Köri köken olarak Hint mutfağının sanılsa da çıkış
yeri Güney Doğu Asya olan körinin içinde kimyon, kişniş, demirhindi, zerdeçal,
zencefil, kırmızıbiber ve kakule bulunduran ve özellikle yemeklere
kullanıldığında çok güzel aroma veren bir baharattır. Tarihsel olarak kökeni
milattan önce 1700’lere dayanır. Özellikle et yemeklerine kullanılarak çok
farklı ve hoş bir tat veren körinin ülkemizde de kullanımı gün geçtikçe artar.
İçinde birçok lezzeti barındıran bu baharat yemeklere farklı lezzet vermesinin
yanında birçok faydası da vardır. Hadi hep beraber bu faydalar nelermiş
bakalım.
Körinin
Faydaları Nelerdir?
1. Sindirime
Yardımcı Olur
İçinde zerdeçal, zencefil, tarçın gibi diğer
baharatları da bulundurması sebebiyle de sindirimi düzenlemesi ve yardımcı
olmasıyla da köri uzmanlar tarafından sindirim
problemi çeken kişilere önerilir.
problemi çeken kişilere önerilir.
2. Kansere
Karşı Vücudu Korur
Köri çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden
dolayı da vücutta kanser oluşumunu engeller, hatta oluşmuş kanser hücrelerinin
gerilemesine yardım eder. İçinde bulunan “kurkumin” denilen maddenin etkisiyle
bu özelliğini gösteren köri aynı zamanda özellikle yemek borusundaki kanser
hücrelerine yendiği andan itibaren etki ettiği söylenir.
3. Sigaranın
Zararlarından Kurtarır
“Krosin” maddesine sahip köri, güçlü bir antioksidan
olmasının etkisiyle de vücudu vücuttaki toksinlerden arındırır. Vücutta sigara
tüketiminden kaynaklı toksinleri düzenli köri kullanımı ile kolaylıkla vücuttan
atabilir sigaranın zararlı etkilerini azaltmış olabilirsiniz. Ama tabi ki
sigarayı bırakmak zararlarından kurtulmak için çok daha etkili olacaktır.
4. Eklem
İltihaplarına İyi Gelir
Yapısında bulunduğunu daha önce de söylediğimiz
“kurkumin” maddesi ile eklem iltihaplarını da tedavi etme özelliğine sahiptir.
Ayrıca anti-enflamatuar özelliğiyle de eklemlerde yer alan iltihaplara karşı
tedavi edicidir.
5. Kabızlığa
İyi Gelir
Bağırsakları düzenler. Bu kadar çeşit baharata
sahipken bağırsak problemlerini çözmemesi gibi bir konu olamaz. Özellikle
içinde bulunan zerdeçalın birçok fayda sağladığı bilim adamları tarafından
kanıtlanmış bir bilgidir. Yapılan araştırmalara göre düzenli köri baharatını
kullanan kişilerde kabızlık problemi az görülür, hatta hiç görülmez.
6.
Zayıflatır
Özellikle çayla tüketildiğinde, çayın içine
karıştırılarak kullanıldığında doğal yağ yakma ve zayıflatma özelliği olan köri
aynı zamanda bir tutam tüketildiğinde tok tutma özelliğine sahiptir. Böylelikle
kişide uzun süreli tok kalma ve doğal yağ yakımı sonucunda kilo kaybı meydana
getirir ve kişiyi zayıflatır. Özellikle diyet listelerinin yemeklerinde
kullanımı önerilen köri metabolizmayı da hızlandırarak kilo verimini
kolaylaştırır.
7.
Hazımsızlık Probleminizi Çözer
Hazımsızlık birçok kişinin problemi ne yazık ki. Gerek
yediklerimizden gerekse vücudumuzun genel yapısından dolayı kimi zaman
hazımsızlık problemiyle baş etmek zorunda kalıyoruz. Köri bu konuda da
imdadımıza yetişiyor. İçinde bulundurduğu maddeler ile hazımsızlık problemini
çözen köri düzenli kullanıldığında vücudunuzu düzene sokar.
8.
Doyurucudur
Az miktar yiyerek çok doymak istiyorsanız yapmanız
gereken tek şey yemeklerinize köri baharatından biraz koymanız. Birçok baharat karışımı
olması ve içinde özellikle zerdeçalın olması sebebiyle yemeklerinizde köri
baharatını kullandığınız takdirde az yiyerek de doyabilirsiniz.
9. Safra
Kesesi Hastalıklarında Kullanılır
Özellikle safra taşlarını küçültmek için kullanılan
köri bu özelliğine içinde bulundurduğu zerdeçala borçludur. Ayrıca kolesterol
dengeleme özelliğine sahip köri safra taşının oluşmasını da bu sayede engeller.
10.
Alzheimer’ı Önler
Köri baharatının içinde bulunan “kurkumin” maddesi
Alzheimer’a neden olan “amiloid” adı verilen maddenin oluşumunu engeller.
Düzenli köri tüketen kişilerin bu hastalığa yakalanma oranlarının çok daha az
olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
11. Soğuk
Algınlığı, Astım gibi Hastalıklara da İyi Gelir
Soğuk algınlıklık, astım, baş dönmeleri gibi
hastalıklara körinin iyi geldiği bilim adamları tarafından söylenir. Hatta
cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde de kullanılan köri baharatı
ayrıca göz hastalıklarının tedavisinde de kullanılmakta ve çok iyi gelir.
12.
Karaciğer Hastalıklarının Tedavisinde de Kullanılır
Karaciğerin çalışma işlevini artırdığı bilim adamları
tarafından kanıtlanmış bir gerçek. Aynı zamanda da karaciğer hastalıklarının
tedavisinde eski zamanlardan beri kullanılıyor. Ayrıca kan artırıcı bir yapısı
olduğu da söylenir.
Köri Nasıl
Tüketilir?
Özellikle et yemeklerine farklı bir aroma veren köriyi
dilerseniz limon, sarımsak suyu ve köri ile hazırlayacağınız karışımı kırmızı
ya da beyaz et yemeklerinizin üstüne sos olarak kullanabilir ve fırında pişirebilirsiniz.
Etlerinizi içine köri olarak hazırlayacağınız terbiye suyunuzda bir iki saat
beklettikten sonra dilerseniz ızgarada kızartarak da çok lezzetli bir yemek
hazırlayabilirsiniz. Ayrıca soslarınıza yoğurt da ekleyerek farklı tatlar elde
edebilirsiniz. Böylece etlerinizin piştiğinde pamuk gibi olmasını da
sağlayabilirsiniz.
- Pilavlarınızda da köri ekleyerek sofranıza çok hoş lezzetler koyabilirsiniz. Pilavınızı pişirirken tuz eklediğiniz zaman köri de eklerseniz körili pilavınızı hazırlayabilirsiniz. Misafirleriniz körili pilavınızın tarifini mutlaka sizden isteyecektir.
- Makarnalar… Her evde mutlaka pişen, küçük büyük herkesin çok sevdiği yemek makarnalar birçok farklı lezzetle birleştirilip sofralarımıza konuyor. Özellikle köri ekleyerek elde edeceğiniz makarnanın lezzetine bayılacaksınız. Hazırlama aşamasında bir paket krema yardımıyla makarnanıza köri lezzetini aktarmanız çok basit. Makarnanızı pişirirken suyunu süzme sırasında bir bardak su ayırın ardından unu kavururken kremanızı ekleyin kenara ayırdığınız suya ise körinizi ekleyerek hazır hale getirin. Bütün malzemeleri karıştırarak elde edeceğinizi sosu son olarak makarnanızın üstüne dökün ve karıştırın. Bu lezzeti tekrar yemek için sabırsızlanacaksınız.
- Sebze yemeklerinize de köri ekleyerek mükemmel bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz. Sote şeklinde doğrayacağınız sebzelerinizi pişirme esnasında içine bir tutam köri atarak çok farklı ve bir o kadar çok hoş bir lezzete sahip olabilirsiniz.
Bir püf noktası olarak ise yemeklerinizde kullandığınız
körili sosların kokusu size ağır geliyorsa bu sosa hindistan cevizi sütü
ekleyerek kokuyu kırabilirsiniz. Böylelikle lezzetli ve kokusundan rahatsız
olmayacağınız bir yemek yemiş olursunuz.
Baharatlı lezzetlerin hakim olduğu Asya mutfağından
çıkma körinin ve körili yemeklerin insanlarda daha fazla ve daha hızlı bir
doyma hissi yarattığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca bu baharatın yoğun
olarak kullanıldığı yerlerde yaşayan insanların kansere yakalanma oranlarının
daha az tüketen insanlara oranla daha olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Bilinen, kanıtlanmış bir yan etkisi olmayan köri
Pakistan ve Hindistan başta olmak üzere Asya mutfağında çok sık kullanılan bir
baharat türüdür. Biz her ne kadar içindeki acılık sağlayan tattan dolayı
kullanmayı tercih etsek de aslında baharatın orijinalinde acı tat pek de
bulunmuyor. Daha çok sarımsak ve soğan ile kullanılan köri düzenli kullanıldığı
takdirde özellikle meme kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere iyi gelen köri
vücuda girdiği andan itibaren kanserli hücreleri temizlemeye başlar.
Aynı zamanda bazı diyetisyenler tarafından yeşil veya
siyah çaya eklenmesinin yanında köri çayı olarak da kullanılması zayıflama
açısından tavsiye ediliyor. Tabi siz yine de bir uzmana danışmadan köri çayını
zayıflama amaçlı tüketmeyin. Sonuçta her vücut bir değildir.
Bazı kültürlerin damak zevkine göre de köri sadece sağlık ya da
yemeklere tat verme amaçlı değil aynı zamanda içkilerin içinde de kullanılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder