29 Temmuz 2019 Pazartesi

Enerji Veren Çorba


Günlük hayatın yoruculuğu ve stresi karşısında boğulduğunuzda enerji veren çorba tarifini deneyebilirsiniz. Enerji veren çorba, kış aylarında alınmış olan kiloları vermek isteyen bayanlar tarafından da kullanılabilir. Çorba, içerisinde bulunan malzemeler ile metabolizma için bir hızlandırıcı görevi üstlenir.
Enerji Veren Çorba Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
  • 2 orta boy kabak
  • 2 orta boy domates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım demet taze maydanoz (sapları ile)
  • Yarım demet taze nane
Hazırlanışı:
  1. Domates, kuru soğan, maydanoz ve kabaklar bol su ile yıkanır.
  2. Bu malzemeler sıvı yağ ile birlikte alabildiği kadar suyla kaynatılır.
  3. İstenilen seviyeye geldiğinde hazırlanan sıcak karışım, yarım demet taze nane ile blender ya da rondodan geçirilir.
  4. Hazırlanan enerji veren çorba, istenirse yanında yoğurt ile birlikte servis edilir.
Kabak Nelere İyi Gelir?

Kabak içerdiği mineral ve vitaminler ile sağlık için pek çok açıdan fayda sağlar. Kabak, kilo vermek isteyenler için ilk sırada yer alır. Çünkü zayıflamayı kolaylaştırır. Kalp sağlığına, göz sağlığına ve sindirim sistemine de faydası bulunur.
Kalp sağlığını korur: Kabak, içerisinde az miktarda yağ bulundurur. Neredeyse kolesterol içermediği için de kalp sağlığı için faydalıdır. Kalp krizi, felç gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskini düşüren magnezyum içerir. Magnezyum, potasyum ve C vitamini içermesi yüksek olan kan basıncı seviyesini sağlıklı düzeylerde tutulmasını sağlar.
Zayıflamayı kolaylaştırır: İçinde bulunan yağın az olması, kalorisinin az olması kilo vermede kolaylık sağlar. Diyet yapanlar tarafından kabak, olmazsa olmazlar arasında bulunur.
Kemik sağlığını korur: Omurgadaki mineral yoğunluğunun artmasına yardımcı olur ve kemik sağlığını korur. Kabağın içindeki magnezyum eklem sorunlarına yakalanma riskini de azaltır. Kabakta bulunan çinko, demir ve fosfor gibi mineraller kemik hastalığı olan osteoporoza karşı koruma sağlar.
Göz sağlığını korur: Beta karoten ve lutein, kabakta yüksek miktarda bulunur. Lutein, körlüğe yol açabilen katarakt ile makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının önlenmesinde önemli bir rol oynar. Bir fincan kabakta yaklaşık olarak, 135 miligram beta karoten ve 2400 mikrogram kadar lutein bulunur.
Prostat için faydalıdır: İyi huylu prostat hipertrofisi olarak adlandırılan semptomların hafifletilmesinde etkili. Bu hastalık, idrar fonksiyonlarının ve cinsel fonksiyonların sağlıklı olarak işleyişini engeller.
Kolon sağlığını korur: Bol miktarda lif içermesinden dolayı kolon sağlığını korur. Vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve kabızlığı önler.
Bağışıklığı arttırır: Kabak, C vitamini açısından zengin olduğu için soğuk algınlığı ve alerjiye karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Sindirim sistemi için faydalı olan lifler çok bulunduğu için sindirim sistemi sağlığını korur.
Bunlar dışında kabak saç kırılmalarını önler, cilt sağlığı için faydalıdır. Potasyum açısından zengindir ve kaslara gerekli enerjiyi sağlar.
Domates Nelere İyi Gelir?

Domates tüketimi diyabet, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır. Cilt ve saç sağlığı için oldukça yararlıdır. Obezite sorunlarını giderir. Sinir sisteminde olumlu etkisi vardır.
Kanserle mücadele eder: Güçlü oksidanlar ile kansere neden olduğu bilinen serbest radikallerin oluşumunu engeller.
Kan basıncını düzenler: Vücutta sodyum miktarının düşmesiyle kan basıncında sorunlar oluşabilir. Bilim adamları, domates tüketimini teşvik ediyor ve günde ortalama olarak iki domates tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Kalp sağlığını korur: Domates potasyum, lif, C vitamini ve kolin içerir. Bunlar da kalp sağlığı için ciddi yarar sağlar. Domates önemli ölçüde antioksidan da içerir. Bu da kanın temizlenmesini sağlar ve damarların tıkanmasını önler. Böylece dolaylı olarak kalp sağlığını korur. Damarlarda meydana gelebilen tıkanıklık ya da kan basıncı azalması durumlarında kalp daha fazla efor harcar. Domates, kan basıncını ve damar tıkanıklığını gidererek kalbin aşırı şekilde yorulmasının önüne geçer.
Diyabet hastalığı için faydalıdır: Konu ile ilgili olarak yapılan bilimsel araştırmalara göre domates, kan şekerini düzenler ve olması gereken seviyede tutar.
Depresyonla mücadelede etkilidir: Domates, stres ile depresyon ile mücadele için de yararlıdır. Düzenli olarak domates tüketmek, sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturur. Stres ve depresyon kaynaklı oluşabilecek olan rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.
Deri için fayda sağlar: Domates, deri sağlığı içinde önemli bir besin kaynağıdır. Sağlıklı ve pürüzsüz cilt için düzenli olarak domates tüketilmesi gereklidir. Derinin temizlenmesi ve kırışıklıkların giderilmesi noktasında antioksidan özelliği ile fayda sağlar.
Soğan Nelere İyi Gelir?

Soğan, faydalı bir şifa kaynağıdır. Kanserle mücadeleden enfeksiyon hastalıklarına, cilt sağlığından zayıflamaya kadar pek çok noktada yarar sağlar.
Enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir: Enfeksiyon hastalıklarına karşı etkin rol oynar. Sindirim sisteminde mide ve bağırsak gibi organlarda meydana gelebilen enfeksiyon sorunları için etkilidir. Gaz giderilmesinde yardımcıdır. Sindirim sistemini diğer hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir.
Damar sertliğine karşı etkilidir: Damar sertliğine birden fazla unsur etkili olabilir. Damar sertliği ile kalp kaslarında zayıflama meydana gelir. Bu da kalbi etkiler. Soğan, damar sertliği için çözüm olarak kullanılabilir. Soğanın düzenli olarak tüketilmesi damar sertliği sorunlarına yakalanma riskini azaltır. Dolaylı olarak da kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
Kanser hastalıklarına karşı korur: Soğan, kanser hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Kanser, zorlu bir tedavi süreci gerektirir. Bu yüzden de hastalık için korunmak ve öncesinde doğru beslenme ile hastalığa yakalanma riskinin azaltılması önemlidir. Kanser hastalıklarına neden olan en önemli etkenlerden birisi serbest radikallerdir. Soğan, serbest radikallerin düşmanı konumundadır. Soğan özellikle kolon kanserine yakalanma riskini ciddi oranda düşürür. Doğal antibiyotik özelliği sayesinde genel olarak vücudun temizliğini sağlar.
Şeker seviyesini dengeler: Soğanın önemli görevlerinden bir tanesi de kanda bulunan insülinin seviyesini sağlıklı seviyede tutarak, şeker hastalığının vücuda verebileceği hasarları azaltmaktır. Soğan, kötü kolesterolü sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur ve iyi kolesterol seviyesini korur.
Soğuk algınlığında yararlıdır: Kış aylarında yaşanan soğuk algınlıkları ile yaşanan grip, nezle, yüksek ateş ve benzeri hastalıklar ile bronşit ve astım için de iyi gelir. Genel olarak solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon sorunlarının ortadan kaldırılmasında etkin rol oynar.
Burun kanamalarını durdurur: Burunda oluşabilecek olan ufak tefek kanamalarda soğan etkilidir. Özellikle kılcal damar kaynaklı oluşan kanamaları giderebilir. Bunun için bir parça soğan buruna uygulanarak, soluk yoluyla kokusu kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder