4 Temmuz 2019 Perşembe

Argan Yağının Faydaları


Argan yağı son yıllarda son derece meşhur olmuş bir yağ olarak karşımıza çıkar. Argan yağı, argan ağacından elde edilen bir yağdır. Argan ağacı yalnızca Fas’ın güney batı bölgesinde yetişir ve boyu 10 metreye kadar uzayabilir. Argan ağacı 150 ile 200 yıl arasında yaşayabilir. Argan ağacının küçük ve sarı ile yeşil renkli çiçekleri bulunur. Argan ağacı aynı zamanda Fas zeytin ağacı olarak da bilinir. Argan yağı, içi yumuşak fakat dışı sert bir kabuğa sahip olan argan ağacı meyvesinden elde edilir. Bu meyveler yazın Haziran ve Temmuz aylarında ağaçtan toprağa düşmeye başlarlar. Argan ağacı meyveleri Mayıs ayında olgunlaşırlar. Argan ağacında bulunan büyük dikenler, meyvelerin toplanmasını zorlaştırır. Argan ağacı genellikle çorak iklim bölgelerinde yetişir. Bu nedenle kökleri suyu bulabilmek için toprağın derin kısımlarına kadar uzanabilir. Bu nedenle argan ağacı erozyonu engelleme özelliğine sahip olur. Argan ağacının nesli tükenmeye başlamıştır ve bu nedenle UNESCO tarafından argan ağacı koruma altına alınmıştır.
Argan yağı aynı zamanda halk tarafından sıvı altın olarak da adlandırılır. Argan yağı saç ve cilt için büyük öneme sahip olan bir yağdır. Argan yağı argan ağacından elde edilir ve yüzyıllardır süren kullanım alanlarına sahip bir yağ olarak bilinir. Argan yağı eski zamanlardan bu yana güzellik amacı ile kullanılır. Argan yağı pek çok kozmetik ürününde, kremlerde, maskelerde ve hatta şampuan gibi temizlik ürünlerinde karşımıza çıkar.
Argan yağı içeriğinde zengin doğal yağ asitlerini içerir. Aynı zamanda pek çok vitamine de ev sahipliği yapan argan yağı, içeriğindeki yoğun E vitamini sayesinde dikkatleri çeker.
Argan yağının faydaları şu şekilde sıralanabilir;
1. Argan Yağı Cildi Korur ve İyileştirir
Argan yağı içeriğindeki aktif bileşenler sayesinde triterpenoitler ile cildi yüksek derecede korur ve iyileştirir. Argan yağı içeriğindeki özel bileşenler ve doğal yağ asitleri sayesinde yaraları iyileştirmeye yardımcı olur, cildi güneşin zararlı radyasyonlarına karşı korur, dezenfektan özelliği ile istenmeyen mikropların ölmelerini sağlar ve cilt yüzeyine oluşan iltihapları gidermeye yardımcı olur. Yine argan yağında bol miktarda bulunan steroller cildin nem dengesini korur ve cilt metabolizmasını iyileştirerek iltihapları giderir.
2. Argan Yağı Yaşlanma Karşıtı Özellik Gösterir
Argan yağı içerdiği steroller sayesinde cildin nem dengesini bulmasına yardımcı olur ve kollajen dokuyu düzenler. Bu sayede cildin yaşlanmasına karşı etkinlik gösterir. Aynı zamanda argan yağı içerdiği yüksek oranlı E vitamini sayesinde kırışıklıkların önüne geçer ve cildi sarkmalardan korur. Argan yağı içerdiği tüm bileşenlerle yaşlanma karşıtıdır.
3. Argan Yağı Saçları Güçlendirici Etki Gösterir
Argan yağı en çok saçları güçlendirmede sağladığı faydalar ile bilinir. Argan yağı saç derisini ve saçları nemlendirerek saç diplerinde oluşan kuruluk ve kepek gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda argan yağı saçlara yaptığı bakım ile saç diplerine iyi gelir, saçın daha canlı ve parlak görünmesini sağlar ve saçları onararak canlandırır. Bu şekilde saçlar daha sağlıklı, daha parlak, daha gür görünür ve saç kırıklarından etkili bir şekilde arındırılmış olur.
4. Argan Yağı Tırnakları Güçlendirir ve Bakım Yapar
Argan yağı çabucak kırılan ve oje sürmekten zayıf düşmüş tırnaklar için birebir bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkar. Argan yağı içeriğindeki özel bileşenler ile tırnakları korur, besler, güçlendirir ve kırılmalarını önler. Bu şekilde tırnakların sağlıklı ve güçlü uzamalarını sağlar. Özellikle tırnaklarını uzatmak isteyen kadınlar tarafından argan yağı sıklıkla tercih edilen doğal ve etkili bir bakım yağıdır.
5. Kalp ve Damar Hastalıklarının Önlenmesinde Etkilidir
Gıda ürünü olarak üretilmiş olan argan yağının kalp ve damar hastalıklarını önlediği konusunda pek çok bulgu mevcuttur. Bitkisel sterollerin, insandaki vücut sterolü olan kolesterolü dengelediği ve bu nedenle kalp dostu olduğu düşünülür. Argan yağındaki doymamış yağ asitlerinin kolesterolü dengelemeye ve tansiyonu düşürmeye katkısı olduğu düşünülür. Fakat buradaki önemli nokta bahsedilen argan yağının cilt reyonlarında satılan argan yağı olmadığıdır. Burada bahsedilen argan yağı, gıda olarak kullanıma uygun, bitkisel destek ürünleri satan mağazalarda kapsül ya da tablet olarak satılan argan yağıdır. Mutlaka ve mutlaka gıda olarak kullanıma uygun argan yağı kullanılması önemle belirtilir.
6. Argan Yağı Akne ve Sivilcelere İyi Gelir
Argan yağı cilt üzerinde oluşan akne ve sivilcelere karşı etkili bir bakım yağıdır. Yağlı cilde sahip olan kişilerin düzenli bakım rutinlerine ekledikleri argan yağı bakımı, ciltteki yağ dengesini düzene sokar ve cilt fazla yağları üretmemeye başlar. Bu şekilde ciltte fazla yağ üretilmediği için siyah nokta, akne, sivilce gibi çeşitli sorunlar hiç başlamadan kökten çözülmüş olur.
7. Argan Yağı Dudak Çatlaklarına Karşı Etkilidir
Argan yağı bilinen yoğun nemlendirici özelliği sayesinde dudak çatlaklarına da iyi geldiği bilinir. Özellikle kış aylarında çatlamış dudaklara uygulanan argan yağı, dudakları nemlendirmede birebir doğal tedavi yöntemi olarak görülür. Argan yağı sayesinde dudaklar pürüzsüz ve yumuşak bir görünüme kavuşur.
8. Argan Yağı Ayak Topuklarına İyi Gelir
Argan yağı sert ayak topuklarını yumuşatmada iyi bir doğal tedavi yöntemi olarak görülür. Sert ayak topuklarını ve ayak altlarını yumuşatarak ayakları yumuşak ve pürüzsüz bir hale getirir. Bunun için argan yağı ile ayaklara masaj yapmak yeterli bir çözüm olur.
Argan Yağının Kullanımı Nasıldır?
Argan yağının yüz için kullanımı oldukça basittir. Yüz temizlenir ve ardından birkaç damla argan yağı yüze sürülür. Argan yağı cilt yüzeyinden çabucak emilerek cilde olan faydalarını göstermeye başlar.
Argan yağının saçta kullanımı da aynı şekilde oldukça basittir. Tüm saç derisine yedirilecek miktarda argan yağı hafif ısıtılarak kafa derisine masaj yapılarak uygulanır. Saçlar ılık bir havlu ile örtülür ve yarım saat süresince beklenir. Ardından saç yıkanır ve durulanır.
Argan yağını tırnaklar üzerinde uygulamak için bir limon sıkılır ve birebir oranda argan yağı ilave edilir. Daha sonra bu karışım ile tırnaklara masaj yapılır. Her hafta yapılacak olan bu bakım ile tırnaklar güçlenir ve uzamasına destek olunur.
Vücut için uygulanan argan yağı ise duş sonrası masaj yapılmak için uygundur. Yapışık bir formda olmayan argan yağı, masaj ile birlikte hemen cilt yüzeyinden emilir ve tekrar temizlenmesine gerek kalmaz.
Argan Yağı Nasıl Elde Edilir?
Argan yağının elde edilme yöntemi argan ağacının meyvelerinin kullanılması ile olur. Zamanı geldiğinde argan ağacından meyveler toplanır. Argan ağacından toplanan bu meyveler tek tek kırılıp içerisindeki yumuşak çekirdek çıkartılır. Daha sonra çıkartılan bu çekirdekler kavrulur. Eğer kozmetik sektöründe kullanılacak ise çekirdekler kavrulmaz. Ardından elde edilen bu çekirdekler bir değirmen yardımı ile öğütülür. Öğütülen çekirdek içleri ile kahverengi bir hamur ortaya çıkar. Ardından bu kahverengi hamur, üzerine su katılarak yoğrulmaya başlanır. Sürekli su katılarak yoğurulur. Yoğrulma işlemi devam ettikçe argan ağacı çekirdeklerinin içerisindeki argan yağı su üzerine çıkar. Bu şekilde argan ağacından argan yağı meydana getirilmiş olur. 100 kg olgunlaşmış argan ağacı meyvesinden bu iki gün süren zorlu süreç sonucunda yalnızca 1,8 litre argan yağı ortaya çıkar. Bu nedenle geleneksel yöntemlerle üretilmiş hakiki argan yağı çok pahalı bir yağ olarak bilinir.
Argan Yağının Zararları Nelerdir?
Argan yağının paketindeki kullanma talimatlarına uyulduğu sürece bir zararı gözlenmez. Paket üzerindeki kullanma talimatlarına dikkat edilmesi argan yağının zararsız olarak kullanımı için yeterli olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder