30 Temmuz 2019 Salı

Mate Çayının Faydaları


Mate çayı olarak adlandırılan çay, 12 ay boyunca yapraklarını hiçbir şekilde dökmeyen ağaçtan alır. Bu ağacın yapraklarından yapılan mate çayının ise türlü türlü faydaları bulunur. Pek çok rahatsızlığa ve sağlık sorununa iyi gelen bu mate çayını mutlaka tüketmelisiniz.
Mate Çayının Faydaları Nelerdir?
Tropikal ve yarı tropikal mevsimlerinde yetişen mate yaprakları yurt dışında yeşil altın adıyla bilinir. Yeşil altın yani mate yapraklarından elde edilen çay sayesinde hiç bilmediğiniz hastalıklardan bile korunduğunuzu göreceksiniz.
1. Yağ Yakıcı Özelliği Bulunur
Son dönemlerin en çok rahatsızlık duyulan hastalıklardan biri obezite olarak bilinir. Obezite vücuttaki yağ oranının dengesiz bir şekilde dağılmış haline verilen hastalık adı. Ancak bununla beraber fazla kilolarından yakınan her birey de obezite riski taşır. Bu nedenle vücudumuza ve her bir organımıza gerekli özeni göstermeliyiz. Fazla yağ tüketimi sonucunda oluşan bölgesel yağlardan kurtulmak için yak yakıcı besinler tüketmeliyiz. Bunun için pek çok diyetisyenin de önerdiği mate çayını içebiliriz. Mate çayı içerdiği özle sayesinde yağ yakıcı bir özelliğe sahip. Bu nedenle kilo vermek isteyen herkesin mate çayını içmesini gerekir.
2. İnsana Enerji Verir
Her gün iş, okul, ev hayatı bizleri oldukça çok yorar. Bu nedenle insanlar kendilerine ayırdıkları dinlenme zamanından sonra dinç bir şekilde güne başlamak isterler. Yoğun günlerinizde hiç bitmeyecek gibi gelen zamanlarda kendinizi toparlamak için bir bardak mate çayını tüketebilirsiniz. Çünkü mate çayı zihninizi toparlayarak vücudun daha dirençli kalmasını ve daha enerjik olmanızı sağlar.
3. Kaygıyı Azaltır
Pek çok insanın yakındığı durumlardan biri ise fazla kaygı duygusu olarak belirtilebilir. Kaygı insanların büyük bir çoğunluğunda duygusu endişe olarak tanımlanabilir. Hayatımızı da olumsuz etkiler. Kaygıyı hayatımızdan komple kaldırmak mümkün olmadığı için en azından kaygıyı azaltmanın yollarını denemeliyiz. Sınav kaygısı, gelecek kaygısı, iş kaygısı gibi tüm negatif düşüncelerden arınmak için papatya çayından sonra en çok rahatlatan mate çayını içebiliriz. Mate çayı sayesinde kaygınız büyük oranda azalabilir ve daha kendinize güvenen bir yapıya sahip olabilirsiniz.
4. Nezle ve Diğer Kış Hastalıklarına İyi Gelir
Soğuk kış günlerinde ve bahara geçiş dönemlerinde kapıldığınız bir nezle hastalığında ise burnunuzun sürekli akması ve sizin onu sürekli silmesi sonucunda artık burunda yaralar oluşur. En kısa zaman dilimi içerisinde nezlemizi atlatmak istiyorsak da bizler mate çayını içebiliriz. Mate çayı içerdiği özler sayesinde kişinin burun akıntısının hemen geçmesini sağlar. Çünkü sinüslere hemen etki eder. Bunun yanında mate çayı için diğer tüm kış hastalıklarınız için de birebir doğal bir antibiyotiktir diyebiliriz.
Mate çayının en etkili olduğu bu faydalarının yanında geriye kalan faydalarını aşağıda maddelendirdik.
  • Kalp atışını güçlü kılar.
  • Antioksidan özelliği bulunur.
  • Sindirim sisteminin çok daha iyi şekilde çalışmasını sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Konsantrasyonu arttırır
  • İdrar söktürücü özelliği var.
  • İltihap önleyici etkisi bulunur.
  • Vitamin bakımından oldukça zengin bir çay olarak bilinir.
  • Orta dereceli depresyon tedavisinde kullanılır.
  • Alerjiler için çok iyi etkileri bulunur.
  • Hızlı şekilde kilo vermenize yardımcı olur.
Mate Çayı Nasıl Hazırlanır?
İyi bir mate çayı hazırlamak istiyorsanız mutlaka mate yapraklarını kaynayan suyun içerisine değil kaynadıktan sonra 3-4 dakika oda sıcaklığında soğum sıcak suya mate yapraklarını atın. Çünkü kaynamış su ile birleşen mate yaprakları ilk haldeki iyi özelliklerini kaybeder. İçerisinde bulunan vitaminlerin ölmesi hız kazanır. Bu nedenle hafif ılık suya mate yaprakları atılmalı.
Yaprakları suyun içerisine attıktan sonra normal siyah çay gibi 15 dakika kadar beklemeyin. Çünkü çok bekletilen mate yapraklarının da bazı zararları bulunur. Bu nedenle mate yapraklarını suya attıktan 2 ya da 3 dakika sonra çayınızı hemen süzün. 2-3 dakika demlenme sonucunda mate çayından tam fayda sağlanabilir. Haftanın bir günü bile olsa bu mate çayını içmeyi bırakmayın. Dilerseniz içerisine biraz süt bal gibi sağlıklı besinler karıştırabilirsiniz. Özellikle de mate çayına bal karıştırırsanız bu sizin çaya şeker ilave etme isteğinizi söndürecek. Daha sağlıklı olması için bu tavsiyeyi yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder