10 Temmuz 2019 Çarşamba

Leylak Yağı


Doğanın bizlere sunmuş olduğu birçok şifalı ürün var. Aslında eskiden üretilen ilaçlar tedavi alanlarında kullanılmadan önce bitkisel ürünlerin karışımıyla elde edilirdir. Fakat bu ilaçların tek bir kötü etkisi kimyasal ilaçlara nazaran daha uzun süre sonra etki göstermeleri idi. Bu da bu yüzden raflarda indirilme sebebi oldu diyebiliriz. Günümüzde ilaçlar kişilerin hastalıklarını gidermek adına oldukça önemli olan icatlardır ve doktor uygun gördüğü müddetçe de mutlaka kişinin içmesi gerekecektir. Fakat bu ilaçlar kimyasal etken maddelerle yapıldıkları için oldukça zararlı olabiliyor. Örneğin ağrı kesici içtiğiniz zaman başınızın ağrısı geçebilir ancak yan etki olarak kusma veya başka durumlarda yaşayabilirsiniz. Bu durumda kişinin tekrar yan etkiye yönelik bir ilaç tüketmesi gerekebilir bu da kişide ilaç alışkanlığı doğurur.
Ancak bazı bitkisel ürünler beklendiğinden daha çok etki yaratabiliyor. Bunlardan biri de leylak. Adını daha çok bir saksı çiçeği olarak duyduğumuz leylak zeytingiller familyasındandır. Sıkça parklarda çevre düzenlemelerinde gördüğümüz leylaklar kuru iklimlerde yetişmeye elverişlidir. Bu yüzden çok suya ihtiyaç duymazlar. Neredeyse üç dört metreye kadar uzanırlar. Sadece görünüşüyle değil aynı zamanda kokusuyla da tarihte oldukça meşhur kişiler tarafından kullanılmıştır. Leylak bitkisi aynı zamanda alternatif tıp tarihinde de yer edinen ender bitkilerdendir. Leylak bitkisinin aynı zamanda konsantre olmuş haliyle birlikte yağ formunda da bulunmaktadır. Leylak yağı oldukça şifalı yağlardandır.
Leylak Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Ateş Düşürücü Etkisi Vardır
Vücutta bulunan ısı dengesini ayarlayan ender yağlardandır. Leylak yağı özellikle ateşli hastalıklarda özellikle Osmanlı tarihinin tıp alanında sıkça kullanılmakta idi. Günümüzde yine ateş düşürücü özelliğiyle de kullanılan leylak yağının düzenli kullanılmasında ateş düşürücü bir etkiye sahip olduğu da gözlemlenmiştir.
2. Antiperiyodik Etkiye Sahiptir
Bazı yağlar hastalıkların belirtilerini dindirmek üzere kullanılır. Ancak leylak yağının bunlardan bir farkı da belirtileri azaltması. İyileştirici bir etki göstererek bazı hastalıkların tekrardan kendini göstermesine de engel olur.
3. İltihaplanmaları Önler
Vücutta hastalıkların üremeleri için gerekli olan iltihaplı hastalıkların bir çoğuna iyi gelen leylak yağı düzenli kullanım sonucunda iltihaplanmaları kurutur ve bu şekilde kişinin bedenindeki rahatsızlığın yayılmasını önler.
4. Gut Hastalığının Tedavisinde Kullanılır
Günümüzde birçok kişide bulunan gut hastalığı tedavi edilmediği takdirde oldukça tehlikeli bir hastalık olabilmekte. Bunun için kullanılan ilaçların yan etkileri de oldukça fazla. Ancak leylak yağı gut hastalığının belirtilerinin neredeyse tamamını önleyerek bedeni bir iyileşme sürecine sokar.
5. Sıtma Hastalığına İyi Gelir
Bir dönem neredeyse bir çok ülkede salgın gibi dolaşan sıtma hastalığının virüsü hala mevcuttur. Bir sivrisinek türünün bulaştırmış olduğu bu hastalık ölümcül olmasıyla aynı zamanda bir çok insanın da neredeyse ölüm sebebi olmasıyla bilinir. Ancak leylak yağı sayesinde sıtma hastalığının belirtileri azaltılabilir ve bununla beraber kişide tedavi özelliği gösterir. Düzenli kullanımda aynı zamanda sıtma hastalığına karşı vücutta bir kalkan oluşturarak bu hastalığın oluşmasına da engel olur.
6. Solunum Hastalıklarına iyi Gelir
Birçok solunum rahatsızlığının asıl sebebi genelde akciğerlerde oluşan yapılardır. Kimi zaman kalıtsal olarak kişide bulunsa da kimi zaman da çevresel faktörlerden dolayı oluşabilir. Onlardan biri olan bronşit ve astım hastalığına da faydası olan leylak ağı buhar yöntemiyle etkin hale getirebilir. Düzenli kullanımda sadece belirtiler değil hastalıkların da kalıcı olarak geçmesi mümkün. Bu özelliği sayesinde denenmeye değer bir yağ olmaya devam ediyor.
7. Regl Düzensizliklerine İyi Gelir
Birçok kadının sıkıntı çektiği regl düzensizliğinin tedavisinde kullanılan ilaçlarda bulunan oldukça zararlı bir etken madde var. Bu da istenmeyen yan etkilere de sebep olur. Bu yan etkiler kalıcı olmasıyla birlikte kişinin doğal yöntemlere başvurmasına ortam hazırlar. Bu doğal yöntemlerden biri de leylak yağı. Düzenli olarak leylak yağıyla karna uygulanan masaj birçok kadının şikayet ettiği adet düzensizliklerini ortadan kaldırabilir.
8. Ayak Kokusunu Geçirir
Ayak kokusuna sebep olan mantara iyi gelen ve daha çok ayağın güzel kokmasına yardımcı olan leylak yağını kişi kullanırken duşta suya bi kaç damla leylak yağı döktüğü zaman etkisini anında göstererek ayaklarda hoş bir kokunun olmasına neden olur. Bu kokunun etkisi de uzun sürer.
9. Depresyona İyi Gelir
Birçok ilacın aksine hiçbir yan etkisi bulunmayan leylak yağı psikolojik birçok hastalığa iyi gelir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisiyle birlikte insanda hoş duygular uyandırdığı için tıp alanında da leylak yağına sıkça başvurulur. Özellikle birçok ruh sağlığı hastanelerinin bahçesinde leylak bitkisine de rastlamak mümkün.
10. Yaşlanmayı Geciktirir
Düzenli olarak kullanılan leylak yağı ciltte bulunan yaşlılık etkilerini azaltarak kişinin daha genç bir görünüm elde etmesine neden olur. Aynı zamanda cildi de sıkılaştırır.
Leylak Yağının Elde Edilişi
Kozmetik alanda sıkça tercih dilen leylak yağı iç hastalıklara da oldukça faydalı. Bu yüzden üretimi de ülkemizde var. Bu konuda şanslı olduğumuzu söyleyebiliriz. Evde sizler de leylak yağını üretmek istiyorsanız bu işlem oldukça basit. Taze toplanmış leylak çiçeklerini bir kase içerisine tülbente sarılı bir şekilde bırakın. Daha sonrasında bir gece bu şekilde bekletin. Bu leylak bitkisinin özünü suya vermesine yardımcı olur. Daha sonra tülbente sarılı olan leylakları bu suyun içinden alın. Kapta kalan suyu bir tencerede iyice kaynatın. Tülbente sarılı olarak kasenin içerisinden aldığınız leylakları bu kaynamış suya tekrar koyun. Ve bu şekilde yaklaşık bir saat kadar kaynatın. Daha sonrasında bu şekilde hiç ellemeden bu karışımı soğumaya bırakın. Bu karışıma bir yağ formu eklemek içinse içerisine beş damla kadar gliserin damlatın. Bir püskürtme kabına alarak bu karışımı iyice çalkalayın ve kullanıma hazır hale getirin.
Leylak Yağının Kullanımı
Leylak yağı hem kozmetik alanlarda hem de parfümeride sıklıkla kullanılır. Ancak haricen de sıkça tercih edilen yağlardan biridir. Leylak yağını kişi eğer kullanmak istiyorsa suyla seyrelterek kullanabili,r bu şekilde kişi leylak yağının zararlarından daha az etkilenir. Aynı zamanda badem yağıyla birlikte kullanıldığında daha etkili bir sonuç da verebilir. Eğer kili koku olarak kullanmak istiyorsa bir bardak suyun içerisine beş altı damla leylak yağı damlatarak vücut spreyini doğal yollardan hazırlayabilir. Eğer kişi düzenli kullanımla birlikte etkisini görmek istiyorsa günde en fazla üç ya da dört damla kadar kullanmalı.
Leylak Yağının Zararları
Leylak çiçeğine alerjisi olan kişilerde leylak yağının kullanımında da alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bunun haricinde kişi eğer kullanmaya devam ederse cildinde kızarıklık ve kaşıntı da oluşabilir. Bunun için vücudunuzun küçük bir noktasında bunu deneyebilir ve gözlemleyebilirsiniz. Eğer kronik bir rahatsızlığınız bulunuyor ve leylak yağını kullanacaksanız öncelikle uzman bir doktora danışmanızda fayda var. Eğer kişi hamile ya da emzirme döneminde ise yine kullanmadan önce doktoruna danışmasında fayda olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder