25 Temmuz 2019 Perşembe

Ev Yapımı Enerji İçeceği


Sıvı tüketimi tüm insanlar için oldukça önemlidir. Vücudumuzun ortalama yüzde 70’inin de sudan oluştuğu düşünüldüğü zaman bu önem daha iyi kavranabilir. Genel olarak ele aldığımız zaman besin sistemi içinde içecekler de oldukça önemli bir konumdadır. Sıvı ve içecek tüketiminde genellikle susuzluğu giderme amacıyla ya da zevk için hareket etmekteyiz. Bu çerçevede tükettiğiniz sıvı maddelerin içerikleri oldukça önemli olmaktadır. İçeriğinde katkı maddeleri, sağlığa zararlı maddeler içeren içeceklerden uzak durmak sağlıklı kalmak açısından önemli bir konudur. Bu konuda özellikle genç yaşlardan itibaren geliştirilen alışkanlıkların etkisi büyüktür. Küçük yaşlardan itibaren gazlı içecekler ve katkı maddesi içeren içecekler tüketmeye alışan çocuklar ileri dönemlerde de bu alışkanlıklarına devam etmekte ve bu alışkanlık da başta obezite olmak üzere bir çok rahatsızlığa temel oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı içecek tercihlerinizde her zaman için sağlıklı maddeler içeren ve mümkün olduğu kadar az katkı maddesi içeren içecekleri seçmelisiniz.
Sayısız içecek seçenekleri arasında enerji içecekleri de gerek lezzetleri gerek verdikleri enerji sebebiyle özellikle sporcular ve sporla ilgilenen kişiler arasında oldukça tercih edilen bir içecek olarak öne çıkmaktadır. Son dönemlerde oldukça popüler olan ve gün geçtikte daha çok tüketilmeye başlanan enerji içeceklerinin insan sağlığı konusunda bilinen bir çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Özellikle içerdikleri yüksek kafein miktarlarıyla riskli içecekler olan enerji içecekleri konusunda birçok sağlık kuruluşunun, zararlarını ortaya koyduğu çalışmalar ve raporlar mevcut. Enerji verme özelliği ve uyarıcı etkisi sebebiyle tüketilen enerji içecekleri, verdikleri geçici dinçlik sebebiyle öğrenciler tarafından da yoğun olarak tüketilen içeceklerden. Enerji içeceklerinin taşıdığı en önemli risk yüksek kafein miktarı sebebiyle hızlı tüketim sonucu kandaki kafein miktarının hızlı olarak artmasına sebep olmasından dolayı yaşanabilecek kalp ve dolaşım problemleri olarak gösteriliyor. Ayrıca aşırı miktarda tüketiminde kafein zehirlenmesi adı verilen durumla da karşılaşılabilir. Enerji içeceklerinin diğer kafein içeren içeceklere göre daha riskli olmasının sebebi daha hızlı tüketiliyor olması olarak gösteriliyor. Enerji içeceklerinin alkol içeren içeceklerle beraber tüketilmesi ise en riskli durum olarak gösteriliyor. Yapılan araştırmalar alkollü içecek tüketen kişilerin yüzde 70 civarında bir kesiminin alkollü içecekleri enerji içecekleriyle karıştırarak tükettiğini ortaya koyuyor. Bu durumun sebep olduğu en önemli sorun ise enerji içeceğinin verdiği enerji hissi sayesinde sarhoşluk ve alkolün etkilerinin daha geç ortaya çıkması olarak gösterilmiş. Günümüzde bazı ülkeler sağlık sorunlarına yol açabilecekleri sebebiyle enerji içecekleri konusunda çeşitli düzenlemeler ve kısıtlamalar uygulamakta. Bazı ülkelerde enerji içecekleri üzerinde denetim oldukça sıkıyken bazı ülkelerde ek vergi uygulamaları ve belirli yaş altındaki bireylere satılmamaları gibi tedbirler uygulanıyor. Enerji içeceği üreten firmalar genellikle bu sakıncalı sonuçlar üzerinde pek durmasalar da, ürün tanıtım ve reklamlarında hep enerji verici, zihin açıcı, fiziksel olarak kuvvet sağlayıcı, metabolizma hızını artırdığı gibi özelliklere vurgu yapıyor fakat bu zararlarını ortadan kaldıran bir faktör değil. Enerji içeceklerinin içinde yer alan diğer birçok madde insan vücudunda doğal olarak bulunsa dahi bünyeye bir anda ve hızlı bir şekilde alınan bu maddelerin kandaki oranının artması beraberinde birçok problem yaşamanıza sebep olabilir.
Bütün bu zararları ve sakıncaları yanında olumlu etkilerinden de yararlanmak istiyorsanız kendi enerji içeceğinizi kendiniz hazırlamaya ne dersiniz? Enerji içeceği konusunda yalnızca piyasada bulunan ve içinde zararlı birçok madde içererek sağlığınızı tehdit eden ürünlere mecbur değilsiniz. Evde hazırlayabileceğiniz enerji içecekleri sayesinde hem enerji içeceklerinin sağladığı zihin açma, fiziksel kuvvet, enerji verme, uyanık tutma gibi faydalı özelliklerinden yararlanabilir hem de zararlı etkilerinden uzak kalmış olacaksınız.
Ev Yapımı Enerji İçeceği Nasıl Hazırlanır?
1. Meyveli Enerji İçeceği Tarifi
Evinizde hazırlayabileceğiniz sayısız enerji içeceği tarifi arasında meyve ağırlıklı bir ev yapımı enerji içeceği tarifi.
Malzemeler
  • 1 şişe maden suyu
  • Yarım litre yağsız süt
  • 1 adet muz
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 adet elma
Hazırlanışı
  1. Kabuklarını soymadan 4-5 parçaya ayırıp çekirdeklerini çıkardığınız elmayı, 1 adet muzu ve yarım litre yağsız sütü bir blendera koyun ve sıvı bir hal alana kadar karıştırın.
  2. Blenderda sıvı hale gelen karışımınızı bir kaba aktardıktan sonra üzerine 1 şişe maden suyunu, 1 tatlı kaşığı balı ve 1 çay kaşığı tarçını da ilave ederek tamamen homojen bir hal alana kadar karıştırın.
2. Ispanaklı Enerji İçeceği Tarifi
Bir çok alternatif ev yapımı enerji içeceği tarifi arasında içerdiği ıspanak ve muz sayesinde ilgi çekici ve alışılagelmişin dışında bir ev yapımı enerji içeceği tarifi. Tam bir potasyum ve magnezyum deposu olan bu ev yapımı enerji içeceği sayesinde bu minerallere olan ihtiyacınızı da gidermiş olacaksınız.
Malzemeler
  • 1 tane muz
  • 3 adet ıspanak yaprağı
  • 200 ml su
  1. Hazırlanışı
  2. Yapraklarını kullanacağınız ıspanağı iyice yıkayın.
  3. 1 adet muzu soyduktan sonra iyice temiz olduğuna emin olduğunuz ıspanak yapraklarıyla beraber blendera koyun.
  4. Blendera son olarak 1 su bardağı suyu ilave edin. Hazırladıktan sonra hemen tüketecekseniz soğuk su koyabilirsiniz.
  5. Tüm malzemeleri blenderda tamamen homojen bir hal alana kadar iyice karıştırın.
  6. Tamamen karıştıktan sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Bu noktada isterseniz daha soğuk olması adına buz küpleri ilave edebilirsiniz. Sunumu zenginleştirmek adına ise nane yaprakları kullanarak bardağı süsleyebilirsiniz. Ispanak ve muz birlikte çok da değerlendirilmeyen besinler olsa dahi oldukça faydalı bir birleşim oluşacaktır. Dilerseniz biraz tat katmak adına 1-2 çay kaşığı bal da ilave edebilirsiniz.
Enerji İçeceği Nelere İyi Gelir?
Piyasada bulunan ve zararlı yönleri olabilen enerji içeceklerine karşı ev yapımı enerji içeceği güvenle tüketebileceğiniz bir içecektir. Enerji içeceklerinde yer alan riskli maddelere karşı tamamen doğal bir içerikten oluşan ev yapımı enerji içeceği içerdiği faydalı besin ve besin maddeleriyle doğal enerji içecekleri olarak adlandırılabilir. Ev yapımı enerji içeceği tarifi sayesinde enerji içeceklerinden beklediğiniz tüm olumlu etkileri elde edebilirsiniz. Bunların başlıcaları vücuda enerji vermek, dinç tutmak, konsantre olmak olarak sıralanabilir. Bütün bunların yanı sıra ev yapımı enerji içecekleri içerdikleri doğal öğeler sayesinde günlük ihtiyacınız olan bir takım vitaminleri ve mineralleri de vücudunuza almanızı sağlar. Sporcuysanız ya da sporla ilgileniyorsanız da ev yapımı enerji içeceklerini tercih edebilirsiniz, bu sayede hem spor için gereken enerjinizi doğal yollardan sağlamış olacak hem de tamamen doğal ve herhangi bir zararlı madde içermeyen bir içecek tüketerek günlük ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız. Ev yapımı enerji içeceği zinde kalmanıza yardımcı olur, fiziksel aktivite yapmanız gereken durumlarda ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar, uzun süre çalışmak durumunda kaldığınız zamanlarda size yardımcı olur.
Ev Yapımı Enerji İçeceğinin Kullanımı
Evinizde kendiniz hazırlayabileceğiniz ve tamamen doğal içeriklerden oluşan enerji içeceklerini spor yapmadan önce ya da sonra tüketebilirsiniz. Evinizde kendiniz hazırlayacağınız enerji içeceklerinizi enerjiye ihtiyacınız olduğunda ya da konsantre olmakta zorlandığınız durumlarda da bir bardak tüketebilirsiniz. Her ne kadar hazırlayacağınız enerji içeceği tamamen doğal ve yararlı maddelerden oluşmakta olsa da yine de her şeyin fazlası zarar ilkesinden yola çıkarak kontrollü şekilde tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder