3 Temmuz 2019 Çarşamba

Reyhan Şerbeti

Reyhan şerbeti özellikle Osmanlı döneminde oldukça sık tüketilen ve misafirlere ikram edilen önemli bir ikramlıktır. Osmanlı döneminde şerbet kültürünün ne kadar geliştiğini hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra reyhan şerbetinin bu şerbet kültüründe ayrı bir yeri vardır. Reyhan şerbeti oldukça faydası olan aynı zamanda hoş tadı ile Osmanlı mutfağında önemli bir yer kaplar. Osmanlı döneminde hemen hemen her yemekte kullanılan reyhan özellikle rengi ile de girdiği yemeği içeceği de renklendiriyor. Bu şerbet tarifinde diğer şerbetlerden farklı olarak hiç bir şekilde tatlandırıcı veya renklendirici kullanmayacağız. Çünkü bu şerbete rengi veren besin tam da adındaki gibi reyhandır. Hafif kızılımsı rengi ile de içenlerin gözlerini de dolduracak reyhan şerbeti içerisindeki reyhanından dolayı oldukça yararlıdır. Osmanlı döneminde ferah bir içecek olduğu kabul görülürmüş ve bu nedenden dolayı da Osmanlı Döneminde ramazan ayında susuzluğu gidersin ve susatmasın diye sahur sofralarından reyhan şerbeti içilirmiş. Oradan günümüze kadar lezzetinden hiç bir şey kaybetmeyen reyhan şerbeti yine yaz aylarının ferah içeceklerinden biri olmaya devam ediyor. Diğer yararlarını da göz önünde bulunduracak olursak her mevsim bu reyhan şerbetini tüketebilirsiniz.
İçenlerin hem göz zevkine de hem de damak zevkine hitap edecek olan reyhan şerbeti tarifi yapımı oldukça basittir. Günümüzde soğuk içecek denildiğinde aklımıza maalesef hemen asitli içecekler gelmekte. Eğer sizlerin de alışkanlığında asitli içecekler var ise evinize reyhan alarak bu alışkanlığa bir son verebilirsiniz. Özellikle çocukların severek içeceği bu reyhan şerbeti çocuklarınızın yemeğinin yanında da ikram ettiğinizde yemek hazmını da kolaylaştırarak çocuklarınızın sindiriminde yardımcı olmaktadır.  Reyhan şerbetine adını veren reyhan aynı zamanda Osmanlı döneminde tabiblerin de kullandığı bir şifa verici bitkidir. Hemen hemen her antibiyotik ilaç yapımında kullanılan reyhanın bu özelliği bu şerbetin içerisinde de yer almaktadır. Oldukça faydalı olan reyhan şerbetini içtiğiniz takdirde sizlerin de şifa bulacağını söyleyebiliriz. Oldukça şifalı bir bitki olan reyhanı tek başına tüketemeyenler için reyhan şerbeti tarifi oldukça cazip bir tarif olacaktır. Çocukların, misafirlerin oldukça seveceği bu tarifi isterseniz soğuk isterseniz oda sıcaklığında bekleterek mevsimine göre tüketebilirsiniz. Tarifimizdeki reyhan şerbetinin aynı zamanda suyundan da faydalanmak amacıyla ve besin değerini kaybetmemesi için ayrıca kaynatmayacağız. Bu şekilde içerisindeki mineralleri ve vitaminleri de hapsetmiş olacağız. Haşlama yöntemi ile reyhanları haşlayıp suyundan da faydalanacağız.
Reyhan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • 1 demet reyhan
  • 5-6 adet limon tuzu
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
  1. Taze olarak almış olduğunuz reyhanları güzelce yıkayın ve üzerindeki toprakları arındırın. Daha sonrasında üzerine önceden kaynattığınız sıcak suyu ve altı yemek kaşığı toz şekeri ve beş altı adet limon tuzunu üzerine ilave edin.
  2. Tüm malzemeleri koymuş olduğunuz kabın ağzını kapatın ve bir kenara koyun.
  3. Bir kenara koyup demlenmesini beklediğiniz reyhanı süzün ve suyunu dilerseniz soğuk dilerseniz ılık bir şekilde tüketebilirsiniz.
Reyhan Şerbetinin Faydaları
Reyhan şerbetine adını veren reyhan önceden beri alternatif tıbbın ilk zamanlarından bu yana sürekli olarak kullanılan ve kullanıldıkça da faydası görülen bir bitki olmaya devam etmiştir. Reyhan şerbetini özellikle ramazan ayından sahurda tükettiğiniz takdirde herhangi bir susuzluk yaşamazsınız ve oruçlarınızı rahatlık ile tutabilirsiniz. Elbette ki tek faydası sadece bu kadar ile sınırlı da değildir. Aynı zamanda yapraklarındaki etken maddeler sebebi ile hafızayı keskinleştirir. Gelişim çağındaki çocuklarınıza reyhanı daha eğlenceli bir şekilde yedirmek istiyorsanız elbette ki sizler ile paylaştığımız tarif işinize yarayacaktır. Aynı zamanda yeni çıkan reyhan toplanılıp demlendiğinde de yani şerbetin daha sıcak halini düşünün bu şekilde tüketildiğinde de soğuk algınlığına ve gribe karşı vücudunuzu koruyacaktır.
Reyhan oldukça ferah bir bitkidir. Girdiği yemeği daha yumuşak daha lezzetli bir hale getirir. Ağızdaki herhangi bir enfeksiyona karşı ağzınızı daha ferah tutacak ve antibiyotik etkisi ile de ağzınızdaki enfeksiyonu iyileştirmeye çalışacaktır. Çeşitli karışımlar ile hastalığa göre uygulanan reyhanın faydaları saymakla bitmez. Ancak sizlere bu etkilerinden bahsetmemizin sebebi soğuk kış aylarında sık karşılaşılan sorunları nasıl ortadan kaldıracağınız hakkında fikir sahibi olmanız. Reyhan şerbetini; reyhan bitkisini tek başına tüketemeyen veya herhangi bir mide bulantısı olan bir kişiye içirebilirsiniz. Reyhan bu şekilde kullanıldığında mide bulantılarına ve ağrılarına da iyi gelmektedir.
Reyhan Şerbetinin Zararları
Elbette her şeyin fazlası zarardır. Her şeyde olduğu gibi reyhan şerbetinin fazlası da kişilerde istenmeyen sorunlara yol açabilir. Sizlere bunlardan da bahsederek bu bilgileri de göz önünde bulundurmanızı istedik. Reyhan şerbetini fazla tükettiğiniz takdirde neler ile karşılaşacaksınız sizler ile paylaşalım. Reyhan yani bir diğer adı ile fesleğen ile yapılan şerbetin fazla tüketilmesi durumunda fesleğenin yani reyhanın içerisindeki estragol adı verilen bir maddeden fazlaca tüketeceğiniz anlamına geliyor. Bu madde ise kanser tetikleyici bir madde olarak tıp tarihine adını yazdıran bir maddedir. Bu nedenle fazla tüketilmesi durumunda vücut fazla olan bu maddeyi bir süre sonra atamayarak depolamaya başlayacak ve bu da kanser olma riskinizi artıracaktır. Fazla tüketilmesi durumunda diğer bir zararı da hamilelerde görülmektedir. Hamileler için oldukça faydası olan reyhan şerbeti fazla tüketildiği durumlarda elbette oldukça zararlı olacaktır. Bu zararlardan en kolay hamile kadınlar etkilenmektedir. Mideleri o dönemlerde daha hassas olan hamile kadınlar fazla tüketilmesi durumunda midelerinde oldukça kalıcı bir bulantıya sebep olabilir. Bu nedenden dolayı reyhan şerbeti tüketen hamile kadınların öncelikle uzman hekimlere danışmaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder