12 Temmuz 2019 Cuma

Zihinsel Yorgunlukla Başa Çıkmak İsteyenlere 7 Tavsiye


Zihinsel yorgunluk hem iş hayatında olanların hem de günlük hayatta sürekli bir şeylerle meşgul olanların en önemli problemlerinden bir tanesi. Çünkü ister istemez yoğun olduğumuzda, stresli olduğumuzda ve telaşlı olduğumuzda zihnimiz gereğinden fazla yorulabiliyor. Öyle ki etkili bir dinlenmeyle geçebileceğini zannettiğimiz bu zihinsel yorgunluk bazen uykularımızın kaçmasına bile neden olabiliyor. Maalesef ki zihinsel yorgunluk günümüz insanın en sık karşılaştığı problemlerden biri. O nedenle zihinsel yorgunluğumuz için endişelenip üzülmek yerine bundan kurtulmak ya da bunu en aza indirmek için bir şeyler yapabiliriz. İşte canımızı sıkan zihinsel yorgunluk problemiyle başa çıkmak isteyenler için 7 tavsiyeyi listeledik!
1- Öncelikle Sağlıklı Beslenmeye Çok Dikkat Etmek Gerekiyor!
Fazla üzerine düşülmese de sağlıklı beslenme pek çok olumsuz durumu önleyebilen bir faktör. Bu yüzden zihinsel yorgunluğu da yenmek adına düzenli ve yeterli beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Eğer vücudumuza gün içinde ihtiyacımız olan yeterli enerjiyi almazsak bu otomatik olarak henüz günün sonu gelmeden bizim bitkin bir hale gelmemize neden olabiliyor. Aynı zamanda yeterli enerjiyi almanın yanı sıra bu enerjiyi sağlıklı besinlerden almak da önemli. Çünkü vücudumuzun ihtiyaçlarını ancak o sağlıklı besinler karşılayabilir.
2- Sağlıklı bir zihne sahip olmak için önce sağlıklı bir beden gerekli!
İşte tam da bunun için düzenli egzersiz yapmaya özen göstermeliyiz. Elbette aktif olarak bir spor yapmak zorunda değilsiniz. Ancak düzenli olarak belirli egzersizleri yapmak ya da sadece bir süre yürüyüş yapmak da temiz bir zihne sahip olmak için önemli. Böylece zihnimizin yorulmasının da önüne geçebiliriz. Çünkü her günün sonunda zihnimiz dolu bir şekilde yatağa giriyor ve ertesi gün henüz zihnimizi boşaltamadan yeni bir güne başlıyoruz. Bu da doğal olarak günden güne zihnimizin yorulmasına sebep oluyor ve yılda bir ya da iki defa yapılan tatiller asla yeterli gelmiyor. Aynı zamanda tercih ettiğiniz egzersizi sabah saatlerinde yapmanız da çok kıymetli. Böylece güne güzel bir şekilde başlamanız mümkün. Aynı şekilde bedeniniz de güne güzel bir başlangıç yapacaktır.
3- Kaliteli bir uyku çekmeye dikkat edin!
Uyku zihinsel ve fiziksel yorgunluğu yenebilmek adına kesinlikle çok önemli. Fakat bu noktada uykunun kaliteli olmasının da büyük bir önemi bulunuyor. Yanlış saatlerde ve yanlış sürelerde uyuduğunuzda zihninizi tamamen boşaltamayabilirsiniz. Hatta böyle bir uyku daha yorgun hissetmenize neden olabilir. O nedenle mutlaka erken yatmalı ve erken kalkmalısınız. Her gün mutlaka aralıksız bir şekilde 7 ya da 8 saat de uyumalısınız. Bu şekilde kaliteli bir uyku çektiğinizde ertesi güne ne kadar zinde başladığınızı siz de göreceksiniz.
4- Beyin egzersizleri her zaman işe yarar!
Sizin günlük telaşlarla ve yoğun iş hayatıyla çok fazla yorulur. Zihni boşaltmak için onu bazen çalıştıracak ve rahatlatacak başka uğraşlarla meşgul etmek de gerekebilir. Bunun için en etkili yöntemlerden bir tanesi elbette bulmaca. Fakat bulmaca çözmekten çok da hoşlanmıyorsanız kitap okumayı deneyebilirsiniz. Aynı şekilde tamamen hobi olarak ilgilendiğiniz bir konuda araştırma yapmak da sizi rahatlatabilir.
5- Çalışma ortamını güzelleştirmeyi deneyin!
Bir işte çalışıyorsanız ya da öğrenciyseniz mutlaka çalışma ortamınızın sizi rahat hissettirecek şekilde konforlu olması gerekiyor. Bunun için rahat bir sandalye, masa ve güneş gören bir ortam çok önemli. Aynı zamanda çalışırken sizi dinlendirecek bir müzik ya da fresh kokular da tercih edebilirsiniz. Böylece çalışmak bir işkence yerine keyfe dönüşebilir. Bunun yanı sıra çalışma programınızı da sadeleştirmeyi deneyebilirsiniz. Çok yoğun çalışma programları hem işin kalitesini düşürür hem de çalışanın zihnini gereğinden fazla zorlar. Aynı şekilde belli aralıklarda kısa molalar vermek ve biraz temiz hava almak da çok etkili bir yöntem olacaktır.
6- Doğru nefes teknikleriyle pek çok şeyi düzeltebilirsiniz!
Zihnin rahatlaması için temiz hava almak ve doğru nefes tekniklerini uygulamak da çok önemli. Bunun için araştırma yaparak nefes tekniklerinizi geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda bulunduğunuz ortamın daima iyi havalandırılmış olmasına da özen göstermeniz gerekir. Fazla ağır ve dumanlı havaya sahip ortamlarda hiçbir şey yapmasanız dahi zihniniz yorulmaya başlar. Bu yüzden dinlenmenin en iyi yöntemlerinden bir tanesi de bu olacaktır.
7- Aklınızı hep iyiye yönlendirin!
İyimser olmak ve her şey hakkında iyi düşünmek de fazlasıyla meşgul olan bir zihni rahatlatacaktır. Sürekli stres ve negatif düşüncelerle dolu bir zihnin yorgunluktan kaçışı olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder