16 Temmuz 2019 Salı

Karahindiba Otunun Faydaları


Arslandişi, Radika, Gelingöbeği gibi isimleri ile de bilinen karahindiba, papatyagiller familyasından olan bir bitki türüdür. Bitki biliminde Latince adı Taraxacum Officinale diye geçer. Çiçeklerinin sarı, yapraklarının yeşil olmasına rağmen karahindiba adı verilen bitkiye anavatanına göre değişmekle birlikte bazı kaynaklarda da Halep hindibası diye geçer. Diğer papatyagillerden farklı olarak karahindibanın gövdesi yoktur.
Karahindiba her yılın Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde çiçeklenir. Bitki fazla nemli bölgeleri sevmez. Karahindibanın Rozet yaprakları bazı bölgelerde ilkbahar mevsiminde sebze olarak yemeklerde kullanılır. Bitkinin kökleri ilkbaharda veya sonbaharda; çiçek sapları ise çiçeklenme esnasında toplanır.
Karahindiba Otunun Faydaları Nelerdir?
Cilt sorunlarından, sindirim sistemi sorunlarına, şeker hastalığından karaciğer, safra sorunlarına oldukça yararlı olan toprak ananın biz insanlığa bir armağanı olan karahindiba Otunun bilinen faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Halsizliğe İyi Gelir
Karahindiba yaşa bağlı olmayan halsizlik durumunda ve yorgunlukta kullanılır. Yapılan araştırmalar kronik olmayan veya herhangi bir hastalığa dayalı olmayan halsizlik ve yorgunluk halinde karahindiba çayının kullanılması, halsizlik ve yorgunluk durumunun ortadan kalkmasına yardımcı olur.
2. Romatizma Hastalıklarında Kullanılır
Romatizma ağrılarına iyi geldiği söylenen karahindiba, ağır vakalar dışında romatizmal eklem ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Karahindibanın içinde bulunan kan temizleyici özelliği ile romatizma sorunlarını azaltır.
3. Karaciğer ve Safra Kesesi Hastalıklarında Kullanılır
Karaciğerdeki bakterilerin adeta düşmanı olan karahindiba otu, mide sıvılarını düzene sokarak ve midede birikmiş maddeleri temizler. Böylece taze çiçek sapları karaciğer ve safra kesesinin çalışma akımını düzenleyerek rahatsızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Karahindibanın kökleri kanı inceltici özelliğe sahip olduğu için oldukça etkileyici bir şifa edicidir.
4. Sindirimi Düzenler
Karahindibanın sapından yapılan çay sindirim sorunlarına iyi gelir. Bin bir derde deva, neredeyse kanser hastalığının bile bitkisel çözümüne ilişkin iddiası üzerine konuşulan karahindiba çayının, hazımsızlık, bağırsak parazitleri, sindirim sistemi sorunları ve bağışıklığı hızlandırıcı etkisi de vardır.
5. Şeker Hastalığına İyi Gelir
Kan şekerini ve insülin direncini dengeleyerek şeker hastalarına bu süreçte yardımcı olur. Yüksek kolesterol, genetik sebepler veya beslenme alışkanlığından kaynaklanan insülin direnci bozukluğu insanların sosyal hayatını büyük oranda olumsuz etkiler. Karahindiba içinde bulunan etken maddeler sayesinde bu dengesizliği zamanla ortadan kaldırır.
6. Ürogenital Bölge Hastalıklarında Kullanılır
Karahindibanın kökü ve bitkisi Üriner Bölge enfeksiyonlarında kullanılır. Burada üriner bölgeyi; iki adet böbrek, bunların üreterlerini, mesane (idrar kesesi) oluşturur. Yani karahindibanın bir diğer yararı idrar yollarında bulunan problemleri de çözmesidir.
7. Kilo Vermeye Yardımcıdır
Karahindiba, ilkbahar mevsiminde toplanır ve kökü ve yaprakları kullanılarak haşlanmış patates ile ve haşlanmış yumurta ile birlikte karıştırılarak salatası hazırlanır. Zeytinyağlı tükettiğiniz ve ek olarak çayını içtiğiniz karahindiba otu metabolizma ve sindirim sisteminizi düzenler ve böylece kilo vermeniz veya formda kalmanız daha da kolaylaşmış olur. Karahindiba; vücudunuzdaki ödem ve şişliklerinizden düzenli tükettiğiniz zaman çok kısa sürede sizi kurtaracaktır.
Karahindiba Otu Nasıl Kullanılır?
Karahindiba ulaşılması çok kolay olan bir bitkidir ve hemen hemen birçok bölgede yetişmekte ve hatta yol kenarlarından rahatlıkla toplanabilecek şekildedir. Karaciğerin ve böbreğin bir numaralı dostu olan karahindiba uygun bir şekilde kullanıldığı zaman oldukça faydalı bir ot olma özelliğine sahiptir.
Kronik karaciğer hastalıkları tedavisinde, karahindibanın günde 5-6 adet çiçek sapının yenilmesi kronik karaciğer iltihaplarında önemli oranda azalma sağlar. Şeker hastaları, karahindibanın saplarından günde 10 adet tüketebilirler. Toplanan karahindibanın sapları çiçekleri ile birlikte yıkandıktan sonra çiçekler koparılır ve saplar yavaş yavaş çiğnenerek yenir. Bu sapların tadı acıdır o nedenle yerken tedirgin olmayın. Tedavi amaçlı yenilen bu sap kürü 14 günlük periyotlarla uygulanmalıdır.
Hamile bayanların veya sürekli ilaç kullanmayı gerektiren herhangi bir rahatsızlığı olanlar doktora danışmadan karahindiba otunu kullanmamalıdır. Tüm bitki çaylarında olduğu gibi karahindibanın da günlük 1 fincandan fazla tüketilmesi sakıncalı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle karahindibanın ister yaprak isterse de çiçeklerini demleyerek içecekseniz günlük limite dikkat ediniz.
1. Karahindiba Otu Çayı
Malzemeler:
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba yaprağı
  • Dilediğiniz kadar su
Hazırlanışı:
  1. Kurutulmuş yaklaşık 1 çay kaşığı karahindiba yaprağının üzerine 1 su bardağı kaynamış su dökülür.
  2. 10 dakika demlenmeye bırakılır.
  3. Demledikten sonra çayı içebilirsiniz.
2. Karahindiba Otu Pekmezi
Şifa kaynağı karahindiba otunun ayrıca pekmezi de yapılmaktadır.
Malzemeler: 
  • 100 gram karahindiba çiçeği (yaklaşık iki avuç)
  • 1 kg şeker
  • Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
  1. Yaklaşık 100 gram (iki avuç dolusu kadar) Karahindibanın çiçekleri, bir tencerede 1 litre soğuk suya konur ve karahindibalar hafif ateşte kaynamaya bırakılır.
  2. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün pekmezin çiçekleri iyice sıkılarak süzülür ve içine bir kilo şeker ile yarım limon suyu eklenir.
  3. Ardından tekrar çok hafif ateşte kaynamaya başlayana kadar pişmeye bırakılır. Katı kıvama gelen pekmez hazırdır ve sabahları aç karnına 1’er yemek kaşığı içilerek veya kahvaltıda yenerek tüketilebilir.
Karahindibanın mucizevi yararları sayesinde bu pekmez karaciğer, kansızlık ve halsizlik gibi sorunlara inanılmaz etki edecektir. Ayrıca büyüme çağında olan çocukların da bağışıklığını güçlendirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder