15 Temmuz 2019 Pazartesi

Şerbetçi Otu Faydaları


Şerbetçi Otu Nedir?
Kendirgiller familyasına ait olan şerbetçi otu ülkemizde yetişebilen çok yıllık otsu bir bitkidir. Şerbetçi otunun tamamı değil bazı kısımları kullanılır. Şerbetçi otunun dişi çiçek kısmı, çiçekleri üzerindeki salgı tüyleri ve kökü kullanılır. Çiçeklerinde uçucu yağ, reçineler, acı maddeler ve tanen gibi maddeler bulunur. Şerbetçi otunun kırmızımsı yeşil renkli sert ve ince bir gövdesi bulunur. Bu bitki yakınındaki bir direk ya da tahta parçasına sarılarak uzama özelliği vardır. Bu bitkinin asmaya benzer bir yapısı bulunur.
Dünyada şerbetçi otu Doğu Akdeniz ülkelerinde daha çok yetiştirilir. Avrupa’da bira endüstrisi için kullanılan şerbetçi otu ülkemizde de aynı amaç için tarımı yapılır. Ülkemizin Bursa ve Bilecik yöresinde yetiştirilen şerbetçi otunun kendi kendine doğada yetişebilen türlerine de rastlanmıştır.
Şerbetçi otu ile ilgili son zamanlarda yapılan araştırmalara göre bu bitkinin sağlığımız için çeşitli faydaları bulunur. Şerbetçi otunun faydalarından bahsedeceğiz.
Şerbetçi Otunun Faydaları Nelerdir?
1. İştah Açıcı Özelliği Var
Şerbetçi otunun iştah açıcı özelliği bulunur. Kilo almak istiyorsanız ya da iştahınız yoksa bu otu kullanmanız sizin için iyi olacaktır.
2. Sinir Sistemini Onarır
Sinir sistemi üzerinde onarıcı etkileri vardır.
3. Mide Sorunlarını Çözer
Mide ile ilgili rahatsızlıklarınıza iyi gelir. Eğer hazımsızlık sorununuz ya da mide yanması sorununuz varsa bu bitkiyi kullandıktan sonra sorununuzun çözüldüğünü göreceksiniz.
4. İdrar Söktürücü
İdrar söktürücü özelliği olan bitki aynı zamanda vücuttaki ödemi yok eder.
5. Uykusuzluk Problemini Çözer
Uykusuzluk sorununuz varsa bu bitkinin çayını her gün uyumadan içerseniz uyku probleminiz çözülecektir.
6. Romatizma Ağrılarınıza İyi Gelir
Romatizma ağrılarınızı şerbetçi otu ile giderebilirsiniz.
7. Regl Dönemi Sancılarınızı Azaltır
Kadınların her ay düzenli adet görmesi oldukça önemli. Adet düzensizliği beraberinde birçok sorun da getirir. Bu nedenle kadınlar adet düzenine önem vermelidir. Şerbetçi otu östrojen otu içerdiği için kadınlarda adet düzensizliği sorununu çözer.
8. Kanı Temizleyici Etkisi Var
Bu bitkinin kanı temizleyici ve zararlı maddelerden arındırıcı özelliği bulunur.
9. Bira Yapımında Kullanılır
Şerbetçi otunun dişi çiçekleri bira yapımında kullanılır. Bu otu kullanarak biraya acımsı bir tad verilir.
10. Anafrodizyak Etkisi Var
Uzun süre bu otu kullanan erkeklerde anafrodizyak etki gösterir.
11. Göğüs Büyütücü Etkisi Var
Şerbetçi otu çayının östrojen değerinden dolayı kadınlarda göğüs büyütücü etkisi vardır.
Şerbetçi Otu Nasıl Kullanılır?
Şerbetçi otu çayı yapılabilir. Şerbetçi otundan bir tatlı kaşığı alarak üzerine 1 bardak kaynak su dökülür. 10-15 dakika çayın demlenmesi beklenir ve demlendikten sonra çay hazırdır. Hazırladığınız şerbetçi otu çayından günde 1 bardak içebilirsiniz. Şerbetçi otu çayını içtiğinizde tadını pek sevmeyebilirsiniz. Eğer tadını beğenmeyip içmek istemezseniz daha içilebilir hale getirebilirsiniz. Eğer şerbetçi otu çayını farklı bitki çayları ile karıştırırsanız tadı daha güzel olabilir. Örneğin lavanta çiçeği ya da melisa yaprağı ile karıştırarak çayınızı daha güzel bir hale getirebilirsiniz. Çok gergin olduğunuz zamanlarda şerbetçi otu çayı içerseniz sinirsel gerginliğiniz azalacaktır.
Şerbetçi otunun uyku sorunu yaşayanlar için önemli bir etkisi bulunur. Çarkıfelek yani pasiflora, kediotu kökü gibi bilinen yatıştırıcı bitkiler ile birlikte şerbetçi otu karışımını uygulayan insanların beyin dalgaları ölçülerek bir deney yapılmıştır. Uygulama yapılan insanların beyin dalga ölçümleri ile uygulama yapılmayan insanların beyin dalga ölçümleri karşılaştırıldığında bu karışımdan alan insanların uykuya daha kolay daldığı ve daha kaliteli uyuduğu gözlemlenmiştir. Şerbetçi otu çayının etkili olabilmesi için uyumadan bir saat önce verilmesi gerekir. Sağlıklı bir sonuç alabilmeniz için en az 4 hafta kullanılması gerekir. Şerbetçi otu ile diğer bitkilerin karıştırılması ile insanlar üzerinde herhangi bir yan etki gözlemlenmemiştir. Bu otun sersemlik ya da bağımlılık yaparak uyuttuğu düşünülmüyor. Deney sonuçlarından da bahsettiğimiz üzere bu bitki kaliteli bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.
Aynı zamanda mide sorunları yaşadığınızda bu çaydan bir bardak içebilirsiniz. Ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. Eğer adet düzensizliğiniz varsa bu çay ile adetinizin ne kadar düzenli olduğunu göreceksiniz. Şerbetçi otunun kadınlar tarafından çok tercih edilen bir faydası bulunuyor. Kadınlar şerbetçi otunu göğüs büyütmek için kullanıyor. Şerbetçi otu çayı hazırlayarak yatmadan önce bu çayı içen kadınlar göğüslerinin büyüdüğünü söylüyor. Eğer şerbetçi otunun tadının acı olmasından şikayet ediyorsanız içerisine şeker atabilirsiniz. Kadınlar şerbetçi otu çayı içerek bu bitkinin göğüs büyütücü etkisinden yararlandığı gibi aynı zamanda bu otun kremini de yaparak göğüs büyütücü olarak kullanıyor. Şerbetçi otu kreminin doğal bir göğüs büyütücü olduğunu iddia eden kadınlar ameliyat olmaya gerek kalmadan göğüslerinin büyüdüğünü söylüyor. Dilerseniz şerbetçi otunu vücudunuz için kullandığınız bir kremin içine de katabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken kısım hacim olarak iki kremin eşit olması ve karıştırıldıktan sonra bir gün kadar dinlendirilmesidir. İki krem karışımını dinlendirdikten sonra göğüslerinize sürebilirsiniz. Şerbetçi otu yağı ve şerbetçi otu karışımı yaparak da bu otun göğüs büyütücü etkisinden yararlanabilirsiniz. Bahsettiğimiz karışımı elde edebilmek için şerbetçi otundan bir tutam alınız ve 30 ml çörek otu yağı ile karıştırınız. Şerbetçi otu ile çörek otu karışımını hazırladıktan sonra 1 hafta kadar dinlenmesini beklemelisiniz. Bir hafta olan bekleme süresi dolduğunda bu karışımı tülbent ile süzebilirsiniz. Süzdüğünüz karışıma 2-3 damla yani 10 ml kadar tarçın yağı da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı ağzı tam kapanabilen bir şişeye alıp hava alıp almadığını kontrol ediniz. Karışımınız hazır. İstediğiniz zaman krem şeklinde göğüslerinize sürebilirsiniz. Fakat 30 yaşın üstündeki kadınlar için bu karışım pek önerilmiyor. Doktorunuza sormadan kullanmanız doğru olmaz.
Şerbetçi Otunun Zararları
Bitkilerin hiçbir zararı yokmuş gibi görünse de aslında zararları olabiliyor. Yan etkisiz gibi görünseler de bitkilerin ilaçlar kadar güçlü yan etkileri olabilir. Örneğin bitkilerin mide, bağırsak, böbrek ve mesane tahrişlerine yol açabilme özelliği olabilir. Bazı kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan bitki çayı kürleri çok uzun süre ara vermeden kullanılmamalı. Uzun bir süre kullandıktan sonra mutlaka 1-2 hafta kadar ara verilmeli. Hamile kadınların bu bitki çaylarını tüketmesi oldukça zararlı. Kesinlikle bu çayları hamile kadınlar tüketmemeli. Özellikle uyarıcı veya idrar arttırıcı özellikte olan otları hamilelik döneminde kadınların kullanmaması gerekir. Şerbetçi otunun şuana kadar tespit edilmiş yan etkilerinden bahsedelim. Şerbetçi otunun dozunu ayarlayamazsanız ve olması gerekenden fazla tüketirseniz bulantı, kusma, mide yanması gibi yan etkileri olabilir. Aynı zamanda baş dönmesi ve dalgınlık gibi sorunlara da neden olabilir. Erkeklerde bilinçsiz kullanım sonucu erken boşalma sorunu meydana gelebilir. Şerbetçi otu hormon dengesizliklerine yol açabilir. Bu nedenle kadınlarda göğüs kanseri gibi ciddi hastalıklar meydana gelebilir. Bu nedenle doktorunuza sormadan kullanmamalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder