17 Temmuz 2019 Çarşamba

Çuha Çiçeği Yağının Faydaları


Çuha çiçeği yağının faydaları hemen hemen her derde merhem olacak türden. Çuha çiçeği, günümüzde adında sıkça söz ettiren doğal bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkarken sağladığı faydaların bolluğu da dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle içerisinde barındırdığı omega3 ve 6 yağları ile insana vücudun ihtiyaç duyduğu tüm kaynağı sunuyor.
İçerik olarak ise tam olarak Gamma Linoleik Asit, Omega 6, Omega 9, Potasyum ve Magnezyumdan meydana gelir. Hatta özellikle Gamma Linoleik Asitin varlığı bazı kanser hücrelerinin yayılımını engellediği gözlemlenmiştir.
Çuha Çiçeği Yağının Faydaları
1. Hormonlar Üzerindeki Etkisi
İçeriğinde var olan temel yağ asitleri sayesinde çuha çiçeği yağı özü kadınların regl dönemlerinde rahat bir süreç geçirmeleri için bilinen ve kullanılan önemli bir doğal tedavi kaynağıdır. Özellikle bu süreçte kendisini gösteren ve kadınlar için rahatsız edici seviyelere ulaşabilen olan meme hassasiyeti, vücutta yer yer şişkinlik hissi, su toplamaları, sivilce oluşumları, sinirlilik hali ve baş ağrısı gibi çeşitli semptomları minimuma indirgemede de büyük etkisi olduğu gözlemlenmiş olan çuha çiçeği yağı, ayrıca genç kızların ergenlik döneminde yaşayabildiği polikistik over sendromunun oluşumunu da engellediği söylenir.
2. Sağlıklı Bir Doğum Süreci İçin
Çuha çiçeğinde bulunan omega6 ile E vitaminin vücuttaki üretimi hızlanırken özellikle de kadınların hormonel dengelerindeki çeşitli işleyişlerde de görev alır. Bu görev de kendisini hormon hücrelerinin büyümesini yönetmeye yardımcı olmasıyla kendisini devam ettirir. Hamile kadınların doğum öncesi son birkaç haftalık sürecinde serviksin’in oluşmasını veya büyümesini engellemesi için de kullanılan çuha çiçeği yağı, masaj etkisi yayarak vücuda uygulanabildiği gibi kapsül olarak da tüketilebilen önemli bir tıbbi amaca hizmet eder.
3. Üreme Sağlığına Etkisi
Çuha çiçeği yağı rahat bir hamilelik süreci için de olmazsa olmaz bir bitki özü. Spermlerin rahatça rahme ulaşmasında önemi ve görevi büyük olan serviks sıvısını dengeleyen önemli bir yardımcı olan çuha çiçeği yağı, bu özelliği ile anne baba olmak isteyen her çiftin kolay ve sağlıklı bir süreç geçirmeleri için kullanması gereken bir doğal şifa kaynağıdır. Bunun için ise tek yapılması gereken yaklaşık 500 mg. kadar olmak şartıyla günde 3’er kez aralıklarla bu yağın tüketilmesidir.
4. Dönemsel Sivilcelerin Oluşumunu Engeller
Çuha çiçeği yağı hormon dengeleyici bir bitki özü olduğu için hormonel dengesizliklerden kaynaklı çeşitli sivilce oluşumları gibi semptomları da engellemede birebirdir. Doğal ve acısız bir tedavi yöntemi olan çuha yağı ile sivilce yok etme tedavisi sivilceleri ortadan kaldırabildiği gibi sivilce oluşumunu da engelleyerek son derece önemli bir amaca hizmet eder. Hatta aknelerin dahi oluşmasına set çekerken bunu da acısız ve pratik bir şekilde uygulatır.
5. Saç Dostu
Saç dökülmesi kuşkusuz günümüzün en can sıkıcı fiziki olumsuzluklarından biridir. Kadın olsun erkek olsun bugün hemen hemen herkesin yaşayabildiği bir sorun olan saç dökülmesi, doğal tedavi seçenekleri ile tahribat boyutu en aza indirilebilen durumlardan da birisidir ayrıca. Hormonlar üzerinde etkili olan çuha çiçeği yağı belki de saçlarımızın dökülmesinde bir ana etmen olan hormonel bir bozukluğunun sonucu olarak da bize yansıyor olabilir, bu sebeple sorunu kökünden çözmek gibi bir seçeneği aklımızda tutarak saç sağlımıza bu yönden de bakmakta fayda var.
6. Cilt Sağlığını Korur
Çuha çiçeği yağı özü özellikle egzaman ve sedef gibi çeşitli dermatit cilt hastalıklarının tedavi sürecinde ve oluşumunu engelleme sürecinde önemli etkiler yayan doğal bir şifadır. Hatta dünyaca ünlü sağlık bilimi dergilerinden biri olan International Journal of Cosmetic Science’da yayımlanan bir makaleye göre bilim adamları çuha çiçeği yağının, özellikle cilt dokusu yüzeyinde çeşitli yapısal veya fonksiyonel bozukluklara iyi geldiğini açıklamıştır. Bunun temelinde ise çuhanın içerisinde var olan mevcut doğal yağ özü yatar.
7. Romatizmaya İyi Gelir
Çuha çiçeği yağı, hormonlar, saç veya üreme konusunda büyük etki yayan bir bitki özü olduğu gibi romatizma hastalığında da faydası kanıtlanmış bir doğal tedavi seçeneğidir. Özellikle eklem yerlerinde kendini belli eden ve kronikleşmeye başlayan romatoid artrit tedavi edilmediği zaman daha büyük zararlar oluşturabilir. Bağışıklıkla alakalı bir durumunda bir göstergesi olan bu rahatsızlık çevresel ve genetik etmenlerle de birleşince tam bir çıkmaza giriyor. Kimi araştırmacılar çuha çiçeğinin bu alanda bir tedavi seçeneği olabileceğini düşünürken verimli bir sonuç için düzenli ve en az 1-3 ay kadar kullanımını tavsiye eder.
8. Osteoporoza Faydası
Osteoporoz bilindiği üzere kemiklerde meydana gelen çeşitli deliklerin ve zayıflıkların vücutta kendini göstermesidir. Osteoporozun çeşitli sebepleri olabildiği gibi ciddi zararları da gelişebilir. Özellikle kırık, ağrılı süreç, sırt bölgesinde kambur oluşması gibi. Hormonel dengesizliklerden kaynaklanan bu hastalık çuha çiçeği yağı özünün mucizevi gücü ile tedavi edilebilir bir seçenek olarak herkese umut ışığı olur.
9. Menopoz Süreci
Kadınların ve genç kızların regl dönemlerinde olsun anne adaylarının hamilelik süreçlerinde olsun hormonal olarak büyük fayda sağlayan çuha çiçeği yağı, yaşça büyük kadınların menopoz evresinde de imdatlarına yetişen göz ardı edilmemesi gereken etkilere sahip doğal bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yaygın menopoz şikayetlerinden biri olan sıcak basmalarını olağan seviyede yaşatan çuha yağı, genel ruh halini de iyi seviyeye çekebiliyor.
Çuha Çiçeği Yağı Nerelerde Bulunur?
Çuha çiçeği yağı şişelenmiş sıvı halde bulunabildiği gibi ilaç şeklinde kapsül olarak da bulunabilir. Hatta bulunabilirse çuha çiçeğinin kendisinden de yağ elde edebilmek mümkündür. Eczanelerden alınabildiği gibi çeşitli aktarlardan ve şifa marketlerden de kolayca ulaşılabilen bir doğal karışım olan çuha yağının mucizevi sırlarını eminiz ki merak edeceksiniz.
Çuha Çiçeği Yağı Nasıl Kullanılır?
Kapsül olarak tüketimi: Eğer çuha çiçeği yağını kapsül olarak tüketmek istiyor veya bu şekilde etkili olabileceğini düşünüyorsanız her gün tok kanına en fazla 3 doz şeklinde (her öğün için 1 adet) tüketebilirsiniz.
Sıvı yağ olarak tüketimi: Rahatsızlığınıza veya güçlendirmek istediğiniz sağlıksal durumunuza göre farklı kullanım önerileri olan çuha çiçeği yağının, öncelikle doktor bilgisi dahilinde kullanılması ve dozajlandırılması gerekir. Doktor tavsiyesi haricinde ağırlıklı olarak ‘yetişkin bireyler için’ 2 ile 4 tatlı kaşığı kadar tüketmeleri uygun görülürken, çocuklar için ise yarı dozu kadar tüketilmesi (1-2 tatlı kaşığı) önerilir.
Çay olarak tüketimi: Çuha çiçeğinin kökleri ve yaprakları kurutulduktan sonra kaynar suya atılır ve iyice kaynatılırsa son derece sağlıklı bir bitki çayı elde etmiş olursunuz.
Salata olarak tüketimi: Çuha çiçeğinin yaprakları yemeklerimizde de önemli bir aperatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yapraklarından yapılan salata ile rahatlatıcı bir etki yaşar, yemekten sonra rahat bir uyku çekebilirsiniz.
Çuha Çiçeği Yağının Zararları
Çuha çiçeği her besin maddesinde olduğu gibi aşırı tüketildiği takdirde ister istemez çeşitli olumsuz durumlar yaşatabilir. Ve yine kronik bir hastalığınız varsa veya sürekli kullandığınız bir veya birkaç ilaca sahipseniz de olası yan etkiler yaşayabilme ihtimaliniz oldukça fazladır. Bunun için ilk yapmanız gereken yukarıdaki durumlardan en az birine sahipseniz doktorunuza danışmaktır. Ve psikolojik bir rahatsızlık durumunuz da varsa veya hamilelik sürecindeyseniz çuha çiçeği yağı belli başlı yan etkiler açığa çıkarabilir. Bu yüzden doktor tavsiyesi önemli bir kural. Tüm bunlar haricinde ise hormon tedavisi gören kişilerin de çuha çiçeği veya yağını kullanması pek de tavsiye edilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder