Andız daha çok bir çam ağacı cinsi olarak
bilinir. Ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde Toroslar’da yetişir.
Servigiller familyasına ait bir ağaç türü olan andızın meyvelerinin içerisinde
sert bir çekirdek bulunur. Bu sert çekirdekten tespih yapılır. Andız
ağaçlarının çoğalması için ardıç kuşuna ihtiyaç duyulur. Andız meyvesinin dış
kabuklarını değerlendirmek için andız pekmezi yapılır.
Andız
Pekmezi Nasıl Kullanılır?
Andız bitkisinin kabuklarından pekmez elde edilir.
İnsan vücuduna birçok alanda fayda sağlayan andız pekmezinin içerisinde
Hidroksimetilfurfural adında bir madde bulunur. Bu madde çok yüksek ısıya maruz
kalmış olan yiyeceklerde ortaya çıkar. Aynı zamanda kanserojen ve gen yapısının
bozulmasına neden olan zararlı bir madde. Bu nedenle andız pekmezi alırken
düşük ısıda üretilmiş olmasına dikkat edin. Andızın meyveleri olgunlaşır ve
olgunlaşan bu meyvelerin içeriğinde yer alan esansiyel yağ asitleri, zengin bir
yapıya sahip olmasını sağlar. Esansiyel yağ asitleri içeriğinde yer alan
antioksidan özelliğine sahip. Andız pekmezini direkt olarak ya da suyun
içerisine karıştırarak tüketebilirsiniz. Her gün düzenli bir şekilde çocuklar
ve yetişkinler için iki yemek kaşığı ölçüsünde içebilirsiniz.
Andız
Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Çok yüksek ısıya maruz bırakılmadan, uygun şartlarda
elde edilen andız pekmezi, insan vücudu üzerinde çok faydası bulunur. Vücut
için birçok faydası olan andız pekmezinden yarar sağlayabilmek için düzenli bir
şekilde tüketebilirsiniz.
1. Alerji,
Sedef Ve Egzamaya İyi Gelir
İnsan vücudunun en önemli organlarından biri olan
karaciğerle direkt olarak ilgili olan cilt hastalıkları, bazı durumlarda
insanları rahatsız edecek bir seviyeye gelir. İnsanlarda en sık görülen deri
hastalıklarının başında sedef ve egzama gelir. Sedef ve egzama deri üzerinde
kızarıklığa, kabuklanmaya ve kaşıntıya neden olur. Deri hastalıklarının
tedavisi için birçok ilaç kullanılır ancak bu ilaçların hiçbiri hastalığı tam
olarak geçirmez. Sadece şikayetleri azaltır. Sedef ve egzamayı doğal bir
şekilde tedavi etmek için, andız pekmezi içebilirsiniz. Andız pekmezini her gün
düzenli bir şekilde 1 çorba kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
2. Şiddetli
Öksürüğü Keser
Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla
birlikte, birçok salgın hastalık ortaya çıkar. Üst solunum yolu
hastalıklarından olan nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarının
ortak şikayetleri arasında şiddetli öksürük yer alır. Şiddetli öksürük çoğu
zaman hastayı rahatsız eder. Bu nedenle şiddetli öksürük şikayetinin kısa
sürede tedavi edilmesi gerekir. Şiddetli öksürüğü tedavi etmek bazen ilaçlarla
mümkün olmaz. Bunun için daha kısa sürede tedavi eden andız pekmezini
tüketebilirsiniz. Andız pekmezinin içerisinde yer alan vitaminler sayesinde şiddetli
öksürüğü birkaç kere içtiğinizde boğazınızı yumuşatarak, öksürüğü kısa bir süre
içerisinde keser.
3. Kanı Ve
Karaciğeri Temizler
Kanın temiz olması için yediğimiz besinler çok önemli.
Özellikle doğal ve sağlıklı besinlerin sürekli tüketilmesi gerekir. Bu besinler
arasında hem kan yapıcı hem de kanı temizleme özelliğine sahip olan andız
pekmezi ilk sırada yer alır. Andız pekmezinin içerisinde yer alan şifalı
maddeler sayesinde kanı ve aynı zamanda karaciğeri temizler. Karaciğeri
destekler ve korur. İşlevini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine
yardımcı olur. Andız pekmezini her gün düzenli bir şekilde 1 yemek kaşığı kadar
tüketebilirsiniz.
4. Kalbi ve
Damarları Korur
Kalbin işlevini sağlıklı bir şekilde devam
ettirebilmesi için kalbi destekleyen besinlerin daha fazla tüketilmesi gerekir.
Kalbi koruyan ve destekleyen besinlerin başında andız pekmezi gelir. Doğal bir
besin olduğu için kalbe büyük oranda fayda sağlar. Kalp sağlığı için andız
pekmezi tüketebilirsiniz. Bunun için günde 1 yemek kaşığı düzenli olarak andız
pekmezi içmeniz yeterli olur. Andız pekmezi aynı zamanda damarları koruma
özelliğine de sahip. Böylede damar hasarı nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların
oluşumunu önler.
5. Saç
Dökülmesini Engeller
Saç derisinde ilerleyen yaşa ya da farklı sebeplere
bağlı olarak saç oranında bir azalma görülür. Bu azalma ilerlediği zaman
estetik görünümü bozar ve kişi kendini kötü hissetmeye başlar. Saç her insanı
daha güzel gösteren önemli bir estetik tamamlayıcısı olarak nitelendirilir. Bu
nedenle her insanın saçının temiz, bakımlı ve gür olması gerekir. Saç dökülmesi
gibi önemli bir estetik sorunu tedavi etmek için doğal besinleri daha fazla
tüketebilirsiniz. Bunun için andız pekmezi ideal bir besin. Andız pekmezinin
içerisinde yer alan önemli vitaminler sayesinde saç dökülmesi kısa bir sürede
durur. Saç dökülmesinin durması için her gün düzenli bir şekilde 1 yemek kaşığı
andız pekmezi tüketmeniz gerekir. Andız pekmezi aynı zamanda saç derisi üzerine
çıkan cilt sorunlarını da kısa bir sürede tedavi eder. Saç derisinin daha
sağlıklı olmasına yardımcı olarak, saçın daha gür çıkmasını sağlar.
6.
Toksinleri Vücuttan Atar
İnsan vücudunda her gün düzenli olarak tüketilen
besinlere bağlı olarak toksin ortaya çıkar. Toksin gibi insan vücuduna zarar
veren maddelerin kısa bir süre içerisinde vücuttan atılması gerekir. Uzun süre
vücutta kalan toksin insan vücuduna zarar verebilir. Bunun için doğal besinleri
daha fazla tüketerek toksinlerin daha kısa sürede vücuttan atılmasını
sağlayabilirsiniz. Doğal besinler arasında ilk sırada yer alan andız pekmezini
her gün düzenli bir şekilde 1 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz. Andız
pekmezinin içerisinde yer alan şifalı vitaminler sayesinde biriken toksinlerin
insan vücudundan atılmasını sağlar ve aynı zamanda toksinlerin tekrar vücutta
oluşumunu engeller.
7. Bağırsak
Sisteminin Güçlendirir
Bağırsakların işlevini sağlıklı bir şekilde yerine
getirmesi için sıvı ve lifli besinleri daha çok tüketmek gerekir. Bunun için
andız pekmezini tüketebilirsiniz. Andız pekmezinin içeriğinde yer alan
vitaminler sayesinde bağırsak sisteminin sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı
olur. Bağırsakların tembel olmasını engeller. Özellikle bağırsaklarda ortaya
çıkan parazitleri etkisiz hale getirir. Aynı zamanda ishal ve basur gibi sağlık
sorunlarının ortaya çıkmasını engeller. Bunun için düzenli olarak her gün 1
yemek kaşığı andız pekmezi tüketmeniz gerekir.
8. Romatizma
Hastalığının Ağrılarını Hafifletir
Romatizma hastalığı genel olarak havanın çok sıcak ya da çok soğuk
olmasından kaynaklanan bir sağlık sorunu olarak düşünülür. Ancak bu durum daha
çok genetik ve vücut yapısı gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar.
Romatizma hastalığında çok şiddetli ağrılar oluşur. Bu ağrıları hafifletmek
bazen ilaç kullanımına rağmen yeteli olmaz. İlacın yeterli olmadığı durumlarda
doğal besinler tüketebilirsiniz. Bu sayede romatizma hastalığına bağlı olarak
ortaya çıkan ağrıları hafifletebilirsiniz. Romatizma ağrılarını hafifletmek
için doğal besinlerin arasında ilk sırada andız pekmezi yer alır. Andız
pekmezinin içerisinde yer alan faydalı vitaminler sayesinde romatizma ağrıları
hafifler ve ağrının şiddeti azalır. Bunun için her gün düzenli bir şekilde 1
yemek kaşığı andız pekmezi tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder