10 Temmuz 2019 Çarşamba

Balkabağı Reçeli


Yemek yemek bazı toplumlar için hayati bir faaliyetin dışında zevkli bir faaliyet olarak tanımlanabilir. Türk toplumu için de buna yakın bir tanımlama yapmak doğru olacaktır. Keza her öğünü ihtişamlı geçirmek neredeyse bir adet haline gelmiştir. Kahvaltı öğünü ayrı kalabalık, öğleni akşam ayrı kalabalık geçer. Büyük sofralarda bol tabaklı yemekler ise vazgeçilmezdir. Dünyada Türk mutfağı zaten bol çeşitli öğünleri ile nam salmıştır. Özellikle Türkiye’ye kahvaltısını merak edip gelen turist sayısı oldukça fazladır. Birçok yabancı ülkede bir kaç dilim ekmek kızartması ile geçen kahvaltı öğünü Türk insanı için günün güzel geçme sebebi olarak sayılabilir. Keza büyüklerimizden öğrendiğimiz gibi kahvaltı yapılmadan kolay kolay dışarı çıkılmaz.
Bu meşhur kahvaltının tuzlusu ayrı tatlısı ayrı lezzetlidir. Bilhassa tatlı faslı en önemli noktasıdır. Çeşit çeşit peynirlerle yarışacak çeşit çeşit reçel, marmelat Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Bu reçeller arasında öyle bir tanesi var ki kış aylarının vazgeçilmez tarifidir. Özellikle babaanne ve annneanne evlerinde rastlamak olağandır. Bahsettiğimiz harikulede tarif elbette balkabağı reçeli. Eskilerin kattığı ince detayların yanı sıra evde yapılarak tadına tat katabileceğiniz bir lezzet. Balkabağı reçeli oldukça kolay tarifinin yanı sıra yüksek sağlık değerleri ile sofranızın vazgeçilmezi olmaya aday. Balkabağının tüm lezzetini yakalayacağınız bu tarif ile sevdiklerinize sağlıklı bir başlangıç yaptırabilirsiniz. Üstelik pratik tarifi ile fazla uğraşa gerek kalamdan sofranızda yer bulacaktır.
Malzemeler:
  • 5 kg bal kabağı(kabukları soyulmuş tartılmış)
  • 4 kg şeker
  • 4 litre su
  • yarım limon suyu
  • 1 kg sönmüş kireç
Hazırlanışı:
Orta büyüklükte balkabağını dilimleyerek tarife başlıyoruz. Ardından dilimlerin dış tarafını kabuğundan ayırıyoruz. Soyma işleminden sonra veya soyma işlemi beraber iç çekirdeklerini de ayırmanız gerekecek. Ardından kabağı ince ince dilimliyoruz. Dilimleriniz çok büyük olmadığı sürece boyunu kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Dilimleme işlemi tamamlandıktan sonra büyük bir kaba kireci alıp üzerine bol su koyuyoruz on beş dakika kadar karıştırıp kirecin su içinde çözünmesini bekliyoruz. Çözünen kirecin içerisine doğradığımız  kabakları alıyoruz. Üzerini bir kapak yardımı iel örterek bir gece kadar bekletiyoruz. Bir gece bekleyen kabakları ertesi sabah bol su ile yıkıyoruz. Gerek görüldüğü taktirde birden çok yıkama işlemi yapılmalıdır. Kabak iyice arındıktan sonra bir kenara alıyoruz. Büyük bir tencere içerisine şekeri ve suyu alıp karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Ardından kaynayan şerbetin içine limon suyunu boşaltıp karıştırıyoruz. Kabakları şerbetin içine alıp kaymanaya devam etmesini sağlıyoruz. Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar kaynatıp dilediğimiz kıvama gelince altını kapatabiliriz. Kaynama işlemi ne kadar uzun sürerse o kadar turunculaşacaktır. Reçel kıvamını aldığında ocaktan alıp soğumaya bırakabilirsiniz.
Balkabağının Faydaları Nelerdir?
Balkabağı kış aylarında taze taze tüketebileceğiniz bir çok tarife konu olan bir meyvedir. İç yapısı çekirdekli dış yapısı kalın kabukludur. Kavun ve karpuz gibi yuvarlak bir yapıya sahiptir. Turuncu rengi ise onu tüm benzerlerinden ayırmaktadır.
Balkabağı lif denilince akla gelen ilk meyvelerdir. Oldukça yüksek lif yapısına sahiptir. Bu lif yapısı sayesinde sindirim problemlerinde ilk çözüm yöntemlerinden biri haline gelmektedir. Bağırsaklarla ilgili boşaltım, emilim gibi problemler yaşayanların da sıkça başvurduğu bir meyvedir. Yüksek lif yapısı metabolizmanızı çalışmaya itecektir. Bu sayede kilo verme eğiliminde bir vücuda sahip olabilirsiniz. Doğru çalışmalar sonucunda ise kilo vermeniz kaçınılmaz olacaktır. Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin başında yer almakatadır. Ayrıca yüksek olmayan şeker miktarı ile de gönüllere taht kuran bir meyvedir.
Balkabağı oldukça doğal ve az miktarda şeker içeren bir meyvedir. Diyabet hastalarının en büyük sorunu haline gelen yüksek şekerli meyveler nedeni ile hastalar doğru miktarda meyve dahi tüketememektedirler. Bu noktada imdada balkabağı yetişmektedir. Balkabağı diyabet hastaları için oldukça faydalı ve tüketilmesi tavsiye edilen bir meyvedir. Diyabet hastaları balkabağını tüketirken tariflerdeki şeker oranından uzak durmalılar. Doğal, kendine ait şekeri ile tarifleri uygulayarak balkabağını tüketmeliler. Aksi taktirde balkabağından sağlayacağınız faydayı bir kenara bırakın tam aksine oldukça fazla zarara uğrarsınız.
Balkabağı tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise balkabağı bağırsakları fazla tüketildiği taktirde fazla çalıştırmaktadır. Bu nedenle balkabağı tüketimini belirli bir seviyede sınırlandırmak sağlıklı olacaktır.
Balkabağı yüksek mineral içeren bir meyvedir. Bu nedenle vücut direnci düşük bireylerin beslenem listelerine mutlaka koymaları gerekecektir. Balkabağı sayesinde vücutta eksiklik gösteren mineraller normal seviyelere ulaşırken bu sayede vücudunuzun bağışıklığı daha sağlam bir hale gelerek hastalıklara yakalanma oranınızı düşürecektir. Sadece kışın yetişmesiyle değil tüm kış rahatsızlıklarına meydan okumasıyla da bir kış meyvesidir balkabağı.
Kandaki demir oranının düşüklüğü enfeksiyonlara çabuk yakalanmanıza veya vücudunuzda böyle bir risk varsa aniden ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Oldukça düşük enerjiniz tüm gün süren halsizliğiniz ve unutkanlığınız da vücudunuzdaki demir eksikliğini işaret etmektedir. Bu durumda imdada yetişen meyve yine balkabağı olmaktadır. Balkabağı yüksek miktarda demir içererek kandaki demir depolarının oldukça önemli ölçüde yükselmesine ve olması gereken değerlere yükselmesini sağlamaktadır. Bu nedenle demir eksikliği problemi yaşayanların düzenli olarak tüketmeye özen göstermesi gereken bir meyvedir.
Kalsiyum her yaşın ihtiyacıdır. Eksikliği ise her yaşta kendini oldukça rahat fark edilir bir şekilde göstermektedir. ancak çocuk yaşta yapılan kalsiyum yatırımları ileri yaşlarda oldukça faydalı olmaktadır. Bu nedenle çocuk yaşlarda bol kalsiyum tüketimi sağlanmalıdır. Sür, peynir, yoğurt sevmeyen çocuklara kalsiyum vermenin en güzel yolu ise balkabağıdır. Balkabağı kalsiyum yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Tüketimi çeşitli olup sevdiklerinize en uygun şekilde sunabilirsiniz. Kalsiyum eksikliğini veya vücutta sağlanan kalsiyum seviyesi normalliğini korumak için düzenli olarak tüketilecek balkabağı sayesinde kalsiyum sorunu ortadan rahatlıkla kaldırılabilmektedir.
Balkabağı sadece meyvesi ile değil çekirdeği ile de oldukça faydalı bir meyvedir. Balkabağının çekirdeğinde bulunan besin maddeleri erkeklerde sıkça rastlanan prostat problemi ile savaşmaktadır. Alternatif tıp dünyasında rastlayabileceğiniz balkabağı çekirdeği kürleri özelikle bu sağlık sorunu alanında oldukça fayda sağlamaktadır. Doğal yollardan prostat probleminin önüne geçmek için doğru ve sağlıklı bir yol olarak gösterilmektedir.
Balkabağı meyvesi ve çekirdeği yüksek miktarda antioksidan madde içermektedir. Antioksidan maddeler insan vücudunda arındırıcı etkisi bulunan maddelerdir. Vücutta bulunan yabancı maddelerin veya yabancı maddelere ortam hazırlayan daha küçük organizmaların vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Vücutta büyük ölçüde temizlenme sağlayarak vücudun mikrobik ve daha büyük sorunlara yol açabilecek maddelerden uzaklaşmasını sağlamaktadır. Balkabağı meyvesinde ve çekirdeğinde bulunan bu özelliği ile kanser gibi oldukça önemli rahatsızlıkların önleyici olarak anılmaktadır.
Balkabağı içerdiği beta karoten sayesinde kalp rahatsızlıklarında olumlu rol oynamaktadır. Damar tıkanıklığı sonucu meydana gelen çeşitli kalp sorunları ile savaşarak olası bir kalp probleminden vücudu korumaktadır. Bu özelliği ile kolesterole karşıda etkilidir. İçerdiği beta karotenle tıkalı damarların açılmasını sağlayarak kötü kolesterolü vücuttan uzaklaştırır.
Güzellik sırı olarak uzmanların listelerinde rastlayacağınız balkabağını oldukça çeşitli kürlerin içerisinde görebilirsiniz. Bir çok güzellik kürünün ana maddesi olarak karşımıza çıkan balkabağı içerdiği vitamin ve minerallerle cildinizin daha canlı bir hal almasını sağlayacaktır. Cildinizle direk temas ederek ciltteki hücrelerin daha hızlı bir şekilde vitamin ve mineralleri alıp canlanmasını sağlar. Bu sayede cildiniz parlaklaşarak ihtiyaç duyduğu bakım sağlanmış olur. Ciltten sağlanan emilim ile yüzeye yakın bulunan kılcal damarlar da vitamin ve minerallerden beslenir.
Vücutta dost olmadığı hücre olmayan balkabağı her yönü ile oldukça sağlıklı bir meyvedir. Ancak balkabağını tüketirken önemli rahatsızlıkları olan bireyler skotorları kontrolünde doğru miktarlarda tüketmelilerdir. Aksi taktirde sağlanacak yarardan daha çok zarara sebebiyet verebilmektedir. Balkabağını kullanabileceğiniz oldukça fazla tarif bulunmaktadır. Balkabağı reçeli de bu lezzetli tariflerden biridir. İçerikteki malzemelerin miktarlarını damak tadınıza göre ayarlayarak sevdiklerinizle sağlıkla tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder