ardından 2 çorba kaşığı yağsız yoğurdu ekleyip çırparak karıştıralım. Elde ettiğimiz karışımı bir fırça yardımıyla yüzümüze uyguladıktan sonra 20-25 dakika kadar yüzümüzde bekletip dairesel hareketlerle durulayalım. Bu peelingi uygularken dikkat etmemiz gerekenlerden biri; çileğin asidik bir meyve olmasıdır. Bu özelliği yüzünden göz ve dudak çevresinde uygulanmamalıdır; tahrişe sebep olabilir. Ayrıca yoğurtun yağsız olması da önemlidir.
2. Salatalık Peelingi
Malzemeler:
  • 1 adet salatalık
  • 1 yumurta akı
  • 1 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Salatalığın kabuklarını soyarak rendeleyelim. Diğer malzemeleri de ekledikten sonra rondoya atarak pürüssüz bir kıvama gelene kadar çekelim. Elde ettiğimiz karışımı yüzümüze uyguladıktan sonra 10-15 dakika kadar bekletip soğuk suyla durulayalım. Salatalığın su oranı yüksek bir sebze olması dolayısıyla bu peeling cildimizin nemlendirilmesine yardımcı olur. Ayrıca peelingin içindeki limon suyu, yağlı ciltlerdeki sebum fazlasını alarak sivilce tedavisine yardımcı olur.
3. Kil Peelingi
Malzemeler:
  • 1 çorba kaşığı mısır unu
  • 1 çorba kaşığı kil
  • günlük krem
Hazırlanışı:
Malzemeleri karıştırarak kurumasına imkan vermeden hızlıca yüzümüze uygulayalım. 10-15 dakika kadar bekletelim. İçeriğindeki kil sayesinde yüzümüzde kuruyacak bu peelingi uygulamanın en iyi yolu yeterince kuruduktan sonra soyarak çıkartmaktır; böylece hücreler derinlemesine temizlenebilir. Ancak soymanın mümkün olmadığı durumlarda ılık su yardımıyla yumuşatarak durulayabiliriz. Özellikle burun ve çenedeki siyah noktalar için çözüm olan bu peelingi düzenli olarak uygulayabiliriz.
4. Kahveli Peeling
Malzemeler:
  • Bir fincanın dibinde kalan kahve telvesi
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
İçtiğimiz kahvenin dibinde kalan telveyi dökmek yerine peeling olarak kullanabiliriz. Bunun için yapmamız gereken çok basit aslında: Fincanın dibinde kalan telvenin üzerine 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyerek iyice karıştıralım. Ardından yuvarlak hareketlerle yüzümüze uygulayıp kuruyana kadar bekletelim, zaten peeling kuruduğunda kahve tanecikleri yüzümüzden düşmeye başlayacaktır. Bu noktaya geldiğinde ılık suyla durulayalım.
5. Ananaslı Peeling
Malzemeler:
  • İki dilim ananas
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
Hazırlanışı:
İnce ince dilimlediğimiz ananasları çatalla ezerek suyunu çıkartalım. Üzerine yulaf ezmesi ekleyip karıştırdıktan sonra en son karışımın tutması için 1 yemek kaşığı bal ekleyip peelingi yüzümüze uygulayalım. 20-25 dakika kadar beklettikten sonra sıcak suyla durulayalım.
6. Karbonatlı Peeling
Malzemeler:
  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • Yeteri kadar su
Hazırlanışı:
1 yemek kaşığı karbonatı yoğun ama kolay sürülebilir bir kıvama getirene kadar su ekleyip karıştıralım. Elde ettiğimiz peelingi dairesel hareketlerle yüzümüze uygulayalım. 20 dakikaya kadar kurumasını bekleyip yine dairesel hareketlerle durulayalım.
Peelingin Faydaları
Cilt problemlerinin göründükleri bölge çoğunlukla cildin en üst tabakasıdır. Bu üst tabakada bulunan ölü hücrelerin temizlenmesi yaşanan cilt sorunlarının büyük ölçüde giderilmesine yardımcı olacaktır. Düzenli olarak yapılacak peeling uygulaması sivilce, siyah nokta, lekelenme gibi çeşitli sorunların düzelmesini sağlar.
Peelingin Zararları
Yukarıda vermiş olduğumuz tarifler tamamen doğal içerikli olduğu için cildimize bir zararı bulunmaz. Ancak asidik malzemeler içeren peelinglerin cildi tahriş etme ihtimali bulunduğu için dudak ve göz çevresi gibi derinin ince olduğu noktalara uygulanmamalıdır. Üstelik genelde dairesel hareketlerle uygulandığı için yara oluşturma ihtimali daha çok olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder