Reyhan şerbeti özellikle Osmanlı döneminde oldukça
  sık tüketilen ve misafirlere ikram edilen önemli bir ikramlıktır. Osmanlı
  döneminde şerbet kültürünün ne kadar geliştiğini hepimiz biliyoruz. Bunun
  yanı sıra reyhan şerbetinin bu şerbet kültüründe ayrı bir yeri vardır. Reyhan
  şerbeti oldukça faydası olan aynı zamanda hoş tadı ile Osmanlı mutfağında
  önemli bir yer kaplar. Osmanlı döneminde hemen hemen her yemekte kullanılan
  reyhan özellikle rengi ile de girdiği yemeği içeceği de renklendiriyor. Bu
  şerbet tarifinde diğer şerbetlerden farklı olarak hiç bir şekilde
  tatlandırıcı veya renklendirici kullanmayacağız. Çünkü bu şerbete rengi veren
  besin tam da adındaki gibi reyhandır. Hafif kızılımsı rengi ile de içenlerin
  gözlerini de dolduracak reyhan şerbeti içerisindeki reyhanından dolayı
  oldukça yararlıdır. Osmanlı döneminde ferah bir içecek olduğu kabul
  görülürmüş ve bu nedenden dolayı da Osmanlı Döneminde ramazan ayında
  susuzluğu gidersin ve susatmasın diye sahur sofralarından reyhan şerbeti
  içilirmiş. Oradan günümüze kadar lezzetinden hiç bir şey kaybetmeyen reyhan
  şerbeti yine yaz aylarının ferah içeceklerinden biri olmaya devam ediyor.
  Diğer yararlarını da göz önünde bulunduracak olursak her mevsim bu reyhan
  şerbetini tüketebilirsiniz.
  
İçenlerin hem göz zevkine de hem de damak zevkine
  hitap edecek olan reyhan şerbeti tarifi yapımı oldukça basittir. Günümüzde
  soğuk içecek denildiğinde aklımıza maalesef hemen asitli içecekler gelmekte.
  Eğer sizlerin de alışkanlığında asitli içecekler var ise evinize reyhan
  alarak bu alışkanlığa bir son verebilirsiniz. Özellikle çocukların severek
  içeceği bu reyhan şerbeti çocuklarınızın yemeğinin yanında da ikram
  ettiğinizde yemek hazmını da kolaylaştırarak çocuklarınızın sindiriminde
  yardımcı olmaktadır.  Reyhan şerbetine adını veren reyhan aynı zamanda
  Osmanlı döneminde tabiblerin de kullandığı bir şifa verici bitkidir. Hemen
  hemen her antibiyotik ilaç yapımında kullanılan reyhanın bu özelliği bu
  şerbetin içerisinde de yer almaktadır. Oldukça faydalı olan reyhan şerbetini
  içtiğiniz takdirde sizlerin de şifa bulacağını söyleyebiliriz. Oldukça şifalı
  bir bitki olan reyhanı tek başına tüketemeyenler için reyhan şerbeti tarifi
  oldukça cazip bir tarif olacaktır. Çocukların, misafirlerin oldukça seveceği
  bu tarifi isterseniz soğuk isterseniz oda sıcaklığında bekleterek mevsimine
  göre tüketebilirsiniz. Tarifimizdeki reyhan şerbetinin aynı zamanda suyundan
  da faydalanmak amacıyla ve besin değerini kaybetmemesi için ayrıca
  kaynatmayacağız. Bu şekilde içerisindeki mineralleri ve vitaminleri de
  hapsetmiş olacağız. Haşlama yöntemi ile reyhanları haşlayıp suyundan da
  faydalanacağız.
  
Reyhan
  Şerbeti Nasıl Yapılır?
  
Malzemeler
  - 1 demet reyhan
 - 5-6 adet limon tuzu
 - 6 su bardağı sıcak su
 - 6 yemek kaşığı toz şeker
 
Hazırlanışı
  - Taze olarak almış olduğunuz reyhanları güzelce yıkayın ve üzerindeki toprakları arındırın. Daha sonrasında üzerine önceden kaynattığınız sıcak suyu ve altı yemek kaşığı toz şekeri ve beş altı adet limon tuzunu üzerine ilave edin.
 - Tüm malzemeleri koymuş olduğunuz kabın ağzını kapatın ve bir kenara koyun.
 - Bir kenara koyup demlenmesini beklediğiniz reyhanı süzün ve suyunu dilerseniz soğuk dilerseniz ılık bir şekilde tüketebilirsiniz.
 
Reyhan
  Şerbetinin Faydaları
  
Reyhan şerbetine adını veren reyhan önceden beri
  alternatif tıbbın ilk zamanlarından bu yana sürekli olarak kullanılan ve
  kullanıldıkça da faydası görülen bir bitki olmaya devam etmiştir. Reyhan
  şerbetini özellikle ramazan ayından sahurda tükettiğiniz takdirde herhangi
  bir susuzluk yaşamazsınız ve oruçlarınızı rahatlık ile tutabilirsiniz.
  Elbette ki tek faydası sadece bu kadar ile sınırlı da değildir. Aynı zamanda
  yapraklarındaki etken maddeler sebebi ile hafızayı keskinleştirir. Gelişim
  çağındaki çocuklarınıza reyhanı daha eğlenceli bir şekilde yedirmek
  istiyorsanız elbette ki sizler ile paylaştığımız tarif işinize yarayacaktır.
  Aynı zamanda yeni çıkan reyhan toplanılıp demlendiğinde de yani şerbetin daha
  sıcak halini düşünün bu şekilde tüketildiğinde de soğuk algınlığına ve gribe
  karşı vücudunuzu koruyacaktır.
  
Reyhan oldukça ferah bir bitkidir. Girdiği yemeği
  daha yumuşak daha lezzetli bir hale getirir. Ağızdaki herhangi bir
  enfeksiyona karşı ağzınızı daha ferah tutacak ve antibiyotik etkisi ile
  de ağzınızdaki enfeksiyonu iyileştirmeye çalışacaktır. Çeşitli karışımlar ile
  hastalığa göre uygulanan reyhanın faydaları saymakla bitmez. Ancak sizlere bu
  etkilerinden bahsetmemizin sebebi soğuk kış aylarında sık karşılaşılan
  sorunları nasıl ortadan kaldıracağınız hakkında fikir sahibi olmanız. Reyhan
  şerbetini; reyhan bitkisini tek başına tüketemeyen veya herhangi bir mide
  bulantısı olan bir kişiye içirebilirsiniz. Reyhan bu şekilde
  kullanıldığında mide bulantılarına ve ağrılarına da iyi gelmektedir.
  
Reyhan
  Şerbetinin Zararları
  
Elbette her şeyin fazlası zarardır. Her şeyde olduğu
  gibi reyhan şerbetinin fazlası da kişilerde istenmeyen sorunlara yol
  açabilir. Sizlere bunlardan da bahsederek bu bilgileri de göz önünde
  bulundurmanızı istedik. Reyhan şerbetini fazla tükettiğiniz takdirde neler
  ile karşılaşacaksınız sizler ile paylaşalım. Reyhan yani bir diğer adı ile
  fesleğen ile yapılan şerbetin fazla tüketilmesi durumunda fesleğenin yani
  reyhanın içerisindeki estragol adı verilen bir maddeden fazlaca tüketeceğiniz
  anlamına geliyor. Bu madde ise kanser tetikleyici bir madde olarak tıp
  tarihine adını yazdıran bir maddedir. Bu nedenle fazla tüketilmesi durumunda
  vücut fazla olan bu maddeyi bir süre sonra atamayarak depolamaya başlayacak
  ve bu da kanser olma riskinizi artıracaktır. Fazla tüketilmesi durumunda
  diğer bir zararı da hamilelerde görülmektedir. Hamileler için oldukça faydası
  olan reyhan şerbeti fazla tüketildiği durumlarda elbette oldukça zararlı
  olacaktır. Bu zararlardan en kolay hamile kadınlar etkilenmektedir. Mideleri
  o dönemlerde daha hassas olan hamile kadınlar fazla tüketilmesi durumunda
  midelerinde oldukça kalıcı bir bulantıya sebep olabilir. Bu nedenden dolayı
  reyhan şerbeti tüketen hamile kadınların öncelikle uzman hekimlere
  danışmaları gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder