Karadeniz Bölgesi denildiğinde akla ilk gelen
yiyeceklerden birisi fındıktır. İçerisinde bulundurduğu A, B12, C, D
vitaminleri, Demir, Kalsiyum, Magnezyum ve Karbonhidrat gibi insan sağlığına
yararlı birçok mineralden oluşur. Bağışıklık sistemini güçlendirir, beyin fonksiyonlarının
sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Fındığı taze ve kavrulmuş olarak tüketmekle
birlikte reçel yapımında kullanmakta mümkün.
Fındık
Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 1 kg taze fındık
- 1 litre su
- 1 kg toz şeker (esmer veya beyaz)
- 8-10 adet karanfil tohumu
- 1/4 limon suyu veya 2-3 parça limon tuzu
- 2 adet çubuk tarçın
- İsteğe bağlı 1 paket toz vanilya
Hazırlanışı:
- Taze fındıklar derin bir tencereye alındıktan sonra üzerine toz şeker eklenir.
- Yaklaşık 2 gün boyunca bu şekilde bekletilir.
- Taze fındıkların nemi, şekeri emdiğinden dolayı fındıklar yumuşar. Taze fındıklar kavrulmadığı sürece kabuklarının ayıklanması neredeyse imkansızdır ancak tadı acı olmadığından dolayı kabuklarının olmasında herhangi bir sorun yoktur.
- Şekerle bekletilmiş taze fındığa su, limon suyu ya da tuzu eklenip, 3 saat boyunca kaynatılır.
- İşlemlerin sonunda karanfil, tarçın ve isteğe bağlı olan vanilya da eklenip karıştırılarak sıcakken cam kavanozlara doldurulur.
Soğumaya bırakılan fındık reçeli, bu aşamadan sonra tüketime hazır hale
gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder