30 Temmuz 2019 Salı

Körinin Faydaları


Köri köken olarak Hint mutfağının sanılsa da çıkış yeri Güney Doğu Asya olan körinin içinde kimyon, kişniş, demirhindi, zerdeçal, zencefil, kırmızıbiber ve kakule bulunduran ve özellikle yemeklere kullanıldığında çok güzel aroma veren bir baharattır. Tarihsel olarak kökeni milattan önce 1700’lere dayanır. Özellikle et yemeklerine kullanılarak çok farklı ve hoş bir tat veren körinin ülkemizde de kullanımı gün geçtikçe artar. İçinde birçok lezzeti barındıran bu baharat yemeklere farklı lezzet vermesinin yanında birçok faydası da vardır. Hadi hep beraber bu faydalar nelermiş bakalım.
Körinin Faydaları Nelerdir?
1. Sindirime Yardımcı Olur
İçinde zerdeçal, zencefil, tarçın gibi diğer baharatları da bulundurması sebebiyle de sindirimi düzenlemesi ve yardımcı olmasıyla da köri uzmanlar tarafından sindirim
problemi çeken kişilere önerilir.
2. Kansere Karşı Vücudu Korur
Köri çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı da vücutta kanser oluşumunu engeller, hatta oluşmuş kanser hücrelerinin gerilemesine yardım eder. İçinde bulunan “kurkumin” denilen maddenin etkisiyle bu özelliğini gösteren köri aynı zamanda özellikle yemek borusundaki kanser hücrelerine yendiği andan itibaren etki ettiği söylenir.
3. Sigaranın Zararlarından Kurtarır
“Krosin” maddesine sahip köri, güçlü bir antioksidan olmasının etkisiyle de vücudu vücuttaki toksinlerden arındırır. Vücutta sigara tüketiminden kaynaklı toksinleri düzenli köri kullanımı ile kolaylıkla vücuttan atabilir sigaranın zararlı etkilerini azaltmış olabilirsiniz. Ama tabi ki sigarayı bırakmak zararlarından kurtulmak için çok daha etkili olacaktır.
4. Eklem İltihaplarına İyi Gelir
Yapısında bulunduğunu daha önce de söylediğimiz “kurkumin” maddesi ile eklem iltihaplarını da tedavi etme özelliğine sahiptir. Ayrıca anti-enflamatuar özelliğiyle de eklemlerde yer alan iltihaplara karşı tedavi edicidir.
5. Kabızlığa İyi Gelir
Bağırsakları düzenler. Bu kadar çeşit baharata sahipken bağırsak problemlerini çözmemesi gibi bir konu olamaz. Özellikle içinde bulunan zerdeçalın birçok fayda sağladığı bilim adamları tarafından kanıtlanmış bir bilgidir. Yapılan araştırmalara göre düzenli köri baharatını kullanan kişilerde kabızlık problemi az görülür, hatta hiç görülmez.
6. Zayıflatır
Özellikle çayla tüketildiğinde, çayın içine karıştırılarak kullanıldığında doğal yağ yakma ve zayıflatma özelliği olan köri aynı zamanda bir tutam tüketildiğinde tok tutma özelliğine sahiptir. Böylelikle kişide uzun süreli tok kalma ve doğal yağ yakımı sonucunda kilo kaybı meydana getirir ve kişiyi zayıflatır. Özellikle diyet listelerinin yemeklerinde kullanımı önerilen köri metabolizmayı da hızlandırarak kilo verimini kolaylaştırır.
7. Hazımsızlık Probleminizi Çözer
Hazımsızlık birçok kişinin problemi ne yazık ki. Gerek yediklerimizden gerekse vücudumuzun genel yapısından dolayı kimi zaman hazımsızlık problemiyle baş etmek zorunda kalıyoruz. Köri bu konuda da imdadımıza yetişiyor. İçinde bulundurduğu maddeler ile hazımsızlık problemini çözen köri düzenli kullanıldığında vücudunuzu düzene sokar.
8. Doyurucudur
Az miktar yiyerek çok doymak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey yemeklerinize köri baharatından biraz koymanız. Birçok baharat karışımı olması ve içinde özellikle zerdeçalın olması sebebiyle yemeklerinizde köri baharatını kullandığınız takdirde az yiyerek de doyabilirsiniz.
9. Safra Kesesi Hastalıklarında Kullanılır
Özellikle safra taşlarını küçültmek için kullanılan köri bu özelliğine içinde bulundurduğu zerdeçala borçludur. Ayrıca kolesterol dengeleme özelliğine sahip köri safra taşının oluşmasını da bu sayede engeller.
10. Alzheimer’ı Önler
Köri baharatının içinde bulunan “kurkumin” maddesi Alzheimer’a neden olan “amiloid” adı verilen maddenin oluşumunu engeller. Düzenli köri tüketen kişilerin bu hastalığa yakalanma oranlarının çok daha az olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
11. Soğuk Algınlığı, Astım gibi Hastalıklara da İyi Gelir
Soğuk algınlıklık, astım, baş dönmeleri gibi hastalıklara körinin iyi geldiği bilim adamları tarafından söylenir. Hatta cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde de kullanılan köri baharatı ayrıca göz hastalıklarının tedavisinde de kullanılmakta ve çok iyi gelir.
12. Karaciğer Hastalıklarının Tedavisinde de Kullanılır
Karaciğerin çalışma işlevini artırdığı bilim adamları tarafından kanıtlanmış bir gerçek. Aynı zamanda da karaciğer hastalıklarının tedavisinde eski zamanlardan beri kullanılıyor. Ayrıca kan artırıcı bir yapısı olduğu da söylenir.
Köri Nasıl Tüketilir?
Özellikle et yemeklerine farklı bir aroma veren köriyi dilerseniz limon, sarımsak suyu ve köri ile hazırlayacağınız karışımı kırmızı ya da beyaz et yemeklerinizin üstüne sos olarak kullanabilir ve fırında pişirebilirsiniz. Etlerinizi içine köri olarak hazırlayacağınız terbiye suyunuzda bir iki saat beklettikten sonra dilerseniz ızgarada kızartarak da çok lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz. Ayrıca soslarınıza yoğurt da ekleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Böylece etlerinizin piştiğinde pamuk gibi olmasını da sağlayabilirsiniz.
  • Pilavlarınızda da köri ekleyerek sofranıza çok hoş lezzetler koyabilirsiniz. Pilavınızı pişirirken tuz eklediğiniz zaman köri de eklerseniz körili pilavınızı hazırlayabilirsiniz. Misafirleriniz körili pilavınızın tarifini mutlaka sizden isteyecektir.
  • Makarnalar… Her evde mutlaka pişen, küçük büyük herkesin çok sevdiği yemek makarnalar birçok farklı lezzetle birleştirilip sofralarımıza konuyor. Özellikle köri ekleyerek elde edeceğiniz makarnanın lezzetine bayılacaksınız. Hazırlama aşamasında bir paket krema yardımıyla makarnanıza köri lezzetini aktarmanız çok basit. Makarnanızı pişirirken suyunu süzme sırasında bir bardak su ayırın ardından unu kavururken kremanızı ekleyin kenara ayırdığınız suya ise körinizi ekleyerek hazır hale getirin. Bütün malzemeleri karıştırarak elde edeceğinizi sosu son olarak makarnanızın üstüne dökün ve karıştırın. Bu lezzeti tekrar yemek için sabırsızlanacaksınız.
  • Sebze yemeklerinize de köri ekleyerek mükemmel bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz. Sote şeklinde doğrayacağınız sebzelerinizi pişirme esnasında içine bir tutam köri atarak çok farklı ve bir o kadar çok hoş bir lezzete sahip olabilirsiniz.
Bir püf noktası olarak ise yemeklerinizde kullandığınız körili sosların kokusu size ağır geliyorsa bu sosa hindistan cevizi sütü ekleyerek kokuyu kırabilirsiniz. Böylelikle lezzetli ve kokusundan rahatsız olmayacağınız bir yemek yemiş olursunuz.
Baharatlı lezzetlerin hakim olduğu Asya mutfağından çıkma körinin ve körili yemeklerin insanlarda daha fazla ve daha hızlı bir doyma hissi yarattığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca bu baharatın yoğun olarak kullanıldığı yerlerde yaşayan insanların kansere yakalanma oranlarının daha az tüketen insanlara oranla daha olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Bilinen, kanıtlanmış bir yan etkisi olmayan köri Pakistan ve Hindistan başta olmak üzere Asya mutfağında çok sık kullanılan bir baharat türüdür. Biz her ne kadar içindeki acılık sağlayan tattan dolayı kullanmayı tercih etsek de aslında baharatın orijinalinde acı tat pek de bulunmuyor. Daha çok sarımsak ve soğan ile kullanılan köri düzenli kullanıldığı takdirde özellikle meme kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere iyi gelen köri vücuda girdiği andan itibaren kanserli hücreleri temizlemeye başlar.
Aynı zamanda bazı diyetisyenler tarafından yeşil veya siyah çaya eklenmesinin yanında köri çayı olarak da kullanılması zayıflama açısından tavsiye ediliyor. Tabi siz yine de bir uzmana danışmadan köri çayını zayıflama amaçlı tüketmeyin. Sonuçta her vücut bir değildir.
Bazı kültürlerin damak zevkine göre de köri sadece sağlık ya da yemeklere tat verme amaçlı değil aynı zamanda içkilerin içinde de kullanılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder