Yemek yemek
bazı toplumlar için hayati bir faaliyetin dışında zevkli bir faaliyet olarak
tanımlanabilir. Türk toplumu için de buna yakın bir tanımlama yapmak doğru
olacaktır. Keza her öğünü ihtişamlı geçirmek neredeyse bir adet haline
gelmiştir. Kahvaltı öğünü ayrı kalabalık, öğleni akşam ayrı kalabalık geçer.
Büyük sofralarda bol tabaklı yemekler ise vazgeçilmezdir. Dünyada Türk mutfağı
zaten bol çeşitli öğünleri ile nam salmıştır. Özellikle Türkiye’ye kahvaltısını
merak edip gelen turist sayısı oldukça fazladır. Birçok yabancı ülkede bir kaç
dilim ekmek kızartması ile geçen kahvaltı öğünü Türk insanı için günün güzel
geçme sebebi olarak sayılabilir. Keza büyüklerimizden öğrendiğimiz gibi
kahvaltı yapılmadan kolay kolay dışarı çıkılmaz.
Bu meşhur
kahvaltının tuzlusu ayrı tatlısı ayrı lezzetlidir. Bilhassa tatlı faslı en
önemli noktasıdır. Çeşit çeşit peynirlerle yarışacak çeşit çeşit reçel,
marmelat Türk mutfağının olmazsa olmazıdır. Bu reçeller arasında öyle bir
tanesi var ki kış aylarının vazgeçilmez tarifidir. Özellikle babaanne ve annneanne
evlerinde rastlamak olağandır. Bahsettiğimiz harikulede tarif elbette balkabağı
reçeli. Eskilerin kattığı ince detayların yanı sıra evde yapılarak tadına tat
katabileceğiniz bir lezzet. Balkabağı reçeli oldukça kolay tarifinin yanı sıra
yüksek sağlık değerleri ile sofranızın vazgeçilmezi olmaya aday. Balkabağının
tüm lezzetini yakalayacağınız bu tarif ile sevdiklerinize sağlıklı bir
başlangıç yaptırabilirsiniz. Üstelik pratik tarifi ile fazla uğraşa gerek
kalamdan sofranızda yer bulacaktır.
Malzemeler:
- 5 kg bal kabağı(kabukları soyulmuş tartılmış)
- 4 kg şeker
- 4 litre su
- yarım limon suyu
- 1 kg sönmüş kireç
Hazırlanışı:
Orta
büyüklükte balkabağını dilimleyerek tarife başlıyoruz. Ardından dilimlerin dış
tarafını kabuğundan ayırıyoruz. Soyma işleminden sonra veya soyma işlemi
beraber iç çekirdeklerini de ayırmanız gerekecek. Ardından kabağı ince ince
dilimliyoruz. Dilimleriniz çok büyük olmadığı sürece boyunu kendinize göre
ayarlayabilirsiniz. Dilimleme işlemi tamamlandıktan sonra büyük bir kaba kireci
alıp üzerine bol su koyuyoruz on beş dakika kadar karıştırıp kirecin su içinde
çözünmesini bekliyoruz. Çözünen kirecin içerisine doğradığımız kabakları
alıyoruz. Üzerini bir kapak yardımı iel örterek bir gece kadar bekletiyoruz.
Bir gece bekleyen kabakları ertesi sabah bol su ile yıkıyoruz. Gerek görüldüğü
taktirde birden çok yıkama işlemi yapılmalıdır. Kabak iyice arındıktan sonra
bir kenara alıyoruz. Büyük bir tencere içerisine şekeri ve suyu alıp
karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Ardından kaynayan şerbetin içine limon
suyunu boşaltıp karıştırıyoruz. Kabakları şerbetin içine alıp kaymanaya devam
etmesini sağlıyoruz. Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar kaynatıp
dilediğimiz kıvama gelince altını kapatabiliriz. Kaynama işlemi ne kadar uzun
sürerse o kadar turunculaşacaktır. Reçel kıvamını aldığında ocaktan alıp
soğumaya bırakabilirsiniz.
Balkabağının Faydaları Nelerdir?
Balkabağı
kış aylarında taze taze tüketebileceğiniz bir çok tarife konu olan bir meyvedir.
İç yapısı çekirdekli dış yapısı kalın kabukludur. Kavun ve karpuz gibi yuvarlak
bir yapıya sahiptir. Turuncu rengi ise onu tüm benzerlerinden ayırmaktadır.
Balkabağı
lif denilince akla gelen ilk meyvelerdir. Oldukça yüksek lif yapısına sahiptir.
Bu lif yapısı sayesinde sindirim problemlerinde ilk çözüm yöntemlerinden biri
haline gelmektedir. Bağırsaklarla ilgili boşaltım, emilim gibi problemler
yaşayanların da sıkça başvurduğu bir meyvedir. Yüksek lif yapısı
metabolizmanızı çalışmaya itecektir. Bu sayede kilo verme eğiliminde bir vücuda
sahip olabilirsiniz. Doğru çalışmalar sonucunda ise kilo vermeniz kaçınılmaz
olacaktır. Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin başında yer almakatadır.
Ayrıca yüksek olmayan şeker miktarı ile de gönüllere taht kuran bir meyvedir.
Balkabağı
oldukça doğal ve az miktarda şeker içeren bir meyvedir. Diyabet hastalarının en
büyük sorunu haline gelen yüksek şekerli meyveler nedeni ile hastalar doğru
miktarda meyve dahi tüketememektedirler. Bu noktada imdada balkabağı yetişmektedir.
Balkabağı diyabet hastaları için oldukça faydalı ve tüketilmesi tavsiye edilen
bir meyvedir. Diyabet hastaları balkabağını tüketirken tariflerdeki şeker
oranından uzak durmalılar. Doğal, kendine ait şekeri ile tarifleri uygulayarak
balkabağını tüketmeliler. Aksi taktirde balkabağından sağlayacağınız faydayı
bir kenara bırakın tam aksine oldukça fazla zarara uğrarsınız.
Balkabağı
tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise balkabağı bağırsakları
fazla tüketildiği taktirde fazla çalıştırmaktadır. Bu nedenle balkabağı
tüketimini belirli bir seviyede sınırlandırmak sağlıklı olacaktır.
Balkabağı
yüksek mineral içeren bir meyvedir. Bu nedenle vücut direnci düşük bireylerin
beslenem listelerine mutlaka koymaları gerekecektir. Balkabağı sayesinde
vücutta eksiklik gösteren mineraller normal seviyelere ulaşırken bu sayede
vücudunuzun bağışıklığı daha sağlam bir hale gelerek hastalıklara yakalanma
oranınızı düşürecektir. Sadece kışın yetişmesiyle değil tüm kış
rahatsızlıklarına meydan okumasıyla da bir kış meyvesidir balkabağı.
Kandaki
demir oranının düşüklüğü enfeksiyonlara çabuk yakalanmanıza veya vücudunuzda
böyle bir risk varsa aniden ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Oldukça düşük
enerjiniz tüm gün süren halsizliğiniz ve unutkanlığınız da vücudunuzdaki demir
eksikliğini işaret etmektedir. Bu durumda imdada yetişen meyve yine balkabağı
olmaktadır. Balkabağı yüksek miktarda demir içererek kandaki demir depolarının
oldukça önemli ölçüde yükselmesine ve olması gereken değerlere yükselmesini
sağlamaktadır. Bu nedenle demir eksikliği problemi yaşayanların düzenli olarak
tüketmeye özen göstermesi gereken bir meyvedir.
Kalsiyum her
yaşın ihtiyacıdır. Eksikliği ise her yaşta kendini oldukça rahat fark edilir
bir şekilde göstermektedir. ancak çocuk yaşta yapılan kalsiyum yatırımları
ileri yaşlarda oldukça faydalı olmaktadır. Bu nedenle çocuk yaşlarda bol
kalsiyum tüketimi sağlanmalıdır. Sür, peynir, yoğurt sevmeyen çocuklara
kalsiyum vermenin en güzel yolu ise balkabağıdır. Balkabağı kalsiyum yönünden
oldukça zengin bir meyvedir. Tüketimi çeşitli olup sevdiklerinize en uygun
şekilde sunabilirsiniz. Kalsiyum eksikliğini veya vücutta sağlanan kalsiyum
seviyesi normalliğini korumak için düzenli olarak tüketilecek balkabağı
sayesinde kalsiyum sorunu ortadan rahatlıkla kaldırılabilmektedir.
Balkabağı
sadece meyvesi ile değil çekirdeği ile de oldukça faydalı bir meyvedir.
Balkabağının çekirdeğinde bulunan besin maddeleri erkeklerde sıkça rastlanan
prostat problemi ile savaşmaktadır. Alternatif tıp dünyasında
rastlayabileceğiniz balkabağı çekirdeği kürleri özelikle bu sağlık sorunu
alanında oldukça fayda sağlamaktadır. Doğal yollardan prostat probleminin önüne
geçmek için doğru ve sağlıklı bir yol olarak gösterilmektedir.
Balkabağı
meyvesi ve çekirdeği yüksek miktarda antioksidan madde içermektedir.
Antioksidan maddeler insan vücudunda arındırıcı etkisi bulunan maddelerdir.
Vücutta bulunan yabancı maddelerin veya yabancı maddelere ortam hazırlayan daha
küçük organizmaların vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Vücutta büyük ölçüde
temizlenme sağlayarak vücudun mikrobik ve daha büyük sorunlara yol açabilecek
maddelerden uzaklaşmasını sağlamaktadır. Balkabağı meyvesinde ve çekirdeğinde
bulunan bu özelliği ile kanser gibi oldukça önemli rahatsızlıkların önleyici
olarak anılmaktadır.
Balkabağı
içerdiği beta karoten sayesinde kalp rahatsızlıklarında olumlu rol oynamaktadır.
Damar tıkanıklığı sonucu meydana gelen çeşitli kalp sorunları ile savaşarak
olası bir kalp probleminden vücudu korumaktadır. Bu özelliği ile kolesterole
karşıda etkilidir. İçerdiği beta karotenle tıkalı damarların açılmasını
sağlayarak kötü kolesterolü vücuttan uzaklaştırır.
Güzellik
sırı olarak uzmanların listelerinde rastlayacağınız balkabağını oldukça çeşitli
kürlerin içerisinde görebilirsiniz. Bir çok güzellik kürünün ana maddesi olarak
karşımıza çıkan balkabağı içerdiği vitamin ve minerallerle cildinizin daha
canlı bir hal almasını sağlayacaktır. Cildinizle direk temas ederek ciltteki
hücrelerin daha hızlı bir şekilde vitamin ve mineralleri alıp canlanmasını
sağlar. Bu sayede cildiniz parlaklaşarak ihtiyaç duyduğu bakım sağlanmış olur.
Ciltten sağlanan emilim ile yüzeye yakın bulunan kılcal damarlar da vitamin ve
minerallerden beslenir.
Vücutta dost olmadığı hücre olmayan balkabağı her
yönü ile oldukça sağlıklı bir meyvedir. Ancak balkabağını tüketirken önemli
rahatsızlıkları olan bireyler skotorları kontrolünde doğru miktarlarda
tüketmelilerdir. Aksi taktirde sağlanacak yarardan daha çok zarara sebebiyet
verebilmektedir. Balkabağını kullanabileceğiniz oldukça fazla tarif bulunmaktadır.
Balkabağı reçeli de bu lezzetli tariflerden biridir. İçerikteki malzemelerin
miktarlarını damak tadınıza göre ayarlayarak sevdiklerinizle sağlıkla
tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder